Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2023. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 22- 2023. 11. 22

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2023. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2023.11.22.

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjaiban, illetve (4) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995 (XI.30.) önkormányzati rendelet 3. alcíme a következő 6/A. §-sal egészül ki:

„6/A. § (1) Amennyiben az Önkormányzat által megszerzendő vagyon beszerzése a mindenkor hatályos közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alá tartozik, az Önkormányzat Közbeszerzési Szabályzatának megfelelően, a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelete alapján és szabályai szerint ezen vagyon megszerzésről a közbeszerzési eljárásban döntésre jogosult szerv dönt.

(2) Amennyiben az Önkormányzat által lefolytatandó közbeszerzési eljárásban kerül sor az önkormányzati vagyon hasznosítására (a vagyon hasznosítása a beszerzés ellenértékeként vagy az ellenérték részeként szerepel), úgy az eljárásra a közbeszerzés szabályait kell alkalmazni, és a vagyon hasznosításáról az (1) bekezdésben meghatározott szerv dönt.

(3) Kizárólagos jogot az Önkormányzat számára törvényben vagy a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete rendeletében meghatározott közfeladat ellátásához kapcsolódóan lehet alapítani. A kizárólagos jog kedvezményezettje – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - az a jogképes szervezet lehet, amelyet közérdekű feladat ellátására alapítottak, vagy amely ilyen tevékenységet lát el, és amely felett az Önkormányzat közvetlenül vagy közvetve meghatározó befolyást képes gyakorolni, vagy működését többségi részben az Önkormányzat finanszírozza. Az e Rendelet 5. számú mellékletében felsorolt szervezetek, az ott meghatározott szolgáltatások nyújtására kizárólagos joggal bírnak.

(4) Kizárólagos jogot a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete e Rendelete 5. számú mellékletének egyidejű módosításával, valamint egyéb rendelettel is alapíthat.

(5) A kizárólagos joggal rendelkező szervezetek e jogosultsága nem értelmezhető kiterjesztően.”

2. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995 (XI.30.) önkormányzati rendelet 24. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) E rendelet alkalmazásában:

a) Hasznosítás: az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendelet hatálya alá nem tartozó ingatlanok bérbeadása.

b) Helyi közforgalmú vasút: a közúti vasút (villamos), a közúttól elkülönített vasút /magasvasút, kéregvasút, mélyvezetésű vasút-metró, helyiérdekű vasút-HÉV/, valamint a nem saját használatú, különleges pályával rendelkező, helyi forgalmat ellátó vasút /fogaskerekű vasút, sikló, sífelvonó és függőpálya.

c) Helyi közút: az Önkormányzat tulajdonában lévő gyalogos- és járműközlekedésre szolgáló közterület.

d) Helyi közút műtárgya: a híd, a hajóhíd, felüljáró, terasz, alagút, aluljáró, támfal, bélésfal, az út víztelenítését szolgáló burkolt árok, csatorna, vagy más vízelvezető létesítmény.

e) Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír: az átváltoztatható kötvény kivételével a kötvény, a váltó, a kincstárjegy, a letéti jegy, és minden olyan egyéb értékpapír, amelyben a kibocsátó feltétlen és egyoldalú kötelezettséget vállal arra, hogy az értékpapíron megjelölt összeget, valamint annak esetleges kamatát és/vagy egyéb járulékait az értékpapír birtokosa/tulajdonosa részére az értékpapíron megjelölt időpontban megfizeti.

f) Kedvezményes átruházás: a rendelet alkalmazásában kedvezményes átruházásnak minősül a vagyon olyan értéken történő átruházása, mely egyébként a polgári jog szabályai szerint a szerződés feltűnő értékaránytalanság jogcímén történő megtámadását tenné lehetővé.

g) Kizárólagos jog: jogszabály, így különösen az Önkormányzat rendelete alapján egy vagy csak korlátozott számú szervezet (személy) jogosultsága meghatározott tevékenység folytatására, illetőleg cselekményre, összhangban a közbeszerzésekről szóló törvény szabályaival és az Európai Közösséget létrehozó szerződésekkel.

h) Közfeladat: jogszabályban meghatározott állami vagy önkormányzati feladat, amit az arra kötelezett közérdekből, jogszabályban meghatározott követelményeknek és feltételeknek megfelelve végez, ideértve a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátását, továbbá az állam nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeiből adódó közérdekű feladatokat, valamint e feladatok ellátásához szükséges infrastruktúra biztosítását is.

i) Közművek: a lakossági és üzemi szükségleteket kielégítő, a víz, a gáz, a csatorna és a távfűtés vonalas létesítményei, berendezései, építményei. így különösen a vízellátást szolgáló vízbázis, a víztorony, a magasvíztároló medence és tartozékai; a gerinc- és elosztóvezeték-rendszer tartozékaival együtt; az elválasztó és egyesített szennyvíztisztító berendezések, a zárt, önálló csapadékvíz-hálózat, a hőközpontok, hőfogadóállomások berendezései, a távhővezeték és tartozékai, a gázvezetékek, a körzeti nyomásszabályozó rendszerek.

j) Közterület: az Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó ingatlanok.

k) Muzeális emlék: a természet és a társadalom kiemelkedő tárgyú, írásos és egyéb emléke, amely a természet alakulásának és a társadalom fejlődésének pótolhatatlan, jellegzetes bizonyítéka.

l) Muzeális gyűjtemény: a muzeális emlékek védelme tekintetében a muzeális emlékeknek olyan, egy helyen őrzött és kezelt csoportja, amely valamely egységes szempont alapján folytatott gyűjtés útján jött létre.

m) Műemlék: a műemlék, a műemlék jellegű és városképi jelentőségű épület, építmény.

n) Park: a település belterületén önkormányzati tulajdonban lévő közhasználatú zöldterületek közül minden közterületnek minősülő közpark /parkterület, játszótér/, a pihenésre, szórakozásra, testedzésre is szolgáló véderdő és a BVSZ szerint 71-es övezetbe sorolt területek.

o) Önkormányzati gazdasági társaság: e Rendelet 5. számú mellékletében felsorolt üzleti célú gazdasági társaság, vagy nonprofit gazdasági társaság, valamint más, az Önkormányzat tulajdonában álló, kizárólagos joggal nem rendelkező üzleti célú gazdasági társaság, vagy nonprofit gazdasági társaság.

p) Tagsági jogot megtestesítő értékpapír: az olyan értékpapír, melyben a kibocsátó meghatározott pénzösszeg, ill. pénzben meghatározott nem pénzbeli vagyoni érték tulajdonban vagy használatba vételét elismerve egyidejűleg arra vállal kötelezettséget, hogy az értékpapír birtokosának meghatározott vagyoni és egyéb jogokat biztosít.

q) Terek: az Önkormányzat tulajdonában lévő terek, amelyeket használatuk rendjére vonatkozó jogszabályok keretei között bárki szabadon használhat, a gyalogosok és a járművek közlekedését szolgálja, és a BVSZ szerint 71-es övezetbe sorolt területek.

r) Üzleti értékelés: e rendelet alkalmazásában az adott gazdasági társaság tőkeszerkezetére, gazdasági-pénzügyi helyzetére, vagyoni viszonyaira, üzleti – piaci pozícióira vonatkozó komplex közgazdasági elemzés.

s) Vagyoni értékű jog: polgári jogi értelemben minden olyan jog, amely pénzben kifejezhető vagyoni értékkel bír és önálló forgalom tárgya lehet (pl. használat, haszonélvezet joga, bérleti jog).

t) Védett természeti terület: a nemzeti park, a tájvédelmi körzet, a természetvédelmi terület és a természeti emlék.

u) Vízközműnek nem minősülő közcélú vízlétesítmények: az a létesítmény, ami a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv-ben meghatározott vízgazdálkodási célkitűzések érdekében valamely, vízgazdálkodással összefüggő területen lévő települések vagy érdekeltek együttes szükségletét szolgálja.”

3. § Az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 16/1995 (XI.30.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 38/2023. (XI. 21.) önkormányzati rendelethez

Kizárólagos joggal rendelkező önkormányzati társaságok

a) Budavári Kulturális Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (1013 Budapest, Krisztina tér1.) – az Önkormányzat Mötv. 13. § -ban felsorolt közfeladatai, így különösen a 13. § (1) bekezdés 7. pont jában megfogalmazott közművelődési szolgáltatások megvalósítása érdekében, tekintettel az Mötv. 6. § b) pont jában, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1)-(3) bekezdés eiben, továbbá a Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások köréről, valamint a feladatellátás formájáról, módjáról és mértékéről szóló 24/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelet alapján a helyi közművelődési feladatok ellátása vonatkozásában.

b) Budavári Média és Városmarketing Korlátolt Felelősségű Társaság (1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.) - az Mötv. 13. § -ban felsorolt közfeladataihoz így különösen, de nem kizárólag a 13. § (1) bekezdés 1., 2., 7. valamint 12. pont jában megfogalmazott közszolgáltatásokhoz kapcsolódó önkormányzati közérdekű tájékoztatási feladatok vonatkozásában.