Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 14/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

Pécs Megyei Jogú Város településképi védelméről és a helyi építészeti-műszaki tervtanács működtetéséről szóló 20/2023. (VI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 23- 2024. 04. 24

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 14/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

Pécs Megyei Jogú Város településképi védelméről és a helyi építészeti-műszaki tervtanács működtetéséről szóló 20/2023. (VI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.04.23.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a) – h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 11. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével, továbbá Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a településterv, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet helyi partnerségi egyeztetéséről szóló 41/2022. (XII.12.) önkormányzati rendeletében meghatározott partnerek véleményének kikérésével módosítja településkép-védelmi rendeletét.

1. § (1) A Pécs Megyei Jogú Város településképi védelméről és a helyi építészeti-műszaki tervtanács működtetéséről szóló 20/2023. (VI.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Tkr.) 2. § 12. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„12. Információs célú berendezés: olyan berendezés, amely részben reklámnak nem minősülő információs cél megvalósításával közérdeket is szolgál. Kisformátumú információs berendezés: Egy- vagy kétoldalas, szabványos CityLight formátumú berendezés, melynek egyik felülete kizárólag Pécs város érdekében elhelyezett közcélú tartalmat jelenít meg.”

(2) A Tkr. 2. §-a a következő 29a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„29a. Ökörszem ablak: magastetőn kialakított, kisméretű, elsősorban szellőzési célokat szolgáló, tetősíkból kiálló, íves kialakítású tetőablak.”

2. § (1) A Tkr. 10. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A rendelet kerítéssel kapcsolatos egyedi építészeti követelményei csak a szabályozási vonallal nem érintett telkek homlokvonalán, a tervezett szabályozási vonalon, a közterület-rendezést követően a telek homlokvonalán lévő vagy tervezett és a közterület-rendezést megelőzően a telek homlokvonalán kialakított meglévő kerítésekre vonatkoznak.

(3) Meglévő fő-, melléképítmény, melléképület átalakítása, bővítése, felújítása egységes településképi megjelenést eredményező módon végezhető, mely esetekben a településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó anyag- és színhasználatra és tetőhajlásszögre vonatkozó építészeti követelményektől eltérni akkor lehet, ha a meglévővel azonos tetőhajlásszög, fedéskép, anyag- és színhasználat kerül alkalmazásra. A teljes tetőhéjazat-cserével járó építési tevékenység során a rendeletben a héjazat kialakításával kapcsolatos, a településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó településképi követelménytől eltérni nem lehet.”

(Tömegformálás általános előírásai:)

„3. A melléképület a főépítmény gerincmagasságát nem haladhatja meg.”

(3) A Tkr. 10. § (6) bekezdés 4. pont d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Műszaki, gépészeti és megújuló energia hasznosítását szolgáló berendezések kialakításának általános előírásai:

A napelem és napkollektor elhelyezésére vonatkozó szabályok:)

„d) napelem, napkollektor mező egy tetőfelületen csak összefüggő módon, téglalap kontúrral helyezhető el, kivéve az e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő kontyolt tetős kialakítású építmény esetén. Ha a tető műszaki adottságai szükségessé teszik (pl. kéménytest, tetőkibúvó, tetőablak, tetőtartó elhelyezkedése) téglalap kontúrral több önálló mező is telepíthető.”

(4) A Tkr. 10. § (7) bekezdés 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Kerítés, támfal és egyéb műtárgy kialakításának általános előírásai a helyi építési szabályzatban lakóterületbe sorolt területeken:)

„3. Kerítéssel egybeépített kukatároló építmény legmagasabb pontja a 3 métert nem haladhatja meg, és a kerítéshez illeszkedő anyag- és színhasználattal alakítható ki.”

(Kerítés, támfal és egyéb műtárgy kialakításának általános előírásai a helyi építési szabályzatban lakóterületbe sorolt területeken:)

„4. Az ideiglenes kerítés lábazat nélküli kialakítással, beton-, fa- vagy fém oszlopokkal, drótfonatból, 2D vagy 3D táblás kerítéselemekből vagy sövényből készülhet.”

3. § (1) A Tkr. 22. § (2) bekezdés 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Egyedi építészeti követelmények.)

„3. Homlokzat kialakításának előírásai (főépítmény):”

(Egyedi építészeti követelmények.

Kerítés és támfal kialakításának előírásai:)

„i) ingatlanonként 1 db-nál több és 5,5 méternél szélesebb gépkocsibehajtó-kapu nem létesíthető a kerítésen.”

4. § (1) A Tkr. 23. § (2) bekezdés 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Egyedi építészeti követelmények.)

„3. Homlokzat kialakításának előírásai (főépítmény):”

(Egyedi építészeti követelmények.

Kerítés kialakításának előírásai:)

„g) ingatlanonként 1 db-nál több és 5,5 méternél szélesebb gépkocsibehajtó-kapu nem létesíthető a kerítésen.”

(Egyedi építészeti követelmények:

Kerítés és támfal kialakításának előírásai:)

„f) ingatlanonként 1 db-nál több és 5,5 méternél szélesebb gépkocsibehajtó-kapu nem létesíthető a kerítésen.”

6. § A Tkr. 33. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Reklámot, reklámhordozó berendezést településközpont vegyes terület, nagyvárosias lakóterület, kisvárosias lakóterület, intézményi vegyes terület, valamint különleges intézményterület állatkert területe területfelhasználási egységekben, közterületen településképi bejelentési eljárás alapján az ott lévő, a reklám elhelyezésről szóló Korm. rendelet 1. § 19. pontjában meghatározott utcabútorokon lehet elhelyezni.”

7. § (1) A Tkr. 34. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Plakát, reklám épület-, építmény, műtárgy falára vagy szerkezetére közvetlenül nem ragasztható, nem rögzíthető. Villódzó fénytechnika, Led-kijelző, Led-fal vagy futófénnyel üzemelő technológia nem alkalmazható a (4) bekezdésben foglaltak kivételével.”

„(4) Köztulajdonban álló ingatlanokban működő közművelődési intézmény épületének homlokzatára az intézményre vagy rendezvényeire (ideértve többek között: előadások, programok) vonatkozó reklám (hagyományos vagy digitális (Led-fal) reklámhordozó berendezésen) közzé tehető.”

8. § A Tkr. 36. § (2) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (1) bekezdésben meghatározott esetben alkalmazható eszközök a következők lehetnek, melyeknél villódzó fénytechnika, Led-kijelző vagy futófénnyel üzemelő technológia nem alkalmazható:]

„e) nagyméretű kültéri Led-fal (a videófelület mérete 5-35 m2).”

9. § A Tkr. 40. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„40. § [Cégtotem és gépjármű-üzemanyag egységárának feltüntetésére szolgáló építményelhelyezésre vonatkozó követelmények]

(1) Az Egyéb településrészeken a helyi építési szabályzatban meghatározott szabadonálló-telepszerű beépítési mód esetén, az építési helyen belül, az épülettől független kialakítással helyezhető el, legfeljebb négyoldalas, legfeljebb 12 m2 egyoldali felületű cégtotem, melyen nem alkalmazható Led-kijelzővel vagy futófénnyel üzemelő technológia.

(2) Gépjármű-üzemanyag egységárának feltüntetésére szolgáló oszlop vagy tábla legfeljebb kétoldalas, és legfeljebb 10 m2 egyoldali felülettel alakítható ki, melyen futófénnyel üzemelő technológia nem alkalmazható.”

10. § A Tkr. 43. § (2) bekezdés 2. és 3. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A szakmai konzultáció kérelmezése kötelező)

„2. az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéssel történő új lakóépület építése esetén ,
3. meglévő lakóépületnek az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéssel legalább egy 15 m2 nettó alapterülettel történő bővítése esetén.”

11. § A Tkr. 44. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A szakmai konzultáció kizárólag a hiánytalanul benyújtott dokumentáció alapján történik.

(2) A szakmai konzultáción készült emlékeztetőt a Főépítész az építtető vagy a kérelmező részére a konzultációt követő 8 napon belül írásban küldi meg.”

[A bejelentéshez a Korm. rendelet 46. § (6) bekezdésében foglaltak alapján – a kérelem tárgyának megfelelő részletezettséggel – a következő munkarészeket tartalmazó, a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló dokumentációt kell benyújtani:

Építési tevékenység esetén]

„f) egységes építészeti koncepció.”

[A bejelentéshez a Korm. rendelet 46. § (6) bekezdésében foglaltak alapján – a kérelem tárgyának megfelelő részletezettséggel – a következő munkarészeket tartalmazó, a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló dokumentációt kell benyújtani:]

„4. Új üzletfelirat, cégér, vállalkozást népszerűsítő felirat, valamint egyéb grafikai megjelenések (ideértve többek között: vállalkozást népszerűsítő grafika, tűzfalkép, falfestmény, grafikai-, képzőművészeti alkotás) elhelyezése vagy meglévő átalakítása esetén
a) a településképi követelményeknek való megfelelésről szóló rövid műszaki leírás, mely tartalmazza a rögzítés módja és az anyag- és színhasználat leírását is,
b) a portál/üzletfelirat/grafikai megjelenés kialakításának részletterve homlokzati nézetekkel.”

