Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2024. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 25- 2024. 05. 25

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2024. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.05.25.

Tápklánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselőtestülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva - a jogszabályban meghatározott véleményezési eljárás lefolytatását követően - a következőket rendeli el:

1. § A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 1 § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendeletben alkalmazásában használt fogalmak:)

„c) Információs, vagy más célú berendezés: minden olyan berendezés (hirdetőberendezés, kétoldali hirdetőtábla, totemoszlop, útbaigazító tábla), amely részben reklámnak nem minősülő információs cél- vagy egyéb cél megvalósításával közérdeket is szolgál.”

2. § (1) A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 2 § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A helyi védelem alá helyezést, vagy annak megszüntetését bárki írásban kezdeményezheti Táplánszentkereszt Község Önkormányzatánál.”

(2) A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 2 § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A kezdeményezésben érintett építményekről, vélt örökségről - amennyiben nem áll rendelkezésre - értékvizsgálati dokumentációt kell készíttetni.”

3. § A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § Tilos nagy felületeken harsányan megjelenő, vagy túlzottan sötét színek (így különösen kék, lila, piros) építészeti- és színezési megoldások alkalmazása.”

4. § A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az épületek meghatározó tetőhéjazata pikkelyszerű és hagyományos anyagú lehet, főépületen utcákról, közterületekről, látható táblás jellegű fedés nem alkalmazható. A tetőfedés cserép-rendszerű megjelenéshez hasonló cserép, lemez, környezetéhez illeszkedő sík természetes pala, nád.”

5. § A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az épületek színezésénél kerülni kell a túlzottan sötét, erőteljes és harsány (így különösen kék, lila, piros, fekete) megoldásokat, az élénk színezés csak kisebb homlokzati felületen, kiegészítő elemként alkalmazható.”

6. § A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Táplánszentkereszt közigazgatási területén csak a tulajdonos hozzájárulásával, településképi bejelentés alapján helyezhető el reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezés.”

7. § (1) A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A rendelet 1. mellékletében szereplő helyi védelem alatt álló épületeken, építményeken, műemlék épületen – a homlokzatok meglévő, vagy tervezett, vízszintes és függőleges tagolásához, nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához, szabad felületek arányaihoz és méretéhez illeszkedő - cégtábla, címtábla, cégér az alábbiak szerint helyezhető el, illetve alakítható ki:)

„a) egy épületben több rendeltetési egység esetében egymással összhangban kialakított hirdető-berendezés helyezhető el egységes információs rendszer részeként, a homlokzati arányokat figyelembevevő méretekkel,”

(2) A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdés c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A rendelet 1. mellékletében szereplő helyi védelem alatt álló épületeken, építményeken, műemlék épületen – a homlokzatok meglévő, vagy tervezett, vízszintes és függőleges tagolásához, nyílászárók kiosztásához, azok ritmusához, szabad felületek arányaihoz és méretéhez illeszkedő - cégtábla, címtábla, cégér az alábbiak szerint helyezhető el, illetve alakítható ki:)

„c) vakolt, vagy burkolt felületre a portál, kirakat felső széle és a földszintet az emelettől elválasztó osztópárkány, vagy képzeletbeli vonala között levő sávban, illetve földszintes épület esetében az épített párkány, vagy ereszvonalig terjedő sávban – az abban megjelölt lehetőségeken túl,
a) homlokzatra festett kivitelben,
b) fából, festett fémből, rozsdamentes acélból készült – keretezett, vagy keretezés nélküli - táblára festve vagy ragasztva,
c) a homlokzat síkjától eltartott, kifeszített, impregnált fény- és vízálló szövetre festett kivitelben,
d) homlokzat síkjától eltartott, negatív betű kivágású fémtáblából,
e) pasztell árnyalatú színes, vagy savmaratott biztonsági üvegtáblán festett, vagy ragasztott kivitelben - igény szerint hátulról derített megvilágítással.
d) kirakatra, portálra, homlokzati felületre elhelyezett hirdető-berendezésen túl a falra merőlegesen elhelyezett, legfeljebb 70 cm kiállású, legfeljebb 0,4 m2 befoglaló méretű cégér, a tevékenység, vagy logó ábrázolásával, igény szerint élben, vagy kívülről megvilágítva,
f) impregnált fa, festett fém, rozsdamentes acél, kovácsoltvas,
g) natúr, savmaratott, vagy pasztellszínű, biztonsági üveg anyagokból.

8. § A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 22. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Településképi bejelentési eljárást folytat le az átruházott hatáskörben eljáró polgármester építési tevékenység megkezdése előtt a rendelet 4. mellékletében meghatározott esetekben.

(2) Az átruházott hatáskörben eljáró polgármester településképi bejelentéssel kapcsolatos véleményét a főépítész szakmai véleményére alapozza.”

9. § A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 23. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bejelentési eljárás lefolytatása alapján a kérelem tárgyának fennmaradási érvényessége a határozat kiállításának dátumától számítva:)

„c) reklám, reklámhordozó és hirdető-berendezés a bérleti szerződés lejártáig, vagy a rendeltetési egység működésének befejezéséig, befejezésének időpontjáig.”

10. § (1) A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bejelentés tárgyától függően a településképi bejelentési eljárással érintett építési tevékenységgel összefüggő épület, építmény, berendezés, bútor építészeti- műszaki tervének munkarészei:)

„b) épület, építmény - kitelepülésnél berendezés, bútor - esetében
ba) alaprajzok,
bb) megértéshez szükséges számú metszet,
bc) minden eltérő megjelenésű homlokzat, vagy nézet,

(2) A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 24. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben nem az ingatlan tulajdonosa nyújtja be a kérelmet vagy egy társasházi lakásra vonatkozik a kérelem, úgy az ingatlan tulajdonosának vagy a társasház közös képviselőjének hozzájáruló nyilatkozata szükséges.”

11. § A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„25. § (1) Településképi kötelezési eljárást folytat le átruházott hatáskörben eljárva a polgármester a településképi rendelkezések megsértése esetén.

(2) Hivatalból történő eljárás (ellenőrzési tevékenység) szabályai: Átruházott hatáskörben eljárva a polgármester az észleléstől számított 15 napon belül megindítja az eljárást, az ingatlan tulajdonosát értesíti az eljárás megindításáról.

(3) A településképi kötelezési eljárás keretében az átruházott hatáskörben eljáró polgármester végzésben megfelelő határidő megadásával felhívja az eljárás alá vontat a jogsértés megszüntetésére.

(4) Az (1) bekezdésében foglaltak megszegése esetén, amennyiben a (3) bekezdés szerinti határidő eredménytelenül telik el, a polgármester átruházott hatáskörben eljárva kötelezést bocsát ki a jogsértés megszüntetésére, egyúttal településkép-védelmi bírságot szab ki, amelynek összege:

a) településképi bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén 100 000-200 000 forint,

b) a polgármester tiltása ellenére végzett tevékenység esetén100 000 - 200 000 forintig,

c) a bejelentési dokumentációban foglaltaktól eltérő tevékenység folytatása esetén az eltérés mértékétől függően 100 000 - 200 000 Ft.

d) településképi kötelezésben foglaltak végre nem hajtása esetén 100 000 Ft.

(5) Az önkormányzati településképvédelmi bírság kiszabásánál a hatóság mérlegeli különösen:

a) a jogsértéssel okozott hátrányt, ideértve a hátrány megelőzésével, elhárításával, helyreállításával kapcsolatban felmerült költségeket vagy a jogsértéssel elért előny mértékét,

b) a jogsértéssel okozott hátrány visszafordíthatóságát,

c) a jogsértéssel érintettek körének nagyságát,

d) a jogsértő állapot időtartamát,

e) a jogsértő magatartás ismétlődését és gyakoriságát,

f) a jogsértést elkövető eljárást segítő, együttműködő magatartását, valamint

g) a jogsértést elkövető gazdasági súlyát.”

12. § A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 4. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

13. § Hatályát veszti a Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet

a) 1/A. §-a,

14. § Ez a rendelet 2024. május 25-én lép hatályba, és 2024. május 26-án hatályát veszti.

1. melléklet a 13/2024. (V. 24.) önkormányzati rendelethez

1. A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 4. melléklet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁSOK ESETE cím”

2. A Táplánszentkereszt község településképének védelméről szóló 5/2018. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 2. pontja helyébe a következő pont lép:

„2. Településképi bejelentési eljárással érintett építési tevékenységek az 1. pontban felsorolt területeken:

2.1. helyi védelem alatt áll;

2.2. külterületen tájképvédelmi övezetben található;

2.3. egyedi helyi védelem alatt álló ingatlanon tervezett, a védett érték megjelenését érintő építési tevékenység esetén,

2.4. a település teljes közigazgatási területére vonatkozóan reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni.

2.5. közterületre tervezett, a településkép megjelenését befolyásoló, 30 napnál huzamosabb időre szánt idényjellegű, valamint tartós jellegű építményekre irányuló építési tevékenység esetén.

2.6. A magas építmények, tornyok, oszlopok elhelyezése.

2.7. Minden esetben településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a rendeltetésmódosítást vagy a rendeltetési egységek számának megváltozását jelentő rendeltetésváltozások esetében.”