Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01- 2023. 03. 02

Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.01.

Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva, a Jászberény Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet 2. mellékletének 1.3.6. pontjában meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdés e) és f) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Az (1) bekezdés szerinti egyes üzleti vagyonba tartozó vagyontárgyak átminősítését kezdeményezheti:]

„e) a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság (a továbbiakban: Bizottság), valamint
f) a Városgazdálkodási Bizottság.”

2. § A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet 10. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A Tulajdonosi hozzájárulás kiadására irányuló, (1) bekezdésben biztosított átruházott hatáskör nem terjed ki az önkormányzat tulajdonát képező ingatlanvagyonon végzendő pályázati vagy más egyéb forrásból megvalósuló 2 millió Ft értéket meghaladó értéknövelő beruházáshoz szükséges tulajdonosi hozzájárulásra.”

3. § (1) A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat a tulajdonában lévő vagyontárgyakat a Képviselő-testület döntése vagy törvényi kötelezettsége alapján az Nvtv.-ben foglaltakra figyelemmel adhatja ingyenes használatba. Az ingyenes használatba adásról képviselő-testületi döntés szükséges, kivéve a közcélú és rövid távú – alkalmanként 30 napot meg nem haladó időtartamú – használatot, mely esetben a polgármester jogosult dönteni.

(2) A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet 18. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ingyenes használónak az ingatlan fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatban felmerülő tényleges költségeknek a használt területtel arányos részét meg kell térítenie a Képviselő-testület eltérő rendelkezése hiányában.”

4. § A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet 19. § (2)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A bérbeadás az Nvtv-vel összhangban a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott értékhatár (a továbbiakban: Értékhatár) felett versenyeztetés lefolytatását követően lehetséges. Versenyeztetési eljárás esetén a 6. melléklet előírásainak megfelelő alkalmazásával kell eljárni. Az Értékhatár alatti forgalmi értékű vagyontárgyak bérbeadása esetén pályázati eljárást kell lefolytatni. A pályázati eljárás a (4) – (5) bekezdésben rögzített esetekben, valamint akkor mellőzhető, ha a Képviselő-testület határozatával a pályázati eljárás mellőzéséről döntött.

(3) A pályázati eljárás esetében a pályázati felhívást a polgármester hagyja jóvá. A beérkezett ajánlatok felbontása és értékelése a pályázati határidő lejártát követő munkanapon, a Polgármesteri Hivatal helyiségében történik. Az ajánlatok bontását a jegyző által kijelölt 3 köztisztviselő végzi el. A beérkezett pályázatok bontásáról jegyzőkönyvet kell készíteni. A pályázati eljárást lezáró döntés meghozatala

a) az 5 éves időtartamot meg nem haladó határozott idejű, és az olyan határozatlan időtartamú bérleti jogviszony estében, amelynek felmondási ideje a három hónapot nem haladja meg – átruházott hatáskörben – a Bizottság

b) az 5 éves időtartamot meghaladó és a 3 hónapnál hosszabb felmondási idő kikötésével létrejött határozatlan időtartamú bérleti jogviszony esetén a Képviselő-testület feladata.

(4) A Bizottság dönt az 5. melléklet 2. pontjában meghatározott területen elhelyezkedő ingatlanok 1 évet meg nem haladó határozott időtartamra szóló bérbeadásáról, haszonbérletéről és az e tárgyban kötendő szerződések tartalmáról. A bérleti díj összegét az 5. melléklet 2. pontjában szereplő táblázat alapján kell megállapítani.

(5) A Bizottság dönt a Jászberény Város Önkormányzatának tulajdonát képező külterületi ingatlanok 1 évet meg nem haladó határozott időtartamú bérbeadásáról, haszonbérletéről és az e tárgyban kötendő szerződések tartalmáról. A bérleti díj összegét az 5. melléklet 3. pontjában szereplő táblázat alapján kell megállapítani.”

5. § A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet 23. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Önkormányzati vagyont értékesíteni Nvtv-vel összhangban a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott értékhatár (a továbbiakban: Értékhatár) felett, ha törvény kivételt nem tesz, kizárólag versenytárgyalás útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet. A versenytárgyalási szabályzat a rendelet 6. mellékletét képezi.

(2) Az Értékhatár alatti vagyon az alábbiak szerint értékesíthető:

a) A Képviselő-testület a 15 millió Ft és Értékhatár közötti értéket képviselő vagyon értékesítéséről legalább vármegyei lap online felületén közzéteendő pályázati felhívás útján, a legjobb ajánlattévő javára dönt,

b) A Képviselő-testület az 5-15 millió Ft értékhatár közötti értéket képviselő vagyon értékesítését egy helyi lap online felületén és Jászberény Város honlapján hirdeti meg. A Képviselő-testület ez esetben is a legjobb ajánlattévő javára dönt.

c) Az 5 millió Ft értékhatárt el nem érő vagyon értékesítésének feltételeiről, az ezzel összefüggő pályázat kiírásáról, lefolytatásáról és elbírálásáról a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság dönt. A Bizottság döntéséről a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja.

d) 1 millió Ft értékhatárt el nem érő ingó vagyon értékesítéséről a polgármester átruházott hatáskörben jogosult dönteni.”

6. § A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet 26. § (1) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

(Az Önkormányzat visszterhes ingatlan- és ingóvagyon szerzéséről és az Önkormányzatot jogszabály vagy szerződés által megillető elővásárlási jog gyakorlásáról)

„c) az a) és b) pontban foglalt esetek alól kivételt képeznek a Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet 1. számú mellékletének 1.12. és 1.14. pontban szabályozottak, mely esetben a polgármester jogosult átruházott hatáskörben dönteni.

7. § (1) A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet 27. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A felajánlás elfogadásáról a Képviselő-testület jogosult dönteni, kivéve a (6) és (7) bekezdésben foglaltakat.”

(2) A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet 27. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Magánszemélyek tehermentes, ingyenesen felajánlott vagyonának elfogadásáról a polgármester átruházott hatáskörben dönt.

(7) Az Önkormányzat öröklése során az örökség elfogadásáról vagy visszautasításáról a polgármester jogosult dönteni, mely döntést az Önkormányzat érdekeit nem sértheti.”

8. § (1) A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

9. § A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet

a) 7. § (1) bekezdésében a „középtávú” szövegrész helyébe a „rövidtávú” szöveg,

b) 8. § (3) bekezdés b) pont bb) alpontjában a „Képviselő-testület Pénzügyi, Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsága” szövegrész helyébe a „Bizottság” szöveg,

c) 11. § (6) bekezdésében a „15-ig” szövegrész helyébe a „28-ig” szöveg,

d) 21/A. § (1) bekezdésében a „Polgármester” szövegrész helyébe a „Képviselő-testület” szöveg

lép.

10. § Hatályát veszti a Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendelet

a) 11. § (6) bekezdésében a „Pénzügyi, Gazdasági és Tulajdonosi” szövegrész,

b) 14. § (2) bekezdésében a „Pénzügyi, Gazdasági és Tulajdonosi” szövegrész,

c) 14. § (3) bekezdésében a „Pénzügyi, Gazdasági és Tulajdonosi” szövegrész,

d) 20. § (5) bekezdésében a „Pénzügyi, Gazdasági és Tulajdonosi” szövegrész,

e) 20. § (10) bekezdésében a „Pénzügyi, Gazdasági és Tulajdonosi” szövegrész,

f) 21. § (8) bekezdésében a „Pénzügyi, Gazdasági és Tulajdonosi” szövegrész,

g) 21/A. § (3) bekezdésében a „Pénzügyi, Gazdasági és Tulajdonosi” szövegrész,

h) 26. § (1) bekezdés a) pontjában a „Pénzügyi, Gazdasági és Tulajdonosi” szövegrész,

11. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 4/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 4/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelethez