Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (III.11.) önkormányzati rendelete

Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (III.11.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 03. 12

Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének

3/2021. (III.11.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről


Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testülete- a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti - hatáskörében eljáró Kakasd Község Önkormányzat polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Kakasd Község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről a következő rendeletet alkotja:


  1. fejezet

Általános rendelkezések


  1. A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Kakasd Község Önkormányzatára, képviselő-testületére, annak bizottságára, és az általa irányított költségvetési szervekre, a Kakasdi Közös Önkormányzati Hivatalra és a Kakasdi Bezerédj Amália Óvodára.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.


  1. fejezet

Részletes rendelkezések


  1. A költségvetés bevételei és kiadásai


2. §


(1) Kakasd Község Önkormányzata 2021. évi összevont költségvetésének kiadási fő összege: 520.560.413,- Ft.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kiadások forrásául a költségvetés bevételének fő összege: 520.560.413,- Ft.


(3) A költségvetés bevételei és kiadásai egyenlegének összegét 0 Ft-.


3. §


(1) Költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület nevében a polgármester.


(2) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási kiemelt előirányzatokat címenként, feladat típusonként önkormányzati, valamint intézményi szinten a 2. A., 2.B. és a 2.C. mellékletek részletezik.


(3) A képviselő-testület nevében a polgármester a 2021. évi központi költségvetésből származó működési és feladatalapú támogatásait jogcímenként a 3.melléklet alapján hagyja jóvá.


(4) Az önkormányzat közhatalmi bevételeit a 4.melléklet szerint határozza meg.


(5) A működési célú, valamint a felhalmozási célú támogatások és átvett pénzeszközök előirányzatát az 5-6. melléklet, az egyéb működési célú kiadások részletezését a 7. melléklet szerint hagyja jóvá


(6) Az ellátottak pénzbeli juttatásának részletezését a 8. melléklet tartalmazza.


(7) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 9. melléklet szerint részletezi.


(8) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 10. melléklet szerint határozza meg.


(9) Az önkormányzat működési és felhalmozási célú bevételeit és kiadásait mérlegszerűen a rendelet 12.A.-12.B. melléklete tartalmazza.


(10) Az önkormányzat középtávú tervezésre vonatkozó kimutatását a rendelet 13. melléklete tartalmazza.


(11) Az előirányzat-felhasználási ütemtervet a rendelet 13. melléklete tartalmazza.


(12) Az önkormányzat 2021 évi összevont finanszírozási és likviditási tervét a 14. melléklet szerint hagyja jóvá.


(13) Az önkormányzat, a Kakasdi Közös Önkormányzati Hivatal, a Bezerédj Amália Óvoda 2021 évi engedélyezett létszámkeretét, valamint az Önkormányzat 2021 évi közfoglalkoztatási létszámkeretét a 15. melléklet szerint hagyja jóvá.


(14) Az önkormányzat feladatainak bevételeit és kiadásait kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 16. melléklet tartalmazza.


4. §


A Képviselő-testület nevében a polgármester a 2021. évi

                   a) általános tartalék előirányzatát 9.277.766,- Ft-ban

                   b) felhalmozási céltartalék előirányzatát 7.680.000,- Ft-ban

állapítja meg.





  1. Létszám és bérgazdálkodás

5. §


(1) A Kakasdi Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját 2021. évben 46.380,- forintban állapítja meg.


(2) A köztisztviselőket – ideértve a polgármestert is – megillető cafetéria-juttatás éves keretösszegét a rendszeres személyi juttatások előirányzata terhére, bruttó 400.000 Ft-ban határozza meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő közterheket is magában foglalja.


(3) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva az intézmény részére engedélyezett létszám (álláshely) keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.


  1. A költségvetés végrehajtásának szabályai


6. §


(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint az önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szerveinek vezetőit a költségvetésben meghatározott bevételek beszedésére, a jóváhagyott kiadások teljesítésére és a költségvetés végrehajtására.


(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.


(4) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10%-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.


