Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 41/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. ( II. 27.) önkormányzati rendelet és Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 15/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01- 2024. 01. 02

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 41/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. ( II. 27.) önkormányzati rendelet és Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 15/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.12.01.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11 a pontjában és a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény a 26. §-ában a 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a 4/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 30/A. § (1) bekezdésében a „170 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „185 000 Ft-ot”

„h) Méltányossági időszaki fűtés támogatás”

3. § Az Ör a következő 10/B. alcímmel és 30/C §-al egészül ki:

„10/B. Méltányossági időszaki fűtés támogatás

30/C. § (1) Évente egy alkalommal a polgármester fűtési szezonban történő méltányossági időszaki fűtés támogatást (a továbbiakban: méltányossági fűtési támogatás) állapíthat meg a fűtési szezonban időszaki fűtési támogatásban nem részesülő egyedül élő személy részére.

(2) Méltányossági fűtési támogatásra az a fogyatékos, egyedül élő személy jogosult, aki

a) 65. év feletti,

b) zuglói lakóhellyel vagy tartózkodási címmel rendelkezik,

c) fogyatékossági támogatásban részesül,

d) kérelmező jövedelme nem haladja meg a 190 000 Ft-ot és

e) nem részesül rendszeres lakásfenntartási támogatásban vagy tűzifajuttatásban.

(3) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező jövedelemigazolását és a szakértői véleményt a fogyatékossági támogatásra való jogosultságáról.

(4) A támogatás igénylésére irányuló eljárás kérelemre indul, mely a tárgyév december 1. napjától január 31. napjáig nyújtható be.

(5) A méltányossági fűtési támogatás egyszeri összege 15 000 Ft, amelyet egy alkalommal kell jogosult részére postai úton vagy bankszámlára történő utalással kifizetni.

(6) A méltányossági fűtési támogatás iránti kérelmet a 4/b. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.”

4. § Az Ör. 46/A. § (1)-(2) bekezdések helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az egészségi állapot megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadások csökkentése érdekében – három hónapot meghaladó krónikus betegség esetén - települési támogatásként gyógyszertámogatás állapítható meg, annak a szociálisan rászorult háztartásnak

a) ahol a háztartás egyik tagja sem rendelkezik az Ör. 3. § (1) bekezdés e) pontja szerinti vagyonnal,

b) ahol a háztartás egy fogyasztási egységre jutó egyenlő értékű jövedelme nem haladja meg a 165 000 Ft-ot, és

c) az elismert gyógyszerköltség havi összege eléri a 2 000 Ft-ot.

(2) A gyógyszertámogatás havi összege az elismert gyógyszerköltség legfeljebb 50%-a, azonban

a) a támogatás összege éves szinten nem haladhatja meg a 144 000 Ft-ot, amennyiben a háztartás egyik tagja sem jogosult az Szt. 49. §-ában szabályozott közgyógyellátásra,

b) a támogatás összege éves szinten nem haladhatja meg a 72 000 Ft-ot, amennyiben a háztartás valamely tagja jogosult az Szt. 49. §-ában szabályozott közgyógyellátásra.”

5. § Az Ör a következő 17. alcímmel és 51. §-al egészül ki:

Uszoda igénybevétele

51. § (1) Öregségi nyugdíjellátásban részesülő egészségi állapota javításának, fenntartásának támogatása érdekében a polgármester a zuglói tartózkodási hellyel rendelkező személy részére természetbeni juttatásként a BVSC uszoda térítés mentes igénybevételét teszi lehetővé.
(2) Az (1) bekezdés szerinti természetben nyújtott juttatásra az az öregségi nyugdíjellátásban részesülő személy jogosult, aki
a) legalább 1 éve zuglói tartózkodási címmel rendelkezik és életvitelszerűen a kerület területén él,
b) 65. életévét betöltötte,
c) jövedelme nem haladja meg a 250 000 Ft és
d) szakorvos által kiállított 30 napnál nem régebbi igazolással igazolja, hogy az egészségi állapotának fenntartásához szükséges a rendszeres úszás legalább heti egy alkalommal.
(3) A természetben nyújtott juttatásra jogosult részére a polgármester hatósági bizonyítványt állít ki a (2) bekezdésben foglalt feltételek együttes teljesülésekor. Jogosultság esetén a hatósági bizonyítvány legfeljebb 6 hónapra állítható ki.
(4) Az uszoda térítésmentes igénybevétele iránti kérelmet a 10/a melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, amelyhez csatolni kell kérelmező jövedelemigazolását és a szakorvosi véleményt.”

6. § Az Ör. 52. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az eltemettetésre köteles személy, amennyiben a (2) bekezdés szerint nem mentesíthető a köztemetés költségeinek megfizetése alól, abban az esetben kérelmező részére a részletekben történő megfizetés legfeljebb 18 hónapra engedélyezhető, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 600%-át és vagyona e rendelet 3. § (1) bekezdés e) pont szerinti mértéket nem haladja meg.

(4) A megtérítési kötelezettség alóli mentesítésről és a részletfizetés engedélyezéséről a Polgármester dönt.”

7. § Az Ör. 75/A. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: „d) megyei kollegiális védőnői mentor,”

8. § Az Ör. jelen rendelet 1. mellékletével egészül ki.

9. § Az Ör. jelenlen rendelet 2. mellékletével egészül ki.

10. § Az Ör. 4a. mellékletének a tájékoztató részben „170 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „185 000 Ft.” szöveg lép.

11. § Az Ör.16. melléklete helyébe e rendelet 3. melléklete lép.

12. § Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló 15/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelet 7. melléklete helyébe jelen rendelet 4. melléklete lép.

13. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 4. § 2024. január 1-jén lép hatályba.