Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

Kecskemét Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 31- 2023. 04. 30

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

Kecskemét Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.31.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 38. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal, Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Honvédelmi Minisztérium, Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala, és a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 4.4.3. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jogi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Kecskemét Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 7/A. § (13) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(13) Közterület-szabályozás végrehajtását célzó telekalakítás csak a szabályozott közterülethez való hozzájegyzéssel valósítható meg önkormányzati út és azonos fekvés esetén.”

2. § A Rendelet 13. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A 400 m2-nél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építmények parkolóhely kialakítása során egy személygépkocsi számára legalább 3 m széles és 5,5 m hosszú helyet kell biztosítani.”

3. § A Rendelet 41. § (3)–(3b) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az Lf, Lfk és Lfk övezettel határos Vt övezetben telkenként legfeljebb kettő lakó rendeltetési egység helyezhető el, de csak egy épülettömbben.

(3a) Az Lke jelű területen 7,5 m-t elérő épületmagasság esetén támogató településképi vélemény alapján legfeljebb négy, 7,5 m épületmagasság alatt legfeljebb kettő lakó rendeltetési egységet lehet elhelyezni telkenként, de csak egy épülettömbben.

(3b) Amennyiben az építési telek legalább 900 m2 nagyságú vagy saroktelek, és méretei, alakzata vagy beépítési módja indokolja és lehetővé teszi, támogató településképi vélemény vagy szakmai konzultáció alapján a (3) és (3a) bekezdésben foglaltaktól el lehet térni.”

4. § (1) A Rendelet 59. § (1) bekezdés a) pont ac) és ad) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az OTÉK 42. §-ában előírt parkolóhely szükségletet nem lakó vagy üdülő rendeltetés esetén a teljes közigazgatási területen 0,5-szeres szorzóval kell figyelembe venni, kivéve

ahol nem kell telken belül parkolóhelyet biztosítani)

„ac) a Rudolf laktanya műemlék épületekkel beépült magterületét,

ad) a Nagykőrösi utca – Wesselényi utca – Rákóczi út – Koháry körút által határolt tömböt és”

(Az OTÉK 42. §-ában előírt parkolóhely szükségletet nem lakó vagy üdülő rendeltetés esetén a teljes közigazgatási területen 0,5-szeres szorzóval kell figyelembe venni, kivéve

ahol nem kell telken belül parkolóhelyet biztosítani)

„ae) a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház (a továbbiakban: színház) telkét,”

„60/C. § (1) A színház bővítéséhez az övezethatár mentén építési telket kell kialakítani.

(2) A színház telkén kerítés nem létesíthető, telke közforgalom elől nem zárható el.

(3) A színház telkén a beépítettség és a beépítési magasság számítása során csatlakozó terepszintnek a telekhatáron mért magassági pontok átlagát kell tekinteni.

(4) A színház telkén a legkisebb zöldfelület mértéke a telek be nem épített területének 50 %-a.

(5) A színház

a) a szabályozási terven jelölt építési helyen belül térszint alatt és térszint felett is bővíthető,

b) a szabályozási terven jelölt közterület alatti építési helyen belül összenyitható a 469 hrsz-ú telken álló épülettel a vonatkozó tűzvédelmi előírások betartásával és

c) műemléki homlokzatának védelme érdekében a színház főbejárati padlószintje fölé emelkedő homlokzatot takaró új építményrész, bővítmény nem létesíthető.”

6. § A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

7. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 4–6. § és az 1. melléklet az e rendelet kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

1. melléklet a 9/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet