Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2024. (X. 4.) önkormányzati rendelete

Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014. (X. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 10. 04 11:59- 2024. 10. 05

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2024. (X. 4.) önkormányzati rendelete

Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014. (X. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.10.04.

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014. (X.22.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja.

1. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 1. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az önkormányzati feladatokat a képviselő-testület és szervei: a polgármester, a képviselő-testület bizottsága, a jegyző, a polgármesteri hivatal és a 9. melléklet 2. pontja szerinti társulások látja el.”

2. § (1) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Keszthely Város zászlója: téglalap alakú, ezüstfehér alapon a város címere látható, alatta a „KESZTHELY” helynév aranybetűs felirata, felette az S.P.Q.C. felirat olvasható. A zászlón arany rojt van.”

(2) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 2. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az önkormányzat az alábbi pecséteket használja:

a) Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete,

b) Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének:

ba) Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsága

bb) Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága

bc) Ifjúsági, Kulturális, Oktatási és Sport Bizottsága

bd) Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottsága

c) Keszthelyi Polgármesteri hivatal

d) Keszthely Város Polgármestere

e) Keszthely Város Alpolgármestere

f) Keszthely Város Jegyzője

g) Keszthely Város Aljegyzője

h) 54. § (1) bekezdés szerint meghatározott belső szervezeti egységek.”

3. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselő-testület alakuló, rendes, rendkívüli és közmeghallgatás ülést tart.

a) A képviselő-testület – az Mötv. 43. § rendelkezéseire tekintettel – alakuló ülését a települési önkormányzati képviselők választását követő tizenöt napon belül tartja.

b) A képviselő-testület esetenként, valamely jelentős városi eseményhez, rendezvényhez kapcsolódóan, annak alkalmából ünnepi ülést tarthat.

c) A képviselő-testület rendes ülését adott hónap utolsó szerdáján tartja az önkormányzat székhelyén a munkatervében foglaltak szerint. Ettől indokolt esetben a polgármester eltérhet, illetve a képviselő-testület a munkatervében rendelkezhet, ezen ülés ez esetben rendes ülésnek minősül.

d) A képviselő-testület a munkatervben tervezhetően, a rendes ülésektől eltérő időpontban rendkívüli ülést tarthat.

e) A munkatervben nem szereplő ülés rendkívüli ülésnek minősül. Rendkívüli ülést a polgármester előre nem tervezhető, azonnali döntést igénylő esetben hívhat össze. A képviselő-testület eseti határozattal is rendelkezhet rendkívüli ülés megtartásáról.

f) Rendkívüli ülést kell összehívni 15 napon belül a települési képviselők egynegyedének, vagy a képviselő-testület bármely bizottságának, valamint a kormányhivatal vezetőjének az ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára is.”

4. § (1) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület ülésére szóló meghívót írásban kell elkészíteni, azt a képviselők és a meghívottak részére elektronikus úton – technikai problémák felmerülése esetén papír alapon – kell elérhetővé tenni.”

(2) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 12. § (3) bekezdés b) pont bb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A képviselő-testület tagjain kívül minden nyilvános ülésre meghívást kap:

meghívóval és a napirendi pontok elérhetőségének megjelölésével, tanácskozási joggal:)

„bb) a képviselő-testület döntése alapján tanácskozási joggal rendelkező személy, vagy szervezet képviselője”

(3) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 12. § (3) bekezdés b) pontja a következő bc) alponttal egészül ki:

(A képviselő-testület tagjain kívül minden nyilvános ülésre meghívást kap:

meghívóval és a napirendi pontok elérhetőségének megjelölésével, tanácskozási joggal:)

„bc) a nem a képviselő-testület tagjai közül megválasztott alpolgármester.”

(4) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A meghívót és az előterjesztéseket egy nyomtatott példányát – a Szervezeti és Működési Szabályzat 18. § (2) és 19. § (2) bekezdése alá eső anyagok kivételével – az ülést megelőzően meg kell küldeni a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár részére.”

5. § (1) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 14. § (3) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(A munkaterv összeállításához javaslatot kell kérni:)

„g) nem képviselő-testületi tag alpolgármestertől.”

(2) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A munkatervi javaslatokat – a témafelvetés rövid, néhány mondatos indokolásával együtt – a 14. § (3) b)-e) pontjaiban megjelölt javaslattevők a munkaterv megtárgyalását megelőzően 14 nappal korábban, míg a képviselő-testület tagjai, továbbá a 14. § (3) bekezdés g) pontjában megjelölt javaslattevő a munkaterv megtárgyalását megelőző 2 nappal korábban nyújthatják be a polgármesterhez.”

6. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester a város honlapján közzéteszi a munkaterv által azoknak a gazdasági előterjesztéseknek a jegyzékét, amelyeknek a naptári év során történő benyújtását tervbe vette a képviselő-testület. A jegyzékben fel kell tüntetni az előterjesztés tárgyát és a benyújtás várható időpontját.”

7. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A sürgősségi indítványt, a sürgősség tényének rövid indokolásával (a polgármester, mint előterjesztő kivételével) legkésőbb az ülést megelőző nap 16.00 óráig lehet írásban előterjeszteni a polgármesternél. Halaszthatatlan esetben a polgármester engedélyezheti az írásba foglalt előterjesztésnek az ülésen történő kiosztását.”

8. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A képviselő-testület ülését a polgármester - akadályoztatása esetén a képviselő-testület tagjai közül megválasztott alpolgármester - vezeti. A tisztségek egyidejű betöltetlensége, illetve egyidejű tartós akadályoztatásuk, kizártságuk esetén az ülés vezetését a polgármester által meghatalmazott képviselő, meghatalmazás hiányában a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnöke látja el.”

9. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 34. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A rendeleteket az önkormányzat – 7. mellékletben rögzített helyszíneken található – hivatalos hirdetőtábláin a rendeletalkotásról szóló hirdetmény kifüggesztésével, valamint a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár részére a rendelet egy példányának megküldésével ki kell hirdetni. A hirdetményt a keszthelyi televízió útján, valamint a Nemzeti Jogszabálytáron is közzé kell tenni. A rendelet hatályba lépéséhez kapcsolódó kihirdetés időpontjára a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár részéről történő átvétel időpontja az irányadó.”

10. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 40. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A jelen rendelet alkalmazásában a helyben szokásos módon történő nyilvánosságra hozatal:)

„d) a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár részére történő megküldés, vagy”

11. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet VII. Fejezet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„VII. Fejezet

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET BIZOTTSÁGAI, TANÁCSNOKOK ”

12. § (1) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 44. § (2) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A képviselő-testület a következő állandó bizottságokat hozza létre:)

„a) Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság (rövidített elnevezése: PÜB),
b) Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (rövidített elnevezése: VKB),
c) Ifjúsági, Kulturális, Oktatási és Sport Bizottsága (rövidített elnevezése: IKOS),”

(2) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 44. § (2) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(A képviselő-testület a következő állandó bizottságokat hozza létre:)

„d) Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság (ESZE).”

(3) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 44. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselő egyidejűleg csak egy bizottságnak lehet az elnöke, több bizottságnak lehet egyidejűleg tagja. E rendelkezés nem zárja ki, hogy a képviselő ideiglenes bizottságnak tagja, vagy elnöke lehessen. A bizottság a képviselő bizottsági tagok közül – az elnök helyettesítésére – bizottsági alelnököt választhat.”

13. § (1) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 45. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A képviselő-testület bizottságai jogosultak az önkormányzat éves költségvetési rendeletében részükre biztosított pénzösszeget felhasználni az alábbiak szerint:)

„a) Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság: saját hatáskörű felhasználására, valamint az egyéni választókerületek között egyenlő arányban az egyéni választókerületi elképzelések megvalósítására.
b) Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottsága: szociális, egészségügyi és esélyegyenlőségi feladatokra.”

(2) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 45. § (2) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

(A képviselő-testület bizottságai jogosultak az önkormányzat éves költségvetési rendeletében részükre biztosított pénzösszeget felhasználni az alábbiak szerint:)

„c) Ifjúsági, Kulturális, Oktatási és Sport Bizottsága: oktatási és kulturális feladatokra, valamint az ifjúsággal és a sporttal összefüggő feladatokra, továbbá Keszthely Város Önkormányzata reklám és propaganda kiadásaira.”

14. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 47. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Bármely képviselő, továbbá a nem képviselő-testület tagjaként megválasztott alpolgármester javaslatot tehet valamely - a bizottság feladatkörébe tartozó - ügy megtárgyalására. A bizottság elnöke az indítványt a bizottság legközelebbi ülése elé terjeszti, melyre köteles meghívni az indítványozó képviselőt.

(5) A bizottság rendes üléseit az elnök az ülést megelőzően lehetőség szerint legalább 3 nappal előbb – írásbeli meghívó megküldésével, a napirendi pontok megjelölésével, az anyagok egyidejű kiküldésével – hívja össze. A bizottság meghatározza azokat a napokat, amikor rendes üléseit tartja.”

15. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet VII. Fejezete a következő 49/A. §-sal egészül ki:

„49/A. § (1) Meghatározott önkormányzati feladat ellátásának a felügyeletére a képviselő-testület tagjai közül tanácsnokokat választhat a polgármester vagy bármely képviselő-testületi tag javaslatára. A tanácsnok a polgármester megbízása alapján (feladatkörében eljárva):

a) képviselheti az önkormányzatot;

b) neve mellett használhatja a feladatkörének megfelelő tanácsnok elnevezést;

c) a polgármester útján a hivatal szervezeti egységeinek vezetőitől feladatkörébe tartozó ügyben felvilágosítást és közreműködést kérhet;

d) véleményezheti a feladatkörébe tartozó képviselő-testületi előterjesztéseket;

e) figyelemmel kísérheti a feladatkörével összefüggő képviselő-testületi döntések végrehajtását.

