Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2024. (IX. 19.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 10. 04- 2024. 10. 05

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2024. (IX. 19.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.10.04.

A Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény. 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ban és 57. § (2)-(3) bekezdéseiben meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 62. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, valamint a településtervezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő helyi partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 26/2022. (X. 20.) önkormányzati rendeletben meghatározott partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő 3a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazása tekintetében:)

„3a. Emléktábla: emlékezetes helyet jelző felület, amely főleg házon, falon elhelyezett, felirattal vagy domborműves ábrázolással ellátott, többnyire kő- vagy fémlap, amely a megjelölt hellyel kapcsolatban lévő eseményt, vagy egykor ott élő, működő, ott tartózkodó kiváló személy képmását vagy életének egy mozzanatát örökíti meg.”

(2) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő 8a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazása tekintetében:)

„8a. Kertépítészeti beavatkozás: táj- és kertépítészeti alkotás megépítése, bővítése, felújítása, átalakítása, lebontása, elmozdítása, rendeltetésének megváltoztatása.”

2. § (1) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(A helyi területi védelem)

„d) településképileg meghatározó zöldfelületek: jelen rendelet 1. és 2. melléklete szerinti zöldfelületi területi védelemmel érintett területek”

(védelmére terjed ki.)

(2) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A helyi egyedi védelem)

„c) táj- és kertépítészeti alkotás, egyedi tájérték, növényzet védelmére”

(terjed ki.)

(3) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Helyi területi védelmet kell biztosítani a város azon összefüggő részére, amely a jellegzetes településszerkezet történelmi folyamatosságát képviseli, valamint olyan városrészre, utcára, útszakaszra, térre, ahol jelentős számban találhatók a város vagy az adott városrész arculatát meghatározó épületek, építmények, vagy a település karakterét meghatározó, értékes növényállományú zöldfelületek.”

3. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (5)–(8) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Fás szárú növény kivágására vonatkozó előírások:

a) Védett fás szárú növény kivágása a sürgősen elhárítandó veszélyhelyzetek, rendkívüli esetek, illetve annak kiszáradása kivételével csak a védettség törlése után, az általános, minden fás szárú növényre vonatkozó szabályok betartása mellett történhet: csak a vegetációs időn kívüli nyugalmi időszakban, lombtalan állapotban, abban az esetben, amennyiben az természetvédelmi vagy környezetvédelmi érdeket nem sért.

b) Védett területen található fás szárú növény kivágása a sürgősen elhárítandó veszélyhelyzetek, rendkívüli esetek, illetve annak kiszáradása kivételével az általános, minden fás szárú növényre vonatkozó szabályok betartása mellett történhet: csak a vegetációs időn kívüli nyugalmi időszakban, lombtalan állapotban, abban az esetben, amennyiben az természetvédelmi vagy környezetvédelmi érdeket nem sért.

(6) A védettségtől függetlenül is elvégezhető az általános, minden fás szárú növényre vonatkozó szabályok szerint a védett, vagy védett területen található fás szárú növény fenntartása, az adott faj tulajdonságainak megfelelő szakszerű kezelése (metszés, illetve növény-egészségügyi beavatkozás), az emberi életet és egészséget veszélyeztető részeinek eltávolítása.

(7) Tilos az általános, minden fás szárú növényre vonatkozó szabályok szerint a védett, vagy védett területen található fás szárú növény felületének a (6) bekezdésben foglaltakkal ellentétes megsértése, csonkítása, továbbá részeinek közvetlen vagy közvetett károsítása.

(8) Védett, vagy védett területen található fás szárú növény kivágása a fajra, fajtára jellemző élettani tulajdonságok indoka alapján – amennyiben nem áll fenn az emberi életet és egészséget veszélyeztető, a biztonságos közlekedést akadályozó körülmény vagy a meglévő építményekben, létesítményekben történő károkozás veszélye – nem végezhető.”

4. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Új épület építése, vagy meglévő épület bővítése esetén a szomszédos épületek előkertméretéhez igazodni kell, azonban a helyi építési szabályzat irányadó szabályozásától eltérni csak abban az esetben lehet, ha teljesül a 38. § (1) bekezdés b) pontjában írt feltétel. Amennyiben a szomszédos ingatlanok nem beépítettek, az utcában kialakult állapotot kell figyelembe venni. Amennyiben kialakult állapot nem határozható meg, az előkertek mérete az újonnan beépülő lakóterületeken 5-6 méter közötti lehet.”

5. § (1) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 18. § (13) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(13) Lapostetős épületek bővítése lapostetős épületrésszel a város teljes közigazgatási területén lehetséges, továbbá lapostetős épülettel beépített ingatlanon új melléképület vagy melléképítmény is elhelyezhető lapostetővel vagy 30 foknál alacsonyabb hajlásszögű tetővel.”

(2) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 18. §-a a következő (14) és (15) bekezdéssel egészül ki:

„(14) Lakófunkciót is tartalmazó épületek esetében az épületek színezése nem lehet szürke bármilyen árnyalata és fehér kizárólagos kombinációja.

(15) Lakófunkciót is tartalmazó épületeknél, bármilyen árnyalatú szürke tetőfedés és fehér vagy világos színű falfelület kombinációja esetén a látszó fa szerkezetek, homlokzati nyílászárók és bádogos szerkezetek nem lehetnek szürke vagy fehér színűek.”

6. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Egyéb gépészeti, híradástechnikai berendezések (pl. antenna, hőszivattyú kültéri egysége) az utcafronti homlokzaton, tetőszakaszon, előkertben nem helyezhetők el.”

7. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 30. § (3) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(A helyi területi védelem előírásai:)

„d) A településképileg meghatározó zöldfelületeken törekedni kell a növényállomány értékóvó fenntartására és fejlesztésére. A terület használata a terület jellegét nem változtathatja meg, nem veszélyeztetheti.”

8. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 31. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban alkalmas, a településszerkezeti terv szerinti területek, pontszerű létesítmény esetében amennyiben lakóépülettől légvonalban mért legalább 200 méteres távolság biztosítható:

a) mezőgazdasági területek

b) külterületi kereskedelmi, szolgáltató területek, és

c) külterületi ipari területek.”

9. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 32. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az információs és más célú berendezések felületein az alábbi, közérdekű információk közlése lehetséges:

a) az önkormányzat működése körébe tartozó információk;

b) a település szempontjából jelentős eseményekkel kapcsolatos információk;

c) a településen elérhető szolgáltatásokkal, ügyintézési lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtása;

d) idegenforgalmi, kulturális és közlekedési információk,

e) várostérkép;

f) a lakosság egészét vagy széles rétegeit érintő, elsősorban állami információk.”

10. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 35. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester településképi véleményezési eljárást folytat le a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben és a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendeletben meghatározottak szerint.”

11. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 39. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Jelen rendelet VII. Fejezetének előírásait a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendeletben foglalt rendelkezésekkel együtt kell alkalmazni.”

12. § (1) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 40. § (1) bekezdés j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építés-felügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott, építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységek közül az alábbi esetekben:]

„j) Közterületről látszó napenergia-kollektor, klíma kültéri egység, áru- és pénzautomata építményen vagy építményben való elhelyezése, vagy önálló építményként áruautomata elhelyezése.”

(2) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 40. § (2) bekezdése a következő f) és g) ponttal egészül ki:

(Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni továbbá:)

„f) emléktábla elhelyezését,
g) településképileg meghatározó zöldfelületeket érintő kertépítészeti beavatkozást”

(megelőzően.)

13. § (1) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 41. § (2) bekezdése a következő d) és e) ponttal egészül ki:

(A bejelentéshez építészeti-műszaki tervdokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni a bejelentés tárgyához igazodó tartalommal. A dokumentációnak a hatósági határozat kialakításához szükséges mértékben – a tervezett építési tevékenység szempontjából érdemi adatot, tényt, körülményt nem tartalmazó tervdokumentáció-részek elhagyhatóságával – a következő munkarészeket kell tartalmaznia:)

„d) a rendelet 40. § (2) bekezdés f) pontja szerinti emléktábla elhelyezés esetén
da) a rendelet 6. mellékletében szereplő kitöltött adatlapot,
db) az emléktábla megjelenését ábrázoló tervet (vagy fényképet), a részleteket is (szöveg, ábra, betűforma, színek megjelölése, méret, anyag) egyértelműen ábrázoló méretarányban,
dc) a kihelyezés helyének, módjának pontos megjelölését,
dd) az ingatlan tulajdonosának írásbeli hozzájárulását, ha az nem azonos a kérelmezővel.
e) a rendelet 40. § (2) bekezdés g) pontja szerinti kertépítészeti beavatkozás esetén
ea) a rendelet 6. mellékletében szereplő kitöltött adatlapot,
eb) a tervezett beavatkozás mértékének megfelelő kidolgozottságú kertépítészeti vagy környezetrendezési tervet,
ec) fotódokumentációt a jelenlegi állapotról.”

(2) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 41. § (4) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A polgármester - a főépítész szakmai állásfoglalása alapján - a tervezett építési tevékenységet, reklámelhelyezést vagy rendeltetésváltoztatás – kikötéssel vagy anélkül – tudomásul veszi és a bejelentőt erről a tényről a döntés megküldésével értesíti, ha a bejelentés)

„a) megfelel a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendeletben meghatározott követelményeknek,”

(3) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 41. § (5) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A polgármester - a főépítész szakmai állásfoglalása alapján - megtiltja a bejelentett építési tevékenység, reklámelhelyezés vagy rendeltetésváltoztatás megkezdését és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a bejelentés)

„a) nem felel meg a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendeletben meghatározott követelményeknek,”

(4) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 41. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A polgármester a döntését – a bejelentést követő 15 napon belül hozza meg.”

14. § (1) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

15. § Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1. melléklet a 16/2024. (IX. 19.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 16/2024. (IX. 19.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet