Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015 (IV.14.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2018. 08. 18

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015 (IV.14.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

2018.08.18.

Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. §

1. E rendelet területi hatálya kiterjed Iváncsa község teljes közigazgatási területére.
2. E rendelet személyi hatálya kiterjed a község területén lakó vagy tartózkodó természetes személyekre, valamint a községben székhellyel, telephellyel, vagy ingatlannal rendelkező jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre és a községben ideiglenesen munkát végző, illetve bármilyen tevékenységet folytató szervezetekre.
(3) E rendelet értelmében:
kerti hulladék: a növényzettel fedett területek gondozása, művelése során keletkező hulladék, kaszálék, nyesedék, falomb, egyéb növényi eredetű hulladék.

Az avar és kerti hulladék belterületen végzett égetésének

részletes szabályai

2. §

1. Az avart és kerti hulladékokat elsősorban komposztálással kell kezelni.
2. Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.
3. Az avar és kerti hulladék égetése között más egyéb hulladék égetése tilos. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen idegen anyagot (kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, permetszert, ezek maradékait és csomagoló anyagait, elhullott állatot).
4. Erősen párás, ködös időben, valamint szélmozgás (> 15 km/óra) esetén tilos az égetés. Az égetést csak szélcsendes időben, kellően száraz avar és kerti hulladék esetén szabad végezni, egyszerre csak kis adagokban, folyamatosan történő adagolással.
5. Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (pl. füst, bűz, pernye, korom, hőtermelés) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést végző köteles a tüzet azonnal eloltani és a levegőszennyezést megszüntetni.
6. Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.
7. Az (5) bekezdés alól kivételt képez a közparkokban a parkfenntartással megbízott személy által végzett, a helyben keletkezett avar és kerti hulladék égetése
8. A kerti hulladék égetése kizárólag az ingatlan tulajdonosának tudtával és jóváhagyásával végezhető. Az égetést kizárólag cselekvőképes nagykorú személy végezheti, aki nem áll szeszesital, vagy egyéb, a cselekvőképességet befolyásoló anyag vagy szer hatása alatt.
9. Az égetés helyének és idejének megválasztásánál a szomszédokra és a környezetre figyelemmel kell lenni. Tüzet rakni csak biztonságos módon, lakó és gazdasági épülettől kellő távolságra, állandó felügyelet mellett lehet. Tilos égetni a szomszédos telken lévő épülettől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon belül. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst az égetés környezetében lévő zöld növényeket (pl. fát, bokrot, zöldfelületet) ne károsítsa.
10. Az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani, és az égetés befejeztével a parazsat el kell oltani. A kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.
11. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.
12. A helyszínen olyan eszközöket és felszereléseket (vízzel telt vödör, kerti slag, lapát, gereblye stb.) kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható.

3. §

1. 1 A levegő tisztaságának, valamint a lakosság egészségének védelme érdekében az avar és kerti hulladék égetését egész évben az alábbi időpontokban lehet végezni:
április 1.-június 30.:kedden és csütörtökön 18-22 óra között
július 1.- augusztus 31.: az avar és kerti hulladék égetése tilos
szeptember 1.- március 31.: kedden és csütörtökön 15-18 óra között
2. Ünnepnapokon, valamint az (1) bekezdésben meghatározott időponttól eltérő időpontban az avar és kerti hulladék égetése tilos.
3. Az (1) bekezdésében megjelölt időszakban sem végezhető égetés a Földművelésügyi Minisztérium által rendeletben meghatározott tűzgyújtási tilalom idején, valamint ha a katasztrófavédelmi, a földművelésügyi, valamint az erdészeti hatóságok tűzvédelmi okok miatt azt tiltják.

A külterületen végzett irányított égetésre vonatkozó szabályok

4. § (1) Külterületen az irányított égetés megkezdése előtt az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.05.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) szerinti engedélyeztetési kötelezettségeknek eleget kell tenni.

2Jogkövetkezmények

5. § (1) Aki a jelen rendeletben meghatározott szabályok valamelyikét megszegi, azzal szemben kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szankció helyett, különösen a szabályszegés csekély súlyára tekintettel, figyelmeztetés alkalmazható, ha ettől az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható.

(3) A jelen rendeletben meghatározott szabályok megszegése miatt kiszabott közigazgatási bírságot a határozat kézhez vételétől számított 30 napon belül átutalási postautalványon vagy banki utalással Iváncsa Községi Önkormányzat pénzforgalmi számlájára kell megfizetni.

(4) A közigazgatási bírság mértékének megállapításakor figyelembe kell venni a jelen rendeletben meghatározott szabályt sértő magatartás súlyát, valamint a magatartás elkövetőjének szociális és anyagi körülményeit.

(5) Az (1) bekezdés szerinti bírság kiszabásával és a (2) bekezdés szerinti intézkedés megtételével kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a jegyzőre ruházza.

Átmeneti és záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2015. április 16-án lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Iváncsa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról szóló 13/2007. (VIII. 1.) Kt. számú rendelete.

1

Módosította: 6/2018. (VIII.17.) Önkormányzati rendelet., 2018. augusztus 18. napjától

2

Módosította: 23/2015. (XI.5.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2015. november 6. napjától