Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2016 (XII.1.) önkormányzati rendelete

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 24/2015. (XI. 26.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2017. 01. 01

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 39/C. § (1) bekezdésében, 39/C. § (4) bekezdésében, 43. § (3) bekezdésében, 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés h)  pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 24/2015. (XI. 26.) önkormányzati  rendelete (továbbiakban: ÖR.)  az alábbi szakaszokkal  egészül ki: 


„12/A. § (1) Az adó beszedésére kötelezettnek a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott tartalmú Idegenforgalmi Adó Nyilvántartó Könyvet (továbbiakban: IFA Könyv) kell vezetnie. Az IFA könyvet Kulcs Községi Önkormányzat Jegyzője hitelesíti.

(2) A vendégnyilvántartásra számítástechnikai programot rendszeresítő szállásadó nem köteles IFA Könyvet vezetni. A program használójának és forgalmazójának (készítőjének) a rendelet 2. számú melléklete szerint közösen nyilatkozni kell arról, hogy a termék megfelel a rendeletben előírtaknak.

(3) Az IFA Könyv sorai folyamatos sorszámmal ellátottak. Minden vendég adatát külön sorban kell feltüntetni. A vendég érkezésekor kell kitölteni a szoba/apartman számát, a személyi adatokat, az okmányokra vonatkozó adatokat és az érkezés időpontját.

(4) A távozás időpontjára, a megkezdett vendégéjszakára eső szállásdíjra, az idegenforgalmi adó összegére vonatkozó adatokat a távozás napján ki kell tölteni.

                   (5) Adómentesség esetében legkésőbb a távozás napján a rendelet 3. számú melléklete szerinti Idegenforgalmi Adó fizetési kötelezettség alóli mentességről szóló Nyilatkozatot kell kitölteni.


12/B. § (1) Az önkormányzati adóhatóság a hitelesített IFA Könyvről nyilvántartást vezet.

(2) A szállásadó tevékenységének megszűntetését köteles az önkormányzati adóhatóságnak bejelenteni. Az önkormányzati adóhatóság a könyvet lezárja, ennek tényét, időpontját a nyilvántartásában rögzíti.

                   (3)A lezárt IFA Könyveket az adókötelezettség elévülési idejéig az adóbeszedésre kötelezettnek meg kell őriznie.


       12/C. § (1) Az önkormányzati adóhatóság az idegenforgalmi adóval összefüggő ellenőrzése során az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 118. §-ban foglaltak szerint jár el.

(2) Az a szállásadó, aki bejelentési, nyilvántartás vezetési kötelezettségét nem teljesíti, mulasztási bírsággal sújtható.

(3) A beszedésre kötelezett előzetes értesítése esetén köteles biztosítani a területre illetve épületbe való bejutást reggel 8-tól este 20 óráig.”


2. § Az ÖR. kiegészül jelen rendelet 1., 2. és 3. mellékleteivel. 


3.§  Ez a  rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.


Kulcs, 2016. december 1.






            Jobb Gyula s. k.                                                                   Dr. Árva Helga  s. k.

             polgármester                                                                               jegyző








Záradék:



A rendeletet  kihirdettem   2016. december 1. napján.








                                                                                           Dr. Árva Helga  s. k.                              

                                                                                                       jegyző