Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 07- 2024. 03. 07

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.07.

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. §-ában és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában e rendelet 1. §-a tekintetében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. és 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 26. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„26. § (1) Oltási támogatásra jogosult az a kérelmező:

a) aki a családjában nevelt 2. életévét be nem töltött gyermeke részére megvásárolta a rotavirus okozta hasmenés elleni védőoltás beadásához az oltóanyagot,

b) aki a családjában nevelt az 1. életévét betöltött és a 18. életévét be nem töltött gyermeke részére megvásárolta a kullancs-encephalitis elleni védőoltás beadásához az oltóanyagot,

c) aki a családjában nevelt a 6 hetes kort betöltött és a 2. életévét be nem töltött gyermeke részére megvásárolta az agyhártyagyulladás elleni védőoltás beadásához az oltóanyagot,

d) aki a 18. életévét betöltötte és megvásárolta a kullancs-encephalitis elleni védőoltás beadásához az oltóanyagot,

e) aki a 65. életévét betöltötte és megvásárolta a pneumococcus elleni védőoltás beadásához az oltóanyagot,

f) aki a 65. életévét nem töltötte be, valamint krónikus betegségben szenved és megvásárolta a pneumococcus elleni védőoltás beadásához az oltóanyagot.

(2) Oltási támogatás

a) az (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben gyermekenként legfeljebb három darab oltóanyag,

b) az (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti esetben gyermekenként legfeljebb három darab oltóanyag,

c) az (1) bekezdés d) pontja szerinti esetben kérelmezőnkét legfeljebb három darab oltóanyag,

d) az (1) bekezdés e)-f) pontja szerinti esetben kérelmezőnként egy darab oltóanyag

kérelmező által történő megvásárlása esetén állapítható meg.

(3) Az Oltási támogatás megállapítása iránti kérelem az oltóanyag megvásárlását követő 180 napon belül nyújtható be.

(4) Az oltási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

a) az (1) bekezdés a)-e) pontja szerinti esetben az oltóanyag megvásárlásáról szóló, a megvásárolt oltóanyagot és annak vételárát tartalmazó és a kérelmező nevére a gyógyszertár által kiállított számlát,

b) az (1) bekezdés f) pontja szerinti esetben az a) pont szerinti számlát és a háziorvos, vagy szakorvos igazolását arról, hogy a kérelmező krónikus betegségben szenved.

(5) Az oltási támogatás oltóanyagonként a gyógyszertári számlán szereplő, megvásárolt oltóanyag vételára, de maximum oltóanyagonként 40 000 Ft.

(6) A 2023. december 31. napjáig benyújtott oltási támogatásra jogosultak egyszeri pénzbeli támogatásának megállapítása iránti kérelmet oltási támogatás megállapítása iránti kérelemnek kell tekinteni.

(7) A (6) bekezdés szerinti, valamint a 2024. március 31. napjáig benyújtásra kerülő oltási támogatás megállapítása iránti kérelem esetén a (4) bekezdés a) pontja szerinti számla helyett a kérelemhez csatolt oltóanyag megvásárlásáról szóló, az oltóanyagot és annak vételárát tartalmazó nyugta is elfogadható, amennyiben a kérelmező az oltóanyag megvásárlásakor nem kérte a számla kiállítását.

(8) A 2024. március 31. napjáig benyújtásra kerülő oltási támogatás megállapítása iránti kérelem esetén a (4) bekezdés a) pontja szerinti kérelmező nevére kiállított számla helyett a gyógyszertár által a kérelmező oltási támogatással érintett gyermekének nevére a kiállított számla is elfogadható, amennyiben tartalmazza a megvásárolt oltóanyagot és annak vételárát.”

2. § A szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 69. §-a a következő (3c) bekezdéssel egészül ki:

„(3c) E rendelet 26. §-ában foglaltakat a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.