Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 26- 2024. 01. 27

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.01.26.

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. §-ában és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában e rendelet 1. §-2. §-ai tekintetében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1)-(2) bekezdésében és a 115. § (1)-(3) bekezdésében e rendelet 3. §-a tekintetében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 9. § (4)–(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A havi rendszerességgel nyújtott pénzbeli és természetbeni támogatást, ellátást – ha e rendelet eltérően nem rendelkezik – utólag, minden hónap 10-éig kell folyósítani.

(5) A nem havi rendszerességgel nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátásokat az arról rendelkező döntés szerint kell folyósítani.

(6) A támogatásokat 100 Ft-ra kerekítve kell megállapítani a kerekítési szabályok figyelembevételével.

(7) A megállapított ellátások folyósításának módja:

a) postai úton,

b) bankszámlára történő utalással,

c) közüzemi szolgáltatókhoz történő utalással,

d) pénztári kifizetéssel,

e) élelmiszerkártyára utalással,

f) egészségkártyára utalással,

g) utalvány formájában történhet”

(2) A szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 9. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A támogatások folyósításának módjáról az azt megállapító döntésben kell rendelkezni.”

2. § A szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 26. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„26. § (1) Oltási támogatásra jogosult az a kérelmező:

a) aki a családjában nevelt 2. életévét be nem töltött gyermeke részére megvásárolta a rotavirus okozta hasmenés elleni ötkomponensű védőoltás sorozat beadásához az oltóanyagot, vagy

b) aki a családjában nevelt az 1. életévét betöltött és a 18. életévét be nem töltött gyermeke részére megvásárolta a kullancs-encephalitis elleni védőoltás beadásához az oltóanyagot, vagy

c) aki a családjában nevelt a 6 hetes kort betöltött és a 2. életévét be nem töltött gyermeke részére megvásárolta az agyhártyagyulladás elleni védőoltás beadásához az oltóanyagot, vagy

d) aki a 18. életévét betöltötte és megvásárolta a kullancs-encephalitis elleni védőoltás beadásához az oltóanyagot, vagy

e) aki a 65. életévét betöltötte és megvásárolta a pneumococcus elleni védőoltás beadásához az oltóanyagot, vagy

f) aki a 65. életévét nem töltötte be, valamint krónikus betegségben szenved és megvásárolta a pneumococcus elleni védőoltás beadásához az oltóanyagot.

(2) Oltási támogatás

a) az (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben gyermekenként egy alkalommal,

b) az (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti esetben gyermekenként három alkalommal,

c) az (1) bekezdés d) pontja szerinti esetben kérelmezőnkét három alkalommal,

d) az (1) bekezdés e)-f) pontja szerinti esetben kérelmezőnként egy alkalommal állapítható meg.

(3) Az Oltási támogatás megállapítása iránti kérelem az oltóanyag megvásárlását követő 180 napon belül nyújtható be.

(4) Az oltási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

a) az (1) bekezdés a)-e) pontja szerinti esetben az oltóanyag megvásárlásáról szóló, a megvásárolt oltóanyagot és annak vételárát tartalmazó és a kérelmező nevére a gyógyszertár által kiállított számlát,

b) az (1) bekezdés f) pontja szerinti esetben az a) pont szerinti számlát és a háziorvos, vagy szakorvos igazolását arról, hogy a kérelmező krónikus betegségben szenved.

(5) Az oltási támogatás összege a gyógyszertári számlán szereplő, megvásárolt oltóanyag vételára, de maximum 40 000 Ft.

(6) A 2023. december 31. napjáig benyújtott oltási támogatásra jogosultak egyszeri pénzbeli támogatásának megállapítása iránti kérelmet oltási támogatás megállapítása iránti kérelemnek kell tekinteni.

(7) A (6) bekezdés szerinti kérelem esetén a (4) bekezdés a) pontja szerinti számla helyett a kérelemhez csatolt oltóanyag megvásárlásáról szóló, az oltóanyagot és annak vételárát tartalmazó igazolást kell csatolni és elfogadni.”

3. § A szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 63. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„63. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell

a) az ellátott személy segélyhívása esetén az ügyeletes gondozónak a helyszínen történő haladéktalan megjelenését,

b) a segélyhívás okául szolgáló probléma megoldása érdekében szükséges azonnali intézkedések megtételét,

c) szükség esetén további egészségügyi vagy szociális ellátás kezdeményezését.

(3) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult

a) az egyedül élő 65 év feletti személy,

b) az egyedül élő súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, vagy

c) a kétszemélyes háztartásban élő 65 év feletti, illetve súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, ha egészségi állapota indokolja a szolgáltatás folyamatos biztosítását.

d) akinek az egészségi állapota indokolja a szolgáltatás biztosítását, különös tekintettel az egyedül élő krónikus betegségben szenvedő vagy balesetből, akut betegségből lábadozó személyre illetve kétszemélyes háztartásban élő, hasonlóan rossz egészségi állapotú hozzátartozóval élő személyre.

(4) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás folyamatos készenléti rendszerben működik. A diszpécserközpont segélyhívás esetén a segítséget kérő nevének, címének és az egyéb rendelkezésre álló információknak a közlésével értesíti a készenlétben levő gondozót.

(5) Az ellátás részletes szabályaira az Szt. 65. §-ában foglaltak az irányadóak.

(6) Az ellátását igénybevevők részére személyi térítési díj kerül megállapításra.

(7) A 80. életévét betöltött igénybevevők ingyenes ellátásban részesülnek, részükre az ellátást térítésmentesen kell biztosítani.

(8) A személyes díjkedvezmény mértékére az 59. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak.

(9) A térítési díj elengedhető, vagy díjkedvezményben részesíthető, ha a (6) bekezdés szerint személyes díjkedvezményre jogosult, igazolja, hogy önmaga ellátására képtelen, valamint nincs tartásra kötelezett hozzátartozója.

(10) Az ellátáshoz, a személyes díjkedvezmény megállapításához, illetve a térítési díj elengedéséhez szükséges nyilatkozatok és igazolások:

a) az igénylő és családtagjai jövedelemigazolása,

b) az igénylő nyilatkozata, hogy nincs tartásra kötelezett hozzátartozója, és

c) a 58. § alkalmazásában orvosi szakvélemény az egészségi állapotról.”

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

5. § E rendelet 2. §-ában foglaltakat a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.