Gige Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018.(II.14.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjáról

Hatályos: 2018. 02. 15

Gige Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §. a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

1.§


A rendelet hatálya Gige Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötések létesítésére (a továbbiakban: anyakönyvi esemény), valamint a Csökölyi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: hivatal) anyakönyvvezetőire terjed ki.


Értelmező rendelkezések

2.§


E rendelet alkalmazásában:

  1. hivatali helyiség: Gige Község Önkormányzata székhelyén a Gige, Kossuth u. 5. szám alatt lévő Kultúrház nagyterme
  2. munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény: Csökölyi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőire irányadó munkarenden kívüli időben történő anyakönyvi esemény

3.   többletszolgáltatás:

  3.1. a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény,

  3.2. a munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény


Az anyakönyvi eseményen nyújtott többletszolgáltatás engedélyezése és annak díjazása

3.§


(1) A hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény engedélyezését az anyakönyvi eseményre történő bejelentkezéskor kell kérelmezni.

(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.


(3) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvi alapiratok és a személyes adatok védelme biztosított. A külső helyszínen zajló anyakönyvi események lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.



4.§


(1) Az anyakönyvi esemény többletszolgáltatásért a 1. mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.  A díjak a mindenkor hatályos ÁFA-t nem tartalmazzák.


(2) Mentes a díjfizetési kötelezettség alól: a rendkívüli körülmény, különösen a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az egészségügyi és szociális intézményben vagy lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény. Rendkívüli körülménynek minősül az is, ha valamelyik házasuló mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében történő megjelenés. E körülmény fennállását kérelmükben a felek megjelölni kötelesek.


(3) A többletszolgáltatás díját az anyakönyvi esemény megrendezése előtt legalább 15 nappal korábban kell megfizetni a Csökölyi Közös Önkormányzati Hivatal pénzforgalmi számlájára.

(4) Amennyiben az anyakönyvi esemény az Önkormányzat hibájából meghiúsul, a kérelmező részére a befizetett szolgáltatási díjat vissza kell fizetni.


A munkaidőn kívül anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezető

díjazása

5.§


A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenkénti díjazás illeti meg, melyet a munkáltató fizet meg számára. Az eseményenkénti díjazás összegét a 2. melléklet bruttó összegben tartalmazza.


Záró rendelkezés

6.§


(1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett házassági szándékot követő anyakönyvi eseményre kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli, továbbá munkaidőn kívüli házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetett díjakról szóló 4/2017. (VI. 21.) önkormányzati rendelet.



Gige, 2018. február 13.


                      Dr. Bálint Ildikó                                                Gyura Tiborné

                         polgármester                                                          jegyző



Rendelet kihirdetve:

2018. február 14.


Gyura Tiborné

jegyző