Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2024. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

Kecskemét megyei jogú város településképének védelméről szóló 16/2017. (IX. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 19- 2024. 04. 20

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2024. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

Kecskemét megyei jogú város településképének védelméről szóló 16/2017. (IX. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.04.19.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a) és g)-h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete 2. melléklet 4.4.3. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jogi és Ügyrendi Bizottság, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete 2. melléklet 6.4.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete 2. melléklet 2.4.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Értékmegőrzési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A Kecskemét megyei jogú város településképének védelméről szóló 16/2017. (IX. 21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Tkr.) 1. § 11. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„11. információs vagy más célú berendezés: az önkormányzati hirdetőtábla, az önkormányzati faliújság, az információs vitrin, az útbaigazító hirdetmény, a közérdekű molinó, okosváros képernyő; cityboard, citylight, útbaigazító rendszer;”

(2) A Tkr. 1. § 13. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„13. közérdekű molinó: olyan, elsődlegesen a település életének valamely jelentős eseményéről való közérdekű tájékoztatást tartalmazó, nem merev anyagból készült hordozófelületű hirdetmény, amely falra vagy más felületre, két felület között van kifeszítve oly módon, hogy az nem képezi valamely építmény homlokzatának tervezett és engedélyezett részét;”

(3) A Tkr. 1. § 16. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„16. okosváros képernyő: részben hirdetmények, részben reklámok elhelyezésre alkalmas olyan multifunkciós berendezés, amely rendelkezik digitális hirdetőfelülettel és internethozzáférést is biztosít;”

2. § A Tkr. 12. alcíme helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. Reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

13. § (1) Utcabútorként létesített reklámhordozót csak az önkormányzati főépítész által jóváhagyott típusterv szerint lehet közterületen vagy közterületről látható módon elhelyezni.

(2) Utcabútoron vagy az (1) bekezdésben szereplő típusterv szerinti utcabútorként létesített reklámhordozónak méretében, anyaghasználatában, formai kialakításában a településrész építészeti karakteréhez és a környező közterület műtárgyaihoz illeszkednie kell.

(3) Utcabútoron vagy utcabútorként létesített reklámhordozónak elhelyezkedésében a környező közterület burkolatához, növényzetéhez és műtárgyaihoz illeszkednie kell.

(4) Utcabútoron vagy utcabútorként létesített reklámhordozó csak olyan méretben, módszerrel és formában létesíthető, amely a közúti közlekedést és a közterületi zöldfelület használatát, fenntartását nem akadályozza.

(5) Utcabútoron reklám csak horgonyozott és szinterezett acélból, vagy szinterezett alumíniumból készült eszközben, plexi vagy biztonsági üveg mögött helyezhető el.

(6) Utcabútoron létesített reklámhordozónak, illetve azt tartó berendezésnek az utcabútor alakjához és megjelenéséhez illeszkednie kell.

(7) Utcabútoron létesített reklámhordozó, illetve azt tartó berendezés az utcabútor befoglaló térfogatán nem lóghat túl.

(8) Utasváróban csak a citylight formai követelményeinek megfelelő reklámhordozó eszköz helyezhető el.

(9) Reklámhordozó megvilágítása céljából kizárólag 80 lumen/Watt mértéket meghaladó hatékonyságú, statikus, meleg fehér színű fényforrások használhatók.

13/A. § (1) A saját tevékenységet hirdető ideiglenes reklám elhelyezése építési hálón az építkezés időtartama alatt lehetséges.

(2) Az (1) bekezdés szerinti építési reklámhálón történő reklám elhelyezése építési napló vezetéséhez kötött vagy ha építési napló vezetési kötelezettsége magasabb szintű jogszabály miatt nem áll fenn, úgy az érintettek vállalják ennek vezetését. Az építési napló-bejegyzés igazolja az építési tevékenység megkezdésének időpontját.

(3) Az önkormányzat által szervezett vagy támogatott rendezvényről tájékoztató ideiglenes reklám elhelyezése transzparensen lehetséges.

(4) Molinó, ponyva vagy háló reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként nem alkalmazható a közérdekű molinó, az építési reklámháló és a közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés kivételével.

(5) Reklámhordozó az épületek utcai homlokzatán nem helyezhető el. A tilalom nem vonatkozik az ingatlan eladását, bérbeadását meghirdető táblára, a közérdekű molinóra, az építési reklámhálóra és a közművelődési intézmény saját tulajdonában, vagyonkezelésében vagy bármely jogcímen tartós használatában álló épületén a közművelődési intézményre vagy rendezvényeire vonatkozó reklámra.

(6) Épület nyílászáró üvegfelületére ragasztott, a vállalkozást népszerűsítő felirat és más grafikai megjelenítés az épületben folytatott tevékenységgel kapcsolatban sem alkalmazható.”

„(4) 4) A településképi bejelentési eljárás során megfelelő határidő tűzésével ki kell kérni a főépítész szakmai álláspontját, illetve a főépítész javaslatára a tervtanács szakmai álláspontját.”

4. § Hatályát veszti a reklámok és plakátok elhelyezéséről szóló 20/2017. (X. 26.) önkormányzati rendelet.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.