Felsőszentiván Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021 (III.12..) önkormányzati rendelete

az önkormányzati jelképekről és azok használatáról

Hatályos: 2021. 03. 12

Felsőszentiván Községi Önkormányzat Képviselő-testülete - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti - hatáskörében eljáró Felsőszentiván Község polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben - az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1)A rendelet célja, hogy Felsőszentivánnak egyéni szimbólumai, a lakossági öntudatot és összetartozást erősítő önkormányzati jelképei legyenek, melyeket az önkormányzat szervei, intézményei, a településen működő jogi személyiségei szabályozott módon használhassanak.


(2)Felsőszentiván Községi Önkormányzat jelképe a címer és a zászló (lobogó).


2.§

A címer:

„A pajzstalp magasságában kicsúcsosított, hasítással osztott csücskös talpú pajzs. Jobb oldali, kék mezejének zöld udvarán Keresztelő Szent János természetes színű, enyhén balra fordult alakja látszik, haja fekete, fejét arany dicsfény övezi, teveszőr köntöse szintén természetes színű (barna), jobbjában ember nagyságú aranykeresztet tart, amelyre zöld színű kígyó tekeredik, balját intően az ég felé emeli.

Bal oldali (vörös) mezejének zöld udvarán jobbra forduló, jobbra néző fegyverzett aranyoroszlán lép jobbra, jobb mellső mancsában aranyvirágzatú zöld leveles rózsaágat emel feje fölé, baljával fekete nyelű, ezüsthegyű hajítódárdát tart.

A pajzson kilencágú gyöngyös korona helyezkedik el, abroncsán vörös, kék és zöld ékkövekkel, a korona ágain a gyöngyöket két vörös ékkő tartja, egy pedig fedi.

A foszlányok: jobbról vörös, arany; balról kék, ezüst.

A pajzs alatt négyszer megtört, vörös bélésű aranyszalagon feketével a következő jelmondat (devise) olvasható: "Perseverantia duce ab initio. 1198" ("Állhatatosság által vezérelve a kezdetektől" vagy röviden "Kitartóan elejétől fogva").

Felsőszentiván címere beszélő címer (tessera loquens), a jobb oldali pajzsmező képe a település nevére utal, amelyet oklevélben 1198-ban említenek először, de olyan esemény kapcsán, amely megengedi eredetének akár több évszázaddal korábbira tételét is. A bal oldali pajzsmező az egykori birtokosokra utal. Oroszlán található pl. az Orczy, a Grassalkovich és a Vajay család címerében, virág az Orczy, kifejezetten rózsa a Grassalkovich és a Vajay családnál; a hajítódárda pedig a legkorábbi ismert birtokosok, az Alföldön a 9. században élt avaroszlávok jellegzetes fegyvere volt.

A kilencágú korona egyrészt a legmagasabb rangú birtokost idézi, másrészt visszautal arra a nemes kitartásra, amelyet a devise tükröztet: a föld népének kemény küzdelmére, állhatatosságára, amelytől vezérelve meg tudta tartani egy évezreden át a települését.”[1]


3.§

(1) A zászló:

2: 1 arányú kék fekvő téglalap: Rideau-szerű (laborum, függöny) zászló esetén a címerpajzs 90 fokkal elfordul, tengelye párhuzamos lesz a zászló hosszanti oldalával.


(2) Lobogó:

1: 2 arányú álló téglalap, a zászlóval egyező színösszeállításban. Kék színű, benne hosszanti ezüst (fehér) rombusz, közepén a címerrel, melynek tengelye a zászlórúddal vagy árboccal párhuzamos.


(3) A Felsőszentiván felirat a zászlón, lobogón a címer fölé kerül ívelten, talpas antikva betűtípussal.

4.§


A címer és a lobogó színes grafikai képét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


5

A címerhasználat köre


(1)Felsőszentiván címerét kizárólag, mint a településre utaló és díszítő jelképet lehet használni.


(2)A címer a jogszabályokban foglalt egyes hatósági tevékenység vagy egyéb eljárás során is alkalmazható.


(3)Felsőszentiván címerét - engedély nélkül - utaló és díszítő jelképként az alábbi szervek az alábbi esetekben használhatják és alkalmazhatják:

a) az önkormányzat szervei, intézményei épületein és épületében

b) az önkormányzat, a Képviselő-testület, annak bizottságai által kiadott kiadványokon, szervezett rendezvényeken

c) a képviselő-testület, illetve bizottságai által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, emlékplaketteken, jelvényeken, valamint a Képviselő-testület által adományozott kitüntetéseken,

d) az önkormányzat ünnepi rendezvényein úgy, hogy az állami címer jelentőségét ne kisebbítse,

e) a képviselő-testület bizottságai, a polgármester, az alpolgármester, a települési képviselők, a jegyző, részére készített levélpapíron, valamint a képviselők és a köztisztviselők névjegyein,

f)   a képviselők képviselői minőségükben, ill. önkormányzati feladatellátásukban, megbízásukban végzett tevékenysége során.


6.§


Magánszemélyként az állampolgárok a kereskedelmi forgalomban kapható címert a községhez tartozásuk, kötődésük kinyilvánításaként e rendelet szabályainak megtartása mellett engedély nélkül használhatják.


7. §


Az 5. §-ban nem szabályozott esetekben (különösen előállítás, kereskedelmi forgalomba hozatal, kereskedelmi forgalomba hozni kívánt terméken való megjelenítés) a címer csak engedéllyel használható.


A címerhasználat módja

8. §



(1) A címert kizárólag hiteles alakban, méretaránya és színei megtartásával, az ábrázolás hűségének megfelelően szabad ábrázolni; nyomtatott formában a színek mellőzésével is ábrázolható.


(2) A címer csak olyan mértékig kicsinyíthető, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.


(3) Indokolt esetben engedélyezhető, hogy a címert anyagának színében (fém, fa, bőr, stb.) készítsék el és használják.


(4) A címer használata során meg kell őrizni annak tekintélyét, használatának módja nem sértheti a közízlést.


(5)  Nem lehet Felsőszentiván címerét védjegyként felhasználni, ilyen célra engedélyt kiadni.


9.§

A zászlóhasználat köre


Természetes és jogi személyek, jogi személyiség nélküli szervezetek a zászlót a községhez tartozásuk, kötődésük kinyilvánításaként - e rendelet szabályainak megtartása mellett - engedély nélkül, szabadon használhatják.


10. §


A 9.§-ban nem szabályozott esetekben (különösen előállítás, kereskedelmi forgalomba hozatal, kereskedelmi forgalomba hozni kívánt terméken való megjelenítés) a zászló csak engedéllyel használható.


A zászlóhasználat módja

11.§


(1) A zászló a jelen rendeletben meghatározott formában és a színek pontos megtartásával, kizárólag eredeti rendeltetési céljának megfelelően zászlóként használható.


(2) A zászló használata során meg kell őrizni annak tekintélyét, használatának módja nem sértheti a közízlést.


12.§

Az önkormányzati jelképek használatának engedélyezése



A jelképek használatát a képviselő-testület által átruházott önkormányzati hatósági hatáskörében a polgármestere engedélyezi.

 13. §


(1) Az engedélyezés iránti kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és címét (székhelyét);

b) a jelkép használatának célját, területét, idejét ill. az érvényesség időtartamát,

c) előállítás esetén az előállítandó mennyiséget;

d) a terjesztés, illetőleg a forgalomba hozatal módját;

e) a használat időtartamát;

f) a jelkép felhasználásáért felelős személy nevét és beosztását.


(2) A kérelemmel egyidőben be kell mutatni a zászlót, a címert, a címerrel díszített tárgy mintáját, illetőleg a kérelemhez mellékelni kell ezek tervét vagy fényképmásolatát.


14.§


(1) Az engedély tartalmazza:

a) az engedélyes nevét és címét (székhelyét);

b) az engedélyezett felhasználási cél megjelölését;

c) az engedély hatályát, előállítás esetén az előállítható mennyiséget;

d) a terjesztés, forgalomba hozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket;

e) a használattal kapcsolatos egyéb előírásokat.


(2) Az engedély hatálya szólhat:

a) egyedi alkalomra,

b) határozott időpontig, vagy határozott időtartamra,

c) határozatlan ideig,

d) meghatározott mennyiségű tárgy előállítására.


(3) A kiadott engedélyekről a polgármester nyilvántartást vezet.


15. §



(1) Az engedély kiadását meg kell tagadni, ha a jelkép használata e rendelettel ellentétes.


(2) Az engedély iránti kérelmet el kell utasítani, ha:

a) a használat vagy a forgalomba hozatal az önkormányzat jogát vagy jogos érdekét sérti, vagy veszélyezteti,

b) a község méltóságát sérti, vagy veszélyezteti,

c) a kérelmező kellően nem bizonyította, hogy az általa előállítani, illetve forgalomba hozni kívánt áru minősége, jellege a címer használatát indokolja,

d) a kérelmező kellően nem bizonyította, hogy az általa folytatott tevékenység jelentősége a címer használatát indokolja,

e) a kérelmező által előállítani, illetve forgalomba hozni kívánt áru a közízlést sérti, vagy a jóerkölcsbe ütközik.


(3) A kiadott engedélyt vissza lehet vonni, ha a használat e rendeletben, illetve az engedélyben foglalt rendelkezéseket sérti.


16. §


A jelképek emléktárgyakon, érméken, jelvényeken, más tárgyakon, kiadványokon történő felhasználásához e rendelet alapján kiadott engedély nem mentesíti a kérelmezőt a más jogszabály által a termék, jelvény kiadvány stb. tervezésére előállítására, forgalomba hozatalára előírt egyéb engedélyek, hozzájárulások megszerzése alól.


Záró rendelkezések

17.§



(1)E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


(2)Hatályát veszti a község címeréről, zászlajáról, pecsétjéről és használatuk rendjéről szóló 7/1995.(X. 14.) Ök. rendelet és az azt módosító 3/2000.(02.29.) rendelet.




                       Vörös Szilárd                                                      dr. Gyenes Gabriella

                      polgármester                                                                             jegyző




Záradék:

Ez a rendelet 2021. március 12. napján kihirdetésre került.



                                                                                                               dr. Gyenes Gabriella

                                                                                                                            jegyző


[1][2]

Forrás:


Mellékletek