Galambok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelete

Galambok község szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 5/2005 (V.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 21- 2024. 03. 21

Galambok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelete

Galambok község szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 5/2005 (V.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.21.

Galambok Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontja és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 68. §-ában foglalt egyszerűsített eljárás lefolytatását követően az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A Galambok község szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 5/2005 (V.01.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) E rendeletben foglalt helyi építési szabályzat Galambok község közigazgatási területére terjed ki. A 9. § (5) bekezdésének hatálya Galambok 0228/16, 0228/8 és 0228/9 hrsz.-ú telkekre terjed ki.”

2. § A Galambok község szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 5/2005 (V.01.) önkormányzati rendelet 9. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A K-Lt jelű különleges lovas turisztika építési övezetben épület szabadon álló beépítéssel, 40 % beépíthetőségi mértékkel, legfeljebb 6,0 m építménymagassággal helyezhető el. A zöldfelület mértéke legalább 40%. A kialakítható telekterület legalább 1000 m2. Az elő- oldal- és hátsókert mérete 3 m. Az építési övezet sportolási és terápiás lótartás, nem jelentős zavaró hatású kereskedelmi, szállás és vendéglátás valamint a terület és tevékenység fenntartásához szükséges építmények elhelyezésére szolgál, ahol a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások, és kapcsolódó építményei is elhelyezhetők.

a) Az építési övezeten elhelyezhető

aa) a lótartás, kereskedelem és szállás szolgáltatás, továbbá az ott tartózkodók alapfokú ellátásához szükséges építmények,

ab) állattartó épületek,

ac) terménytárolók,

ad) szerszám- és géptárolók,

ae) vegyszertároló,

af) terményfeldolgozó,

ag) mezőgazdasági gépjavító,

ah) lótartás és mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos kereskedelmi-, lakó-, szállás és vendéglátás épületei,

ai) biztonsági okokból szükséges őrházak,

aj) termékvezetékek és műtárgyaik,

ak) komposztáló telepek építményei,

al) mezőgazdasági tevékenység során keletkező veszélyes hulladékok átmeneti tárolására szolgáló építmények.

b) Az építési övezeten elhelyezhető a telken álló főépítmény (főépítmények) rendeltetésszerű használatát, működtetését elősegítő, kiegészítő rendeltetésű melléképítmények:

ba) közmű-becsatlakozási műtárgy,

bb) közműpótló műtárgy,

bc) hulladéktartály-tároló,

bd) épülettől különálló – építménynek minősülő kirakatszekrény,

be) kerti építmény,

bf) húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,

bg) állat ól, állatkifutó,

bh) trágyatároló, komposztáló,

bi) siló, ömlesztettanyag-, folyadék- és gáztároló,

bj) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop.

c) A közművesítés és energiaellátás közüzemi ellátás hiányában vagy annak kiváltására hatóságilag engedélyezett, korszerű és szakszerű egyedi közműpótló berendezéssel a megújuló energiaforrások felhasználására alkalmazható a vonatkozó előírások betartásával.

d) A Kossuth Lajos utcai közüzemi ívóvízhálózatra és kommunális szennyvízelvezető hálózatra történő csatlakozáshoz a vezetékeket a Galamboki patakon átmenő telket megközelítő híd alatt kell vezetni.

e) A háztartási és egyéb hulladékot a hatályos jogszabályok szerint kell elszállítani.

f) Az élővízfolyásokba és a termőföldbe szennyező anyag nem kerülhet.

g) A talajvédelem érdekében a talaj növényborítottságát fenn kell tartani.

h) A környezetterhelési határérték a gazdasági területekre megengedett igénybevételi, kibocsátási és szennyezettségi határérték.”

3. § (1) A Galambok község szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 5/2005 (V.01.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Galambok község szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 5/2005 (V.01.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

4. § Ez a rendelet 2024. március 21-én lép hatályba, és 2024. március 22-én hatályát veszti.

1. melléklet az 5/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet az 5/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelethez