Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015 (II.3.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról és annak kötelező igénybe vételéről

Hatályos: 2015. 02. 03

Mátraszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

  1. §


A rendelet hatálya kiterjed Mátraszőlős község területén a településen található szennyvízbekötés nélküli ingatlanokon keletkező háztartási szennyvizek begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítására.


A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás

2.§


(1) Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója, (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba be nem vezetett háztartási szennyvizet (továbbiakban: szennyvíz) a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni.

(2) Mátraszőlős község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási  szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult közszolgáltató: Dél-Nógrádi Vízmű Kft. (3060 Pásztó Csillag tér 21.) (továbbiakban: közszolgáltató). Az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján kerül sor a feladatellátásra.

(3) Mátraszőlős község közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizeket a Pásztói szennyvíztisztító-telepre, mint kijelölt ártalmatlanító helyen kell elhelyezni.


A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, a közszolgáltató és a tulajdonos ezzel összefüggő jogai és kötelezettségei

3.§


(1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. (továbbiakban: Vgtv.), valamint e rendeletben foglaltak szerint köteles ellátni.

(2)  A Szolgáltató a közszolgáltatást a külön jogszabály által meghatározott műszaki, közegészségügyi követelményeknek megfelelően látja el.

(3)   Valamennyi ingatlantulajdonos köteles a keletkező szennyvizet gyűjteni, és azt a közszolgáltatóval elszállíttatni a kezelési költségek megtérítésével. A szennyvíz elszállítása a tulajdonos konkrét megrendelése alapján történik.

 (4)   A közszolgáltató a megrendeléstől számított 5 munkanapon belül köteles a szennyvíz elszállítására, és a pásztói telephelyen történő elhelyezésére.

(5) Tilos a község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet elhelyezni.

(6) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó, illetve a közüzemi csatornahálózatba, vagy más befogadóba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és a közegészségügyi előírások, illetve az egyéb hatósági előírások szerint gyűjteni, valamint átadni.

(7) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a község természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(8) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

A közszolgáltatás díja

4. §


(1) A közszolgáltatás igénybevételének ellenértéke az ingatlantulajdonost terheli.

(2) A mindenkor érvényes díjról a Szolgáltató a végzendő tevékenység feltüntetésével díjjegyzéket köteles készíteni, ami a közszolgáltató által alkalmazható legmagasabb egységnyi díjtétele, mely összeget e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3)   Az egységnyi díjtétel a szennyvíz egy egységre eső begyűjtési díja.

(4) A fizetendő közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és a begyűjtött szennyvíz térfogatának szorzata.

(5)  A közszolgáltatási díjat a közszolgáltatás igénybevevője – a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében – a helyszínen köteles kiegyenlíteni.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanításával kapcsolatos rendelkezések

5. §


(1) A háztartási szennyvíz ártalmatlanításáról a Közszolgáltató köteles gondoskodni.

(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartást oly módon köteles kialakítani, hogy az átadási helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye akadálymentesen, pontosan megállapítható legyen.

Vegyes és záró rendelkezések

6. §


(1) Bármilyen nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, illetve folyékony hulladék közterületre, nyílt rendszerű belvíz- vagy csapadékvíz-elvezető árokba, csatornába történő kiöntése vagy kifolyatása tilos.

2)   Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Mátraszőlős, 2015. február 3.



Tóth Gyula                                                            Dr. Turza Csaba József

polgármester                                                                     jegyző




Mellékletek