Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 20- 2024. 02. 20

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2024. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.20.

A Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörben, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőt rendeli el:

1. § A társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) rendelet módosításáról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (4c) bekezdéssel egészül ki:

„(4c) Pályázati támogatással megvalósított 3. § (1) bekezdés a) pontja szerinti külső homlokzat felújítása munka valamint a 3. § (1) bekezdés c ) pontja szerinti tetőhéjazat felújítása munka esetén az érintett társasház a 9. § (4) bekezdése szerinti elszámolás időpontot követő 10 éven belül a közös tulajdonú tetőterét értékesíti, úgy az értékesítéskor még fennálló vissza térítendő támogatást egyösszegben, valamint a pályázat keretében kapott vissza nem térítendő támogatás teljes összegét köteles az önkormányzat részére visszafizetni a tetőtér értékesítéséről szóló okirat aláírását követő 30 napon belül.”

2. § (1) A társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) rendelet módosításáról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdés d) és e) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A társasház közgyűlési határozatának tartalmaznia kell:)

„d) a tervezett munkákra vonatkozóan a 6. § fa) pontja szerinti tartalommal készült, megtárgyalt legalább 3 db tételes költségvetés, árajánlat közül elfogadott árajánlat szerinti felújítási, korszerűsítési munka bruttó kivitelezési költségére vonatkozó döntést
e) nyilatkozatot, hogy nyertes pályázat esetén, a társasház a közgyűlés által elfogadott árajánlatot adó kivitelezővel a megtárgyalt és elfogadott vállalkozási szerződéstervezet alapján a támogatási szerződés aláírását követő 30 napon belül szerződést köt a felújítási, korszerűsítési munka kivitelezésére;”

(2) A társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) rendelet módosításáról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése a következő r) ponttal egészül ki:

(A társasház közgyűlési határozatának tartalmaznia kell:)

„r) nyilatkozatot, hogy amennyiben a pályázati támogatással megvalósított 3. § (1) bekezdés a) pontja szerinti külső homlokzat felújítása munka valamint a 3. § (1) bekezdés c ) pontja szerinti tetőhéjazat felújítása munka esetén a 9. § (4) bekezdése szerinti elszámolás időpontot követő 10 éven belül a közös tulajdonú tetőterét a társasház tulajdonosi közössége értékesíti, úgy az értékesítéskor még fennálló vissza térítendő támogatást egyösszegben, valamint a pályázat keretében kapott vissza nem térítendő támogatás teljes összegét köteles az önkormányzat részére visszafizetni a tetőtér értékesítéséről szóló okirat aláírását követő 30 napon belül, mely kötelezettségvállalásról szóló közjegyzői okiratba foglalt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a támogatási szerződés aláírásától számított 60 napon belül megküldi az önkormányzatnak”

3. § (1) A társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) rendelet módosításáról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdés e) és f) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell:)

„e) a tervezett felújítási, korszerűsítési munkák részletes műszaki leírását, mennyiségszámítást, méretkimutatást, (szükség szerint műszaki rajzokkal együtt), indokoltságának okait, tervezett ütemezését és fotókat az aktuális állapotról;
f) fa) a társasház által pályázott, a 3. §-ban meghatározott felújítási, korszerűsítési munkánként külön-külön elkészített, a közgyűlési döntést megelőző, 3 hónapnál nem régebbi, a közgyűlés által tárgyalt és minden tételt azonos tartalommal (tételszámok, tétel megnevezések, mennyiségek, mértékegységek) nevesített legalább 3 db, munkanemenkénti tételes költségvetés (az ellenőrizhetőség és összehasonlíthatóság érdekében) Összevont Építőipari Költségvetés-készítő Programrendszer, vagy azzal egyenértékű költségvetés-készítő program alkalmazásával a vállalkozók által cégszerűen aláírva (lebélyegezve, dátummal ellátva), az árajánlatnak tartalmaznia kell a műszaki tervekre műszaki leírásra (ami alapján készült) és a munka teljeskörű elvégzésére történő hivatkozást. Amennyiben nem a terv szerinti anyagokat használja akkor ennek indoklását.; fb) a közgyűlés által megtárgyalt és elfogadott vállalkozási szerződés tervezet másolatát;”

(2) A társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) rendelet módosításáról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése a következő m) és n) ponttal egészül ki:

(A benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell:)

„m) Nemzeti Adó és Vámhivatal nemleges adóhatósági igazolása;
n) Önkormányzati adóhatóság nemleges adóhatósági igazolása.”

4. § A társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) rendelet módosításáról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § A támogatásban részesítendő társasházakról és a támogatás összegéről a 4. § (3) bekezdés szerinti véleményes javaslatok alapján a Bizottság dönt. A Bizottság az 1. számú melléklet szerinti maximális támogatási mértéket a pályázat elbírálása során indokolt esetben mérsékelheti. A döntés ellen nincs helye jogorvoslatnak. A Bizottság döntéséről a társasház képviselőjét írásban kell értesíteni a döntéstől számított 10 munkanapon belül.”

5. § A társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) rendelet módosításáról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet 8. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A támogatás mértékéről a Hivatal szakmai előkészítését követően a polgármester dönt a 2. § (1), (3) és (4) bekezdéseinek figyelembevételével. A polgármester döntéséről a társasház képviselőjét írásban kell értesíteni a döntéstől számított 10 munkanapon belül”

6. § (1) A társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) rendelet módosításáról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A nyertes pályázókkal és a 8. § alapján támogatottakkal az önkormányzat a döntést követő 60 napon belül szerződést köt, melynek aláírására a polgármester jogosult. Amennyiben a társasház határidőben a szerződést nem köti meg, és mulasztását alapos indokkal kimenteni nem tudja, illetve a megkötött szerződés feltételeit nem teljesíti, akkor a támogatást elveszíti, és a Bizottság döntésétől függően a következő évi pályázatból kizárásra kerül.”

(2) A társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) rendelet módosításáról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet 9. § (4) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A támogatás kifizetéséhez az alábbi dokumentumokat kell benyújtani:)

„f) a társasház képviselője által igazolt és záradékolt számlák (részszámlák) másolata és azok mellékletei, számlarészletező;”

7. § A társasházaknak nyújtható felújítási támogatásokról szóló 55/2011. (XII.19.) rendelet módosításáról szóló 55/2011. (XII.19.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Egyéb rendelkezések

11/A. § [11/B]

(1) A támogatási szerződés megkötését követően a kivitelező váltáshoz a Bizottság hozzájárulása szükséges. A Bizottság a közös képviselő által benyújtott, a változtatás indokát tartalmazó kérelem alapján dönt.

(2) A kérelemhez csatolni szükséges:

a) a közgyűlés határozatát melynek tartalmaznia kell a kivitelező váltás indokait, valamint az érintett munkára vonatkozóan a 6. § fa) pont szerinti tartalommal készült, legalább 3 db tételes költségvetés, árajánlat közül elfogadott árajánlat szerinti felújítási, korszerűsítési munka bruttó kivitelezési költségére vonatkozó döntést;

b) a közgyűlés által tárgyalt 3 db tételes költségvetés, árajánlat másolatát.”

8. § Ez a rendelet 2024. február 20-án lép hatályba.