(2) A képviselő-testület tanácsnokai:

a) gazdasági ügyek felügyeletét ellátó tanácsnok

b) térségfejlesztési ügyek felügyeletét ellátó tanácsnok.

(3) A tanácsnok szükség szerint, de évente legalább egyszer beszámol a képviselő-testületnek a feladata ellátásról.

(4) Nem választható tanácsnok olyan önkormányzati feladat általános felügyeletére, amelyre az önkormányzat állandó bizottságot hozott létre.

(5) A tanácsnok megbízatása a képviselő-testület megbízatásának időtartamára szól.”

16. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet VIII. Fejezet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„VIII. Fejezet

A POLGÁRMESTER ÉS AZ ALPOLGÁRMESTEREK”

17. § (1) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 52. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A képviselő-testület – saját tagjai közül a polgármester javaslatára, titkos szavazással, a képviselő-testület megbízatásának időtartamára – a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére 1 fő társadalmi megbízatású, továbbá nem a képviselő-testület tagjai közül további 1 fő főállású foglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott alpolgármestert választ. Az alpolgármesterek a képviselő-testület által a törvény keretei között meghatározott díjazásban részesülnek. A polgármester általános helyettese a képviselő-testület tagjai közül megválasztott alpolgármester.

(2) Az alpolgármesterek a polgármester irányításával végzik feladatukat.”

(2) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 52. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A polgármester és az alpolgármesterek egyidejű akadályoztatása esetén a polgármesteri feladatokat a polgármester által meghatalmazott képviselő, meghatalmazás hiányában a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnöke látja el.”

(3) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 52. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A nem a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester a polgármestert a testületi ülés vezetésében és annak összehívásában nem helyettesítheti, a testületi üléseken kizárólag tanácskozási joggal vehet részt. Jogállására egyebekben a képviselő-testület tagjai közül megválasztott alpolgármesterre vonatkozó szabályok érvényesek.”

18. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 63. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A társulásokban az önkormányzatot a polgármester képviseli, akit akadályoztatása esetén a társadalmi megbízatású alpolgármester helyettesít. A polgármester és a társadalmi megbízatású alpolgármester egyidejű akadályoztatása esetén az önkormányzatot a társulásokban esetenként a polgármester által meghatalmazott önkormányzati képviselő vagy alpolgármester helyettesíti.”

19. § (1) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 3. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 8. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

20. § A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet

1. 11. § (3) bekezdésében a „soros” szövegrész helyébe a „rendes” szöveg,

2. 11. § (4) bekezdésében a „soros” szövegrész helyébe a „rendes” szöveg,

3. 12. § (2) bekezdésében a „soros” szövegrész helyébe a „rendes” szöveg,

4. 12. § (3) bekezdés c) pont cc) alpontjában a „megyei” szövegrész helyébe a „vármegyei” szöveg,

5. 17. § (2) bekezdésében az „alpolgármester” szövegrész helyébe az „alpolgármesterek” szöveg,

6. 18. § (3) bekezdésében az „alpolgármester” szövegrész helyébe az „alpolgármesterek” szöveg,

7. 21. § (1) bekezdésében a „soros” szövegrész helyébe a „rendes” szöveg,

8. 29. § (5) bekezdés d) pontjában az „alpolgármester előző soros” szövegrész helyébe az „alpolgármesterek előző rendes” szöveg,

9. 30. § (1) bekezdés b) pontjában az „alpolgármestertől” szövegrész helyébe az „alpolgármesterektől” szöveg,

10. 30. § (6) bekezdésében az „alpolgármestert” szövegrész helyébe az „alpolgármestereket” szöveg és a „soros” szövegrész helyébe a „rendes” szöveg,

11. 33. § (2) bekezdés b) pontjában az „alpolgármester” szövegrész helyébe az „alpolgármesterek” szöveg,

12. 42. § (2) bekezdés a) pontjában az „alpolgármestertől” szövegrész helyébe az „alpolgármesterektől” szöveg,

13. 46. § (1) bekezdésében az „alpolgármester” szövegrész helyébe az „alpolgármesterek” szöveg,

14. 51. § (1) bekezdés h) pontjában az „alpolgármester” szövegrész helyébe az „alpolgármesterek” szöveg,

15. „AZ ALPOLGÁRMESTER” alcím címében az „ALPOLGÁRMESTER” szövegrész helyébe az „ALPOLGÁRMESTEREK” szöveg,

16. 2. melléklet 5.2.4. pontjában a „Városstratégiai Bizottság” szövegrész helyébe a „Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság” szöveg,

17. 2. melléklet 5.2.24. pontjában a „2/2005. (I. 31.) rendelet” szövegrész helyébe a „13/2023. (III. 31.) rendelet” szöveg,

18. 2. melléklet 7.10. pontjában a „Városstratégiai Bizottság” szövegrész helyébe a „Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság” szöveg,

19. 3. melléklet 1.1.5. pontjában az „alpolgármester” szövegrész helyébe az „alpolgármesterek” szöveg,

20. 3. melléklet 1.2.13. pontjában a „Városstratégiai Bizottsággal” szövegrész helyébe a „Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsággal” szöveg,

lép.

21. § Hatályát veszti a Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet

a) 9. §-a,

22. § Ez a rendelet 2024. október 4-én 11 óra 59 perckor lép hatályba.

1. melléklet a 21/2024. (X. 4.) önkormányzati rendelethez

1. A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 23. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

Lakáshoz jutás támogatása

a Döntőbizottság, az Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság javaslata alapján, ill. Képviselő-testület által, továbbá lakóingatlan-vásárlás

2. A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 28. és 29. sor helyébe a következő rendelkezések lépnek:

Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság

Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság

3. A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat a következő 30. sorral egészül ki:

Ifjúsági, Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság

2. melléklet a 21/2024. (X. 4.) önkormányzati rendelethez

1. A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 1.2.2. pontja helyébe a következő pont lép:

„1.2.2. az Ifjúsági, Kulturális, Oktatási és Sport Bizottsággal, valamint az Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottsággal együtt megtárgyalja és jóváhagyja az önkormányzat fenntartásában működő köznevelési, közművelődési, kulturális, egészségügyi és szociális intézmények szervezeti és működési szabályzatát, szakmai programját, házirendjét,”

2. A Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014.(X.22.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 2. pontja helyébe a következő pont lép:

„2. VÁROSFEJLESZTÉSI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI BIZOTTSÁG

2.1. Kötelező feladatai:

2.1.1. véleményezi a városfejlesztési célú önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatos befektetéseket, javaslatokat dolgoz ki az önkormányzat tulajdonát képező javakkal való gazdálkodásra,

2.1.2. kezdeményezi és elősegíti a város infrastruktúrájának fejlesztését,

2.1.3. véleményezi a települési, térképészeti határkiigazítást,

2.1.4. véleményezi a magasabb szintű területfejlesztési koncepciókat,

2.1.5. ellátja a településfejlesztéssel és településrendezéssel kapcsolatos feladatokat,

2.1.6. felülvizsgálja a forgalmi rendet,

2.1.7. előkészíti a helyi tömegközlekedéssel kapcsolatos képviselő-testületi döntéseket,

2.1.8. ellátja a környezet épített- és természetes elemei védelmének összehangolásával kapcsolatos feladatokat, javaslatot tesz épületek védetté nyilvánítására, a védettség törlésére,

2.1.9. a bizottság elnöke útján kezdeményezi városszemle megrendezését,

2.1.10. egyetértési jogot gyakorol a rendezvények alkalmával ideiglenes jelleggel létesített újabb parkolóhelyek kijelölésére, véleményezi a parkolási díjak és fizetendő pótdíjak mértékét,

2.1.11. javaslatot tesz közterületek elnevezésére,

2.1.12. a város közlekedésbiztonságának, forgalmi és parkolási rendszerének javítása, folyamatos figyelemmel kísérése

2.1.13. előzetesen javaslatot tesz a polgármesternek a közterületi várakozóhely kialakításához való hozzájárulás megadására vagy megtagadására a gépjármű várakozóhelyek megváltásáról szóló 27/2007. (V.31.) rendeletben foglaltak szerint,

2.1.14. bűnmegelőzés területén programok beindítása, és az e területen tevékenykedő állami és civil szervezetek munkájának koordinálása, összehangolása az alábbi területeket érintően:

2.1.14.1. vagyonvédelem,

2.1.14.2. természet- és környezetvédelem területén előidéző okok feltárása, különböző alternatívák kidolgozása, programok beindítása,

2.1.14.3. helyi rendeletek, előterjesztések véleményezése, hatásköréhez tartozó témakörökben előterjesztések, javaslatok elkészítése,

2.1.14.4. együttműködő szervek tevékenységének értékelése munkaterv alapján,

2.1.15. Közreműködik:

2.1.15.1. a város közrendjének, közlekedésbiztonságának figyelemmel kísérésében,

2.1.15.2. a közterület-felügyelet munkája segítésében,

2.1.15.3. városszemléken, helyszíni bejárásokon,

2.1.16. Rendszeresen kapcsolatot tart:

2.1.16.1. a Keszthelyi Rendőrkapitánysággal,

2.1.16.2. a Katasztrófavédelmi Igazgatóság kirendeltségével,

2.1.16.3. a városban működő Polgárőr Egyesülettel,

2.1.16.4. a városi civil szervezetek vezetőivel,

2.1.17. javaslattétel a polgármesternek a nem lakás céljára szolgáló helyiségek pályázati eljáráson kívüli bérbeadására,

2.1.18. ápolja és előmozdítja a testvérvárosi kapcsolatokat az Ifjúsági, Kulturális és Sport Bizottsággal közösen,

2.1.19. turisztikai koncepciót dolgoz ki,

2.1.20. turisztikai szezon végén beszámolót készít a képviselő-testületnek,

2.1.21. közreműködik a vármegye idegenforgalmi adatbázisának kialakításában,

2.1.22. véleményezi a turisztikai, idegenforgalmi fejlesztési koncepciókat, programokat,

2.1.23. javaslatot tesz a képviselő-testületnek a nemzetközi kapcsolatépítés fő irányaira,

2.1.24. véleményezi a külföldi önkormányzatokkal kötendő együttműködésre irányuló megállapodásokat,

2.1.25. kidolgozza a városi turizmus marketing koncepcióját, és javaslatot tesz a városmarketing kommunikációs és turisztikai információs rendszerrel kapcsolatos önkormányzati feladatok meghatározására,

2.1.26. közreműködik a városi és a turisztikai kiadványok elkészítésében,

2.1.27. véleményezi a turisztikai önkormányzati intézmények (Tourinform Iroda) irányításával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat, valamint ezen intézmények éves beszámolóit és munkatervét

2.1.28. véleményezi a turisztikai szakvásárokkal kapcsolatos feladatokat,

2.1.29. a bizottság tagja részt vesz a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft taggyűlésein

2.1.30. gondoskodik az idegenforgalmi értékek feltárásáról, bemutatásáról és propagálásáról,

2.1.31. javaslatot tesz az idegenforgalmi adó mértékére,

2.1.32. folyamatos kapcsolatot tart fenn szakmai szervezetekkel, a Keszthelyi Turisztikai Egyesülettel, a városban működő szállodák és szálláshelyek képviselőivel.

2.1.33. az 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdése alapján javaslatot tesz az önkormányzat által megvalósított kiszolgáló út, illetőleg közmű költségéhez az érintett ingatlanok tulajdonosai által történő hozzájárulás mértékére és a megfizetés módjára.

2.2. Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságra átruházott hatáskörök

2.2.1. Kommunális igazgatás

A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény

2.2.1.1. a 18. §-a alapján a köztemetők fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátása

2.2.1.2. 21. §-a alapján a közterület tisztántartásával kapcsolatos feladatok ellátása, kivéve téli útüzemeltetés (hó- és síkosságmentesítés).

2.2.2. Környezetvédelmi és területfejlesztési igazgatás

A környezetvédelemről szóló 18/1997. (VI. 12.) sz. rendelet 22. § (2) bekezdése alapján Keszthely Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Környezetvédelmi Alap kezelését a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságra ruházza át.

2.2.3. Közlekedés

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény

2.2.3.1. 8. § (1) bekezdése alapján a közúti közlekedéssel összefüggő önkormányzati feladatok közül:

2.2.3.1.1. a közúti közlekedés szabályozása és fenntartása

2.2.3.1.2. a közúthálózat fenntartása és üzemeltetése

2.2.3.2. a 34. § (2) bekezdése alapján a közút forgalmi rendjének kialakítása, illetve szükség szerinti felülvizsgálata

2.2.4. Épített és természeti környezet értékeinek helyi védelme

A településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet 61. § (6) bekezdése alapján elbírálja a támogatási és ösztönző rendszer keretében benyújtott pályázatokat.

2.2.5. Az önkormányzati vagyon hasznosításának köre

a) Az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről szóló 13/2023. (III. 31.) számú rendelet alapján javaslatot tesz a polgármesternek a pályázati eljáráson kívüli bérbeadásra nem lakás céljára szolgáló helyiségek esetében, valamint kétszeri eredménytelen pályáztatást követően kedvezmény adására a rendelet rendelkezéseinek megfelelően.

b) a bizottság elnöke részt vesz a lakáspályázatok elbírálásában.

2.2.6. Turizmus

A bizottság tagja a képviselő-testület döntése alapján képviseli az önkormányzatot a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft ülésén, valamint a turisztikai vonatkozású döntést igénylő szervezetekben.

2.2.7. Egyéb ügyekben

a) a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsággal együtt megtárgyalja a témakörét érintő intézmények Szervezeti és Működési Szabályzatát és jóváhagyja azokat,

b) dönt a bizottság részére az önkormányzat éves költségvetési rendeletében biztosított pénzösszeg felhasználásáról,

c) Az SzMSz 45. § (2) bekezdése a.) pontja alapján a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság hatáskörébe tartozó támogatások nyújtása esetén támogatói döntésében határoz a város címere, logója és a „Keszthely” közigazgatási név használatáról,

d) a közterület használatának szabályozásáról szóló 47/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelet 14. § (8) bekezdése alapján Keszthely Város érdekében (különösen turisztikai szempontból jelentős rendezvények idejére) ideiglenesen egyéb helyszíneken is engedélyezi a személytaxi-szolgáltatási tevékenység végzését.

2.3. EGÉSZSÉGÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS ESÉLYEGYENLŐSÉGI BIZOTTSÁGA

2.3.1. Kötelező feladatai:

2.3.1.1. folyamatosan elemzi az önkormányzat hatáskörébe tartozó egészségügyi és szociális intézmények működését, a felnőtt- és gyermekvédelmi szakellátás helyzetét,

2.3.1.2. előterjeszti a város egészségügyi és szociális alapellátás működésének koncepcióját,

2.3.1.3. véleményezi az egészségügyi és szociális beruházásokat, felújításokat, fejlesztéseket, nagyértékű eszköz- és műszerbeszerzéseket,

2.3.1.4. figyelemmel kíséri a város népegészségügyi és járványügyi helyzetét,

2.3.1.5. figyelemmel kíséri a helyi foglalkoztatottsági viszonyok alakulását,

2.3.1.6. figyelemmel kíséri az önkormányzat közfoglalkoztatás keretében végzett tevékenységét, segíti a közhasznú munkát végzők foglalkoztatását vállalók felkutatását,

2.3.1.7. részt vesz a helyi foglalkoztatási érdekegyeztetésben,

2.3.1.8. közreműködik az egészségkárosodott személyek foglalkoztatási rehabilitációjára irányuló pályázati lehetőségek és programok feltárásában, javaslatot tesz a képviselő-testület felé a programokban való részvételre, önkormányzati szerepvállalásra,

2.3.1.9. szervezi a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti intézmények, valamint a polgármesteri hivatal szociális, gyermekvédelmi feladatokat ellátó szervezeti egységei szakmai tevékenységének szakmai és társadalmi segítését, az öntevékeny, karitatív szervezetek mozgalmaival, különböző akcióival összefüggő önkormányzati tevékenységet,

2.3.1.10. ellenőrzi a szociális közszolgáltatások ellátását, a szociális intézmények működését,

2.3.1.11. foglalkozik az esélyegyenlőségi problémák feltárásával, javaslatot dolgoz ki e problémák helyi szinten történő kezelésére,

2.3.1.12. figyelemmel kíséri és lehetőség szerint támogatja, segíti a civil szervezetek működését,

2.3.1.13. közvetít a képviselő-testület és a civil szervezetek között,

2.3.1.14. javaslatot tesz kitüntető címek adományozására,

2.3.1.15. véleményezi az egészségügyi és szociális intézmények alapítására, megszüntetésére, átszervezésére vonatkozó javaslatokat,

2.3.1.16. figyelemmel kíséri az önkormányzat egészségügyi és szociális intézményeinek szakmai munkáját, gazdálkodását,

2.3.1.17. véleményezi a háziorvosi, fogorvosi körzethatárok megállapítását, módosítását,

2.3.1.18. az ifjúságvédelem, a gyermekkorú bűnözés, a kábítószer-fogyasztás, - terjesztés, családon belüli erőszak, áldozatvédelem, egységes városi bűnmegelőzési felvilágosító és tájékoztató programok figyelemmel kísérése.

2.3.2. Az Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottságára átruházott hatáskörök

2.3.2.1. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. alapján a temetéshez nyújtott támogatás és a gyermekek jogán járó támogatás kivételével eseti ellátást állapít meg, kérelmezőnként évente egyszer, a jövedelmi határtól és a gépkocsi vagyontól függetlenül rendkívüli szociális helyzet esetén,

2.3.2.2. javaslatot tesz a képviselő-testületnek az üresen álló felújításra szoruló lakások hasznosítási feltételeinek kidolgozására,

2.3.2.3. javaslatot tesz az önkormányzati tulajdonú lakások hasznosításának formáira és eszközeire,

2.3.2.4. javaslatot tesz a képviselő-testületnek az önkormányzati tulajdonú lakások éves felújítási címlistájára,

2.3.2.5. javaslatot tesz a polgármesternek, illetőleg a képviselő-testületnek önkormányzati tulajdonú lakások értékesítésére, értékesítésre kijelölésre illetve, lakások visszavásárlására,

2.3.2.6. javaslatot tesz a képviselő-testületnek a lakások lakbérének (piaci, költségelvű, szociális) mértékére,

2.3.2.7. Keszthely Város Önkormányzata fenntartásában működő nevelési intézmény

2.3.2.7.1. nevelési, illetve pedagógiai és továbbképzési programjának jóváhagyása (Nkt. 62. § (2)),

2.3.2.7.2. minőségirányítási programjának jóváhagyása,

2.3.2.7.3. nevelési év tanrendjének véleményezése (20/2012. (VIII. 31.) EMMI r. 3. § (1))

2.3.2.8. Óvodai felvételi bizottság szükség szerinti szervezését,

2.3.2.9. Intézményi beiratkozás időpontjának meghatározása, közzététele

2.3.2.10. Óvodák működési körzetének meghatározása, közzététele,

2.3.2.11. Óvoda heti és éves nyitvatartási rendjének meghatározása

2.3.2.12. dönt a napközi otthonos óvodák beiratkozási időpontjáról.

2.3.2.13. a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsággal együtt megtárgyalja és jóváhagyja az önkormányzat fenntartásában működő egészségügyi és szociális intézmények szervezeti és működési szabályzatát, szakmai programját, házirendjét,

2.3.2.14. elbírálja a hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók, illetőleg felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatásával kapcsolatos pályázatokat,

2.3.2.15. a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 73. § (4) bekezdése alapján ellátja a Keszthely városban székhellyel rendelkező köznevelési intézmények intézményi tanácsába történő tagok delegálásával kapcsolatos feladatokat,

2.3.2.16. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 83. § (4) bekezdése alapján a fenntartó megkeresése esetén véleményezi fenntartó által a köznevelési intézmény feladatának megváltoztatásával, nevének megállapításával, valamint vezetőjének megbízásával és megbízásának visszavonásával összefüggő döntését vagy véleményének kialakítását.

2.3.2.17. a bölcsőde és óvoda nyitvatartási rendjének jóváhagyása

2.3.2.18. dönt a bizottság részére az önkormányzat éves költségvetési rendeletében biztosított pénzösszeg felhasználásáról.

2.3.2.19. dönt a gyermekek tanuszodai szállításáról,

2.3.2.20. jóváhagyja a Balatoni Múzeum küldetésnyilatkozatát, múzeumi digitalizálási stratégiáját (1997. évi CXL. tv. 42. § (4) bek. b) pont).

2.3.2.21. az Arany János Tehetséggondozó Programba pályázó tanuló részére elvi támogatást vagy tanévenként egy alkalommal szociális támogatást állapít meg,

2.3.2.22. Az Nkt. 50. § (8) bekezdése alapján a kormányhivatal megkeresése esetén véleményezi az iskolák felvételi körzetét.

2.4. IFJÚSÁGI, KULTURÁLIS, OKTATÁSI ÉS SPORT BIZOTTSÁGA

2.4.1. Közneveléssel, kultúrával és az ifjúsággal kapcsolatos feladatai körében:

2.4.1.1. értékeli az önkormányzati fenntartású nevelési intézmény foglalkozási, illetve pedagógia programjában meghatározott feladatok végrehajtását, a pedagógiai szakmai munka eredményességét,

2.4.1.2. előkészíti az önkormányzati fenntartású nevelési intézmény megszüntetésével, átszervezésével, feladatának megváltoztatásával, nevének megállapításával, költségvetésének meghatározásával és módosításával, vezetőjének megbízatásával és megbízatásának visszavonásával összefüggő képviselő-testületi döntést,

2.4.1.3. javasolja és döntésre előkészíti a közművelődés jövőbeni fejlesztésére, módosítására vonatkozó elképzeléseket,

2.4.1.4. előkészíti az önkormányzati jelképek, kitüntetések és más címek alapítására és használatára vonatkozó képviselő-testületi rendeleteket,

2.4.1.5. véleményezi a közművelődési intézmények irányításával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat,

2.4.1.6. javaslatot tesz – külön jogszabályban meghatározottak szerint – az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmények elnevezéséről,

2.4.1.7. támogatja az önkormányzat területén a muzeális és helytörténeti emlékek gyűjtését, őrzését, tudományos feldolgozását és bemutatását, a nemzeti és kulturális hagyományok ápolását, valamint az oktatási intézmények rendezvényeit,

2.4.1.8. figyelemmel kíséri és összegzi a helyi média tevékenységét,

2.4.1.9. véleményezi a közterületen elhelyezésre kerülő művészeti alkotásokról, emlékművekről, emléktáblákról, közterületek és intézmény elnevezéséről szóló előterjesztéseket,

2.4.1.10. közreműködik egy városi szintű ifjúsági közéleti színtér életre hívásában,

2.4.1.11. az ifjúságvédelem, a gyermekkorú bűnözés, a kábítószer-fogyasztás, - terjesztés, családon belüli erőszak, áldozatvédelem, egységes városi bűnmegelőzési felvilágosító és tájékoztató programok figyelemmel kísérése,

2.4.1.12. előkészíti a város ifjúságpolitikai koncepcióját,

2.4.1.13. a bizottság valamely tagja ellátja a Keszthelyi Települési Értéktár Bizottság tagi teendőit.