13. § (1) A Tkr. 3. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Tkr. 4. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3) A Tkr. 6. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Tkr. 7. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.

(5) A Tkr. 8. melléklete az 5. melléklet szerint módosul.

(6) A Tkr. 9. melléklete a 6. melléklet szerint módosul.

(7) A Tkr. 10. melléklete a 7. melléklet szerint módosul.

(8) A Tkr. 11. melléklete a 8. melléklet szerint módosul.

14. § A Tkr.

1. 2. § 21. pontjában a „kivetítő” szövegrész helyébe a „kivetítő, videofal” szöveg,

2. 2. § 40. pontjában a „kívül álló épület, épületrész, vagy” szövegrész helyébe a „túl álló” szöveg,

3. 9. § (2) bekezdésében a „homlokvonala” szövegrész helyébe az „előkerti vonala” szöveg,

4. 10. § (4) bekezdés 1. pont a) alpontjában a „főtömege” szövegrész helyébe az „épületszárnyának” szöveg,

5. 10. § (6) bekezdés 4. pont a) alpontjában a „műemléki környezetben” szövegrész helyébe az „egyedi műemlék műemléki környezetében” szöveg,

6. 10. § (8) bekezdés 2. pontjában a „11. mellékletben” szövegrész helyébe a „12. mellékletben” szöveg,

7. 10. § (9) bekezdés nyitó szövegrészében az „az utcai homlokzat vetületi” szövegrész helyébe az „a homlokzat” szöveg,

8. 12. § (2) bekezdés 3. pont a) alpontjában a „helyezhető el,” szövegrész helyébe a „helyezhető el ökörszem tetőablak és padlásszellőző kivételével,” szöveg,

9. 13. § (2) bekezdés 3. pont g) alpontjában a „helyi építési szabályzatban a 4. melléklet 04.” szövegrész helyébe a „4. melléklet 02.” szöveg,

10. 18. § 1. pont a) alpontjában a „ , kivéve épületfelújítások esetében. Ahol” szövegrész helyébe az „ . Épületfelújítások esetében, ahol” szöveg,

11. 22. § (2) bekezdés 1. pont c) alpontjában a „ , kivéve épületfelújítások esetében. Ahol” szövegrész helyébe az „ . Épületfelújítások esetében, ahol” szöveg,

12. 22. § (2) bekezdés 2. pont b) alpontjában a „kivéve” szövegrész helyébe a „kivéve a 4. melléklet 04. Hegyoldali kertvárosias településrész/2 térképén lehatárolt” szöveg,

13. 22. § (2) bekezdés 4. pont b) alpontjában a „perforált” szövegrész helyébe a „(2D, 3D, perforált)” szöveg,

14. 23. § (2) bekezdés 1. pont c) alpontjában a „ , kivéve épületfelújítások esetében. Ahol” szövegrész helyébe az „ . Épületfelújítások esetében, ahol” szöveg,

15. 23. § (2) bekezdés 4. pont b) alpontjában a „perforált” szövegrész helyébe a „(2D, 3D, perforált)” szöveg,

16. 26. § (2) bekezdés 1. pont a) alpontjában a „ , kivéve épületfelújítások esetében. Ahol” szövegrész helyébe az „ . Épületfelújítások esetében, ahol” szöveg,

17. 26. § (2) bekezdés 4. pont b) alpontjában a „perforált” szövegrész helyébe a „(2D, 3D, perforált)” szöveg,

18. 26. § (2) bekezdés 4. pont c) alpontjában a „táblás perforált” szövegrész helyébe a „táblás (2D, 3D, perforált” szöveg,

19. 33. § (3) bekezdésében a „ , Led-fal vagy futófénnyel” szövegrész helyébe a „futófénnyel” szöveg,

20. 36. § (1) bekezdésében a „rendezvényeit népszerűsítő” szövegrész helyébe a „rendezvényeit és annak támogatóit népszerűsítő” szöveg,

21. 48. § (3) bekezdés nyitó szövegrészében az „alapján –” szövegrész helyébe az „alapján a következő –” szöveg és a „részletezettséggel – a következő munkarészeket tartalmazó” szövegrész helyébe a „részletezettségű és tartalmú – munkarészeket” szöveg,

22. 49. § címében a „lebonyolítása” szövegrész helyébe a „lefolytatása” szöveg,

23. 53. § címében a „figyelmeztető felhívás” szövegrész helyébe a „figyelmeztetéssel” szöveg,

24. 8. melléklet 1.4. pontjában a „falpaneles technológiával” szövegrész helyébe a „falpaneles vagy alagútzsalus technológiával” szöveg,

25. 8. melléklet 3. pontjában a „homlokvonala” szövegrész helyébe az „előkerti vonala” szöveg

lép.

