Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet és az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 31/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 17- 2024. 05. 17

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet és az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 31/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.05.17.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 2. alcím vonatkozásában a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. § (1) és (2) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1), (3) és (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 68. § (2) bekezdésében, 80. § (1) és (2) bekezdésében, 84. § (1) és (2) bekezdésében és 86. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezete véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet módosítása

1. § A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI. 06.) önkormányzati rendelet 8. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

2. Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 31/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet módosítása

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 31/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Lakásrendelet) 3. § 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

„3. bérbeadó szervezet: a 19/A. alcím tekintetében az önkormányzat – mint tulajdonos – döntésének végrehajtását ellátó költségvetési szerv, valamint a bérbeadói feladatokat közszolgáltatási szerződés alapján ellátó gazdasági társaság;”

3. § A Lakásrendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tulajdonosi döntés végrehajtását, valamint a bérbeadói feladatokat a bérbeadó szervezet látja el.”

„19/A. Az állam által kisajátított önkormányzati ingatlan kiürítésével kapcsolatos külön szabályok

30/A. § (1) Ezen alcím rendelkezéseit kizárólag az állam által kisajátított önkormányzati ingatlanban található lakásra kell alkalmazni.

(2) Az állam által kisajátított önkormányzati ingatlanban található lakás esetében határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkező bérlőnek kell tekinteni azt a bérlőt is, akinek a határozatlan idejű bérleti jogviszonya lakbértartozás miatt szűnt meg, majd a tartozás rendezése után vele az önkormányzat ismételten bérleti szerződést kötött.

(3) Ezen alcím tekintetében nem kell alkalmazni a 9. § b) pontot.

30/B. § (1) Az állam által kisajátított önkormányzati ingatlanban található lakás helyett a bérlő részére a bérbeadó a Lakás tv. szerinti cserelakást ajánl fel, illetve a bérlő a (2)-(5) bekezdés szerint kezdeményezheti

a) legalább 5 m2-rel kisebb alapterületű cserelakás,

b) legalább 15 m2-rel nagyobb alapterületű cserelakás,

c) két különálló lakás, vagy

d) más bérlővel együttesen egy közös lakás

bérbeadását.

(2) Amennyiben a bérlő az (1) bekezdés a) pontja szerinti cserelakás bérbeadását kezdeményezi, a bérbeadó a bérleti jogviszony megszüntetésével érintett lakás és a cserelakás alapterülete közötti különbséget 150.000 Ft/m2 áron megtéríti a cserelakás birtokbaadását követő 15 munkanapon belül.

(3) Amennyiben a bérlő az (1) bekezdés b) pontja szerinti cserelakás bérbeadását kezdeményezi, úgy legfeljebb a 2. melléklet szerinti méltányolható lakásnagyság felső határát meg nem haladó szobaszámú lakás adható bérbe. A bérlő köteles a bérleti jogviszony megszüntetésével érintett lakás és a cserelakás alapterülete közötti különbséget 150.000 Ft/m2 áron megtéríteni a bérbeadó részére.

(4) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti lakások bérbeadását kizárólag olyan bérlő kezdeményezheti a vele legalább 2 éve jogszerűen együtt lakó, a 27. § (1) bekezdése szerinti hozzátartozókkal közös kérelemben, aki legalább kétszobás lakás bérlője. Az (1) bekezdés c) pontja szerint bérbe adott lakások együttes szobaszáma nem haladhatja meg az együtt lakó személyek száma alapján a 2. melléklet szerinti méltányolható lakásnagyság felső határa szerinti mértéket. Amennyiben a bérleti jogviszony megszüntetésével érintett lakás legalább 15 m2-rel kisebb alapterületű, mint a külön-külön bérbe adandó lakások együttes alapterülete, a bérlők egyetemlegesen kötelesek az eredeti lakás és a cserelakások együttes alapterülete közötti különbséget 150.000 Ft/m2áron megtéríteni a bérbeadó részére.

(5) Amennyiben több lakás bérlője közösen kéri az (1) bekezdés d) pontja szerinti cserelakás bérbeadását, úgy legfeljebb a 2. melléklet szerinti méltányolható lakásnagyság felső határát meg nem haladó szobaszámú lakás adható bérbe. Amennyiben a bérleti jogviszony megszüntetésével érintett lakások

a) együttesen legalább 5 m2-rel nagyobb alapterületűek, mint a cserelakás, a bérbeadó az eredeti lakások együttes és a cserelakás alapterülete közötti különbséget 150.000 Ft/m2 áron megtéríti a cserelakás birtokbaadását követő 15 munkanapon belül,

b) együttesen legalább 15 m2-rel kisebb alapterületűek, mint a cserelakás, a bérlők kötelesek az eredeti lakások együttes és a cserelakás alapterülete közötti különbséget 150.000 Ft/m2 áron megtéríteni a bérbeadó részére.

(6) Az (1) bekezdés szerinti bérbeadásról a polgármester dönt.

(7) A (2) bekezdés, valamint az (5) bekezdés a) pontja esetében a pénzbeli térítés összegét csökkenteni kell a fennálló lakbér-, használati, illetve kapcsolódó külön szolgáltatási díjhátralék összegével.

(8) A (3)-(5) bekezdés szerinti esetben a bérbeadó részére megtérítendő összeget a birtokbaadást megelőzően egyösszegben kell megfizetni, vagy legfeljebb két évig tartó részletfizetési megállapodással is teljesítheti az a bérlő, aki

a) a kérelem benyújtását megelőző hónapban eleget tett az adott havi lakbér- vagy használati díj-, kapcsolódó különszolgáltatási díj-, valamennyi szolgáltató felé a közműszámla-fizetési kötelezettségének, és

b) vállalja, hogy a részletfizetési megállapodás megkötésével egyidejűleg háromhavi részletet megfizet.

30/C. § (1) A bérbeadó szervezet egyéves bérleti szerződést köt azzal az önkényesnek nem minősülő jogcím nélküli lakáshasználóval, aki a jogcím nélküli lakáshasználat alatt életvitelszerűen az állam által kisajátított önkormányzati ingatlanban található lakásban tartózkodott és az önkormányzati lakást engedély nélkül nem adta bérbe.

(2) A bérleti szerződés megkötésekor a 9. § szerinti kizáró okok fennállását nem kell vizsgálni.

(3) Az egyéves határozott idő lejártával, amennyiben a bérlő az ismételt bérbevételt kezdeményezi, a 20. § (1)-(3) bekezdése szerint kell eljárni azzal, hogy a kérelemről a bizottság dönt.

30/D. § (1) Az önkormányzat által nyújtott, jelen alcímben szabályozott lakásokra vonatkozó pénzbeli térítés mértéke

a) határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkező bérlő esetében a lakás forgalmi értékének 100%-a,

b) határozott idejű bérleti szerződéssel rendelkező bérlő esetében a lakás forgalmi értékének 60%-a.

(2) Nem jogosult pénzbeli térítésre a 30/C. § szerinti bérlő.

(3) A pénzbeli térítésről a polgármester dönt.”

5. § A Lakásrendelet 36. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (A bérbeadó) "e) csere kezdeményezése esetén – a 30/B. §-ban foglalt esetek kivételével – 5, a bérleménnyel azonos vagy annál kedvezőbb műszaki tulajdonságú és hasonló vagy kedvezőbb elhelyezkedésű ingatlant ajánl fel a bérlő részére."

(Nem kell óvadékot fizetni)

„c) a 30/B. §-ban foglalt esetekben.”

7. § A Lakásrendelet 67. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek, valamint a § a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Ha a bérlő kezdeményezi a határozatlan idejű bérleti szerződés megszüntetését, a pénzbeli térítés mértéke – az (5) bekezdésben foglalt kivétellel – a lakás forgalmi értékének legfeljebb 25%-a.

(4) Az (1)-(3) bekezdés szerinti pénzbeli térítés mértékéről a bizottság dönt.

(5) A (3) bekezdéstől eltérően, beköltözhető állapotú lakás esetén, amennyiben a bérlő 2024. december 31. napjáig kezdeményezi a határozatlan idejű bérleti szerződés megszüntetését, a pénzbeli térítés mértékének összege a lakás forgalmi értékének 50%-a. A kérelemről a polgármester a kérelem beérkezésétől számított 30 napon belül dönt.”

3. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.