Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01- 2024. 03. 01

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 4/B. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„4/B. Állatok ivartalanításának, oltásainak, valamint szívféreg tesztjének és bélsárvizsgálatának önkormányzati támogatása”

2. § (1) Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 10/C. § (1)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Önkormányzat az állatok ivartalanításának és oltásainak, valamint szívféreg tesztjének és bélsárvizsgálatának támogatásával hozzá kíván járulni a kerületben élő állatok jóllétéhez, egészségi állapotának javításához.

(2) Az Önkormányzat a kedvtelésből tartott - kutyák esetén transzponderrel ellátott, ebösszeírásban szereplő - állatok ivartalanítására és veszettség elleni, illetve kombinált oltásaira, valamint szívféreg tesztjére és bélsárvizsgálatára - a költségek teljes összegére, a keretösszeg erejéig - támogatást biztosít a terézvárosi lakcímmel rendelkező azon tulajdonosok számára, akik

a) öregségi nyugdíjban vagy rokkantsági ellátásban részesülnek vagy

b) az igénylést megelőző egy évben eseti vagy lakhatási támogatásban részesültek vagy

c) gyermekeiket egyedül nevelik vagy

d) gyermeke számára rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság került megállapításra.

e) segítő kutyák gazdái.

(3) A kerületi lakcímmel rendelkező, (2) bekezdés alá nem tartozó személy az állat ivartalanítása és veszettség elleni, illetve kombinált oltásai, valamint szívféreg tesztje és bélsárvizsgálata költségének önkormányzat általi átvállalására 50%-ban, a keretösszegből a (2) bekezdés alá tartozó személyek által fel nem használt összeg erejéig jogosult jelentkezési sorrendben.

(4) Az állatok ivartalanításának és oltásainak, valamint szívféreg tesztjének és bélsárvizsgálatának önkormányzati támogatása az önkormányzattal e feladatok ellátására szerződött állatorvosi rendelőkben vehető igénybe a jogosultságot igazoló alábbi iratok bemutatása mellett:

a) a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által - a tárgyév elején - kiküldött, az öregségi nyugdíj, illetve a rokkantsági ellátás tárgyévi összegét rögzítő tájékoztató levél, nyugdíjas igazolvány vagy nyugdíjas utazási igazolvány,

b) eseti, illetve lakhatási támogatást megállapító, egy éven belül kiállított határozat,

c) a Magyar Államkincstár által kiadott igazolás arról a körülményről, amely szerint a szülő gyermekét egyedül neveli,

d) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot megállapító határozat.

e) segítő kutyák gazdái számára kiállított tanúsítvány.

(5) Az állatok ivartalanításának és oltásainak, valamint szívféreg tesztjének és bélsárvizsgálatának önkormányzati támogatására való jogosultságot és a kezelésben részesülő állat állapotát az állatorvos ellenőrzi és vezeti a (3) bekezdés szerinti jogosultak listáját.”

(2) Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 10/C. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az állatok ivartalanításának és oltásainak, valamint szívféreg tesztjének és bélsárvizsgálatának önkormányzati támogatásának igénybevételére a 2021. évben június 1. és november 15. napja között, a támogatás bevezetését követő évtől az Önkormányzat kommunikációs felületein meghirdetett időszakban - legfeljebb a keretösszeg kimerüléséig - lehet jelentkezni.”

3. § Ez a rendelet 2024. március 1-jén lép hatályba.