Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 01- 2023. 09. 02

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) rendelet módosításáról

2023.06.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testülete az 1. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában és 25. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva, a 2. § tekintetében a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5a) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a a következőket rendeli el:

1. § A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2. § -a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § A rendelet hatálya alá tartozó közterületeket I. (kiemelt), II. (normál), III. (különleges) közterületi övezeti kategóriákba kell sorolni. A közterületek övezeti besorolását az 1. számú melléklet tartalmazza.”

2. § A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § A rendelet hatálya alá tartozó közterületeket I. (kiemelt), II. (normál), III. (különleges) közterületi övezeti kategóriákba kell sorolni. A közterületek övezeti besorolását az 1. számú melléklet tartalmazza.”

3. § (1) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem kell a közterület-használati hozzájárulás:)

„k) üzlet portálja előtt legfeljebb két darab, összesen legfeljebb 0,5 m2 alapterületű, élő növényt tartalmazó és megfelelő műszaki állapotban lévő virágtartó edény elhelyezéséhez,”

(2) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 4. § (4) bekezdése a következő p) és q) ponttal egészül ki:

(Nem adható közterület-használati hozzájárulás:)

„p) szeszesital nyitott térben történő fogyasztására, mozgóárusítás útján történő forgalmazásához, kivéve vendéglátó teraszokra, a terasz nyitvatartási idejében és az önkormányzat által adott hozzájárulás alapján alkalmi rendezvényekre,
q) emeletes irodakonténer elhelyezésére, kivéve, ha ehhez az érintett társasház, lakás, helyiség tulajdonosa hozzájárulását adta.”

4. § A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 6. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell különösen:

a) a természetes személy kérelmező neve, állandó lakcíme, értesítési címe, a nem természetes személy székhelye és/vagy telephelye, levelezési címe, elektronikus levelezési címe;

b) a közterület-használat célját és időtartamát;

c) a közterület-használat helyét, pontos területnagysággal és a használat módjával történő meghatározását, rendezvények esetén a programleírást, továbbá a tervezett résztvevői létszámot és a tervezett illemhelyek – külön megjelölve az akadálymentesítettek – helyét és darabszámát;

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenységre jogosító okirat egyszerű másolatát;

e) építési engedélyhez kötött építmény esetében vagy építési munkálatokkal összefüggő közterület-használat esetében az építtetőtől kapott meghatalmazást.

f) fa vagy zöldfelület érintettsége esetén a növények védelmét szolgáló intézkedések leírását

g) vendéglátó teraszok esetén a településképi bejelentési eljárás során hozott döntést.”

5. § A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelmet – kivéve a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény hatálya alá tartozó filmalkotások forgatása céljából történő igénybevételt – a rendeletben felsorolt mellékletek csatolásával együtt kell benyújtani. A kérelmet a 3. számú melléklet szerinti nyomtatványon vagy azzal megegyező tartalmú dokumentummal vagy a www.eterezvaros.hu felületen előírtak szerint kell benyújtani.

(2) A közterület-használati kérelmet

a) magánszemély és az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett papír alapon vagy elektronikus úton (Epapír vagy www.eterezvaros.hu),

b) gazdálkodó szervezet csak elektronikus úton (www.eterezvaros.hu) nyújthatja be.

(3) A 4. § (3) e) pontja alapján szabályozott élet- és balesetveszély elhárítását a munkálatok megkezdése előtt két munkanappal a társasház közös képviselője vagy az épület üzemeltetője, tulajdonosa köteles bejelenteni állapot-felvételi fotókkal alátámasztva. A bejelentést

a) magánszemély és az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett papír alapon vagy elektronikus úton (Epapír vagy www.eterezvaros.hu),

b) gazdálkodó szervezet csak elektronikus úton (www.eterezvaros.hu) nyújthatja be. A bejelentést a 4. számú melléklet szerinti nyomtatványon vagy azzal megegyező tartalmú dokumentummal vagy az www.eterezvaros.hu felületen előírtak szerint kell bejelenteni.”

6. § A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 17. és 18. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„17. § (1) A közterület használatáért közterület-használati díjat (a továbbiakban: díj) kell fizetni. A díjat a közterület-használati hozzájárulásban rögzített időtartamra és módon a jogosult a közterület tényleges használatára, vagy a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni. Az egy hónapot meg nem haladó időtartamra szóló közterület használat esetén egy összegben előre, az egy hónapot meghaladó használat esetén havonta előre kell megfizetni a díjat.

(2) A közterület-használati díjakat e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. A mellékletben szereplő díjak általános forgalmi adó nélkül értendők.

(3) A számítás szempontjából minden töredék négyzetméter, folyóméter egész négyzetméternek, folyóméternek számít.

(4) A közterület-használati díjak havi vagy napi díjak.

(5) Parkolósávban engedélyezett terasz esetében – kártalanítás jogcímén – az adott évet megelőzően befizetett közterület használati díj 20 %-át az önkormányzat annak a társasháznak, amelynek épülete előtt helyezkedik el a terasz, a társasház közgyűlési határozaton alapuló kérelmére megfizeti. Több érintett társasház esetében a térítés arányosan illeti meg a társasházakat. A térítésről a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság a társasházaknak az adott év június 30. napjáig beérkezett kérelme alapján dönt minden év december 31. napjáig

18. § (1) A kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök közterületen történő elhelyezése és tárolása után fizetendő közterület-használati díj a 2/A. számú mellékletben található díjtábla alapján kerül kiszámításra, a mikromobilitási pontok zónák szerinti elhelyezkedésére, a mikromobilitási szolgáltató által az adott zónában kihelyezendő eszközök számára, és az eszköz műszaki jellemzőire (az eszköz hajtásához szükséges rásegítés mértékére) is figyelemmel. A 2/A számú mellékletben meghatározott díjak 2023. február 1. napjával a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, 2022. évi éves fogyasztói árindex mértékével, majd ezt követően évente a tárgyévet megelőző évre a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves fogyasztói árindex mértékével, a tárgyév február 1. napjával emelkednek. A díjakat a www.terezvaros.hu weboldalon közzé kell tenni.

(2) A melléklet szerinti számított díj

a) 10 %-ával csökkentett díjat kell megfizetni, ha a mikromobilitási szolgáltató a Budapesten belüli logisztikai tevékenységét kizárólag zéró emissziós járművekkel végzi;

b) 10 %-ával csökkentett díjat kell megfizetni, ha a mikromobilitási szolgáltató az általa üzemeltetett eszközök tényleges igénybevételére vonatkozóan a helyi lakosoknak és közalkalmazottaknak kedvezményt biztosít.”

7. § A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 23. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A filmforgatás célú közterület használatának feltétele, hogy a kérelmező hatósági szerződésben vállalja

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és közterületen elhelyezett tárgyak rendben-és tisztántartását,

c) a keletkezett hulladék elszállítását,

d) a filmforgatás megkezdése előtt legkorábban 14 nappal, legkésőbb 5 nappal a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását és dokumentált egyeztetését a forgatással kapcsolatos lényeges információkról írásos formában, kivételes esetekben a forgatás előtt 2 nappal a társasházban elhelyezett plakát útján értesíti a lakókat,

e) a gyalogosok, a gépjárművek biztonságos és akadálymentes közlekedését, továbbá a társasházak és az üzletek megközelíthetőségének biztosítását,

f) a filmforgatás során felmerülő károk megtérítését, ideértve a harmadik személy felé történt károkozást is,

g) filmforgatás során használt energiaellátást biztosító és egyéb berendezések károsanyag-kibocsájtás, zaj-és fényterhelés minimalizálását, éjszakai forgatás esetén a zaj-és károsanyag-kibocsájtás mentességet,

h) a forgatással érintett területen a lakossági várakozási hozzájárulással rendelkező gépjárművek parkolási lehetőségének biztosítását az érintett kérelme alapján,

i) a stáb parkolási területét lehetőség szerint a lakóövezettől távol történő megoldását.”

8. § (1) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 1. számú. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(2) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(3) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(4) A Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló 5/2020. (II.27.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

9. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. június 1-jén lép hatályba.

(2) A 2. §, a 8. § (1) és (2) bekezdése, a 3. melléklet és a 4. melléklet 2023. szeptember 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 21/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 21/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 21/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

1. számú melléklet

4. melléklet a 21/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez