Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelet és a helyi szociális ellátásokról szóló 31/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 02- 2024. 03. 02

Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelet és a helyi szociális ellátásokról szóló 31/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.02.

Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testülete az 1. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, a 2–5. § tekintetében a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, 41. § (4) és (9) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 4. pont 4.2. alpont 4.2.1. alpontjában meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testülete Ügyrendi és Jogi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelet 4. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

2. § Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi szociális ellátásokról szóló 31/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Szocr.) 2. § (4) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az e rendeletben szabályozott feladat- és hatáskörök gyakorlását, az eljárások lefolytatását Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület)]

„a) a 3. § (1) bekezdés b) pontban meghatározott ellátások közül a 13. § szerinti helyi gyermekvédelmi támogatással, a 13/A. § szerinti árvízkárosultak részére nyújtott rendkívüli települési támogatással, a 13/B. § szerinti nyugdíjasok egyszeri kiegészítő támogatásával, a 13/C. § szerinti nyugdíjasok gyógyszertámogatásával, valamint a 3. § (2) bekezdés c) és e) pontjában meghatározott támogatásokkal kapcsolatosan első fokon Baja Megyei Jogú Város Polgármesterére (a továbbiakban: polgármester,”

(ruházza át.)

3. § A Szocr. 3. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az önkormányzat )

„b) rendkívüli települési támogatás, ezen belül különösen, külön jogcímen nevesítetten a 13. § szerinti helyi gyermekvédelmi támogatás, a 13/A. § szerinti árvízkárosultak részére nyújtott rendkívüli települési támogatás, a 13/B. § szerinti nyugdíjasok egyszeri kiegészítő támogatása, a 13/C. § szerinti nyugdíjasok gyógyszertámogatása, valamint a 14. § szerinti, az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott rendkívüli települési támogatás”

(formájában nyújt pénzbeli ellátást.)

4. § A Szocr. a következő 13/B. és 13/C. §-sal egészül ki:

„13/B. § (1) Hivatalból indított eljárás alapján nyugdíjasok egyszeri kiegészítő támogatásaként egyszeri, tízezer forint összegű rendkívüli települési támogatás biztosítandó pénzbeli ellátásként azon bajai lakóhellyel rendelkező személy részére, akinek a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága (továbbiakban: Nyugdíjfolyósító) 2024. január 1. napján kettőszázezer forintot meg nem haladó összegű

a) öregségi nyugellátást,

b) rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást,

c) rokkantsági járadékot

biztosított.

(2) A támogatás kifizetésére - a (3)-(4) bekezdésben foglaltak kivételével - 2024. június 30. napjáig postai úton kerül sor.

(3) Az az (1) bekezdésben megjelölt jogosult, akinek folyósítási címe állandó bajai lakóhelyétől eltér, a nyugdíjasok egyszeri kiegészítő támogatását a 7. melléklet szerinti kérelem benyújtásával kérelmezheti 2024. augusztus 31. napjáig, e határidő elmulasztása jogvesztő. A támogatás kifizetése a kérelmező nyilatkozata alapján postai úton vagy banki átutalással történik.

(4) Amennyiben a nyugdíjasok egyszeri kiegészítő támogatása kiutalását követően az önkormányzathoz visszaérkezik, a jogosult újbóli kiutalását kérelmezheti. Az újbóli kiutalási kérelem benyújtásának 2024. augusztus 31. napjáig van helye, e határidő elmulasztása jogvesztő. Az újbóli kiutalás a kérelmező nyilatkozata alapján postai úton vagy banki átutalással történik.

(5) A polgármester a (3)-(4) bekezdés szerinti kérelmet elutasítja, ha

a) kérelmező nem felel meg az (1) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételeknek,

b) a kérelem a (3)-(4) bekezdésben meghatározott jogvesztő határidőn túl kerül benyújtásra.

13/C. § (1) Rendkívüli települési támogatásként nyugdíjasok gyógyszertámogatására jogosult az a 65. életévét betöltött személy, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a százhúszezer forintot nem haladja meg, továbbá havi rendszeres gyógyszerköltsége eléri vagy meghaladja a család egy főre jutó havi nettó jövedelmének 10 %-át, és az Szt. 50. § (1) vagy (2) bekezdése szerinti közgyógyellátással nem rendelkezik.

(2) A nyugdíjasok gyógyszertámogatásának összege havonta ötezer forint, amely az ellátásra való jogosultság esetén a támogatás iránti kérelem benyújtása hónapjának első napjától kezdődően egy év időtartamra kerül megállapításra, a támogatást kérő nyilatkozata alapján postai vagy banki átutalással.

(3) A nyugdíjasok gyógyszertámogatása iránti kérelmet a 8. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell

a) a család tagjai havi nettó jövedelmének hitelt érdemlő igazolását,

b) a háziorvos, kezelőorvos által kiállított és gyógyszertár által beárazott igazolást a havi rendszeres gyógyszerköltség összegéről.”

5. § (1) A Szocr. az 1. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

(2) A Szocr. a 2. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

1. melléklet a 7/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 7/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 7/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelethez

1. A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 6.7. pontja helyébe a következő pont lép:

„6.7. önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint hivatalból, első fokon dönt a – pénzbeli ellátásként, rendkívüli települési támogatás formájában nyújtandó – helyi gyermekvédelmi támogatásról, a nyugdíjasok egyszeri kiegészítő támogatásáról, továbbá kérelemre, első fokon dönt az árvízkárosultak részére nyújtott rendkívüli települési támogatásról és a nyugdíjasok gyógyszertámogatásáról,”