Dunabogdány Község Önkormányzata 11/2013. (V.9.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolási rendszerről

Hatályos: 2015. 06. 13

Dunabogdány Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A. § (1) és 48. § (5) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva, a következőket rendeli el.



1. §


  1. A rendelet területi hatálya kiterjed Dunabogdány község közigazgatási területén az 1. sz. mellékletben felsorolt várakozási övezetben (továbbiakban: övezet) kijelölt, „Fizető várakozóhely” táblával megjelölt parkolóhelyekre.


  1. A rendelet tárgyi hatálya kiterjed valamennyi, a parkolóhelyet rendeltetési céljának megfelelően igénybevevő járműre, a (3) bekezdésben foglaltak kivételével.


  1. Nem terjed ki a rendelet hatálya:
    1. megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt megkülönböztetett gépjárműre,
    2. a figyelmeztető jelzést (sárga villogó) használó közszolgáltató, valamint út- vagy közmű építésére, fenntartására, illetőleg tisztítására szolgáló gépjárműre,
    3. az önkormányzat közigazgatási területén sürgősségi ügyeleti ellátást végző, orvosi ügyelet jelzéssel ellátott gépjárműre,
    4. segéd-motorkerékpárra.


  1. Az övezetben a fizető parkolási rendszerrel kapcsolatos közúti jelzőtáblák kihelyezése, karbantartása, elbontása – a közút kezelőjének hozzájárulása alapján – a rendszer üzemeltetőjének feladata.
  2. A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.


  1. A fizető-várakozóhelyek területén a gépjárművekben keletkezett károkért az üzemeltető nem vonható felelősségre.


2. §


  1. A rendelet hatálya alá tartozó övezetben június 15-től szeptember 30-ig 9:00 és 18:00 óra között csak a parkoló őrtől előre megvásárolt parkoló szelvénnyel, vagy rendszámot tartalmazó éves parkolási kártyával, valamint a mozgásában korlátozott személy részére kiadott „Parkolási Igazolvány”-al szabad várakozni, a parkoló őr által kijelölt helyen.


  1. Az Önkormányzat – kérelemre – a dunabogdányi lakcímmel rendelkező személyek részére, a fizető parkolással érintett területre éves parkolásra jogosító kártyát biztosít. A parkolásra jogosító kártya éves díja: 1.000,- Ft/gépjármű. A parkolásra jogosító kártya a kérelmező által üzemben tartott gépjárművekre igényelhető, amennyiben nincs gépjárműadó és helyi adó fizetési hátraléka az Önkormányzattal szemben.[1]


3. §


  1. A parkolószelvényt a parkolóba való megérkezéskor a parkoló őrtől a parkolás időtartama alapján előre kell megvásárolni. Az így megvásárolt szelvényt a jármű vezetőülés felőli első ablakán belül, de kívülről jól látható és ellenőrizhető módon kell elhelyezni.


  1. A mozgásukban korlátozott személyek a „Parkolási igazolvány a mozgásában korlátozott személy részére” megnevezésű parkolási engedéllyel az övezetben parkolási díj fizetése nélkül várakozhatnak a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló kormányrendelet előírásainak megfelelően.


4. §


  1. Az övezeten belül egy díjzóna található. A parkolóhelyek igénybevételére óradíj alapú, illetve napi megjelölésű parkolószelvények vásárolhatók. A fizető várakozóhelyek igénybevételi díját a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


  1. Napi parkolószelvénnyel az övezet bármely parkolóhelyén – kivéve a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyeket – a teljes napi díjfizetési időszakban szabad várakozni.


  1. Az óradíj alapú díjfizetés esetében minden megkezdett óra egész órának számít.


5. §


  1. A várakozási díjon felül pótdíjat köteles fizetni az a jármű üzemeltető, akinek a gépjárműve parkolószelvény, éves parkolási engedély, vagy mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa nélkül, érvénytelen (nem, vagy nem megfelelő módon érvényesített) szelvénnyel, éves engedéllyel, vagy parkolási igazolvánnyal parkol, továbbá, ha a gépjárművében elhelyezett szelvény, parkolási igazolvány kívülről nem ellenőrizhető.


