Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 24/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 37/2020. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 30- 2023. 07. 01

Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 24/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 37/2020. (XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.06.30.

Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 37/2020. (XII.21.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 6. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki a köztemető területén temetkezési szolgáltatásra utaló reklámot vagy hirdetőtáblát helyez el.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki a kegyeleti jog gyakorlásával, sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékot nem a kihelyezett hulladékgyűjtő edényzetben helyezi el.”

2. § A Rendelet 7. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki)

„b) csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagot, tárgyat, a hulladékjegyzékről szóló VM rendelet szerinti veszélyes hulladékot a csapadékvíz elvezető létesítménybe elhelyez, önt, bevezet, vagy onnan nem távolít el, vagy”

3. § (1) A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el - a használat jogcímétől függetlenül - az az ingatlanhasználó, aki

a) az ingatlan előtti járdaszakasz, amennyiben a járda mellett zöldsáv is van, akkor az úttestig terjedő teljes terület, járda hiányában pedig 1 m széles területsáv,

b) az ingatlan előtti járdaszakasz melletti nyílt csapadékvíz-elvezető árok, folyóka és az ezeken lévő műtárgyak (átereszek, víznyelő rácsok) valamint

c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület nyírásáról, kaszálásáról, hulladékmentesítéséről, portalanításáról, hó- és síkosság mentesítéséről nem gondoskodik.”

„(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el - a használat jogcímétől függetlenül - az az ingatlanhasználó, aki az ingatlan teljes területét - a parlagfű kivételével - nem gyommentesíti.

(4) A (3) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni, amennyiben az ingatlanhasználó a szomszédos ingatlanon folytatott növénytermelés, növényvédelem biztonságát vagy az emberi egészséget veszélyezteti.”

4. § A Rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„6/A. A házszám elhelyezésére vonatkozó szabályok megszegése

10. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az ingatlantulajdonos, aki a házszámtáblát az ingatlan kerítésén vagy közterületi homlokzatán, közterületről jól láthatóan nem helyezi el és nem gondoskodik annak karbantartásáról.”

5. § A Rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„6/B. Az elektromos autó töltésére vonatkozó szabályok megszegése

11. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki elektromos járművet - a kiépített elektromos töltőállomás kivételével - közterületen tölt.

(2) Az (1) bekezdés vonatkozásában a 7. § (4) és (5) bekezdését kell alkalmazni.”

6. § A Rendelet 7. § (2) bekezdés záró szövegrészében a „két órán túl” szövegrész helyébe a „munkavégzés nélkül” szöveg lép.

7. § Hatályát veszti a Rendelet

a) 9. § (1) bekezdés nyitó szövegrészében az „a környezet védelméről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott” szövegrész,

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.