Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 22/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 04- 2023. 03. 05

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2023. (III. 3.) önkormányzati rendelete

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 22/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2023.03.04.

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXLX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 22/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 10.  § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) „Az ideiglenes bizottság a rábízott feladat elvégzéséről a képviselő-testületnek beszámol.”

2. § A Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 22/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 21.  § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) „A polgármester, az alpolgármester, a bizottság, a képviselő és a jegyző javasolhatják a képviselő-testületnek valamely előterjesztés vagy önálló indítvány sürgősséggel történő megtárgyalását. Az ülés napirendjére sürgősségi javaslat alapján olyan előterjesztés vehető fel, amelyet az előterjesztés benyújtására jogosult a benyújtási határidőt követően, de legalább az ülést megelőző második nap 12 óráig elektronikusan vagy papír alapon a polgármesternek benyújtott. A polgármester köteles a határidőben benyújtott és saját sürgősségi előterjesztéseit az ülést megelőző második nap 13 óráig a képviselő-testület tagjai részére elektronikus úton megküldeni. A sürgősség okát az előterjesztésben az előterjesztőnek meg kell jelölnie, továbbá azt a képviselő-testület ülésén a sürgősségi javaslat napirendre vételéről szóló döntés előtt legfeljebb egy percben meg indokolhatja.”

3. § A Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 22/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 44.  § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) „A módosító indítványt írásban, vagy elektronikusan, legkésőbb a képviselő-testületi ülést megelőző nap 12 óráig, rendeletalkotási javaslat módosítására irányuló módosítási indítványt írásban, vagy elektronikusan a képviselő-testület ülését megelőző második nap 12 óráig kell benyújtani a polgármesterhez. E bekezdés rendelkezéseit a bizottságok által hozott módosítási javaslatokra nem kell alkalmazni.”

4. § A Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 22/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelet 45.  §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Bármely képviselő javasolhatja ügyrendi indítványban az ülés elején, vagy a napirendi pont tárgyalása elején, hogy a teljes ülésről, vagy a napirendi pont tárgyalásáról szó szerinti jegyzőkönyvezés történjen. A javaslatról a képviselő-testület vita nélkül dönt.”

5. § A Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 22/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelet

a) 18.  § (4) bekezdésében a „9.” szövegrész helyébe a „nyolcadik” szöveg és a „megelőzően legalább 10 nappal” szövegrész helyébe a „megelőző legalább tizedik nap 19 óráig” szöveg,

b) 18.  § (5) bekezdésében a „3 nappal megkapják” szövegrész helyébe a „harmadik nap 19 óráig megkapják” szöveg,

c) 40.  § (1) bekezdésében a „napon” szövegrész helyébe a „nap 19 óráig” szöveg,

d) 46.  § (2) bekezdésében a „napon” szövegrész helyébe a „nap 19 óráig” szöveg,

e) 53.  § (2) bekezdésében a „munkanap 12.00 óráig” szövegrész helyébe a „nap 12 óráig” szöveg

lép.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.