Tass Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 20.) önkormányzati rendelete

Tass község településképének védelméről szóló 21/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 27- 2023. 02. 27

Tass Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 20.) önkormányzati rendelete

Tass község településképének védelméről szóló 21/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.27.

Tass Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontjai szerinti felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5., 6. és 13. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm.rendelet szerinti véleményezők véleményének kikérésében a következőket rendeli el

1. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) E rendelet hatálya nem terjed ki az általános előírásokban szabályozott plakátnak a kampányidőszakban történő elhelyezésére, valamint a választási kampány során alkalmazott reklámhordozót tartó berendezésekre.”

2. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A helyi értékvédelem feladata a különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, települési- és utcaképi, építészeti, történeti, régészeti, képző- és iparművészeti, műszaki-ipartörténeti szempontból védelemre érdemes területek, épület-együttesek, építmények, épületrészek, köz- és műtárgyak, növények vagy növény-együttesek számbavétele, meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, valamint a nyilvánossággal történő megismertetése.”

3. § (1) A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 6. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A helyi építészeti örökség védelem területi vagy egyedi védelem.

(2) A helyi építészeti védelemmel érintetteket e rendelet 1. melléklete tartalmazza”

(2) A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A helyi egyedi védelemmel érintettek történeti, településképi és építészeti értéket képviselnek”

4. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselő-testület a helyi védelemmel kapcsolatos döntését a kezdeményező által rendelkezésre bocsátott értékvizsgálat eredményének elkészültét követően az értékvizsgálat és az érdekeltek észrevételei alapján hozza meg az értékvizsgálat eredményét összefoglaló dokumentáció kézhezvételétől számított 30 napon belül, de legkésőbb a kezdeményezéstől számított 120 napon belül”

5. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § Településképi szempontból meghatározó területek:

a) az általános előírások szerint településkép védelme szempontjából kiemelt területek

b) E Rendelet 2. melléklete szerint a központi belterület, üdülőterületek és az országos közutak tengelyétől mért 200m-en belüli külterület”

6. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § A településkép védelme szempontjából kiemelt területnek az általános előírások szerintiek minősülnek”

7. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § (1) A település egész területére érvényes anyaghasználati követelmények a következők:

a) homlokzatképzésnél nem alkalmazhatók erős kontrasztos színek

b) magastető tetőhéjazati anyagként nem alkalmazható szürke bitumenes fedéllemez

(2) Az (1) bekezdés szerintiek a helyi egyedi védelem alatt álló építmény kivételével az építmény közterületről, közhasználatú terüleről nem látható építményrészére, az építmény belső udvarára nem vonatkoznak”

8. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 19. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Homlokzatfelújítás akkor végezhető, amennyiben az kiterjed a közterületről látható épülethomlokzat egészére. A homlokzatok burkolóanyaga nagyelemes fém és műanyag hullám- és trapézlemez burkolat gazdasági terület kivételével nem lehet”

9. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„20. § A helyi területi védelemben részesülő területeken a településképet meghatározó, hagyományosan kialakult településszerkezet, utcahálózat, utca vonalvezetés és a beépítés módjának megtartása biztosítandó”

10. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 24. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„24. § (1) A helyi egyedi védelem alatt állókat tartalmazó 1. melléklet „D” oszlopában megnevezettek a helyi védelemre okot adó elemek, amelyek nem változtathatók meg.

(2) A helyi egyedi védelem alatt álló építmények korszerűsíthetők, bővíthetők, átépíthetők, rendeltetésük megváltozhat, a teljes felújításuk lehetséges.

(3) A helyi egyedi védelem alatt álló építményt, építményrészt csak a helyi védettség megszüntetését követően - az 1. melléklet „D” oszlopában foglalt eltéréssel- lehet elbontani”

11. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 32. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településkép védelme szempontjából kiemelt

a) törekedni kell a tájhasználat, telekstruktúra, a hagyományos beépítési módok megőrzésére.

b) Új épület építése esetén a tájba illesztésre fokozottan figyelni kell.

c) Természetvédelmi területen a terület beépítetlen, természetközeli jellege megőrzendő, a meghatározott tájkarakter és a jellegzetese tájhasználat érdekében”

12. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 33. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A település tervezésénél, rendezésénél, utak és közművek építésénél, korszerűsítésénél, egyéb építmények és más létesítmények megvalósításánál, felújításánál biztosítani kell az elektronikus hírközlési építmények, valamint a postai szolgáltató helyek, felvételi pontok és kézbesítési pontok, valamint az egyetemes postai szolgáltatás teljesítését lehetővé tevő egyéb eszközök, postai létesítmények elhelyezésének lehetőségét

(2) Az elektronikus hírközlési építmények, valamint az egyetemes postai szolgáltatás teljesítését lehetővé tevő eszközök elhelyezése és a település ellátását biztosító építmények, műtárgyak elhelyezésére alkalmas területeket kijelölése e rendeletben előírtakra és a természet- és tájképvédelmi szempontokra is figyelemmel kell eljárni, és a már meglévő infrastruktúrák, eszközök közös használatát kell előnyben részesíteni”

13. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 35. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„35. § A település közigazgatási területén reklámok közzétételére az általános rendelkezések érvényesek”

14. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 44. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Zöldfelületek magán- és közterületen történő kialakítása, növénypótlás és a zöldfelületek gondozása, és a tájvédelem előírásainak megtartása az általános előírások figyelembevételével kell eljárni”

15. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete IV. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„10/A. Rendelkezés a szakmai konzultációról

45/A. § Kötelező a szakmai konzultáció az építési tevékenység megkezdése előtt minden esetben kivéve:

a) bejelentési kötelezettség alá tartozó 51. §-ban felsoroltakat

b) közterületről változást nem eredményez

c) településképi szempontból meghatározó területeken kívül van

d) kivitelezés idejére felállított ideiglenes állvány, felvonulási épület, mobil wc, mobil mosdó, zuhanyozó elhelyezése

45/B. § (1) A szakmai konzultáció iránti kérelmet e rendelet 3.melléklete szerinti nyomtatványon az önkormányzathoz kell benyújtani papíron vagy elektronikusan.

(2) A szakmai konzultáció az önkormányzat hivatalos helyiségében vagy kérésre a helyszínen is lefolytatható.

(3) A szakmai konzultációról készült emlékeztetőt az Önkormányzat általános iratkezelési szabályzata szerint szükséges kezelni”

16. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 46. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„46. § Településképi véleményezési eljárás jogintézményét az Önkormányzat nem vezeti be”

17. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 50. és 51. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„50. § A településképi bejelentési eljárást - átruházott hatáskörben - a polgármester folytatja le, a megbízott főépítész szakmai álláspontjára alapítva

51. § Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni:

a) az általános előírások szerint településképi szempontból meghatározó területen belül végzett építési tevékenységnél.

b) Településképi szempontból meghatározó területen lévő épületen, amennyiben a közterületről látható:

ba) építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, kivéve zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén, ha e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását vagy tartószerkezetét is érintik.

bb) Meglévő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása.

bc) Az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása. be) Napenergia-elem és kollektor, szellőző-, klíma-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése.”

18. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 52. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A településképi bejelentési eljárás iránti kérelmet e rendelet 6. melléklete szerinti nyomtatványon az önkormányzathoz kell benyújtani papíron vagy elektronikusan.

(2) A bejelentési eljárás során a településképi illeszkedés, a településképi követelményeknek, a reklám-elhelyezés szabályainak és a helyi építési szabályoknak való megfelelés vizsgálandó”

19. § A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 55. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Településképi követelmények megszegése esetén – átruházott hatáskörben - a polgármester hivatalból vagy kérelemre – a Tktv.-ben foglaltak szerint – településképi kötelezési eljárást folytat le, és az érintett ingatlan tulajdonosát az e rendeletben meghatározott településképi követelmények teljesülése érdekében az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezi”

20. § (1) A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete 6. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

21. § Hatályát veszti a TASS KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című Tass Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2017. (XII.18..) önkormányzati rendelete

a) 9. §-a,

b) 3. alcíme,

c) 19. § (6) bekezdése,

d) 21–23. §-a,

e) 25–31. §-a,

f) 32. § (2)–(6) bekezdése,

g) 37. §-a,

h) 10. alcíme,

i) 47–49. §-a,

j) 53. és 54. §-a,

22. § Ez a rendelet 2023. február 27-én lép hatályba.

1. melléklet a 4/2023. (II. 20.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 4/2023. (II. 20.) önkormányzati rendelethez