Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 34/2017. (IX. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01- 2023. 02. 02

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 34/2017. (IX. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.01.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 86. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 42/2016. (XII. 29.) önkormányzati rendelete keretei között -, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 34/2017. (IX. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendelet hatálya kiterjed a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (a továbbiakban: helyiség), tekintet nélkül arra, hogy azok hol találhatók. Az Önkormányzat illetékességi területe a helyiségek tekintetében övezetekre tagolódik, az egyes övezetek területi lehatárolását az 1. melléklet tartalmazza.”

2. § (1) A Rendelet 67. § (2) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem kell pályázatot kiírni,)

„g) ha a helyiség közérdekű célok megvalósítása érdekében kerül bérbeadásra, különös tekintettel a Bartók-negyed területén a kincstári körbe tartozó országos jelentőségű közgyűjtemények, művészeti egyetemek alaptevékenységük körébe tartozó tevékenység végzése céljából történő bérbeadás esetén. A Gazdasági Bizottság közérdekű önkormányzati célból (a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben meghatározott kötelező alapfeladatok ellátása az Önkormányzat megbízásából, az Nvt. 11. § (17) bekezdésében meghatározott önkormányzati feladatok ellátása) jogosult a helyiségre pályáztatás nélkül bérlőt jelölni, és a bérleti jogviszonyra vonatkozó szabályokat az e rendeletben foglaltaktól eltérően megállapítani.”

(2) A Rendelet 67. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Bartók-negyed területén kulturális célú bérbeadás esetén a Kulturális és Köznevelési Bizottság jogosult javaslatot tenni a Gazdasági Bizottságnak a bérlő személyére, a pályázat kiírására, értékelésére, a kulturális tevékenység mellett új tevékenység engedélyezésére.”

3. § (1) A Rendelet 69. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell)

„c) a helyiség hasznosításának célját és a helyiségben folytatható tevékenységek meghatározását, a Bartók-negyed területén lévő helyiségek kivételével,”

(2) A Rendelet 69. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell)

„f) a helyiségbérleti díj alsó határát, a Bartók-negyed területén lévő helyiségek kivételével,”

4. § A Rendelet 81. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A hozzájárulás feltétele, hogy)

„d) a Bartók-negyed területén a régi bérlő a szerződésben foglalt felújítási kötelezettségét maradéktalanul teljesítette.”

5. § A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 4/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet [1]