Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 29- 2024. 06. 30

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.06.29.

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 15/A. § (1) bekezdés a) pontjában, valamint a (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területek használatára jogosító kedvezményes bérlet megvásárlására jogosultak az alábbi szervezetek, illetve személyek:

1. Gyöngyös Városi Rendőrkapitányság 2 db

2. Hm-i Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 4 db

3. NAV Hm-i Adó- és Vámigazgatósága Gyöngyösi Ügyfélszolgálat 2 db

4. Polgárőrség, Gyöngyös 1 db

5.

6. Felnőtt és gyermekorvosi körzetek, Gyöngyös, körzetenként 1 db

7. Gyöngyösi egyházi szervezetek, szervezetenként 1 db

8. Közszolgáltató szervezetek, Gyöngyös, szervezetenként 1 db

9. Heves Megyei 2. sz. OEVK országgyűlési képviselője 1 db

10. Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének tagjai, valamint állandó bizottságai külső tagjai 1 db

11. Heves Megyei Közgyűlés Elnöke 1 db

12. Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása 1 db

13. Gyöngyösi Járási Hivatal 4 db

14. Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal 3 db

15. Az első 100 vállalkozás, amely a tárgyévet megelőzően lezárt utolsó adóévről benyújtott helyi iparűzési adóbevallás szerint a legtöbb adófizetési kötelezettséget teljesíti, feltéve, hogy adófizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz 1 db/vállalkozás

16.

17. az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságok 2 db/társaság”

2. § (1) A Rendelet 2. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Járműforgalom elől elzárt közterületnek, közforgalom számára megnyitott magánterületnek minősül a Hanisz tér, a Szent Bertalan utca páratlan oldala, a Fő tér, valamint a Fő tér páros oldali tömbbelsőben kialakított udvarok. (továbbiakban: belvárosi gyalogos övezet).

(2) A belvárosi gyalogos övezetbe gépjárművel azok hajthatnak be, akik rendelkeznek időszakos vagy eseti behajtási engedéllyel.”

„(2a) Időszakos behajtási engedély a kiállításától számított 1 évre adható ki. Az időszakos behajtási engedély érvényességi ideje alatt az engedély jogosultja köteles az időszakos behajtási engedély kiállítására jogosító adatokban, körülményekben történt változást bejelenteni a kiállító szerv részére, haladéktalanul, de legkésőbb a változást követő 8 napon belül. Ilyen adatváltozásnak minősül különösen a jogosult személy névváltozása, az engedéllyel érintett jármű rendszáma, a jogosult vállalkozás behajtási területen lévő üzletének, telephelyének megszűnése, helyváltozása.”

(3) A Rendelet 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Fő térre és a Szt. Bertalan utca páratlan oldalára – amennyiben az más módon nem közelíthető meg – időszakos behajtási engedélyre jogosult az ott lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély, az ott üzlettel, telephellyel vagy gépjárműtárolóval rendelkező természetes és jogi személy.”

(4) A Rendelet 2. § (4a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4a) A (4) bekezdésben foglaltaktól eltérően a Fő térre és a Szent Bertalan utca páratlan oldalára állandó időszakos behajtási engedély adható az ott telephellyel rendelkező vállalkozás érdekében, meghatározott időközönként, rendszeresen végzett áruszállítás, pénzintézeti pénzszállítás céljából, a szállító részére. Ebben az esetben a behajtási engedély iránti kérelemnek - a (10) bekezdésben foglaltakon túl – tartalmaznia kell a behajtási gyakoriságot is, valamint a tevékenységhez szükséges alkalmankénti időtartamot.”

(5) A Rendelet 2. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Időszakos vagy eseti behajtási engedély iránti kérelmet a Gyöngyösi Városrendészethez (Gyöngyös, Kossuth L. u. 1.) kell írásban benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell a (3)-(4) bekezdés szerinti jogosultság hitelt érdemlő igazolását, a behajtás várható időtartamát és eseti behajtási engedélyhez a behajtással érintett gépjármű forgalmi rendszámát, a (4a) bekezdés szerinti időszakos behajtási engedélyhez a vállalkozás nevét.”

„(14) A behajtási engedély visszavonható, amennyiben

a) az engedélyt nem az arra jogosult használja, nem az engedélyen feltüntetett jármű közlekedése során, vagy nem az engedélyen feltüntetett területen használják fel,

b) az engedély másolatát használják fel,

c) a behajtási engedélyre vonatkozó, 2. §-ban foglalt szabályokat a jogosult legalább 3 alkalommal megszegi.”

3. § A Rendelet

a) 2. § (6) bekezdés nyitó szövegrészében az „állandó” szövegrész helyébe az „időszakos” szöveg és a „tartozik.” szövegrész helyébe a „tartozik.” szöveg,

b) 2. § (7) bekezdésében az „„állandó”” szövegrész helyébe az „„időszakos”” szöveg,

c) 2. § (13) bekezdésében az „állandó” szövegrész helyébe az „időszakos” szöveg

lép.

4. § Hatályát veszti a Rendelet 2. § (9) bekezdése.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

6. § Ezen rendelet hatályba lépését megelőzően kiállított állandó behajtási engedélyeket 2024. október 30. napjáig felül kell vizsgálni, és a jogosultak részére új, 1 évre szóló behajtási engedélyt kell kiadni.