Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2022. (V. 6.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 24/2019. (XII. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 06 11:00- 2022. 05. 06

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2022. (V. 6.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 24/2019. (XII. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.05.06.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 24/2019. (XII.23.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„6/A. Kölcsey-érem

15/A. § Kölcsey-érem adományozható a szegedi kultúrát éltető alkotóknak, előadóknak, kultúraközvetítőknek, szervezőknek, mecénásoknak és mindazoknak, akik munkájukkal fenntartják, művelhetővé és gyarapíthatóvá teszik Szeged város kultúráját.

15/B. § (1) Évente legfeljebb tizenegy Kölcsey-érem adományozható.

(2) A Kölcsey-érem kitüntetés emlékéremből és oklevélből áll.

(3) Az emlékérem kör alakú, bronz alapanyagú, ezüstözött érme, egyik oldalán „A magyar kultúra napja” felirattal Kölcsey Ferenc dombornyomott arcképével, alatta a „Kölcsey Ferenc 1790-1836” felirattal, a másik oldalán a kitüntetett nevével és az adományozás évszámával vésve.

(4) Az oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a város címerét, a kitüntetett nevét, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, továbbá a polgármester hivatalos bélyegzőjének lenyomatát.

(5) A Kölcsey-érem adományozásról a jegyző nyilvántartást vezet, amely tartalmazza az adományozó megnevezését, a kitüntetett nevét, az adományozás indokát, az adományozás időpontját.”

2. § Az Önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 24/2019. (XII.23.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„11/A. Településrészért végzett munka elismeréséért adományozható érem és emlékérem

24/A. § Kiskundorozsmáért Emlékérem, Szőregért Érem, Tápéért Emlékérem és Gyálarétért Emlékérem adományozható azoknak, akik egyéni vagy együttes teljesítményükkel - tudományos, művészi munkásságukkal, közéleti, oktatási, közművelődési, egészségügyi, szociális, gazdasági, építészeti tevékenységükkel, a közbiztonság érdekében kifejtett munkájukkal, sport és egyéb eredményeik alapján - szereztek elismerést Kiskundorozsma, Szőreg, Tápé és Gyálarét településrészeknek, vagy gyarapították Kiskundorozsma, Szőreg, Tápé és Gyálarét településrészek anyagi és szellemi értékeit.

24/B. § (1) Évente legfeljebb 6 darab érem, illetve emlékérem adományozható településrészenként.

(2) A Kiskundorozsmáért Emlékérem kör alakú és ezüst alapanyagú érme, egyik oldalán Kiskundorozsma dombornyomású címerével és a "KISKUNDOROZSMÁÉRT EMLÉKÉREM", valamint az adományozás éve felirattal, a másik oldalon Kiskundorozsma sziluettjével és a kitüntetett nevével vésve.

(3) A Szőregért Érem kör alakú és ezüst alapanyagú érme, egyik oldalán Szőreg dombornyomású címerével és a "SZŐREGÉRT ÉREM", valamint az adományozás éve felirattal, a másik oldalon egy rózsa ábrájával és a kitüntetett nevével vésve.

(4) A Tápéért Emlékérem kör alakú és ezüst alapanyagú érme, egyik oldalán Tápé dombornyomású címerével és a "TÁPÉÉRT EMLÉKÉREM", valamint az adományozás éve felirattal, a másik oldalon Tápé sziluettjével és a kitüntetett nevével vésve.

(5) A Gyálarétért Emlékérem kör alakú és ezüst alapanyagú érme, egyik oldalán Gyálarét dombornyomású címerével és a "GYÁLARÉTÉRT EMLÉKÉREM", valamint az adományozás éve felirattal, a másik oldalon Gyálarét sziluettjével és a kitüntetett nevével vésve.

(6) Az Érem és Emlékérem adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet, amely tartalmazza az adományozó megnevezését, a kitüntetett nevét, az adományozás indokát, a településrészi önkormányzat határozatának számát, az adományozás időpontját.”

3. § (1) Az Önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 24/2019. (XII.23.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A polgármester a díszpolgári cím, a Pro Urbe díj, valamint a Szegedért Emlékérem adományozására vonatkozó javaslatát az Egyeztető Tanács, majd ezt követően a közgyűlés elé terjeszti.”

(2) Az Önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 24/2019. (XII.23.) önkormányzati rendelet 25. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) A Kölcsey-érem odaítéléséről a kulturális élet szervezeteinek, intézményeinek tárgyév november 30. napjáig beérkezett javaslatait figyelembe véve a polgármester tárgyév december 31. napjáig dönt.”

(3) Az Önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 24/2019. (XII.23.) önkormányzati rendelet a következő 25/A. §-sal egészül ki:

„25/A. § (1) A Kiskundorozsmáért Emlékérem, a Szőregért Érem, a Tápéért Emlékérem és a Gyálarétért Emlékérem adományozására a tárgyév május 31. napjáig a polgármesternél javaslatot terjeszthetnek elő

a) a közgyűlés tagjai,

b) a közgyűlés szakbizottságai,

c) a városban működő társadalmi, gazdasági szervezetek, intézmények, egyesületek, szakmai szövetségek, kamarák, érdekképviseleti szervek, egyházak, valamint

d) a településrészi önkormányzat tagjai.

(2) A településrészi önkormányzat vezetője a településrészi érem, illetve emlékérem adományozására vonatkozó javaslatát legkésőbb a tárgyév szeptember 30. napjáig az illetékes településrészi önkormányzat elé terjeszti.

(3) A Kiskundorozsmáért Emlékérem, a Szőregért Érem, a Tápéért Emlékérem és a Gyálarétért Emlékérem átadása ünnepélyes keretek között, az illetékes településrészi önkormányzat ünnepi ülésén történik legkésőbb a tárgyév december 31. napjáig.

(4) A kitüntetést a kitüntetettnek vagy megbízottjának az illetékes településrészi önkormányzat vezetője adja át.”

4. § Az Önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 24/2019. (XII.23.) önkormányzati rendelet 26. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A)

„c) Szeged Kultúrájáért díj és a Kölcsey-érem átadására a magyar kultúra napjához (január 22.),”

(kapcsolódó ünnepség részeként kerül sor.)

5. § Ez a rendelet 2022. május 6-án 11 órakor lép hatályba.