Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

egyes szociális és oktatási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 01- 2023. 06. 02

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

egyes szociális és oktatási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

2023.06.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete a 2-3. alcím tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, az 1. alcím tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 10/D. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10/D. § (1) Az Önkormányzat azon, VI. kerületi lakóhellyel rendelkező, 14. életévét betöltött, alap- vagy középfokú oktatási intézményben nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató tanulóknak, akik a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást már nem vehetik igénybe díjmentesen, a budapesti helyi tömegközlekedési eszközök igénybevételéhez szemeszterre szóló bérlettámogatást nyújt.

(2) A támogatásra jogosultságot pályázati úton lehet szerezni, a pályázatot a tanuló törvényes képviselője nyújthatja be.

(3) Támogatásra a pályázat benyújtásakor kerületi lakóhellyel és érvényes diákigazolvánnyal vagy iskolalátogatási igazolással rendelkező tanuló lehet jogosult.

(4) A pályázatot Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Polgármestere írja ki. Pályázat - amennyiben a pályázati kiírás eltérően nem rendelkezik - a tavaszi szemeszterre tárgyévet megelőző év december 1-jétől március 15-éig, az őszi szemeszterre augusztus 1-jétől október 15-éig nyújtható be.

(5) Pályázat az erre a célra rendszeresített adatlapon nyújtható be a támogatás igénybevétele jogosultságának egyidejű igazolása mellett (személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatása, valamint lakcímkártya-másolat és diákigazolvány-másolat vagy iskolalátogatási igazolás benyújtása).

(6) A benyújtott pályázatokról a Humán Bizottság - annak ülései közti időszakban döntést igénylő pályázatokról a Humán Bizottság elnöke - dönt. A támogatásra való jogosultság a tanulmányi félévre, szemeszterre kerül megállapításra (a tavaszi szemeszterre február 1-jétől június 30-áig, az őszi szemeszterre szeptember 1-jétől a következő év január 31-éig).

(7) A támogatás összege a „Szemeszterre szóló Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak” elnevezésű közlekedési bérlet (a továbbiakban: szemeszter-bérlet) mindenkori vételárának megfelelő összeg. A szemeszter-bérlet ellenértékét a jogosultak természetben, utalvány formájában kapják meg.

(8) Az utalvány a Terézvárosi Polgármesteri Hivatalban vehető át (16. életévét betöltött diák esetében iskolalátogatási igazolás vagy az igényelt szemeszterre érvényes diákigazolvány bemutatásával) és a kijelölt BKK-ügyfélszolgálaton váltható be.

(9) Az utalvány érvényességi idején belül használható fel, vissza nem váltható.”

2. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 3. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) E rendeletben szabályozott idősek világnapja alkalmából nyújtott támogatásra

a) a tárgyév július 1. napján kerületi lakóhellyel rendelkező,

b) életvitelszerűen az önkormányzat közigazgatási területén élő, és

c) 60. életévét betöltött vagy legkésőbb a tárgyév december 31. napjáig 60. életévét betöltő

személy jogosult.”

3. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 22. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A gyógyszertámogatás legfeljebb 12 hónapra állapítható meg. A támogatás 12 havi összege nem haladhatja meg a 180.000.-Ft-ot.”

4. § (1) A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 41. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat az idősek világnapja alkalmából - a megélhetéssel kapcsolatos költségek csökkentéséhez - támogatást nyújt annak a személynek, aki

a) a tárgyév július 1. napján kerületi lakóhellyel rendelkezik,

b) életvitelszerűen az önkormányzat közigazgatási területén él és

c) életévét betöltötte vagy legkésőbb a tárgyév december 31. napjáig 60. életévét betölti.”

(2) A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 41. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az utalvány jogosult részére történő eljuttatása legkésőbb tárgyév szeptember 30. napjáig történik. Az utalványok felvételére tárgyév novemberének utolsó munkanapját követően nincs lehetőség.

5. § A terézvárosi gyermek- és diákjóléti támogatásokról szóló 9/2017. (II.23.) önkormányzati rendelet 23. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Terézvárosi Junior Utalványt az Önkormányzat évente egy alkalommal, a tárgyév júliusának közepétől októberéig terjedő időszakban, utalvány formájában nyújtja, személyenként 12.000.-Ft értékben. Az utalványok felvételére tárgyév októberének utolsó munkanapját követően nincs lehetőség.”

6. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. június 1-jén lép hatályba.

(2) A 2–4. § 2023. június 1-jén 0 óra 1 perckor lép hatályba.