Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 18.) önkormányzati rendelete

a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) rendeletének módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 19- 2024. 03. 19

Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 18.) önkormányzati rendelete

a Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) rendeletének módosításáról

2024.03.19.

Nagytarcsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontja szerinti feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. § Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Kommunikáció: A Képviselő-testület különösen fontosnak tartja a település választópolgárainak, lakosságának az önkormányzati tevékenységről, így a polgármester és a képviselők munkájáról történő megfelelő és hiteles tájékoztatását. A választók érdekeinek és igényeinek hatékony képviseletét, illetve a folyamatos kapcsolattartást szem előtt tartva a nyilvános adatok megismerésének lehetőségét azzal is biztosítja, hogy a polgármester és a képviselők a Képviselő-testület, valamint annak átruházott hatáskörében a bizottságai feladatkörébe tartozó ügyekben hozott döntéseiről, döntés előkészítő anyagairól történő kommunikáció során elsődlegesen az alábbi kommunikációs felületeket veszik igénybe:

a) az önkormányzat hivatalos lapja

b) az önkormányzat hivatalos weblapja (honlap) – http://nagytarcsa.hu

c) az önkormányzat által adminisztrált, hivatalos közösségi (social media) felületek. A megjelölt felületeken megjelenő tartalom minden esetben a Humán Bizottság elnökének jóváhagyásával történhet. A Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozó ügyekben a közérdekű információk tartalmi jóváhagyása és megjelentetése a jegyző hatáskörébe tartozik.”

2. § (1) Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 8. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Sürgősségi indítványt írásban terjeszthet elő a polgármester, az alpolgármester, a jegyző, a bizottság, vagy együttesen legalább két képviselő. A sürgősségi indítványt a polgármesternél – az indokok megjelölésével – az ülésnek a meghívóban megjelölt kezdési időpontja előtt lehet előterjeszteni.

(3) A sürgősségi indítványokat legkésőbb a testületi ülés kezdetekor kell a képviselők és a bizottsági tagok számára hozzáférhetővé tenni.”

(2) A Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 8. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A legkésőbb az ülés időpontját megelőző utolsó munkanap hivatali munkaidejének vége előtt két órával előterjesztett sürgősségi indítvány esetében a 26. § (5) bekezdés a) pontja nem alkalmazható.”

3. § A Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Módosító indítvány

8/A. § (1) A kiküldött napirendi tervezethez, a határozati javaslatot vagy rendelet-tervezetet tartalmazó előterjesztéshez mindazok, akiknek a jelen rendelet 7. § (5) bekezdése előterjesztési jogot biztosít, előterjesztésenként módosító indítványt tehetnek.

(2) A módosító indítványt benyújtani szóban és írásban lehet legkésőbb az adott napirend adott határozati javaslatának elfogadása előtt.

(3) Az előterjesztő legkésőbb a módosítással érintett napirend határozati javaslatának elfogadása előtt nyilatkozik arról, hogy mely módosító indítványokat fogadja el.”

4. § A Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) A képviselő-testület ülésére a képviselő-testület tagjain és a jegyzőn kívül állandó meghívottak:

a) a napirendi pont tárgya szerint illetékes szerv vezetője;

b) az önkormányzat állandó bizottságainak beszámoltatása és bizottsági előterjesztés esetén a bizottság nem képviselő tagjai;

c) akiknek a jelenléte a napirendi pont alapos és körültekintő tárgyalásához elengedhetetlenül szükséges.

(2) A képviselő-testület tagjain és a jegyzőn kívül tanácskozási jog illeti meg a képviselő-testületi ülés valamennyi napirendi pontjához kapcsolódóan:

a) Nagytarcsa Község Önkormányzata állandó bizottságainak nem képviselő tagjai

b) Nagytarcsai Szlovákok Önkormányzatának elnöke/képviselője.

(3) A képviselő-testület tagjain és törvényben biztosított tanácskozási joggal rendelkező személyeken kívül tanácskozási jog illeti meg az ülés napirendi pontjához kapcsolódóan:

a) a napirend előterjesztőjét és szakmai előkészítőjét;

b) Polgármesteri Hivatal vezető munkatársait;

c) Nagytarcsa Község Önkormányzata intézményeinek intézményvezetőit;

d) a napirendi ponthoz meghívottakat, a település napirendben érintett lakossági önszerveződő közösségeinek képviselőit;

e) akinek a tanácskozási jogát a képviselő-testület nyílt szavazással, egyszerű szavazattöbbséggel megadta.

(4) Képviselő-testület és bizottságai ülésein tevékenységi körében tanácskozási jog illeti meg az alábbi helyi székhellyel rendelkező, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerint civil szervezetnek minősülő önszerveződő közösségeket.

(5) A Képviselő-testület ülése nyilvános, azon – az erre kijelölt helyen – hallgatóként bárki megjelenhet. A hallgatók az ülést nem zavarhatják.

(6) A Képviselő-testületnek zárt ülést kell tartania:

a) zárt ülést tart önkormányzati hatósági, összeférhetetlenségi, méltatlansági, kitüntetési ügy tárgyalásakor, fegyelmi büntetés kiszabása, valamint vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás esetén;

b) zárt ülést tart az érintett kérésére választás, kinevezés, felmentés, vezetői megbízás adása, annak visszavonása, fegyelmi eljárás megindítása és állásfoglalást igénylő személyi ügy tárgyalásakor;

(7) A Képviselő-testület zárt ülést rendelhet el a vagyonával való rendelkezés esetén, továbbá az általa kiírt pályázat feltételeinek meghatározásakor, a pályázat tárgyalásakor, ha a nyilvános tárgyalás az önkormányzat vagy más érintett üzleti érdekeit sértené.

(8) A zárt ülésen a képviselő-testület tagjai, a nem a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester és a jegyző, aljegyző, továbbá meghívása esetén a polgármesteri hivatal ügyintézője, az érintett és a szakértő vehet részt.

(9) A zárt ülésen hozott határozatot nyilvánosságra kell hozni, kivéve, ha a nyilvánosságra hozatalt jogszabály tiltja.”

5. § (1) A Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 19. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület üléseiről jegyzőkönyvet, hang és képfelvételt kell készíteni. A hang és képfelvételt az ülést követő 5 évig meg kell őrizni. A képviselő-testület üléséről hangfelvétel alapján 15 napon belül az Mötv. 52. §. (1) bekezdésében előírtak szerinti tartalmú jegyzőkönyvet kell készíteni. A jegyzőkönyv elkészítéséről a jegyző gondoskodik. A jegyzőkönyvhöz mellékelni kell a meghívót, a jelenléti ívet, az előterjesztéseket, az írásban benyújtott interpellációkat és kérdéseket az Mötv. 32. § (2) bekezdés c) pont értelmében a képviselő írásban benyújtott hozzászólását, vagy hozzászólásának szó szerinti jegyzőkönyvbe foglalását. Ez irányú igényét a képviselőnek a felszólalása előtt kérelmezni kell.”

(2) A Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelet 19. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A választópolgárok – a zárt ülés kivételével – betekinthetnek a képviselő-testület előterjesztésébe és ülésének jegyzőkönyvébe.

(6) A testületi működés átláthatóságának biztosítása érdekében a Képviselő-testület a jegyző útján köteles – a zárt ülés kivételével – a képviselő-testület előterjesztését és az ülés jegyzőkönyvét az önkormányzat hivatalos honlapján mindenki számára hozzáférhetővé tenni, valamint azokról a Hivatal titkárságán térítés ellenében másolat készíthető.”

(3) Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 19. §-a a következő (7)–(10) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Zárt ülés tartása esetén az ülésen hozott képviselő-testületi döntés nyilvános.

(8) A zárt ülés tartásának indokaira figyelemmel a zárt képviselő-testületi/bizottsági ülésre készült előterjesztések és az ülés jegyzőkönyve nem nyilvános, azok tartalmáról - a zárt ülés dokumentumainak megismerésére jogosultak kivételével - felvilágosítás nem adható.

(9) A zárt ülés dokumentumaiban szereplő közérdekű adat és közérdekből nyilvános adat megismerhetőségét a Képviselő-testület a jegyző útján erre irányuló kifejezett kérésre biztosítja.

(10) A közérdekű adat és közérdekből nyilvános adat megismerhetősége érdekében a zárt ülés anonimizált határozatait nyilvánosságra kell hozni, azokat bárki számára hozzáférhetővé kell tenni.”

6. § A Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelet 20. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az önkormányzati képviselő megválasztásától, majd ezt követően minden év január 1-jétől számított harminc napon belül vagyonnyilatkozatot köteles tenni. A vagyonnyilatkozat-tételi eljárás részletes szabályait a mindenkor hatályos Mötv. rögzíti. A vagyonnyilatkozatot a Pénzügyi Bizottság tartja nyilván és ellenőrzi. Az önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozata – az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével – közérdekből nyilvános.”

7. § A Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 23. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A polgármester előterjesztésére a képviselő-testület minden év február 28-ig jóváhagyja a polgármester szabadságának ütemezését. A szabadságot az ütemezésben foglaltaknak megfelelően kell kiadni, valamint igénybe venni. A polgármester a szabadság igénybevételéről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja. A polgármester csak az elfogadott ütemterv szerint mehet szabadságra. A polgármester a szabadságot az ütemezéstől eltérően csak előre nem látható, rendkívüli esetben, vagy az igénybevételt megelőzően legkésőbb tizenöt nappal megtett előzetes engedélyezést követően veheti igénybe.

a) Minden év január 31-ig a jegyző által vezetett nyilvántartás alapján meg kell állapítani a polgármester előző évben igénybe vett szabadságának mértékét, és a ki nem adott szabadságot a tárgyévi szabadsághoz hozzá kell számítani.

b) A polgármesternek a szabadságot az esedékesség évében, de legkésőbb a következő év március 31-ig kell igénybe venni vagy kiadni.

c) A polgármestert szabadsága, illetve távolléte alatt a Mötv. rendelkezései alapján az alpolgármester helyettesíti.”

8. § A Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelet 24. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A képviselő-testület által polgármesterre átruházott hatáskörök jegyzékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A polgármester az (2) bekezdésben megjelölt döntés(ei)ről a képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja, az(oka)t megindokolja”

9. § A Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelet 32. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselők és a polgármester kötelezettsége, hogy e szabályozásnak megfeleljenek bármely általuk használt közösségi felületen, különös tekintettel az 1. § (8) bekezdés rendelkezéseire.

10. § (1) A Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testület az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) rendeletének 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Nagytarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testület az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2023. (X. 31.) rendeletének 2. melléklete helyébe az 2. melléklet lép.

11. § Ez a rendelet 2024. március 19-én lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

Gulyás Tamás István polgármester

dr. Kuji Eszter jegyző