Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2015. (III. 25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat és a városrészek jelképeiről, használatuk rendjéről, valamint az „Újbuda” név és a városrészek nevének felvételéről és használatáról

Hatályos: 2022. 06. 29

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2015. (III. 25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat és a városrészek jelképeiről, használatuk rendjéről, valamint az „Újbuda” név és a városrészek nevének felvételéről és használatáról

2022.06.29.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

AZ ÖNKORMÁNYZAT JELKÉPEI ÉS HASZNÁLATUK RENDJE

1. §1 (1) Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) jelképei, mint a kerület történelmi múltjára utaló díszítő szimbólumok: a címer és a zászló.

(2) A címer és a zászló (lobogó) használata során mindenki köteles megőrizni azok tekintélyét és méltóságát. A zászló, lobogó csak tiszta, hibátlan állapotban kerülhet kihelyezésre.

(3) Az Önkormányzat támogatásában részesült személy, szervezet köteles a támogatásból megvalósuló rendezvényein az "Újbuda" logót megjeleníteni.

1. A címer

2. § Az Önkormányzat 1. mellékletben szereplő címerének leírása: A barokk stílusban körvonalazott címerpajzs három részre tagolódik. A felső kék mezejében az arany nap és a hold az állandóság, az őrzés és a vigyázás jelképe. A középső arany ferde vágáson a kerület 10 városrészét szimbolizáló 10 fehér liliom látható. Az alsó kék mezőben a főváros címerére, a kerület közlekedésére, mint a főváros nyugati kapujára utaló háromtornyú, nyitott kapujú arany bástya ábrázolás látható, ezüst párkánnyal és vörös tetővel. A bástya mögötti két zöld halom a Gellérthegy és a Sas-hegy jelképe. A bástya előtt a Dunát szimbolizáló ezüst szalag, a Lágymányosi öbölre utaló kiöblösödéssel. A pajzs fölött a zárt, arany főhercegi korona, vörös béléssel a főhercegi közigazgatási szerveződést és birtokhagyományt fejezi ki. A sisaktakaró (foszladék, foszlány) a bal oldalon vörös-arany, a jobb oldalon kék-ezüst színű. A címertalp alatt feketével körvonalazott, hajlított ezüst-vörös szalagban fekete betűvel „BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET” felirat olvasható.

2. A címer használata

3. § (1) Az Önkormányzat címerét, mint díszítő és utaló jelképet használni lehet:

a) az Önkormányzat körpecsétjén, mely pecsétnyomó, illetőleg gumibélyegző, megfelelő körirattal ellátva,

b) az Önkormányzat zászlaján és annak változatain,

c) az Önkormányzat szerveinek, a polgármesternek, az alpolgármestereknek, a jegyzőnek, az önkormányzati képviselőknek készített levélpapírok fejlécén, illetve borítékján, valamint névjegykártyájukon,

d) az Önkormányzat által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető- vagy emlékérmeken,

e)2 az Önkormányzatnak és költségvetési szerveinek épületein és helyiségeiben,

f) az Önkormányzat és szervei által megjelentetett, a kerület életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon,

g) a kerületbe vezető főútvonalak mellett a közigazgatási határnál lévő táblán,

h) az Önkormányzat által támogatott kiadványokon, rendezvényeken.

(2)3

4. § (1)4 A 3. § (1) bekezdésének f) pontjában meghatározottakon kívül más jogalany számára az általa készített kiadványokon vagy jellegzetes termékeken az Önkormányzat címerének használatát - kérelemre - a jegyző javaslata alapján a polgármester engedélyezheti.

(2) A kérelem elbírálása során meg kell vizsgálni, hogy az áru minősége, jellege, a kérelmező tevékenységének jelentősége indokolttá teszi-e a címer használatát. Ezt a kérelmezőnek kell bizonyítania.

(3) Kereskedelmi, vagy reklám célú felhasználás esetén a címer használatáért gyártási és forgalmazási díjat kell fizetni. A díj mértékét a jegyző javaslata alapján a polgármester állapítja meg.

(4) A díj megállapítása történhet egy összegben, évi átalány formájában, vagy az elért árbevétel arányában.

(5)5 A (4) bekezdésben szereplő átalány összege 1 000-100 000 Ft-ig terjedhet. Az árbevétel után megállapítható díj mértéke az éves árbevétel 0,1%-a, de legalább 1 000 Ft.

5. § (1) A címer használatára vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését, címét,

b) a címerhasználat célját,

c) az előállítani kívánt mennyiséget (darabszámot),

d) a címer előállításának anyagát,

e) terjesztés, illetve forgalomba hozatal esetén ennek módját,

f) a használat időtartamát,

g) a címerrel díszítendő tárgy mintapéldányát (rajzát, fényképmásolatát),

h) a felhasználásért felelős személy megnevezését.

(2) A címer használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes megnevezését, címét,

b) az előállítás anyagát,

c) az engedélyezett felhasználás célját,

d) az előállításra engedélyezett mennyiséget,

e) a felhasználás idejét, valamint az engedély érvényességének időtartamát,

f) a terjesztés, a forgalomba hozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket,

g) a címer felhasználásáért felelős személy megnevezését,

h) a címer használatáért fizetendő díj összegét.

(3) A kiadott engedélyekről a Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) nyilvántartást vezet.

(4) A kiadott engedély nem ruházható át.

(5) A címer, zászló használata, alkalmazása, előállítása nem engedélyezhető, a kiadott engedélyt pedig vissza kell vonni, ha a használat, a forgalomba hozatal módja, körülményei a kerület, a kerület lakosságának jogos érdekeit sérti, illetve ha a felhasználó az e rendeletben, vagy a részére kiadott engedélyben meghatározott feltételeket megsérti, vagy a megállapított kötelezettségeinek nem tesz eleget.

6. § (1)6 Az Önkormányzat címerének kicsinyítése vagy nagyítása csak torzításmentesen történhet, és csak olyan mértékű lehet, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

(2) Amennyiben nincs lehetőség az Önkormányzat címerének eredeti színben való ábrázolására, akkor az csak a hordozó tárgy anyagának (fém, fa, bőr, kerámia) színében, de a heraldika általános szabályainak és színjelzéseinek megtartásával történhet.

3. A zászló

7. § (1)7 Az Önkormányzat zászlaja 1:1,5 arányú ezüst téglalap, középen az Önkormányzat címerével. A zászlót, a téglalap vízszintes oldalain zöld-arany-kék farkasfog szegélyezi. A zászló lobogó formájában is használható.

(2)8 Az Önkormányzat zászlaja a Képviselő-testület tanácstermében és a polgármester hivatali dolgozószobájában, míg az Önkormányzat lobogója az Önkormányzat 1113 Budapest, Zsombolyai út 4. és 5. sz. telephelye előtt állandó jelleggel kerül elhelyezésre.

4. A zászló használata

8. § (1)9 A zászló (a lobogó) vagy annak méretarányos változatai használhatók:

a) hivatalos állami ünnepek alkalmával Magyarország zászlajával együtt,

b) a kerület életében jelentős események, ünnepségek és rendezvények alkalmából, vagy más hivatalos zászlóval együtt,

c) nemzeti, illetőleg kerületi gyászesemény alkalmával a fekete zászlóval együtt félárbocra eresztve,

d) a kerület életével összefüggő vagy az Önkormányzat részvételével rendezett eseményeken,

e) a Képviselő-testület ülései alkalmával önállóan az ülés helyszínén.

(2) A zászló felhasználásának, alkalmazásának vagy forgalomba hozatal céljából történő előállításának engedélyezésére a címerre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(3)10 Az (1) bekezdésben felsorolt eseteken kívül az Önkormányzat zászlajának (lobogójának) önállóan, vagy más zászlóval együtt történő kihelyezéséről (felvonásáról) átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(4)11 Egyéb zászlónak (lobogónak) az Önkormányzat és költségvetési szervei székhelyén és telephelyein történő kihelyezéséről (felvonásáról) átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

II. Fejezet

A VÁROSRÉSZEK JELKÉPEI ÉS HASZNÁLATUK RENDJE

9. § A városrészek jelképei a történelmükre utaló díszítő szimbólumok, a címer és a zászló.

5. Albertfalva városrész jelképei

10. § (1) Albertfalva városrész 2. mellékletben szereplő címerének leírása: A címerpajzs ovális (barokk), melyet díszítményként kétoldalt egy-egy lépő arany oroszlán tart. A címercsúcson az eredeti zárt főhercegi korona látható, utalva a Sachsenfeldet (Albertfalvát) alapító Albert szász-tescheni hercegre. A háromosztatú címerpajzs felső harmadában álló arany méhkaptár három arany méhhel, alatta jobbról-balra haladó vörös haránt vágásban ezüst toll (utalás arra, hogy itt állt Dél-Buda legelső iskolaépülete), végül a pajzs alsó harmadában a XI. kerületet, illetve a fővárost jelképező háromtornyú arany városkapu, mögötte két zöld halom (Gellérthegy, Sashegy), alul a címertalpon a Duna kanyarodó ezüst szalagja. A csavart vörös-arany szalagban fekete betűvel a „BUDAPEST XI. KERÜLET ALBERTFALVA” felirat olvasható. A címer színei: királykék, ezüst, fekete, vörös, okker (arany), zöld.

(2) Albertfalva városrész zászlaja 1:1.5 arányú fehér téglalap aranyzsinóros oldalszegéllyel, középen Albertfalva címerével.

6. Kelenvölgy városrész jelképei

11. § (1) Kelenvölgy városrész 3. mellékletben szereplő címerének leírása: A címerpajzs hagyományos, alul csúcsban végződő, díszítménye nincs. A három osztatú címerpajzs jobb felső harmadában kék alapon ezüst kacson ezüst szőlőfürt és levél, középen jobbról balra haladó vörös haránt vágásban 10 ezüst liliom (melyek a XI. kerület 10 városrészére utalnak), a pajzs alsó harmadában a XI. kerületet, illetve a fővárost jelképező háromtornyú arany városkapu, mögötte két zöld halom (Gellérhegy, Sashegy), alul a címertalpon a Duna kanyarodó ezüst szalagja. A csavart kék arany szalagban fekete betűvel a „BUDAPEST XI. KERÜLET KELENVÖLGY” . A címer színei: királykék, ezüst, fekete, vörös, okker (arany), zöld.

(2) Kelenvölgy városrész zászlaja 1:1,5 arányú fehér téglalap aranyzsinóros oldalszegéllyel, középen Kelenvölgy címerével.

7. A városrészek jelképeinek használata

12. § A városrészek címerét, mint díszítő és utaló jelképet lehet használni:

a) a városrész épületein és helyiségeiben,

b) a városrész életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon,

c) a városrész önkormányzati intézményei működésének körében kiadott díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető- vagy emlékérmeken,

d)12 városrészi székhelyű vagy telephelyű jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok működési körében,

e) a városrészi képviselők levélpapírján, borítékján, névjegykártyáján,

f) a városrészbe vezető útvonalak mellett a városrész határnál lévő táblán,

g) személyi használati tárgyakon (pld. iskolamez),

h) az Önkormányzat által támogatott kiadványokon, rendezvényeken.

13. § A városrészek zászlaja lobogó formájában is használható. A zászló (lobogó), vagy annak méretarányos változatai használhatók:

a) hivatalos állami ünnepek alkalmával Magyarország és az Önkormányzat zászlajával együtt,

b) a városrészi események, ünnepségek és rendezvények alkalmából,

c) nemzeti, kerületi városrészi gyászesemények alkalmával a fekete zászlóval együtt félárbocra eresztve.

14. § A városrészek jelképei használatának szabályaira a rendelet 4-6. §-aiban, valamint a 8. § (2) bekezdésében foglaltak értelemszerűen irányadóak.

III. Fejezet

AZ „ÚJBUDA” NÉV ÉS A VÁROSRÉSZEK NEVÉNEK FELVÉTELE ÉS HASZNÁLATA, TOVÁBBÁ AZ ÚJBUDA LOGÓ HASZNÁLATÁNAK RENDJE13

15. § (1) Gazdasági, társadalmi, tudományos szervezetek, intézmények, jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok részére elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához vagy működésük folytatásához az „Újbuda”, „Újbudai”, „XI. Kerület Újbuda” megjelölés, illetve név használatának engedélyezéséről a Kulturális és Köznevelési Bizottság javaslata alapján a Polgármester dönt.

(2)14 Az (1) bekezdésben meghatározott megjelölés vagy név felvételét és használatát csak azok kérhetik, akiknek a székhelye vagy telephelye Budapest XI. kerületében van.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott elnevezéseket engedély nélkül lehet használni az Önkormányzat által támogatott rendezvényeken és kiadványokon.

16. § (1)15 A 15. § (1) bekezdésében meghatározott név felvétele és használata iránti kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a)16 a kérelmező megnevezését, székhelyét és telephelyét,

b) a kérelmező tevékenységi körét,

c) a névhasználat célját és módját,

d) a névhasználat időtartamát.

(3) A kiadott engedély érvényessége szólhat:

a) meghatározott időtartamú felhasználásra,

b) a tevékenység folytatásának időtartamára,

c) egy alkalomra,

d) határozatlan időtartamra.

(4) Amennyiben kiadvány, embléma, dísztárgy, termék megjelölését szolgálja az 15. § (1) bekezdésében meghatározott név, annak tervét a kérelemhez csatolni kell.

17. § A név felvételére és használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a)17 a jogosult megnevezését, székhelyének és telephelyének a címét,

b) az engedély érvényességének az időtartamát,

c) az engedélyezett felvétel vagy használat céljának a meghatározását,

d) a felvétel és a használat módjával kapcsolatos esetleges egyéb kikötéséket és előírásokat.

18. § Az engedély kiadása megtagadható:

a) ha a használat vagy annak módja és körülményei az Újbuda Önkormányzatának és a kerület lakosságának jogait, jogos érdekeit sértené, vagy veszélyeztetné,

b) ha ugyanazon vagy hasonló tevékenység gyakorlásához az Önkormányzat már engedélyt adott ki vagy a nevet már valaki jogszerűen használja, vagy

c) egyéb különösen indokolt esetben.

19. § (1) A kiadott engedélyt vissza kell vonni, ha a használat vagy annak célja, módja és körülményei az Újbuda Önkormányzatának és a kerület lakosságának jogait, jogos érdekét sérti vagy veszélyezteti.

(2) A kiadott engedélyt vissza lehet vonni, ha a felhasználó az engedélyben meghatározott feltételeket megsérti.

(3) A kiadott engedélyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

20. § (1) Mindazon személyek és szervezetek, akik az 15. § (1) bekezdésében meghatározott név megjelölést, illetve nevet a rendelet hatályba lépése előtt jogszerűen, igazoltan felvették és folyamatosan használják, utólagos engedély iránti kérelem benyújtására nem kötelesek.

(2) E rendelet hatályba lépése előtt az 15. § (1) bekezdésében felvett név használatát engedélyező megtilthatja, ha

a) a használat vagy annak módja, célja és körülményei az Újbuda Önkormányzatának vagy a kerület lakosságának jogait, jogos érdekeit sérti vagy veszélyezteti, vagy

b) a használó mások névhasználatához fűződő jogait sérti.

21. §18 A 15-20. §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni kell az Újbuda hivatalos városrészei nevének felvételére és használatára, valamint a 4. melléklet szerinti „Újbuda” logó használatára is.

7/A.19 Az „Újbuda” név jogellenes használatának következményei

21/A. §20 Az e rendeletben szabályozott, és a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben büntetni rendelt magatartások esetén közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

8. Záró rendelkezések

22. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)21

1

Az 1. § a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdés e) pontja a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Hatályon kívül helyezte: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2016. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 5. § (2). Hatálytalan: 2016. IV. 6-tól.

4

A 4. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (5) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 7. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

A 7. § (2) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

9

A 8. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 8. § (3) bekezdését a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése iktatta be.

11

A 8. § (4) bekezdését a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése iktatta be.

12

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2016. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 1. §. Hatályos: 2016. IV. 6-tól.

13

Megállapította: 7/2019. (III. 27.) XI.ÖK rendelet 1. §. Hatályos: 2019. III. 28-tól.

14

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2016. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 2. §. Hatályos: 2016. IV. 6-tól.

15

Módosította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2016. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 3. § (1).

16

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2016. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 3. § (2). Hatályos: 2016. IV. 6-tól.

17

Megállapította: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2016. (IV. 5.) önkormányzati rendelete 4. §. Hatályos: 2016. IV. 6-tól.

18

Megállapította: 7/2019. (III. 27.) XI.ÖK rendelet 2. §. Hatályos: 2019. III. 28-tól.

19

Beiktatta: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzat Képviselő-testülete 56/2015. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 11. §. Hatályos: 2015. XI. 25-től.

20

Beiktatta: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzat Képviselő-testülete 56/2015. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 11. §. Hatályos: 2015. XI. 25-től.

21

Hatályon kívül helyezve: 2010. évi CXXX. törvény 12. § alapján. Hatálytalan: 2015. III. 27-től.

22

A 4. melléklet a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.