Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 7/2018. (IV.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 08. 17- 2024. 08. 17

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 7/2018. (IV.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.08.17.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 62. § (1) bekezdés a) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejér Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítész, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, Fejér Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Örökségvédelmi Osztály, Honvédelemi Miniszter, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala, továbbá a Partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A településkép védelméről szóló 7/2018. (IV.23.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 61. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata folyó évi költségvetésében biztosít fedezetet a vissza nem térítendő és a visszatérítendő kamatmentes támogatásra.

(3) A támogatás összege a megállapodás teljeskörű aláírásától számított 1 éven belül használható fel, a következő két évre csak külön előzetes megállapodás alapján vihető át.

(4) A kérelmet január 1. és március 31. között lehet benyújtani. A benyújtott kérelmekről a Közgyűlés minden évben egyszer, legkésőbb május 31-ig dönt.”

„(5) A (4) bekezdésben foglaltaktól eltérően 2024. évben a kérelmet október 15-ig lehet benyújtani, a benyújtott kérelmeket a Közgyűlés a soron következő ülésén bírálja el.”

„(3) A támogatást olyan épületek esetében lehet igénybe venni, amelyben az önálló rendeltetési egységek több, mint fele lakás.”

3. § (1) A Rendelet 65. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A benyújtott kérelemnek tartalmaznia kell a 10. melléklet szerinti kérelmen feltüntetett adatokat és az alábbi mellékleteket:

a) 3 hónapnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapot,

b) társasház esetén az alapító okirat és a szervezeti és működési szabályzat egyszerű másolatát, továbbá a társasház közgyűlési jegyzőkönyvének másolatát, amely a felújítási munkálatokra és a pénzügyi forrás elfogadására vonatkozó döntést, valamint a közös képviselő támogatási megállapodás aláírására történő felhatalmazását is tartalmazza,

c) az Igénylő 64. § (2) bekezdés szerinti nyilatkozatát,

d) a tervezett felújítási munkálatok részletes műszaki leírását,

e) a tervezett felújítási munkálatokra vonatkozó érvényes kivitelezői árajánlatokat (tételes költségvetést),

f) a tervezett kivitelezési munkálatok elvégzéséhez szükséges tervdokumentációt és hatósági engedélyeket (másolatban) és

g) a visszatérítendő kamatmentes résztámogatás vonatkozásában, a kérelmező választása szerint

ga) legalább az igényelt támogatás összegével megegyező összegű, pénzügyi intézmény vagy biztosító által vállalt garanciáról, vagy más biztosítékról szóló igazolást, vagy

gb) valamennyi tulajdonos hozzájárulását az önkormányzat javára történő jelzálogjog bejegyzéséhez minden albetét vonatkozásában.”

„(1a) Az (1) bekezdés g) pont gb) alpontja szerinti jelzálogjogot

a) 10 db albetétig 200 000 Ft/albetét összegű támogatás felett,

b) 11 és 30 db albetét között 80 000 Ft/albetét igénybevett támogatás felett, illetve

c) 31 db albetét felett 2 400 000 Ft igénybevett támogatás felett

kell bejegyezni az ingatlan-nyilvántartásba.”

4. § A Rendelet 66. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az elbírálás után a támogatási megállapodást a Polgármester és az Igénylő vagy annak meghatalmazottja írja alá. A meghatalmazás akkor érvényes, ha közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták.”

„67/A. § (1) A Közgyűlés által megállapított támogatás rendkívüli esetben a kérelem benyújtását megelőzően elvégzett munkák finanszírozására is felhasználható.

(2) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli eset fennállása esetén a 61. § (1) és 63. § (3) bekezdésében foglaltaktól csak kivételes esetben lehet eltérni.

(3) Az (1) bekezdés szerinti esetre a IX. Fejezet rendelkezéseit értelemszerűen kell alkalmazni.”

6. § A Rendelet 22. alcíme a következő 72. §-sal egészül ki:

„72. § E rendeletnek a településkép védelméről szóló 7/2018. (IV.23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 20/2024. (VIII.16.) önkormányzati rendelettel megállapított rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

7. § Hatályát veszti a Rendelet

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.