Röjtökmuzsaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

Röjtökmuzsaj község helyi építési szabályzatáról és a község szabályozási tervéről szóló 9/2021.(IX.10.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 10- 2023. 05. 11

Röjtökmuzsaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

Röjtökmuzsaj község helyi építési szabályzatáról és a község szabályozási tervéről szóló 9/2021.(IX.10.) önkormányzati rendelete módosításáról

2023.05.10.

Röjtökmuzsaj Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. §.(6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §.(1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. §.(1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. §.(2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Röjtökmuzsaj község Helyi Építési Szabályzatáról és a község Szabályozási Tervéről szóló 9/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (3)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Kötelező szabályozási elemek:

a) közigazgatási határ

b) beépítésre szánt terület határa (meglévő és tervezett)

c) szabályozási vonal

d) terület felhasználási egység határa

e) építési övezet és övezet határa

f) építési hely és határa

g) építési vonal

h) beültetési kötelezettségű terület határa

(4) Javasolt szabályozási elem a javasolt telekhatár.

(5) A rendelet mellékletei:

a) 1. melléklete a 451-TRP/2022 törzsszámú dokumentáció Igazgatási terület szabályozási terve

b) 2. melléklete a Táblázat a karaktervédelmi falusias lakóterület építési övezeteiről

c) 3. melléklete a Táblázat a kialakult és tervezett falusias lakóterület építési övezeteiről

d) 4. melléklete a Táblázat a kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület építési övezeteiről

e) 5. melléklete a meglévő és tervezett helyi úthálózati elemek f) 6. melléklete Út keresztszelvények.

2. § (1) A Röjtökmuzsaj község Helyi Építési Szabályzatáról és a község Szabályozási Tervéről szóló 9/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) a) Az Ikva – patak (kizárólagos állami tulajdon) part élétől számított 6,0 m-es sávot meder karbantartás céljából szabadon kell hagyni, valamint külterületen a partéltől számított 50,0-50,0 m-en belül építmény nem helyezhető el és környezetkímélő mezőgazdasági termelést kell folytatni. b) A Mogyorósi mellékág, a Mogyorósi csatorna és az Ikva árapasztó mellett 3,0 m széles parti sávot kell biztosítani. c) A településszerkezeti és szabályozási lapon körülhatárolt vízbázis védőövezetekkel érintett ingatlanok hasznosítása kizárólag a kijelölő határozatban, valamint a vízbázisok védelméről szóló jogszabályban foglalt előírások betartásával lehetséges.

(2) A Röjtökmuzsaj község Helyi Építési Szabályzatáról és a község Szabályozási Tervéről szóló 9/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 6. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) A telekalakítás szabályai:

a) Nyeles telket újonnan létrehozni nem lehet.

b) A kialakítható telkek minimális területét, szélességi és mélységi méretét e rendelet mellékletei tartalmazzák.

c) Abban az esetben, ha a szabályozási terven jelölt javasolt telekhatár egyben övezethatár is, azt a jelölt helyen kötelezően végre kell hajtani.

3. § A Röjtökmuzsaj község Helyi Építési Szabályzatáról és a község Szabályozási Tervéről szóló 9/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) Az LfK jelű építési övezetek előírásait a 4. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az Lf K1 jelű kialakult építési övezetben:

a) A 12 m-nél keskenyebb telkek nem építhetők be. Az ilyen telken már meglévő épület nem építhető újra, csak az építménymagasság és a beépítettség növelése nélkül felújítható.

b) Az előkert méretét az adott utcaszakaszon kialakult állapotnak megfelelően az építési hatóság állapítja meg.

c) A gazdasági épületek gerinc- és párkánymagassága nem haladhatja meg a lakóépületét.

d) Az oldalkert legkisebb mérete 14,0 m telekszélességig a megengedett legnagyobb építménymagasság, azon felül 6,0 m kell legyen.

e) Az építési övezetben a melléképületek tetőidoma illeszkedjen a főépület tetőidomához, a legalacsonyabb tetőhajlásszöge pedig 20° lehet.

(3) Az Lf K2 jelű kialakult építési övezetben:

a) Az építményeket a utcaszakaszon kialakult előkert szerint kell elhelyezni.

b) Az oldalkert mérete legalább 6,0 m, a hátsókerté 10,0 m kell legyen.