15. § Hatályát veszti a Tkr.

d) 23. § (2) bekezdés 4. pont b) alpontjában az „az illeszkedés szerint a településképi bejelentési eljárásban megállapított mértékű tömör vagy” szövegrész,

g) 8. melléklet 1. pontjában az „ , a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 68/2018. (IV. 9.) Korm. rendelet szerint örökségvédelmi bejelentéshez nem kötött” szövegrész,

h) 8. melléklet 1.5. pontjában az „és tetőzetének” szövegrész.

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 14/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

1. A Tkr. 3. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 8. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(A

B)

8

2. A Tkr. 3. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat 8. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(A

B)

8


3. A Tkr. 3. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat 8. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(A

B)

8

4. A Tkr. 3. melléklet 4. pontjában foglalt táblázat 8. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(A

B)

8

2. melléklet a 14/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

1. A Tkr. 4. melléklet 1–58. pontja helyébe a következő pontok lépnek:

„1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

49.

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

58.

„59.

3. melléklet a 14/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

A közművelődési célú hirdetőoszlop és információs berendezés kialakítása

1. Közművelődési célú hirdetőoszlop

2. Kisformátumú információs berendezés

4. melléklet a 14/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

1. A Tkr. 7. melléklet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

Településképi véleményezési eljáráshoz kötött - építésügyi hatósági engedélyhez kötött - tevékenységek

2. A Tkr. 7. melléklet 2. pontja helyébe a következő pont lép:

„2. A Polgármester településképi véleményét a Tervtanács véleményére alapozza:

2.1. helyi védelem alatt álló vagy helyi értékvédelemre javasolt építmények bővítése,

2.2. helyi védelem alatt álló vagy helyi értékvédelemre javasolt területen új építmény építése vagy meglévő építmény közterületről feltáruló homlokzatát érintő bővítése,

2.3. a helyi építési szabályzatban meghatározott I. rendű közlekedési célú közterülettel érintkező ingatlanon megvalósuló 400 m2-nél nagyobb összes bruttó szintterületű új főépítmény építése vagy meglévő főépítmény városképi megjelenését érintő, 400 m2-nél nagyobb összes bruttó szintterületű épületet eredményező bővítése,

2.4. védelem alatt nem álló területen az 1200 m2-nél nagyobb összes bruttó szintterületű új építmény építése vagy meglévő építmény 1200 m2-nél nagyobb összes bruttó szintterületű építményt eredményező bővítése,

2.5. a Nagyvárosias karakterű településrészek és Uránváros településrész területén megvalósuló új főépítmény építése,

2.6. a helyi építési szabályzatban meghatározott

2.6.1. korlátozott hasznosítású mezőgazdasági területen (Mko) az ökológiai folyosó, természetvédelmi terület, NATURA2000, magterület, pufferterület területében megvalósuló új épület építése vagy meglévő épület parkoló létesítési kötelezettséggel járó bővítése,

2.6.2. Gksz-18X6(A) jelű sajátos építési övezet területén megvalósuló új főépítmény építése,

2.7. műemléki jelentőségű terület műemléki környezetében található, a területi építészeti-műszaki tervtanács hatáskörén kívül eső új építmény építése vagy meglévő építmény közterületről feltáruló homlokzatát érintő bővítése vonatkozásában.

2.8. a 10.000 m2-nél nagyobb területű telkeken megvalósuló új főépítmény építése.”

5. melléklet a 14/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

1. A Tkr. 8. melléklet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

Településképi bejelentéshez kötött építési tevékenységek

„10. utcabútorok létesítése, átalakítása és bővítése.”

6. melléklet a 14/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

1. A Tkr. 9. melléklet cím szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

„* Felelős tervező vagy társtervező az a személy lehet, aki a kérelmezett (tárgyban megjelölt) építési tevékenységre vonatkozóan tervezési jogosultsággal bír.
** Amennyiben a kérelemnek több építmény képezi tárgyát, úgy azok összes bruttó szintterületét önálló építményenként külön-külön szükséges feltüntetni. Kérelmező aláírása”

7. melléklet a 14/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

1. A Tkr. 10. melléklete a következő szöveggel egészül ki:

„Kérelmező aláírása”

8. melléklet a 14/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

1. A Tkr. 11. melléklet cím szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

„* A megfelelő válasz aláhúzandó. Kérelmező aláírása”