Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

Herend Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 1/2011. (II.24.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 25- 2024. 06. 26

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

Herend Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 1/2011. (II.24.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

2024.06.25.

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamit egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 11. mellékletében biztosított jogkörében eljáró: Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda, Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közegészségügyi és Járványügyi Osztály, Budapest Főváros Kormányhivatala Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály Gyorsforgalmi Útügyi Osztály, Építési és Közlekedési Minisztérium Vasúti Hatósági Főosztály, Építési és Közlekedési Minisztérium Hajózási Hatósági Főosztály, Építési és Közlekedési Minisztérium Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztály, Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály, Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési és Műszaki Engedélyezési Főosztály Útügyi Osztály, Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény és Talajvédelmi Osztály, Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Koordinációs Osztály, Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdészeti Osztály, Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály, Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály, Veszprém Vármegyei Önkormányzat Megyei Főépítész, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Veszprémi Bányafelügyeleti Osztály a Tfr. 28. § (1) bekezdése alapján Márkó Község Önkormányzata, Bánd Község Önkormányzata, Szentgál Község Önkormányzata véleményének kikérésével továbbá Herend Város Önkormányzata 11/2017.(VII.14.) számú a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló önkormányzati rendelete alapján véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló 1/2011. (II.24.) önkormányzati rendelet 26. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A beépíthetőség szabályainak nem megfelelő, de már jogszerűen beépített telek a létesített épület méretétől, illetve az övezeti beépítési paraméterek teljesülésétől függetlenül helyben az eredeti épület alaprajzi kontúrján belül felújítható, átépíthető bővíthető vagy újjáépíthető, az övezetre vonatkozó egyéb paraméterek betartása mellett.”

2. § A Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló 1/2011. (II.24.) önkormányzati rendelet 32. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A Gip-1* övezetben szolgálati lakások is elhelyezhetőek.”

3. § A Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló 1/2011. (II.24.) önkormányzati rendelet 33. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Az Üh1 övezetben új épület nem építhető.”

4. § A Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló 1/2011. (II.24.) önkormányzati rendelet 43. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) az övezetben új épület nem építhető.”

5. § A Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló 1/2011. (II.24.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„45/A. Különleges gazdasági terület (Kk-g)

45/A. § (1) Az övezetben a gazdasági tevékenységet kiszolgáló tároló, raktározási célú építmények helyezhetők el.

(2) Az övezetben a 8. számú mellékletben meghatározott előírások alapján helyezhetők el az építmények.

(3) Az övezetben több főfunkciójú épület is elhelyezhető egy telken.

(4) Az övezetben az érintett területen új épület kizárólag a szabálytalan építmények elbontását követően létesíthető.”

6. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló 1/2011. (II.24.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló 1/2011. (II.24.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló 1/2011. (II.24.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló 1/2011. (II.24.) önkormányzati rendelet 7. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) A Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló 1/2011. (II.24.) önkormányzati rendelet 8. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

(6) A Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló 1/2011. (II.24.) önkormányzati rendelet 9. melléklete a 6. melléklet szerint módosul.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 7/2024. (VI. 24.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 7/2024. (VI. 24.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 7/2024. (VI. 24.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet a 7/2024. (VI. 24.) önkormányzati rendelethez

