Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2024. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2020 (VII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 28- 2024. 06. 29

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2024. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2020 (VII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.06.28.

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8.§ (2) bekezdésében és a 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2020 (VII.15.) önkormányzati rendelet 2. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárást a jegyző átruházott hatáskörben folytatja le.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény, valamint a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”

2. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2020 (VII.15.) önkormányzati rendelet 3. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt közigazgatási hatósági eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

(2) Aki a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást elköveti, természetes személy által elkövetett jogsértés esetén a közigazgatási bírság mértéke legfeljebb kétszázezer forint, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet által elkövetett jogsértés esetén legfeljebb kétmillió forint lehet.”

3. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2020 (VII.15.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben közigazgatási hatósági eljárás

a) valamely cselekményben megnyilvánuló, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a cselekmény elkövetésétől számított 30 napon belül;

b) mulasztásban megnyilvánuló, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a jogszerű teljesítésre nyitva álló határidő lejártától számított 60 napon belül;

c) jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a jogellenes állapot észlelésétől számított 60 napon belül indítható meg. Ezt követően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt eljárás nem indítható.”

4. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2020 (VII.15.) önkormányzati rendelet 5. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A közterület-felügyelő e rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályit sértő magatartások elkövetése esetén a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény 11. § (1) bekezdése szerint természetes személlyel szemben ötvenezer forintig terjedő, jogi személlyel és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel szemben ötszázezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

(2) A kiszabott közigazgatási bírságot vagy a helyszíni bírságot a döntés véglegessé válásától számított 30 napon belül Kulcs Községi Önkormányzat pénzforgalmi számlájára kell megfizetni.

(3) A (2) bekezdés szerinti határidőn belül részletfizetés iránti kérelem terjeszthető elő, mely kérelem illetékmentes.

(4) A meg nem fizetett közigazgatási bírság vagy közigazgatási helyszíni bírság adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.”

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2020 (VII.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (5)–(8) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Nem állapítható meg a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásért való felelősség, ha az elkövető természetes személy a magatartás elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be (gyermekkorú).

(6) A 14. életévét betöltött, de 18. életévét be nem töltött személlyel (továbbiakban: fiatalkorú) szemben helyszíni bírság kiszabásának nincs helye, közigazgatási hatósági eljárásban közigazgatási bírság csak abban az esetben szabható ki, ha önálló jövedelemmel rendelkezik, vagy amennyiben az önálló jövedelemmel nem rendelkező fiatalkorú annak megfizetését vállalja.

(7) A 3. § (2) és 4. § (1) bekezdésében foglalt szankció helyett, - különösen a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyára tekintettel - figyelmeztetés alkalmazható, ha ettől az intézkedéstől is kellő visszatartó hatás várható.

(8) A közigazgatási bírság mértékének megállapításakor figyelembe kell venni a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát, valamint a magatartás elkövetőjének szociális és anyagi körülményeit. A Jegyző a közigazgatási bírság kiszabásakor köteles tisztázni ezeket a körülményeket.”

5. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2020 (VII.15.) önkormányzati rendelet 12. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az állattartó,)

„a) a felügyelete alatt álló háziállatot úgy visz vagy bocsát ki közterületre, vagy nyilvános helyre, hogy nem tart magánál az állat ürülékének feltakarítására szolgáló kutyapiszok-zacskót, és abba az állat által elhullajtott ürüléket nem szedi fel,”

6. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2020 (VII.15.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki

a) mozgó árusítás, szolgáltatás nyújtás, tájékoztatás, figyelmeztetés, reklámozás céljából – az erre engedéllyel rendelkező, továbbá rendvédelmi, katasztrófavédelmi és közszolgáltató szervek - mobil vagy járműre rögzített hangosbeszélő eszközt, berendezést működtet, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg,

b) a község területén lévő közparkokat, köztárgyak környezetében lévő díszburkolatokat, zöldterületeket, sétányokat, játszótereket rendeltetéstől eltérő módon vagy céllal gépkocsival, gördeszkával, kerékpárral, motorkerékpárral használja,

c) közterületen olyan tárgyakat helyez el, amely mások testi épségét veszélyezteti, továbbá a gyalogos, jármű és gépjármű forgalmat akadályozza,

d) aki a közterület engedélyezett használatát követően a terület eredeti állapotát nem állítja vissza,

e) közterületi névtáblát, házszámtáblát, szöveges ismertető táblát vagy emléktáblát beszennyez, eltakar, jogosulatlanul kihelyez vagy leszerel,

f) az önkormányzat hirdetőtábláira kitűzött, idejétmúlt, vagy megrongálódott hirdetményt az azon feltüntetett rendezvény megvalósulását követő 5 napon belül nem távolítja el,

g) az építési, bontási, tatarozási munkálatok helyét szükség esetén a környező közterülettől nem zárja el,

h) építési munkálatok, valamint egyéb, a közterületek igénybevételével járó tevékenység során a közterületen lévő fákat, közterületi műtárgyakat nem látja el védőburkolattal, illetve közterület megrongálása esetén az eredeti állapotot nem állítja helyre,

i) közterületen munkát végző jármű, munkagép üzemelése során a közterületet érintő károsodás esetén az eredeti állapotot nem állítja helyre, az emiatt fennálló balesetveszélyt intézkedésével nem előzi vagy szünteti meg,”

7. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2020 (VII.15.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az ingatlantulajdonos, aki a házszámtábla kihelyezésére, pótlására, cseréjére vonatkozó kötelezettségét felhívás ellenére nem teljesíti.”

8. § Hatályát veszti a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2020 (VII.15.) önkormányzati rendelet

a) 6. §-a,

b) 10. §-a,

h) 16. § d) és e) pontja,

i) 17/A. §-a.

9. § Ez a rendelet 2024. június 28-án lép hatályba.