Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 20.) önkormányzati rendelete

A Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek anyagi érdekeltégi és jutalmazási rendszeréről

Hatályos: 2022. 06. 01- 2022. 06. 01

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 20.) önkormányzati rendelete

A Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek anyagi érdekeltégi és jutalmazási rendszeréről

2022.06.01.

Újhartyán Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) Jelen rendelet célja az önkormányzat ügykörébe tartozó adók hatékony beszedése, az adóellenőrzési és behajtási feladatok eredményes végrehajtása, valamint az adóhátralékok csökkentése iránt elkötelezett személyi állomány ösztönzése az Önkormányzatot megillető adóbevételek növelése érdekében.

(2) E rendeletben meghatározott juttatásokban azok az Újhartyáni Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatottak illetve egyéb személyek részesedhetnek, akik – a feladat hatékonyabb, takarékosabb, korszerűbb ellátást biztosító ötletükkel, illetve mások ötleteinek megvalósításával (adaptálásával) vagy – munkakörökön túli (kívüli) tevékenységgel, vagy munkaköri, de jelentős többletmunkával járó munkavégzéssel a bevételeket növeli, illetve kiadásmegtakarítást eredményeznek, vagy hatékonyabb feladatellátást tesznek lehetővé, illetve növeli a város, az önkormányzat hírnevét.

II. Fejezet

JAVADALMAZÁSI RENDSZER

Jutalmazási rendszer

2. § (1) Azon köztisztviselői szférában foglalkoztatottak, akik munkakörökön túli (kívüli) tevékenységgel, vagy munkaköri, de jelentős többletmunkával járó munkavégzéssel az önkormányzati bevételeket növeli, illetve kiadás-megtakarítást eredményeznek, részükre tevékenységük elismerésére és további motiválására jutalomra válnak jogosulttá.

(2) Az önkormányzati költségvetési szervek jutalmazási alapot képezhetnek a következő forrásokból:

a) a költségvetésben tervezett bevételi előirányzatok többletének meghatározott része,

b) a költségvetésben tervezett kiadási előirányzatok hatékony feladatellátás melletti célszerű és takarékos gazdálkodással elért megtakarításainak meghatározott része;

c) c) kötbér érvényesítéséből származó bevétel 10 %-a,

d) az önkormányzati bevételt biztosító bírságok 20%-a,

e) adók módjára be nem hajtható tartozások ( térítési díj, lakbér stb.) 20%-a

(3) A juttatási rendszer elveire a jegyző tesz javaslatot - és a polgármester általi jóváhagyást követően -, kerülhet kifizetésre.

A jutalmazás szabályai

3. § (1) A képviselő-testület, az adott évi költségvetésében, annak év közbeni módosításával az Újhartyáni Polgármesteri Hivatal vonatkozásában a 2. § (2) bekezdésében meghatározott forrásokból jutalom alapot képez. Az alap nyújt fedezetet a kifizetéseket terhelő járulékok megfizetésére is.

(2) A jutalom kifizetésének általános feltétele, hogy a polgármester, illetve a jegyző, személyre szabott konkrét – a rendelet 1. § (2) bekezdésével összhangban - jutalmazási feltételeket határozz meg, melyet minden évben június 30-ig és december 31ig értékel, és annak eredményétől válhat függővé az alapból történő kifizetés.

(3) A kifizetésnek az (1) bekezdésben meghatározottakon túl, további feltétele, hogy a jutalom alapból ténylegesen rendelkezésre álljanak a kifizetés forrásai.

(4) Jutalom annak a személynek adható, aki

a) tartósan kiemelkedő színvonalon végzi munkáját és teljesíti a vele szemben meghatározott feltételeket,

b) munkakörének jellegéből adódóan jelentős mértékű, rendszeres túlmunkát végez,

c) munkakörébe tartozóan, valamint munkakörén kívül jelentős többletmunkát végez,

(5) Jutalomban nem részesülhet az,

a) aki részére nem került megállapításra az (2) bekezdésben meghatározott feltétel(ek),

b) b.) aki részére megállapításra került az (2) bekezdésben meghatározott feltétel(ek), de annak teljesülését - írásban - nem minősítette az arra jogosult személy,

c) c.) aki fegyelmi büntetésben részesült, vagy jogerős fegyelmi büntetés hatálya alatt áll,

d) d.) aki ellen fegyelmi vétség elkövetésének alapos gyanúja miatt fegyelmi vizsgálat indult, az a fegyelmi eljárás jogerős befejezéséig.

e) aki GYES-ben részesül, valamint a GYES megszűnését vagy ismételt munkába állást követően 6 hónapon belül

(6) A jutalom mértéke adott évben alkalmanként – (2) bekezdésben meghatározott időközben - legfeljebb kéthavi illetménynek megfelelő összeg.

(7) A jutalomalapból történő kifizetésére – (2) bekezdésben meghatározott feltételek teljesülése esetén - évente két alkalommal, június 30-ig és december 31-ig kerül sor.

(8) A jutalom kifizetésére, a rendelkezésre álló keretösszeg ismeretében a jegyző tesz javaslatot, és arról a polgármesterrel egyetértésben dönt.

III. Fejezet

AZ ÉRDEKELTSÉGI RENDSZER SZABÁLYAI

4. § Az érdekeltségi rendszer elemei:

a) innovációs érdekeltség, a nem önkormányzati forrásból szerzett összegek meghatározott része, (kivéve állami normatív támogatások )

b) adóügyi érdekeltség, az önkormányzat által előirányzott, saját bevételeinek beszedése érdekében és annak arányában meghatározott rész.

c) felderítői érdekeltség, az önkormányzat saját bevételi hiány megállapítására alkalmas adatszolgáltatással összefüggő tevékenységből adódó bevétel, meghatározott része.

Innovációs érdekeltség

5. § (1) Innovációs érdekeltségi jutalék azoknak a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott személyek részére fizethető ki, akiknek munkájuk, közreműködésük eredményeként, - nem- vagy részben önkormányzati forrásból - a város területén bárminemű fejlesztés valósulhat meg.

(2) Innovációs érdekeltségi alap, projektekként elnyert vissza nem térítendő támogatás mértékének nagyságától függően az alábbiak szerint állapítandó meg:

a) 0- 600.000,-Ft 10 %,

b) 600.001 - 5 millió,- Ft 7 %,

c) 5 millió – 10 millió,- Ft 6%,

d) 10 millió – 25 millió,- Ft 4%,

e) 25 millió – 50 millió,- Ft 3%,

f) 50 millió,- Ft felett 2%.

(3) Az érdekeltségi alap nyújt fedezetet a kifizetéseket terhelő járulékok megfizetésére is.

(4) Innovációs érdekeltségi alapból differenciált mértékben kell meghatározni – projektekként és közreműködőként - az érdekeltség mértékét úgy, hogy a projektmenedzseri munkakör részesül a legmagasabb összegű juttatásban.

(5) Innovációs érdekeltségi jutalék, akkor fizethető ki, ha a projektekként elnyert vissza nem térítendő támogatás megítéléséről szóló és aláírt támogatási szerződéssel rendelkezik, valamint a (2) bekezdésben leírtak szerint képzett érdekeltségi alap rendelkezésre áll.

(6) Az érdekeltségi jutalék kifizetését a jegyző engedélyezi a polgármester egyetértésével.

Adóügyi érdekeltség

6. § (1) Az önkormányzat saját bevételeinek növelése érdekében az adóügyi feladatokat végző, továbbá a feladatokban közreműködő önkormányzati dolgozókat anyagi ösztönzés céljából érdekeltségi jutalék illeti meg.

(2) Az adóügyi érdekeltségi juttatásokból, a polgármesteri hivatal adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselői részesülhetnek.

(3) Az anyagi érdekeltségi rendszerbe nem vonható be az az adóbevétel, mely az adók rendes megfizetéséből – az esedékesség előtt vagy esedékességkor megfizetett adóbevételből – származik, ide nem értve az adók módjára behajtandó köztartozások beszedését.

7. § (1) Az adóügyi érdekeltségi rendszerbe az adóhiány, továbbá az önkormányzati adóhatóság által adók módjára behajtandó köztartozások feltárása és beszedése tartozik.

(2) Adóhiánynak minősül az adózó terhére megállapított bevallani, bejelenteni illetve 1 éven belül megfizetni elmulasztott adó, továbbá a bevallás, bejelentés alapján kivetett, kiszabott és az adóhatóság által utólag megállapított adó különbözete.

(3) Adóhiány feltárása alatt a (2) bekezdésben meghatározott adóhiány megállapítását kell érteni.

(4) Adóhiány beszedése a (2) bekezdésben meghatározott adó beszedését jelenti, akár végrehajtás útján is.

8. § (1) Helyi adó esetében az anyagi érdekeltségre fordítható összeg a feltárt és beszedett adóhiány 30 %-a.

(2) Az érdekeltségi rendszerbe bevonható adóbevételekről az adóhatóság tételes nyilvántartást vezet, amely adónemenként csoportosítva tartalmazza az adóhiányt megállapító határozat számát és keltét, az adós adatait, a feltárt hiány összegét, a befizetések összegét és dátumát. A nyilvántartás alapján a tárgyévet követő év január 30-ig a jegyző – tárgyév december 31-i állapot szerinti – kimutatást készít.

9. § (1) Az érdekeltségre fordítható összegből a 6. § (1) bekezdésében meghatározott személyeket érdekeltségi jutalék (a továbbiakban: jutalék) illeti meg.

(2) Az adóhatáskör címzettje jutalékának kifizetését a polgármester, az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselők jutalékának kifizetését a jegyző engedélyezi.

(3) Adóügyi érdekeltségi jutalék évente kétszer, a féléves és az éves zárást követő 30 napon belül fizethető, melynek felső határa a dolgozó éves bruttó alapbérének 25%-a. A teljesítést a zárási összesítő adatai alapján kell megállapítani.

Felderítői érdekeltség

10. § (1) Felderítői érdekeltségi jutalék azoknak fizethető ki, akiknek az ellenőrzési, felderítői, adatszerzői és adatszolgáltatói munkájuk illetve bejelentésük eredményeként adóhiány megállapítására került sor.

(2) A felderítői jutalék mértéke, a megállapításra kerülő adóhiány 10%-ának megfelelő összeg.

(3) Ha az (1) bekezdésben meghatározott tevékenység eredményében több személy közreműködött, akkor, a (2) bekezdésben meghatározott jutalék egyenlő arányban oszlik meg közöttük.

(4) A felderítői jutalék két egyenlő részletben fizethető ki,

a) 50 %-a, ha az adóhatóság által jogerősen megállapításra került az adóhiány,

b) 50 %-a, ha a jogerősen megállapított adóhiányt, járulékaival együtt az adózó befizette.

(5) Felderítői jutalék kifizetését a jegyző engedélyezi.

(6) Felderítői érdekeltségi alapja után adóügyi érdekeltségi jutalék nem állapítható meg.

IV. Fejezet

A JAVADALMAZÁSI RENDSZERRE VONATKOZÓ KÖZÖS SZABÁLYOK

11. § (1) A polgármester jutalmát a képviselő-testület, a jegyző jutalmát a polgármester állapítja meg.

(2) Az Újhartyáni Polgármesteri Hivatalban dolgozók differenciált jutalmazására a jegyző - az alap által biztosított keretek között, figyelemmel a dolgozó által elért eredményekre - tesz javaslatot.

(3) A jutalom és az érdekeltségi jutalékok megállapításához a polgármester egyetértése szükséges.

(4) E rendeletben meghatározott juttatások munkabéreknek minősülnek, ezért arra a bérjellegű juttatásokra vonatkozó társadalombiztosítási és adójogszabályokat kell alkalmazni.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

12. § Hatályát veszti A polgármesteri hivatal köztisztviselőinek anyagi érdekeltégi és jutalmazási rendszeréről szóló 13/1999. (VIII. 5.) önkormányzati rendelet.

13. § Ez a rendelet 2022. június 1-jén lép hatályba.