2.4.2. Sporttal kapcsolatos feladatai körében

2.4.2.1. szervezi a sport feladatköreit érintő jogszabályok és testületi határozatok végrehajtását,

2.4.2.2. javaslatot dolgoz ki a sportlétesítmények ésszerű, gazdaságos kihasználására, a költségvetés sport rendeltetésű pénzeszközeinek felhasználására,

2.4.2.3. javaslatot tesz a kiemelkedő eredményt elért sportolók és a sport területén dolgozók kitüntetésére,

2.4.2.4. közreműködik a sportegyesületek kapcsolatrendszerének kialakításában, együttműködik és kapcsolatot tart a városban működő sportszervezetekkel, megyei és országos sportszövetségekkel, sportközalapítványokkal, és a sport irányításával foglalkozó országos szervezetekkel,

2.4.2.5. előterjeszti az önkormányzat éves költségvetésében meghatározott sport célra fordítható összeg felosztását,

2.4.2.6. előterjeszti a képviselő-testület sporttal, valamint a sportcélú pénzeszközök felosztásával kapcsolatos döntéseit,

2.4.2.7. előkészíti az önkormányzat sporttal kapcsolatos pályázatainak kiírását, a benyújtott pályázatokat elbírálja,

2.4.2.8. véleményezi a sportegyesületek tevékenységéről szóló beszámolókat/tájékoztatókat, arról a képviselő-testületnek tájékoztatást ad.

2.4.2.9. közreműködik a rendszeres testedzés feltételeinek megteremtésében a nevelési-oktatási intézményekben,

2.4.2.10. ösztönzi az egészséges életmód, a szabadidősport, a szervezett formában történő sporttevékenység gyakorlását,

2.4.2.11. javaslatot tesz az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartására, működtetésére, fejlesztésére,

2.4.2.12. javaslatot tesz nem önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények karbantartásának, korszerűsítésének támogatására, ösztönzi a sportvállalkozások rendeltetésszerű működését,

2.4.2.13. javaslatot tesz a gyermek- és ifjúsági sport, az utánpótlás-nevelés, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, valamint a fogyatékosok sportjának támogatására,

2.4.2.14. előkészíti a város ifjúságpolitikai koncepcióját, hosszú távú sportstratégiáját és fejlesztési tervét,

2.4.2.15. szakmai támogatást nyújt a sportiskolák, az oktatási-nevelési intézmények sporttal, testneveléssel összefüggő feladatainak ellátásához.

2.4.2.16. Közművelődési intézmények tevékenységére vonatkozó éves munkaterv jóváhagyása.

2.4.2.17. A Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár feladatainak és használati szabályzatának, küldetésnyilatkozatának, valamint a beiratkozás díjának meghatározása és jóváhagyása

2.4.2.18. A kulturális szakemberek beiskolázási és továbbképzési tervének, valamint módosításának jóváhagyása,

2.4.2.19. a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsággal együtt megtárgyalja és jóváhagyja az önkormányzat fenntartásában működő köznevelési, közművelődési, kulturális intézmények szervezeti és működési szabályzatát, szakmai programját, házirendjét.”

3. melléklet a 21/2024. (X. 4.) önkormányzati rendelethez

A képviselő-testületi tagok névsora

1. Dr. Tóth Gergely polgármester

2. Kendeh-Kirchknopf Gusztáv János

3. Barna Dániel

4. Dr. Boldizsár Erzsébet

5. Dékány Péter Tamás

6. Klaczné Tar Ibolya Mária

7. Manninger Jenő Vilmos

8. Nemes Klára

9. Raffai-Réz Ildikó

10. Rizsányi Zoltán

11. Szántó Zsolt András

12. Tóth Balázs”

4. melléklet a 21/2024. (X. 4.) önkormányzati rendelethez

6. melléklet
A képviselő-testület állandó bizottsága tagjainak névsora

1. Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság

2. Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság

3. Ifjúsági, Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság

4. Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság”

5. melléklet a 21/2024. (X. 4.) önkormányzati rendelethez

8. melléklet
A képviselői fogadóórák jegyzéke

név

képviselői fogadóóra

Dr. Tóth Gergely polgármester

előzetes egyeztetés alapján

Kendeh-Kirchknopf Gusztáv

előzetes egyeztetés alapján

Barna Dániel

előzetes egyeztetés alapján

Dékány Péter

előzetes egyeztetés alapján

Klaczné Tar Ibolya

előzetes egyeztetés alapján

Manninger Jenő

előzetes egyeztetés alapján

Nemes Klára

előzetes egyeztetés alapján

Raffai-Réz Ildikó

előzetes egyeztetés alapján

Rizsányi Zoltán

előzetes egyeztetés alapján

Szántó András

előzetes egyeztetés alapján

Tóth Balázs

előzetes egyeztetés alapján