Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete Zugló építési szabályzatáról szóló 11/2021. (III. 26.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 03- 2024. 04. 03

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete Zugló építési szabályzatáról szóló 11/2021. (III. 26.) önkormányzati rendelete módosításáról

2024.04.03.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdés, valamint a 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. és 6. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 14/A. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 59. § (1) bekezdése alapján az annak 11. melléklete szerinti államigazgatási szervek, továbbá Zugló Önkormányzatának a Partnerségi Egyeztetés Szabályairól szóló 24/2022. (VII.13.) rendelete alapján az abban szereplő érintettek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Kerületi Építési Szabályzatáról szóló 11/2021. (III. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 2. §-a az alábbi 22. számú ponttal egészül ki: „22. Övezeti előírások: e rendelet Harmadik Részébe foglalt előírások.”

„d) az engedményes értékként számérték van megadva, akkor legfeljebb a telekterület és a számérték hányadosa egész részének megfelelő számú – de legalább két – lakás helyezhető el engedményesen a telken”

3. § Az Ör. 19. §-a az alábbi (5a) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) Egy telken egy önálló épület (főépítmény, mosókonyha, nyárikonyha, gépkocsi, vagy egyéb tároló) helyezhető el, kivéve a (6) szerinti esetet.”

4. § Az Ör. 19. § (6) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép:

„(6) Az építési telken belül egy építési hely jelölhető ki és egy építési helyen belül egy önálló épület (főépítmény, mosókonyha, nyárikonyha, gépkocsi, vagy egyéb tároló) helyezhető el. Egy telken több önálló épület akkor helyezhető el, ha – a ZVR előírásainak figyelembevételével – a főépítész az épületek építési helyét konzultáció keretében adott szakmai véleményben meghatározza. A telken belüli építési helyek közötti területre az oldalkertre vonatkozó szabályok alkalmazandók azzal, hogy ezen a területen belül terepszint alatti építmény – az övezeti jellemzők és az egyéb előírások keretein belül – elhelyezhető.”

5. § Az Ör. 28. § (3) bekezdésben a „25 m2” szövegrész helyébe az „75 m2” szövegrész kerül.

6. § Az Ör. 31. § (2) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép:

„(2) A homlokzatok között tartandó távolság szabályait a ZVR állapítja meg.”

7. § (1) Az Ör. 34. § (3) bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép:

„(3) A létrejövő új lakásokhoz biztosítandó személygépjárművek számába – az OTÉK, a ZVR, valamint e rendelet zöldfelületre vonatkozó előírásai és a biztonságos járműforgalom biztosítása mellett – a telken belül az új lakásokhoz tartozó, felszínen elhelyezett parkolóhelyek közül az alábbi számú parkolóhelyek vehetők figyelembe:

a) legfeljebb 2 darab parkolóhely, ha legfeljebb

aa) 1 – tetszőleges alapterületű – új lakást, vagy

ab) 2 – egyenként nettó 80 m2-t el nem érő hasznos alapterületű – új lakást alakítanak ki;

b) legfeljebb a parkolóhelyek 50%-a, ha – az ab) pontba sorolható eset kivételével – legalább 2, de legfeljebb 6 új lakást alakítanak ki;

c) legfeljebb a parkolóhelyek 10%-a, ha legalább 7, de legfeljebb 25 új lakást alakítanak ki.”

(2) Az Ör. 34. §-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki: „(7) Az 1. mellékletben kijelölt P+R rendszerű parkolási létesítmények elhelyezésére alkalmas területen belül legalább az előírt minimális befogadóképességű parkolási létesítményt el kell helyezni.”

8. § Az Ör. 38. §-a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az 1. mellékletben kijelölt P+R rendszerű parkolási létesítmények elhelyezésére alkalmas területen legalább az előírt személygépjármű-befogadóképesség 20 %-ának megfelelő kerékpár B+R rendszerű tárolásának lehetőségét is biztosítani kell.”

9. § Az Ör. 70. §-a az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az I. és II. rendű főutak területén – az eseti forgalomkorlátozási beavatkozások kivételével – nem szüntethető meg a közúti gépjárműforgalom.”

10. § Az Ör. 1. mellékletének 8. és 13. rajzai helyébe e rendelet 1. mellékletének 8. és 13. számú rajzai lépnek.

11. § E rendeletet a hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.