Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 18/2016 (IX.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati beruházásban megvalósult víziközmű hálózatra való utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2021. 07. 23

Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 18/2016 (IX.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati beruházásban megvalósult víziközmű hálózatra való utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2021.07.23.
Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (1)-(2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet hatálya a Herend, „B” lakóövezetbe tartozó vízi-közmű beruházással érintett herendi 795/1 hrsz.-ú, 795/2 hrsz.-ú, 795/3 hrsz.-ú, 795/4 hrsz.-ú, 795/5 hrsz-ú, 795/6 hrsz.-ú, 795/40 hrsz.-ú, 795/41 hrsz.-ú, 795/42 hrsz.-ú, 795/43 hrsz.-ú, 795/44 hrsz.-ú és a 795/47 hrsz.-ú, 795/51 hrsz.-ú, 744/90 hrsz.-ú és a 744/91 hrsz.-ú – a helyi építési szabályzat szerint lakóházas beépítésű – ingatlanokra terjed ki.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzati beruházásban megvalósult és műszaki átadásra került viziközmű-hálózatokra történő utólagos rácsatlakozásra az (1) bekezdésben meghatározott ingatlanok tulajdonosainak a jelen rendeletben meghatározott hozzájárulás megfizetése esetén biztosít lehetőséget.

2. § (1) Az Önkormányzat a tulajdonában lévő e rendelet hatálya alá tartozó víziközmű-hálózatok megvalósításának költségeit teljes egészében közművesítési hozzájárulás formájában az érintett ingatlan tulajdonosokra áthárítja.

(2) A hozzájárulást az ingatlannak - a fizetési kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában - az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonosának, illetve közös tulajdon esetén a tulajdoni hányadok szerint kell megfizetnie.

(3) Nem kell közművesítési hozzájárulást fizetni:

a) az önkormányzati tulajdonú telekértékesítését követően, amennyiben az építési telek eladási árába a víziközmű hálózatokra történő rácsatlakozás közművesítési hozzájárulása beszámításra került.

b) Herend Város Önkormányzata 2002. február 4-én kelt kötelezettségvállalására tekintettel a herendi 744/90 hrsz.-ú és a 744/91 hrsz.-ú ingatlanok vízközmű hálózatokra történő utólagos rácsatlakozásakor.

3. § A közművesítési hozzájárulás mértéke lakóházas beépített (beépítésű) ingatlan esetén lakásonként (lakóegységenként):

a) ivóvízvezeték esetén 740 416,- Ft + ÁFA, amely tartalmazza a kiépített ivóvíz szolgáltatási pont csatlakozó vezetékéhez kapcsolódó alépítmények (vízóra akna) költségét is, valamint a vízjogi létesítési engedély lejártáig a tervezés költségeit is. Nem tartalmazza a közművesítési hozzájárulás a vízmérő beszerzésének és felszerelésének költségét. A vízjogi létesítési engedély lejártát követően az utólagos bekötést újraterveztetni és engedélyeztetni kell.

b) szennyvízhálózat esetén 655 542,- Ft + ÁFA, amely tartalmazza a lakóegység vonatkozásában a kiépített szolgáltatási pontot és a rácsatlakozás költségét.

4. § (1) A víziközmű-hálózatra rácsatlakozni a Polgármesteri Hivatal által, kiadott igazolás birtokában lehet.

(2) A közművesítési hozzájárulás megfizetésével szerzett ellátási jogosultság nem személyhez, hanem a lakóegységhez (lakáshoz) kötődik, a jogosultság az új tulajdonosra átruházható.

5. § A lakossági felhasználó a meglévő víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozást a Polgármesteri Hivatalnál kérelem kitöltésével és a tervezett rácsatlakozás jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentációjának benyújtásával kezdeményezheti.

6. § (1)1 A polgármester az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szabályai alapján – Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben – határozatban dönt az érintettek közművesítési hozzájárulás fizetési kötelezettségének előírásáról és a megfizetés módjáról.

(2) Az érintett a hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedését követően 15 napon belül köteles megfizetni az önkormányzat költségvetési számlájára. A 15 napos határidőre történő megfizetés alól mentesül az, aki részére részletfizetési kedvezmény vagy halasztás biztosított.

(3) A polgármester maximum 12 havi kamatmentes részletfizetést, vagy a pénzfizetési kötelezettség teljesítésére maximum 3 havi halasztást engedélyezhet a kötelezett kérelmére. A kérelmet a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül kell benyújtani.

(4) Aki az utólagos bekötési hozzájárulás megfizetése nélkül a hálózatra utólagosan csatlakozott, a polgármester a 3. §-ban meghatározott mértékű közművesítési hozzájárulás megfizetésére kötelezi.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell,

(2) Hatályát veszti Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati beruházásban megvalósult víziközmű hálózatra való utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről szóló 15/2016. (VIII.16.) önkormányzati rendelete

1

A 6. § (1) bekezdése a Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.