  1. A szabálytalanul parkoló gépjármű szélvédőjén a parkoló ellenőr pótdíjfizetési felszólítást és csekket helyez el, melyen feltünteti a parkoló helyét, az ellenőrzés időpontját, a gépjármű rendszámát, valamint a szabálytalanság megnevezését és a pótdíjra vonatkozó információkat.


  1. Szabályosan érvényesített parkolási szelvény esetén az időtartam lejártát követő 15. perc után lehet a pótdíjat megállapítani és a pótdíjfizetési felszólítást, valamint a csekket kihelyezni.


  1. A parkoló ellenőr a pótdíjfizetési felszólítást a gépjármű szélvédőjére helyezi ki. Amennyiben a kiszabott pótdíjat a kiszabás napjától számított 15 napon belül a gépjármű üzemeltető nem fizeti meg, a parkolási rendszer üzemeltetője a díj- és pótdíjfizetési felszólítást a gépjármű üzemeltetője részére postai úton megküldi. Az értesítést a jogosulatlan úthasználatot követő 60 napon belül kell postára adni. Pótdíjat csak csekken, átutalással, vagy a Polgármesteri Hivatal házipénztárában lehet befizetni, a parkoló ellenőr azt nem veheti át.


  1. A pótdíj összege, ha azt a gépjármű üzemeltetője a pótdíj kiszabásának napját követően
    1. 15 napon belüli befizetés esetén a napi parkolási díjnak megfelelő forint összeg kétszerese
    2. 15 napon túli befizetés esetén a napi parkolási díj tízszerese.


  1. Pótdíj meg nem fizetése esetén a rendszer üzemeltetője a követelést bírósági úton érvényesíti.


6. §


  1. A pótdíj kivetése ellen – annak kézhezvételét követő 8 napon belül – a kötelezett észrevételt nyújthat be a parkolási rendszer üzemeltetőjénél. Az üzemeltető a kérelmet 30 napon belül köteles elbírálni és erről írásban az ügyfelet értesíteni a jogorvoslati út megjelölése mellett.


  1. A pótdíjat az észrevétel elutasításáról szóló értesítés kézhezvételét követően 8 napon belül be kell fizetni. A pótdíj kiszámításakor az észrevétel, panasz benyújtása és elbírálása között eltelt idő nem vehető figyelembe. Az észrevétel ismételt benyújtásának a pótdíj befizetési kötelezettségre nincs halasztó hatálya.


  1. A pótdíj kivetését eredményező mulasztást a parkolóhely üzemeltetőjének fénykép­felvétellel bizonyítania kell. A fényképfelvételt az észrevétel, illetve a panasz elbírálásáig vagy a pótdíj befizetéséig meg kell őrizni. Az ügyfél – írásbeli kérelem alapján – a pótdíj kiszabását eredményező szabálytalanságról készült fényképfelvételt a rendszer üzemeltetőjével egyeztetett helyen és időpontban díjmentesen megtekintheti.


7. §


E rendelet alkalmazásában:

  1. a rendszer üzemeltetője: Dunabogdányi Polgármesteri Hivatal.
  2. gépjármű üzemeltető: a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett tulajdonos, illetve – ha van - a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett üzemben tartó, továbbá a jármű eladása esetén az adásvételi szerződés megkötését követően – az abban foglaltak szerint – a vevő.
  3. megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg – ha a vezető a járműnél marad – egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás.
  4. várakozás, parkolás: járművel a megállásnál hosszabb ideig egy helyben tartózkodás.


8. §


(1) E rendelet 2013. június 15. napján lép hatályba.

[1]

Módosította: 6/2015. (VI. 12.) önkormányzati rendelet, hatályos 2015. június 13-tól