Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 29- 2023. 09. 29

Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.09.29.

Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, az Étv. 62. § (6) bekezdés 6. pontjában rögzített felhatalmazás alapján, az Étv. a 13. § (1) bekezdésében, valamint a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településfejlesztési eszközökről, valamint az egyes sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 45. § (2) bekezdés bb) pont, a 32. § és 36. §-ban foglaltakra figyelemmel, a 9. számú mellékletben megjelölt véleményezési jogkörben eljáró szervek, az érintett területi és települési önkormányzatok véleményének kikérésével az építési helyi rendjének biztosítása érdekében a következőket rendeli el.

1. § A Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Szabályozási Tervlapon - az Étv.-ben foglaltak alapján kötelezővé váló - beültetési kötelezettséggel érintett telkeken a zöldfelületek az alábbiak szerint alakítandók ki:)

„a) a Gksz-1, Gksz-3 és a Gip-3 és a VT-16 építési övezeten belül a beültetési kötelezettséggel érintett területen a Szabályozási Terven jelölt 10 méter szélességben két sor, kötésben elhelyezett fasort, és azt két oldalról szegélyező cserjesávot kell telepíteni;”

2. § A Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet 29. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Eltérő övezeti előírás hiányában az Lk, az Lf és a Vt építési övezetekben ha a telek mélységi mérete meghaladja az 50 m-t, a fő rendeltetésű épület az építési helyen a közterülettel vagy magánúttal határos telekhatárától számított 40 méteren belül helyezhető el, kivéve a „helyi védett épület” és a „javasolt helyi védett épület korlátozással” szabályozóval érintett, illetve a Vt-1 jelű építési övezetben lévő 6000 m2-nél nagyobb építési telkeket és Vt-16 jelű építési övezetben lévő telkeket.”

3. § (1) A Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet 33. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Közterületi telekhatáron a kerítés legnagyobb magassága 2,0 méter lehet, kivéve,)

„c) a gazdasági területek építési övezetében lévő és a Vt-16 jelű építési övezetben lévő kerítést, amely legnagyobb magassága 2,2 méter,”

(lehet.)

(2) A Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet 33. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Lakó- és vegyes területen lévő telkeken belül az egyes külön használatú telekrészeket legfeljebb 1,5 méter magas lábazat nélküli kerítéssel vagy növénytelepítéssel szabad elválasztani, kivéve a Vt-16 jelű építési övezetben lévő telkeket.”

4. § A Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet 37. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Vt és Lk jelű építési övezetekben, kivéve a Vt-16 jelű építési övezetben lévő telkeket, közintézmény, sport és kereskedelmi, szolgáltató rendeltetés esetén – amennyiben a telek adottságai nem teszik lehetővé a parkolóhelyek telken belüli elhelyezését – az OTÉK-ban előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű elhelyezés és rakodóhely számának az 50 %-a közterületen is biztosítható, településrendezési szerződés alapján a közterület kezelőjének és tulajdonosának hozzájárulásával.”

5. § A Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet 38. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az építési övezetek területén nem helyezhető el kivéve, ha az övezeti előírás másképpen rendelkezik

a) a környezetet zavaró hatású rendeltetés a lakóterületek, a településközponti vegyes területek, a Ksp és a K-rek építési övezeteiben, illetve a K-st építési övezetben;

b) nagy szállítási forgalmú létesítmény az Lk, az Lke, az Lf, a Vt-int, a K-sp, a K-rek, a Vt-2m és a K-st építési övezetekben lévő építési telken abban az esetben sem, ha egyébként a rendeltetés az övezeti előírásoknak megfelelően elhelyezhető lenne, kivéve ha a lakó-, vagy vegyes övezetben lévő telek gyűjtőút vagy annál magasabb rendű út telkéhez közvetlenül csatlakozik;

c) az Lf építési övezetekben kerthelyiséggel üzemelő új közösségi szórakoztató építmény, autós étterem, gyorsétterem, zenés vendéglátó létesítmény, kivéve ha az építési övezetben lévő telek gyűjtőút vagy annál magasabb rendű út telkével közvetlenül szomszédos;

d) önálló parkolóterület és garázs a 3,5 tonna önsúlynál nehezebb gépjárművek, és az ilyeneket szállító járművek számára lakóterület Lk, Lke, Lf és településközponti vegyes terület Vt építési övezeteiben, illetve az ezen építési övezetekkel közvetlenül határos építési telkek területén.”

6. § (1) A Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet 45. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Vt területek építési övezetei)

„a) az általánosan vegyes rendeltetésű területekhez a Vt-1, Vt-2, Vt-3, Vt-4, Vt-5, Vt-6, Vt-7,Vt-8, Vt-9, Vt-10, Vt-11, Vt-12, Vt-13, Vt-14, Vt-15, Vt-16”

(jelű építési övezetek.)

(2) A Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet 45. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A Vt építési övezetben lévő építési telken kivéve, ha az övezeti előírás másképpen rendelkezik

a) az építés feltétele a teljes közművesítettség rendelkezésre állása, a 23. § (4) bekezdés figyelembevételével,

b) építési hely a 30. §-ban foglaltak szerint határozható meg, kivéve, ha az építési övezeti előírás másképpen rendelkezik,

c) egy épületben lévő kettő, vagy annál több lakó rendeltetési egységhez tartozó gépjármű elhelyezését az épületben kell biztosítani,

d) önálló kiszolgáló épületben lévő gépjárműtároló, új ipari üzemi jellegű gazdasági telephely, és a 4. mellékletben meghatározott rendeltetéseken kívül egyéb gazdasági rendeltetésű építmény nem helyezhető el.”

7. § A Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet a következő 47/A. §-sal egészül ki:

„47/A. § (1) A Vt-16 jelű építési övezetben

a) lévő építési telken több épület elhelyezhető, a legnagyobb rendeltetési egységszám nem szabályozott,

b) a telephely területén meglévő magánút megszüntetése ütemezetten is megvalósítható.

c) telekhatár-rendezés esetén a „telket érintő telekalakítás” szabályozóval érintett területen, a telekalakítás során fennmaradó telekrész a Gksz-3 jelű építési övezet részévé válhat.

d) a 4. mellékletben meghatározott rendeltetések mellett elhelyezhető minden egyéb zavaró hatású gazdasági célú rendeltetés, ami az övezetben és a szomszédos övezetekben található meglévő beépítésre és rendeltetésre nincs zavaró hatással.

e) a telephely belső hálózat ellátását biztosító, 50 kVA vagy nagyobb névleges teljesítményű napelemes kiserőmű telepíthető.

f) az OTÉK-ban előírt – szolgálati lakás esetén lakóegységenként legalább 1 db - mennyiségű és fajtájú gépjármű elhelyezési lehetőséget, továbbá rendszeres teherszállítás esetén a rakodóhelyet, a 37. §-ban foglaltakra figyelemmel, telken belül kell biztosítani.

g) a 3000 m2 bruttó alapterületű vagy annál nagyobb gazdasági rendeltetésű épületek lapos, illetve legfeljebb 16°-nál alacsonyabb hajlásszögű tetőfelületének minimum 30%-án kialakításra kerülő zöldtető a telek megengedett legkisebb zöldfelületi mértékébe beszámítható.

h) a minimálisan kialakítandó zöldfelületet háromszintű növényállomány kialakításával szükséges betelepíteni.

i) a beültetési kötelezettséggel érintett területen háromszintű növényállomány alakítandó ki.

j) a nem építési helyen lévő kialakult épület esetében a 32. § előírásait kell figyelembe venni.”

8. § (1) A Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

9. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. szeptember 29-én lép hatályba.

(2) Az 1–8. § és az 1–3. melléklet az e rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 34/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 34/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 34/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet