Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 01- 2023. 10. 01

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2023.10.01.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális eljárásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, 92. § (2) bekezdésében, illetve 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. 11a. és 12. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 6. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. Időskorú személyek külön támogatása”

2. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 6. alcíme a következő 31/A. §-sal egészül ki:

„31/A. § A II. kerületben életvitelszerűen tartózkodó és lakcímmel rendelkező személyt 100. életévének betöltésekor az Önkormányzat egyszeri 100 000 forint összegű pénzbeli támogatásban részesíti.”

3. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 32. és 32/A. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„32. § (1) Az Önkormányzat az idősek világnapja alkalmából egyszeri támogatásban részesíti azon II. kerületi lakcímmel rendelkező személyeket, akik:

a) tárgyév október 31. napjáig 65. életévüket betöltik és

b) részükre tárgyév január 1. és szeptember 30. közötti időszakban a 9. § a)-b) pontban megjelölt támogatások valamelyike megállapításra, vagy folyósításra került.

(2) A támogatás összege jogosultanként 12 000 forint.

(3) A jogosultsági feltételek fennállása esetén a támogatás hivatalból kerül megállapításra és a támogatás folyósítása október hónapban történik.

32/A. § (1) Az Önkormányzat a 32. §-ban meghatározott hivatalból nyújtott támogatáson kívül évente két alkalommal - a téli és a tavaszi ünnepekhez kapcsolódóan - további támogatás megállapításával járul hozzá azon szociálisan rászorult időskorúak kiadásainak enyhítéséhez, akik ez irányú kérelmük benyújtásakor:

a) 65. életévüket betöltötték,

b) II. kerületi lakcímmel rendelkeznek, és

c) a részükre megállapított nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás havi összege nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 600%-át.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak alapján megállapított támogatás természetbeni (elsősorban élelmiszerutalvány, bón) formában kerül átadásra.

(3) A támogatás mértéke alkalmanként és jogosultanként 8000 Ft.

(4) A természetbeni támogatás megállapítása iránti kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani, a kérelmező részére megállapított nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás havi összegéről szóló igazolással.

(5) A kérelem benyújtásának ideje:

a) tárgyév október 15-től november 30-áig,

b) tárgyév február 15-től március 31-éig.”

4. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 4.13. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

5. § Ez a rendelet 2023. október 1-jén lép hatályba, és 2023. október 2-án hatályát veszti.

Örsi Gergely
polgármester

dr. Szalai Tibor
jegyző

1. melléklet a 25/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM IDŐSKORÚ SZEMÉLYEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT EGYSZERI TERMÉSZETBENI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ
1. A kérelmező adatai:

Neve: .........................................................................................................................................

Születési neve: ..........................................................................................................................

Anyja neve: ...............................................................................................................................

Születés helye, ideje (év, hó, nap): ...........................................................................................

Lakóhelye: irányítószám ................................................................ település
.........................................................utca/út/tér .............. házszám ............ épület/lépcsőház ............... emelet, ajtó

Tartózkodási helye: irányítószám ........................................................................ település ...........................................................utca/út/tér .............. házszám ............ épület/lépcsőház ............... emelet, ajtó

Életvitelszerűen: lakóhelyemen /tartózkodási helyemen tartózkodom. (megfelelő rész aláhúzandó)

Részemre megállapított nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás havi összege: …...……………

2. Nyilatkozatok:

2.1. Tudomásul veszem, hogy a Hatóság a közölt adatok valódiságát ellenőrizheti.

2.2. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

2.3. Tájékoztatjuk, hogy a nyomtatványon megadott személyes adatokat az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 27. § (1) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 18. §-a és a Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletében meghatározott jogalappal, célból, körben kezeljük.

Amennyiben Ön a megjelölt jogszabályokban megjelölteteken túl további személyes adatot is megad a fentiek szerint, úgy azokat a tényállás tisztázásához elengedhetetlenül szükséges más személyes adatoknak tekintjük. Ezen adatokra vonatkozóan Ön az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény szerinti hozzájárulását vélelmezzük, amellyel egyidejűleg nyilatkozik, hogy amennyiben harmadik fél adatait is megadja, úgy a megadott személyes adatok előttünk történő feltárására az érintettől megfelelő felhatalmazással rendelkezik.
A fenti tájékoztatást tudomásul veszem.

2.4. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Budapest, ……………………

……..……………………………
Kérelmező aláírása
A támogatás kedvező elbírálása esetén, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 118. § (4) bekezdése, valamint a 82. § (2) bekezdés b) pontja, és a (3) bekezdés a) pontja alapján fellebbezési jogomról lemondok:

Budapest, ……………………

……..……………………………
Kérelmező aláírása
Kérelemhez mellékelni kell:
a kérelmező részére megállapított nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás havi összegéről igazolást (a kifizető szerv igazolása, vagy a felvett ellátást igazoló szelvény, vagy banki igazolás, bankszámlakivonat az ellátások összegére vonatkozóan, vagy a folyósító szerv tárgyévre kiadott igazolása)