(5) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 150 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél - az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott költségvetési szerv esetén az egészségbiztosítási szerv kérésére, vagy ha az egészségbiztosítási szerv azt nem kérte, véleményének előzetes kikérésével - önkormányzati biztost jelöl ki.


(6) Az intézmény vezetője felelős a feladatai ellátásához a szerv vagyonkezelésébe, használatába adott vagyon rendeltetésszerű igénybevételéért, az alapító okiratban előírt tevékenységek jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelő ellátásáért. Továbbá a költségvetési szerv gazdálkodásában a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeinek érvényesítéséért, a tervezési, beszámolási, információ-szolgáltatási kötelezettség teljesítéséért és hitelességéért, a gazdálkodási lehetőségek és kötelezettségek összhangjáért, az intézményi számviteli rendért, a folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzéséért, a belső ellenőrzés megszervezéséért és működtetéséért.


(7) A bevételek beszedésekor, kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni. A pénzforgalmat elsősorban a bankszámlákon kell bonyolítani. A készpénzben történő kifizetések az alábbiak lehetnek:

  1. külső személyi juttatások: megbízási díj, hó közi kifizetés, fizetési előleg, költségtérítés, önkormányzati díjak, (megbízási díj, tiszteletdíj),
  2. elszámolásra kiadott összegek: kiküldetési költség, beszerzés, reprezentáció, üzemanyag vásárlás, postaköltség,
  3. készlet és kis értékű tárgyi eszköz beszerzés 200. 000,-Ft-ig,
  4. karbantartás, kisjavítási szolgáltatás igénybevétele 100.000,- Ft-ig;
  5. védőital beszerzése;
  6. munkaruha, védőruha, védő eszköz beszerzése,
  7. kis összegű szolgáltatási kiadások,
  8. társadalom- és szociálpolitikai juttatásokra, ellátottak pénzbeli juttatásai,
  9. közfoglalkoztatásban résztvevők munkabére,
  10. térítési díjak visszafizetése,
  11. egyéb csak utánvéttel vagy csak készpénzért teljesített árubeszerzés, eszközbeszerzés vagy szolgáltatás teljesítés igénybevétele,
  12. rendezvényekhez kapcsolódó kiadásokra.


  1. Az előirányzatok módosítása


7. §


(1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt a (2) bekezdésben felsorolt kivételekkel.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza polgármesterét, a költségvetési szervek vezetőit, hogy az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzat módosítást hajtson végre az alábbi esetekben:

  1. év közben engedélyezett, célhoz kötött támogatásértékű bevételek, átvett pénzeszközök, pénzmaradvány bevételei tekintetében;
  2. az Önkormányzat költségvetésben tervezett kiadások önkormányzati és intézményi költségvetések közötti átcsoportosítás tekintetében.


(3) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók. A polgármester a saját hatáskörben végrehajtott módosításokról, átcsoportosításokról a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja.


(4) A költségvetési szerv a kiemelt előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, azonban az nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve, ha az irányító szerv azt engedélyezi az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt. A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.


(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


(6) A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a szeptemberi és a novemberi testületi üléseken, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon - a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


(7) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint a munkamegosztási megállapodásban foglalt előirányzatok felett rendelkező önállóan működő költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.


  1. A gazdálkodás szabályai


8. §


(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.


(2) Az önállóan működő költségvetési szerv az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, és az egyéb előirányzatokkal minden esetben a képviselő-testület döntésének megfelelően rendelkezik.


(3) Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.


(4) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.


(5) A költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.


  1. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


9. §


(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.


(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés lefolytatásáról az ALISCA COMP Kft-vel megkötött vállalkozási szerződés keretében gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.



  1. fejezet

Záró és vegyes rendelkezések


10. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.


(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(3) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.


Kakasd, 2021. március 11.




   Schellné Simcsik Orsolya                                    dr. Mátyás Adrienn

             polgármester                                                       jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetésre került 2020. március 11.



                                                                               dr. Mátyás Adrienn

                                                                                         jegyző