7. melléklet

5. melléklet a 7/2024. (VI. 24.) önkormányzati rendelethez

8. melléklet

6. melléklet a 7/2024. (VI. 24.) önkormányzati rendelethez

1. A Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló 1/2011. (II.24.) önkormányzati rendelet 9. mellékletében foglalt táblázat „Építménymagasság (H): az építmény valamennyi, a telek beépítettsége meghatározásánál figyelembe veendő építmény kontúrvonalára állított függőleges felületre vetített homlokzati vetületi-felület összegének (F) valamennyi, e vetületi-felület vízszintesen mért hosszának összegével (L) való osztásából (F/L) eredő érték. Az építménymagasság megállapítása során: a) az egyes homlokzati vetületi-felületeket az adott felületi síknak és a legfelső teljes építményszint záró szerkezetének felső síkjának metszésvonala vagy érintővonala és a síknak a rendezett tereppel való metszésvonala közötti magassággal kell megállapítani, legfeljebb 6,0 m magasságú két oromfal kivételével, amelyek nem az építmény hosszoldalán állnak, b) az egyes homlokzatfelületekhez hozzá kell számítani - a kémény, a tetőszerelvények, a 0,5 m 2-t meg nem haladó felületű padlásvilágító ablak és az 1,0 m2-t meg nem haladó felületű reklámhordozók kivételével - mindazoknak az építményrészeknek (attikafal, torony, kupola, tető, tetőrész vagy egyéb építményrész) a felületét, amelyek az a) pont szerinti metszésvonalra vagy érintővonalra az építmény irányában emelkedő 45° alatt vont sík fölé emelkednek, ezen építményrészeknek az illető homlokzat felületi síkjára ugyancsak 45° alatt vont - az előzővel párhuzamos - síkkal történő vetítéssel meghatározott magasságával, c) a négy oldalról körülhatárolt légakna, légudvar, belső udvar homlokzatfelületeit, valamint a loggiák belső oldalfelületeit és azok vízszintesen mért hosszait figyelmen kívül kell hagyni, d) az egy telken álló több épület magasságát külön-külön kell figyelembe venni. Az épület egy homlokzatának magasságát a hozzá tartozó F/L érték alapján kell megállapítani. Többszintes tetőterű épület: Olyan épület ahol a tetőtérben egynél több építményszint található.” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

Építménymagasság (H): az építmény valamennyi, a telek beépítettsége meghatározásánál figyelembe veendő építmény kontúrvonalára állított függőleges felületre vetített homlokzati vetületi-felület összegének (F) valamennyi, e vetületi-felület vízszintesen mért hosszának összegével (L) való osztásából (F/L) eredő érték.
Az építménymagasság megállapítása során:
a) az egyes homlokzati vetületi-felületeket az adott felületi síknak és a legfelső teljes építményszint záró szerkezetének felső síkjának metszésvonala vagy érintővonala és a síknak a rendezett tereppel való metszésvonala közötti magassággal kell megállapítani, legfeljebb 6,0 m magasságú két oromfal kivételével, amelyek nem az építmény hosszoldalán állnak.
b) az egyes homlokzatfelületekhez hozzá kell számítani - a kémény, a tetőszerelvények, a 0,5 m 2-t meg nem haladó felületű padlásvilágító ablak és az 1,0 m2-t meg nem haladó felületű reklámhordozók kivételével - mindazoknak az építményrészeknek (attikafal, torony, kupola, tető, tetőrész vagy egyéb építményrész) a felületét, amelyek az a) pont szerinti metszésvonalra vagy érintővonalra az építmény irányában emelkedő 45° alatt vont sík fölé emelkednek, ezen építményrészeknek az illető homlokzat felületi síkjára ugyancsak 45° alatt vont - az előzővel párhuzamos - síkkal történő vetítéssel meghatározott magasságával.
c) a négy oldalról körülhatárolt légakna, légudvar, belső udvar homlokzatfelületeit, valamint a loggiák belső oldalfelületeit és azok vízszintesen mért hosszait figyelmen kívül kell hagyni.
d) az egy telken álló több épület magasságát külön-külön kell figyelembe venni.
Az épület egy homlokzatának magasságát a hozzá tartozó F/L érték alapján kell megállapítani.
Többszintes tetőterű épület: Olyan épület ahol a tetőtérben egynél több építményszint található.
Újjáépítés: az új épület létesítése a meglévő építmény elbontása után, annak helyén és nagyságában, formájában valósul meg a HÉSZ és településképi rendelet előírásainak megfelelően.