(4) Az Lf K3 jelű építési övezetben:

a) A 14,0 m-nél keskenyebb telkek nem építhetők be.

b) Az előkert legkisebb mérete 5,0 m lehet.

c) Az oldalkert legkisebb mérete 6,0 m, a hátsókerté 10,0 m lehet.

d) Oldalhatáron álló beépítési mód esetén az oldalhatártól 60cm csurgó távolság elhagyható.

e) Sarok telken szabadon álló beépítési mód is megengedett.

(5) Az Lf K4 jelű részben kialakult telekosztású építési övezetben:

a) A Szabályozási Terven ábrázolt telekhatárok javasoltak. Ahol a terv a jelenlegihez képest merőleges átosztást tartalmaz, azt kötelezően végre kell hajtani.

b) Gazdasági épület és gépkocsi tároló legkisebb építménymagassága 3,0 m lehet, párkány- és gerincmagassága azonban nem haladhatja meg a lakóépületét.

(6) Az Lf K5 jelű részben kialakult telekosztású építési övezetben: Az övezethez tartozó lakótelkeken lévő épületek jelenlegi építménymagasságuk növelése nélkül a Szabályozási Terven jelölt építési vonal megtartásával átépíthetők.

(7) Az Lf K6 jelű, részben kialakult telekosztású építési övezetben:Gazdasági épület és gépkocsi tároló legkisebb építménymagassága 3,0 m lehet, párkány- és gerincmagassága azonban nem haladhatja meg a lakóépületét.

(8) Az Lf2 jelű, 180/2 hrsz. liget területére kiterjedő tervezett építési övezetben:

a) A telek határait a szabályozási terven ábrázolt övezethatár és szabályozási vonal szerint kell kialakítani. Telekfelosztás nem engedhető meg.

b) Az övezetben az országos jogszabályban meghatározottakon túl csillagvizsgáló torony is elhelyezhető.

c) Az építményeket a szabályozási terven ábrázolt építési helyen belül kell elhelyezni.

d) A megengedett legnagyobb építménymagasság 4,5 m, kivétel ez alól a csillagvizsgáló torony, melynek magassága 8,0 m lehet.

(9) Az Lf3 jelű tervezett építési övezetben:

a) Az övezetben lévő telkek utcai telekhatárait a szabályozási terven ábrázolt szabályozási vonal szerint kell kialakítani.

b) Az építmények utcai homlokvonalát a szabályozási terven ábrázolt építési vonalra kell helyezni.

(10) a) Az Lf1 jelű tervezett építési övezetben: a minimális telekszélesség 16,0 m kell legyen. b) gazdasági épület és gépkocsi tároló párkány- és gerincmagassága nem haladhatja meg a lakóépületét.

4. § A Röjtökmuzsaj község Helyi Építési Szabályzatáról és a község Szabályozási Tervéről szóló 9/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 30.  §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„30.  § (1) E rendelet 2021. október 15. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti Röjtökmuzsaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének a község helyi építési szabályzatáról és a község szabályozási tervéről szóló 5/2005. (VI. 24.) önkormányzati rendelete.

(3) A rendelet kihirdetve: Röjtökmuzsaj, 2021. szeptember 10.

5. § (1) A Röjtökmuzsaj község Helyi Építési Szabályzatáról és a község Szabályozási Tervéről szóló 9/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Röjtökmuzsaj község Helyi Építési Szabályzatáról és a község Szabályozási Tervéről szóló 9/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Röjtökmuzsaj község Helyi Építési Szabályzatáról és a község Szabályozási Tervéről szóló 9/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Röjtökmuzsaj község Helyi Építési Szabályzatáról és a község Szabályozási Tervéről szóló 9/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) A Röjtökmuzsaj község Helyi Építési Szabályzatáról és a község Szabályozási Tervéről szóló 9/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet az 5. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

6. § Hatályát veszti a Röjtökmuzsaj község Helyi Építési Szabályzatáról és a község Szabályozási Tervéről szóló 9/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet

a) 2. melléklet szerinti csatolmánya,

b) 5. melléklet 1. függeléke,

c) 5. melléklet 2. függeléke.

7. § Ez a rendelet 2023. május 10-én lép hatályba.

1. melléklet az 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet az 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet az 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet az 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet az 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelethez