Pétervására Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2020. (I.24.) önkormányzati rendelete

a helyi piac működéséről

Hatályos: 2023. 03. 01- 2024. 02. 09

Pétervására Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2020. (I.24.) önkormányzati rendelete

a helyi piac működéséről

2023.03.01.

Pétervására Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Bevezető rendelkezések
1. §
(1) A rendelet területi hatálya kiterjed a Pétervására város központi részén lévő, az 1030/4 helyrajzi számú, a Kossuth Lajos út 3.-39/1. számú ingatlanok előtt hosszan elhelyezkedő piac területére, melyen víz- és áramvételi helyet biztosító WC blokk található (a továbbiakban: piac).
(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piacon értékesítési, szolgáltatási tevékenységet folytató magánszemélyekre, egyéni vállalkozókra, őstermelőkre és jogi személyekre, valamint a vásárlókra.
(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya az egyedi közterület-használati engedély alapján, piacnapokon kívül folytatott árusításra.
(4) A rendelet hatálya alá tartozó piaci területen folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelnie a jogszabályokban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény-egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.
2. §
A rendelet alkalmazásában:
1. Árusító hely: a Kossuth út 3.-39/1. számú ingatlanok előtti szakaszon a piacfenntartó által kijelölt szabad terület, melyen asztalok, sátrak helyezhetők el, továbbá a Kossuth út 3.-21. számú ingatlanok előtti szakaszon kiépített (15 db), üzlethelyiségnek nem minősülő árusító vagy szolgáltató tevékenység végzésére alkalmas, fából készült keretes elárusító asztal.
2. Alkalmi helyhasználó: az egyszeri helyhasználó, vagy aki helyhasználatát a fenntartóval alkalmanként megújítja.
3. Tartós helyhasználó: aki a rendszeres árusítás érdekében a helyhasználatára a fenntartóval helyfoglalási szerződést köt.
2. A piac fenntartása, üzemeltetése
3. §
(1) Pétervására Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: piacfenntartó) a település kereskedelmi termékekkel történő jobb ellátása érdekében piacot, valamint annak területén víz- és áramvételi helyet is biztosító nyilvános WC blokk épületet tart fenn.
(2) A piac fenntartója és üzemeltetője Pétervására Város Önkormányzata, az üzemeltetéssel a piacfenntartó a Pétervásárai Közös Önkormányzati Hivatalt, vagy más szolgáltatót (a továbbiakban: üzemeltető) bízhat meg.Az üzemeltető a piac működtetése során ellátja: területének tisztántartását, rendjének biztosítását, az árusító helyek kijelölésével, használatával, a helypénzek, a helyfoglalási díjak beszedésével kapcsolatos feladatokat.
(3) A piac működési rendjéről a piacfenntartó a piac területén jól látható helyen közzétett hirdetmény útján tájékoztatja a kereskedőket és vásárlókat. (4) A piac működési rendjéről szóló üzemeltetési szabályzatot a rendelet 3. melléklete tartalmazza.
4. §
A piacon az árusítás időszaka minden kedden és pénteken 07.00 órától 14.00 óráig tart.
3. Tartós és alkalmi helyhasználat, helyfoglalási díj, helypénz
5. §
(1) A tartós helyhasználó az, aki az árusító helyre a piacfenntartóval helyfoglalási szerződést köt, amelynek mintáját a rendelet 2. melléklete tartalmazza. A helyfoglalási szerződést negyedévre, félévre vagy évre köthetik a felek. A tartós helyhasználó a rendelet 1. mellékletében meghatározott helyfoglalási díjat előzetesen köteles megfizetni.
(2) A tartós helyhasználó a helyfoglalási díjon felül - az árusítások alkalmával - köteles megfizetni a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű napi helypénzt is.
(3) A helypénz összege az elfoglalt terület nagysága és a mellékletben foglalt egységár alapján kerül megállapításra. Minden megkezdett négyzetméter, vagy folyóméter egy egész négyzetméternek, illetve méternek számít.
(4) A helypénz megállapításánál az áruval elfoglalt terület kerül felmérésre. A helypénzt az üzemeltető megbízottja helyben kiállított számla, vagy nyugta alapján szedi be.
(5) Amennyiben a tartós helyhasználó az árusító helyet az adott napon 07.00 óráig nem veszi igénybe, azt a piacfenntartó alkalmi helyhasználatra kiadhatja, és a tartós helyhasználó részére napi helypénz ellenében a még rendelkezésre álló szabad árusító helyek közül biztosíthat helyet.
(6) A tartós és az alkalmi helyhasználót (a továbbiakban: helyhasználó) a helyhasználati jog a piacfenntartó által meghatározott árusító hely tekintetében, a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű napi helypénz megfizetése ellenében, a tárgynapon, a piaci árusítás kezdetétől annak befejezéséig illeti meg.
4. A piaci árusítás feltételei
6. §
(1) A helyhasználó kizárólag a részére biztosított árusító helyet használhatja, azt engedély nélkül nem változtathatja meg.
(2) Az árusítás céljára szolgáló asztalokat, sátrakat, úgy kell felállítani, illetve kirakni, hogy azok a szabad közlekedést ne akadályozzák. Ezeket az árusítás után el kell távolítani.
(3) A piac teljes hosszában, a Kossuth út 3.-39/1. szám alatti ingatlanok előtti járdaszakasz és szervízút nem foglalható el árusítás vagy tárolás céljára.
(4) Az áruszállításra használt járművek - kivéve azok a járművek, amelyekről árusítás folyik - az áru ki- és berakodásán kívül a piac területén, díjazás fejében legfeljebb az ingatlanbejárókon parkolhatnak, közérdekű igény esetén azonban kötelező onnan időlegesen kiállniuk.
(5) A helyhasználó az általa elfoglalt árusító helyet köteles tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartani. A helyhasználat megszűnését követően az árusító helyet eredeti állapotában hagyhatja el és köteles az árusítás helyén használt göngyöleget, valamint a nem értékesített árut elszállítani.
(6) A piacot mind az árusok, mind a vásárlók kötelesek tisztántartani, illetve a szemetet, hulladékot a kijelölt hulladékgyűjtőben elhelyezni.
(7) Aki a piacon engedély, vagy helypénz megfizetése nélkül foglal el árusítóhelyet és azt az üzemeltető felszólítására sem hagyja el, a piacról legfeljebb három hónapra kitiltható.
(8) A piac teljes területén fokozott védelmet élveznek a növényzettel borított területrészek, melyeken parkolni, áthajtani, árut vagy göngyöleget tárolni tilos.
(9) Kiegészítő helyiségként a piachoz tartozik a Kossuth út 3. számú ingatlannal szemközt elhelyezkedő, a víz- és áramvételi lehetőséget biztosító WC-blokk épülete, amely akadálymentes illemhelyet is tartalmaz. Mindez a piaci árusítás időtartama alatt térítésmentesen vehető igénybe.
5. A piac rendje
7. §
(1) A piac rendjét, a forgalomba hozott termékeket, valamint a jogszabályokban foglaltak megtartását a jegyző, a jegyző által kijelölt ügyintéző, az ellenőrzésre jogosult más hatóságok, valamint tagjaik tekintetében a területi gazdasági kamarák végzik.
(2) A piac területén a már meglévő zöldséges faház kivételével üzlethelyiség nem létesíthető. E rendelkezésből fakadóan a piacon nem hozható forgalomba olyan árucikk, termék, amelynek forgalomba hozatalát magasabb szintű jogszabály működési engedéllyel rendelkező üzlethez köti, kivéve mozgóbolt működtetése.
8. §
(1) A piaci napokon kívül a piac területének használatára Pétervására Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület-használatról szóló önkormányzati rendelete szabályait kell alkalmazni.
(2) A rendeletben nem szabályozott kérdések tekintetében a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, továbbá a vásárokról, a piacokról és bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13.) Korm. rendelet, valamint a vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999.(VI.8.) EüM rendelet vonatkozó rendelkezései az irányadók.
6. Záró rendelkezések
9. §
(1) Ez a rendelet 2020. február 1-jén lép hatályba.(2) E rendelet az Európai Parlament és a Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvében megfogalmazottakkal összhangban készült.
1

Az 1. melléklet a Pétervására Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.