Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 01- 2024. 05. 01

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.04.01.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, 92. § (2) bekezdésében, illetve 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. és 11a. és a 12. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) E rendelet 9. § cc)-ck) alpontjaiban megjelölt ellátások összegét a jövedelem számításnál figyelmen kívül kell hagyni.”

2. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól nem adható mentesség, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap összegének 400%-át.”

3. § (1) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 9. § c) pont ch)–cj) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet szerint nyújtható szociális pénzbeli és természetbeni támogatások formái:

egyéb támogatások:)

„ch) időskorú személyek eseti természetbeni támogatása,

ci) eseti kiegészítő lakhatási támogatás,

cj) eseti kiegészítő gyermeknevelési támogatás,”

(2) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 9. § c) pontja a következő ck) alponttal egészül ki:

(E rendelet szerint nyújtható szociális pénzbeli és természetbeni támogatások formái:

egyéb támogatások:)

„ck) babaköszöntő csomag.”

4. § (1) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Lakhatási támogatás annak a személynek állapítható meg, aki az érintett ingatlanban bejelentett lakcímmel rendelkezik, és életvitelszerűen ott tartózkodik, és)

„a) a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 500%-át, egyedülélő valamint gyermeket nevelő egyedülálló személy esetén a 550%-át és a háztartás tagjainak egyike sem rendelkezik vagyonnal, vagy”

(2) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (4) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (5) bekezdésben foglalt eltéréssel a lakhatási támogatás egy hónapra megállapítható legmagasabb összege a lakásfenntartás költsége, de legfeljebb:]

„a) 13 000 Ft, amennyiben a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének a 320%-át, egyedülélő valamint gyermeket nevelő egyedülálló személy esetén a 350%-át;”

5. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Hátralékkezelési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki az általa lakott és ott lakcímmel rendelkező – az önkormányzat illetékességi területén lévő – ingatlan tulajdonosa, bérlője, haszonélvezője, vagy használója, akinek bérleti jogviszonya a bérleti díj meg nem fizetése miatt szűnt meg,)

„b) akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 450%-át, egyedülélő valamint gyermeket nevelő egyedülálló személy esetén a 500%-át és”

6. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdés a)–d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A rendszeres gyógyszertámogatás havi mértéke legfeljebb az igazolt havi rendszeres gyógyszerköltség)

„a) 90%-a, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 280%-át, egyedülélő valamint gyermeket nevelő egyedülálló személy vagy nyugdíjas esetén a 350%-át,
b) 80%-a, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 320%-át, egyedülélő valamint gyermeket nevelő egyedülálló személy vagy nyugdíjas esetén a 400%-át,
c) 70%-a, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 360%-át, egyedülélő valamint gyermeket nevelő egyedülálló személy vagy nyugdíjas esetén a 450%-át,
d) 60%-a, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a c) pontban megjelölt értékeket, de nem haladja meg a (3) bekezdés szerinti értékeket,”

(de egyik esetben sem haladhatja meg a 10000 Ft-ot.)

7. § (1) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 17. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Betegápolási támogatás állapítható meg annak a hozzátartozónak, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének a 300%-át, egyedülélő valamint gyermeket nevelő egyedülálló személy esetén a 350%-át nem haladja meg, és az ápolási kötelezettségének eleget tesz.”

(2) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 17. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem állapítható meg a betegápolási támogatás, illetve az ellátást meg kell szüntetni:)

„d) ha az ápolt személy havi jövedelme meghaladja a szociális vetítési alap összegének 700%-át,”

8. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 19. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Létfenntartási támogatás nyújtható annak a személynek, akinek a létfenntartása tartósan veszélyeztetett vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, és akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem – a 22. § (2) bekezdésben foglaltak kivételével – nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 500%-át, egyedülélő valamint gyermeket nevelő egyedülálló személy esetén az 550%-át.”

9. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 22. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem 1000,-Ft-on belül haladja meg a (2) bekezdésben foglalt jövedelemhatárt, a Bizottság - erre irányuló külön kérelemre, és az Ellátási Osztály javaslata alapján - a (3) bekezdés szerinti összegben megállapíthatja a létfenntartási támogatást.”

10. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A temetési támogatás összege nem haladhatja meg:)

„a) a 100 ezer forintot, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400%-át;
b) a 80 ezer forintot, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja az a) pontban meghatározott értéket, de nem haladja meg az (1) bekezdés szerinti értékhatárt;”

(és egyik esetben sem haladhatja meg a számlával igazolt temetés költségét.)

11. § (1) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 28. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Gyermeknevelési támogatás állapítható meg egy év időtartamra a gyermek jogán annak a személynek)

„d) a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300%-át.”

(2) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 28. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Nem állapítható meg a gyermeknevelési támogatás, illetve az ellátást meg kell szüntetni, ha a tankötelezett gyermek tankötelezettségének nem tesz eleget, vagy a már nem tankötelezett gyermek tanulói jogviszonnyal nem rendelkezik.”

12. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 29. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat a Rotavírus valamint a Meningococcus B baktérium okozta megbetegedések megelőzése céljából a térítésköteles védőoltások költségéhez támogatást nyújt azon családok számára, akik 2 év alatti gyermekük részére a védőoltás beadását jövedelmi helyzetük miatt nem tudják vállalni.

(2) Rotavírus elleni oltóanyag valamint a Meningococcus B baktérium elleni oltóanyag térítésmentesen biztosítható azon gyermekek részére, akik családja a kérelem beadásakor az e rendelet szerinti gyemeknevelési támogatás jogosultsági feltételeinek megfelel.

(3) A térítésmentes védőoltási támogatás az alapimmunitáshoz szükséges valamennyi oltás tekintetében egy határozatban kerül megállapításra. Az emlékeztető oltások esetén ismételten kérelmet kell benyújtani.”

13. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 6. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. Időskorú személyek külön támogatásai”

14. § (1) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 32/A. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Önkormányzat a 32. §-ban meghatározott hivatalból nyújtott támogatáson kívül évente két alkalommal - a téli és a tavaszi ünnepekhez kapcsolódóan - további támogatás megállapításával járul hozzá azon szociálisan rászorult időskorúak kiadásainak enyhítéséhez, akik ez irányú kérelmük benyújtásakor:)

„b) II. kerületi lakcímmel rendelkeznek és ott életvitelszerűen tartózkodnak, valamint

(2) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 32/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatás mértéke alkalmanként és jogosultanként 10000 Ft.”

(3) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 32/A. § (5) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A kérelem benyújtásának ideje:)

„b) tárgyév március 1-jétől április 15-éig.”

15. § (1) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 43. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az elő- és utószezonban igénybe vehető időpontokat és a minimálisan igénybe vehető napok számát az üdültetést végző szolgáltató határozza meg. Az elő- és utószezon kedvezményes üdültetésért fizetendő térítési díjakat a 3/b. melléklet tartalmazza.”

(2) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 43. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A (2) bekezdésben szereplő térítési díjakat az üdültetést igénybe vevők részére a 3/b. mellékletben foglaltak figyelembevételével az üdültetési szolgáltató állapítja meg.

(4) A térítési díj összegét a térítési díj megfizetésére köteles személy a tárgyhó tekintetében előre, a tárgyhót megelőző hónapban a részére kiállított számlában meghatározott határnapig köteles megfizetni, kivételt képeznek a gyermek- és családos, illetve a kedvezményes elő- és utószezoni üdültetésért fizetendő térítési díjak.”

16. § (1) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 3. melléklete kiegészül az 1. melléklettel.

(2) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

17. § Hatályát veszti a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet

18. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2024. április 1-jén lép hatályba, és 2024. május 2-án hatályát veszti.

(2) A 14. § 2024. május 1-jén lép hatályba.

(3) A 2024. március 31-ig véglegesen megállapított helyi utazási bérlet támogatások a határozatban megjelölt időpontig változatlan összegben kerülnek folyósításra a jogosultak részére.

Örsi Gergely
polgármester

dr. Szalai Tibor
jegyző

1. melléklet a 11/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelethez

3.b melléklet

ÜDÜLTETÉSI TÉRÍTÉSI DÍJAK

ELŐ- ÉS UTÓSZEZON

Szociálisan rászoruló II. kerületi lakos

1300 Ft/fő/éjszaka + IFA [1]

II. kerületen kívüli lakó, pl. kísérő
(szociálisan rászoruló család)

2600 Ft/fő/éjszaka + IFA

Nyugdíjas, szociálisan rászoruló II. kerületi lakos

1.200 Ft/fő/éjszaka + IFA

Nyugdíjas II. kerületi lakos

2500 Ft/fő/éjszaka + IFA

Az árak nem tartalmazzák az utazás és az ellátás költségét. Az ellátás önellátó módon történik.
Szociálisan rászoruló családnak számít, amennyiben az 1 főre jutó jövedelem 142.500 Ft alatt van.
Szociálisan rászoruló nyugdíjasnak számít, ha nyugdíjának összege 200.000 Ft alatt van.
A jogosultságot nyilatkozattal kérjük igazolni, amely tartalmazza a nyaralni kívánó család vagy magánszemély egy főre jutó jövedelmének összegét.
[1] Idegenforgalmi adó (a helyi önkormányzat rendelete alapján fizetendő) Balatonfenyves: 500Ft/fő/éj,
Velence: 590 Ft/fő/éj (IFA alól mentes a 18 év alatti gyermek)

2. melléklet a 11/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet