Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a közterület használatának szabályozásáról szóló 47/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 27- 2023. 05. 28

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a közterület használatának szabályozásáról szóló 47/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.05.27.

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában rögzített felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A közterület használatának szabályozásáról szóló 47/2013.(XII.13.) önkormányzati rendelet IV. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„Elektromos rollerek kölcsönzési célú elhelyezésére vonatkozó különös szabályok

16/A. § (1) Elektromos rollereknek közterületeken történő kölcsönzési célú elhelyezése, tárolása vonatkozásában a rendelet szabályait a jelen alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Közterületeken kölcsönzési célú elektromos roller - ha e rendelet eltérően nem rendelkezik - kizárólag az erre a célra kijelölt, legalább 1 m2, legfeljebb 2 m2 nagyságú, a 16/B. § (1) bekezdésében foglaltak szerint külső burkolati jelzéssel megjelölt és szilárd felülettel ellátott, kifejezetten és kizárólag kölcsönzési célú elektromos rollerek elhelyezésére kialakított területen (továbbiakban: e-roller pont) helyezhető el és tárolható. Erre vonatkozó közterület-használati szerződés megkötésére a kölcsönzési célú elektromos rollerekkel rendelkező e-roller szolgáltató (a továbbiakban: szolgáltató) jogosult. Amennyiben az elektromos rollerek közterületen történő használatára vonatkozó magasabb rendű szabályozás megváltozik, az Önkormányzat jogosult a hatósági szerződés felmondására.

(3) Két e-roller pont között a távolság legalább 200 méter. Egy e-roller ponton egy időben négyzetméterenként legfeljebb négy kölcsönzési célú elektromos roller helyezhető el és tárolható.

(4) A szolgáltató az általa üzemeltetett kölcsönzési célú elektromos rollereket csak érvényes közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés birtokában helyezheti el és tárolhatja közterületen.

(5) Nem köthető közterület-használati szerződés olyan kölcsönzési célú elektromos roller elhelyezéséhez, tárolásához, amely a vonatkozó jogszabályok szerint megkövetelt műszaki követelményeknek nem felel meg.

(6) A közterület-használat iránti kérelemben meg kell jelölni

a) az e-roller pontokon elhelyezni kívánt kérelmezett elektromos rollerek számát,

b) az elhelyezni kívánt elektromos rollerek

ba) típusát,

bb) tömegét kilogrammban, hosszát, szélességét és magasságát,

bc) az egyedi azonosító jeleit,

c) az elektromos roller kölcsönzési szolgáltatás során a szolgálató által alkalmazott logisztikai, technikai, informatikai megoldásokat,

d) az e-roller pontok címét, GPS-koordinátáit, területét m2-ben is.

(7) A közterület-használat iránti kérelemhez mellékelni kell az elektromos rollerek vonatkozó műszaki követelményeknek való megfeleléséről szóló igazolást és a szolgáltató által nyújtani tervezett elektromos roller kölcsönzési szolgáltatás általános szerződési feltételeit is.

(8) Az e-roller pontok közterület használatára csak határozott időre, legfeljebb egy évre köthető szerződés.

(9) Az e-roller pontok helyszíneinek meghatározása, változtatása, bővítése, megszüntetése a polgármester hatáskörébe tartozik.

16/B. § (1) Az e-roller pontot és annak területi határát ideiglenes, eltávolítható módon felfestett, fehér színű burkolati jel jelöli, amelynek elkészítéséről és folyamatos színvonalas fenntartásáról a szolgáltató gondoskodik a közterület-használati szerződés érvényességét követően, amely nélkül a szolgáltatás nem kezdhető meg.

(2) Az e-roller pontok kijelölése és használata során a szolgáltatónak biztosítani kell, hogy az elektromos rollerek elhelyezése a közúti várakozóhelyek járművekkel való használatát, járdákon és tereken a gyalogos közlekedést, valamint rendezvények tartását ne akadályozza, a közúti közlekedés rendjét, a biztonságos járműközlekedést semmilyen módon ne zavarja.

(3) Az e-roller pontok vonatkozásában megkötött közterület-használati hatósági szerződés külön rendelkezés nélkül önmagában nem jogosít a közterület felületének, a burkolatnak az (1) bekezdésben foglaltakon túli egyéb módon történő megváltoztatására.

16/C. § (1) Kölcsönzési célú elektromos rollerek közterületen történő elhelyezése, tárolása céljából akkor köthető közterület-használati szerződés a szolgáltatóval, ha az

a) az általa üzemeltetett valamennyi elektromos rollert olyan jól látható egyedi azonosító jellel látta el, amely a latin ábécé nagybetűiből és arab számokból képzett, legalább négy karakterből áll,

b) elektromos rollerek kölcsönzésére vonatkozó szerződés megkötésére előre meg nem határozott személyek számára nyilvánosan ajánlatot tett közzé;

c) olyan nyilvántartó szoftvert működtet, amely biztosítja az elektromos rollerek e-roller ponton történő elhelyezése helyének és időtartamának, valamint az adott roller adott időpontban fennálló használati állapotának (kölcsönzött, vagy kölcsönzésre váró) hiteles rögzítését és folyamatos nyomon követhetőségét;

d) hozzáférést biztosít a Keszthelyi Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztályának Közterület-felügyelete számára a c) pontban megjelölt szoftver - személyes adatokat nem tartalmazó - adataihoz a közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzése céljából.

(2) A szolgáltató egy kérelemben igényli valamennyi e-roller pontra irányuló szerződés megkötését. A szolgáltató részére valamennyi általa igényelt e-roller pontra vonatkozóan csak együttesen, ugyanazon döntéssel lehet a közterület-használati szerződést megkötni.

16/D. § (1) Jogellenesen használja a közterületet az a szolgáltató,

a) amelynek a közterületen elhelyezett, tárolt kölcsönzési célú elektromos rollere a vonatkozó jogszabályok szerint megkövetelt műszaki követelményeknek nem felel meg;

b) amelynek a kölcsönzési célú mikromobilitási eszköze közterület-használati szerződés nélkül, vagy a közterület-használati szerződésben foglaltaktól eltérően kerül elhelyezésre, tárolásra az e-roller ponton; vagy

c) amelynek a kölcsönzési célú elektromos rollere 60 percet meghaladóan az e-roller ponton kívül kerül elhelyezésre, tárolásra a közterületen.

(2) Jogellenes közterület-használat esetén a szolgáltató a jogellenesen elhelyezett, tárolt elektromos rollerei után a jogellenes használattal érintett napokra 3000,- Ft/eszköz/nap közterület-használati díjat köteles megfizetni.

16/E. § (1) A szolgáltató a kölcsönzési célú elektromos rollereinek elhelyezésével és tárolásával megvalósuló közterület-használatért e-roller pontonként az 1. mellékletben meghatározott közterület-használati díjat köteles fizetni.

(2) A közterület-használat megszűnését követő 21 napon belül a szolgáltató köteles eltávolítani az e-roller pont megjelölésére alkalmazott ideiglenes, eltávolítható módon felfestett burkolati jelet. Egyúttal köteles a közterület eredeti állapotát helyreállítani.

(3) Amennyiben a szolgáltató a (2) bekezdés szerinti kötelezettségét elmulasztja, az jogtalan közterület-használatot valósít meg, amely miatt a 20/A. § (1)-(4) bekezdéseiben meghatározott közigazgatási bírságot e-roller pontonként kell kiszabni.”

2. § A közterület használatának szabályozásáról szóló 47/2013.(XII.13.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

3. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

1. melléklet a 21/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelethez

1. A közterület használatának szabályozásáról szóló 47/2013.(XII.13.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat a következő 23. sorral egészül ki:

(Ssz.

Tevékenység

Mértékegység

“Kiemelt” övezet)

23

Elektromos rollerek kölcsönzési célú elhelyezése

Ft/m2/hó

5.000

2. A közterület használatának szabályozásáról szóló 47/2013.(XII.13.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat a következő 35. sorral egészül ki:

(Ssz.

Tevékenység

Mértékegység

I.

II.

III.)

35

Elektromos rollerek kölcsönzési célú elhelyezése

Ft/m2/hó

3.500

2.000

1.500

2. melléklet a 21/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelethez

1. A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 7.23. pontja helyébe a következő pont lép:

„7.23. eljár a közterületek felbontásáról és a közúton folyó munkálatokról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott hatáskörökben,”

2. A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 7. pontja a következő 7.24. ponttal egészül ki:

„7.24. Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület használatának szabályozásáról szóló önkormányzati rendelete szerint dönt az e-roller pontok helyszíneinek meghatározása, változtatása, bővítése, megszüntetése tárgyában.”