Györe Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közutakon történő behajtás korlátozásáról, a behajtáshoz szükséges közútkezelői hozzájárulás kiadásának rendjéről

Hatályos: 2017. 07. 01

Györe Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Rész

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya


1. §


E rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

minden személy- és tehergépkocsira, valamint vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járműre, a behajtani tilos tábla közúti jelző táblák hatálya alá tartozó útszakaszokra történő behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjére.

2. §


A rendelet személyi hatálya kiterjed minden járműtulajdonosra és üzemeltetőre, aki a rendelettel érintett területen a rendelet hatálya alá tartozó járművel kíván közlekedni.

3. §


(1) A rendelet területi hatálya kiterjed mindenkire, aki az 1. § hatálya alá tartozó járművel Györe község közigazgatási területén önkormányzati utakon közlekedik.


(2) Az 1. sz. mellékletben megjelölt önkormányzati úton a tilalmat a gépkocsival behajtani tilos tábla jelzi, melyet a KRESZ szabályai szerint kell kihelyezni.


(3) A   korlátozással érintett önkormányzati útra a rendelet tárgyi hatálya alá tartozó járművel behajtani kizárólag az önkormányzat által kiadott behajtási engedély birtokában lehet.

4. §


A rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, - megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt),

e) az út-, vagy közműépítést, illetve az út vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző,

f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző tehergépkocsira.

II. Rész

1. Az önkormányzati tulajdonú utakon lévő közlekedés szabályairól


5. §


(1) A rendelet hatálya alá tartozó utakon a korlátozás elrendelését a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(11.3.) KPM-BM együttes rendelet 14. § 1) pontjának megfelelő közúti jelzőtábla kihelyezésével kell jelölni.


(2) A korlátozást előíró közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokon korlátozás hatálya alá tartozó járművel kizárólag Györe Község Önkormányzata által kiállított behajtási engedély birtokában szabad közlekedni. A behajtási engedélyek kiadásának, felhasználásának és felülvizsgálatának, valamint visszavonásának rendjét e rendelet szabályozza.


(3) A korlátozással érintett önkormányzati utak jegyzéke az 1. mellékletben található.


(4) Önkormányzati útra ideiglenes forgalomkorlátozást, forgalmi rend változást a Képviselő-testület felhatalmazásával a Polgármester jogosult elrendelni, melyről a helyi lakosságot, rendőrséget, a helyben szokásos módon tájékoztatni kell.


2. A behajtási engedély adattartalma


6. §


(1) A Képviselő-testület a behajtási engedélyek kiadására és használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek esetleges visszavonására vonatkozó hatáskört a Polgármesterre ruházza át és ő gyakorolja az e rendeletben meghatározottak szerint.


(2) Az engedély tartalmazza, hogy

a) mely járműre vonatkozik (forgalmi rendszámmal, ill. más azonosításra alkalmas módon),

b) a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

c) az engedély az e rendelet mely szakasza szerint került kiadásra,

d) az engedély érvényességi idejét,

e) a korlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, amelyre az engedély érvényes.

3. A behajtási engedély kiadásának feltételei


7. §


(1) Az engedély kiadása iránti kérelmet egy adott járműre vonatkozóan, a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolásával a jármű üzembentartója, tulajdonosa, valamint az utóbbiak képviseletében eljáró személy nyújthat be (a továbbiakban: kérelmező).


(2) Engedély egy adott járműre adható ki az e rendelet által előírt feltételek fennállásának megfelelő igazolása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani engedély kiadása iránti kérelmet, úgy a kiadás feltételeinek fennállását mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön kell igazolnia. Megfelelő igazolás esetén minden járműre külön engedélyt kell kiadni.


(3) A (2) bekezdés szerinti igazolás akkor megfelelő, ha a kérelmező az eredeti okiratokat a kérelem benyújtásakor az ügyben eljáró ügyintézőnek bemutatja, vagy a kérelemhez az eredeti okiratok hitelesített másolatát mellékeli.


(4) Az engedély csak méltányolható érdekből adható ki, melyek a következők lehetnek:

a) a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz, vagy onnan árut szállítanak, és az áru be- és kirakodása másként nem, vagy csak aránytalanul nagy nehézségek árán oldható meg.

b) a gépjármű forgalmi engedélyében a tulajdonos, üzembentartó, illetve a velük kötött megállapodás alapján megjelölt használó lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, illetve telephelye a korlátozással érintett területen található és a gépjárművet a kérelemben megjelölt saját ingatlanán belül – garázsban, udvaron – helyezi el.

c) a jármű behajtásához közérdek fűződik. Ennek fennállását – lehetőség szerint – okirattal kell bizonyítani.

d) a korlátozási tilalommal érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építő- és egyéb anyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg.


(5) A (4) bekezdésben meghatározott feltételek fennállását a kérelmezőnek igazolnia kell.


(6) Amennyiben a behajtási engedély kibocsátásának feltételei maradéktalanul teljesülnek, a polgármester a behajtási engedélyt a kérelem benyújtásától számított 5 napon belül adja meg.

4. A behajtási engedély iránti kérelem


8. §


(1) Az engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni azt a behajtási tilalom hatálya alá tartozó utat, útszakaszt, valamint azt az ingatlant, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását igényli.


(2) A behajtási engedély iránti kérelmet írásban, e rendelet 2. mellékletében található nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani. A kérelmet a gépjármű tulajdonosa, üzembentartója nyújthatja be, illetve annak az ingatlannak a tulajdonosa, akihez a korlátozással érintett járművei szállítás történik.


(3) Az engedély a kiadás napjától kezdődően az engedélyező határozatban megjelölt időpontig érvényes.


(4) Az engedély a meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját az engedélyesnek haladéktalanul értesíteni kell.


5. A behajtási engedély formái


9. §


Az engedély formái:

a) eseti behajtási engedély esetén meghatározott időszakban történő be- és kihajtásra (30 nap, mely különösen méltányolható esetben legfeljebb 90 napra),

b) behajtási engedély határozatlan időre (tekintettel a 7. § (4) bekezdés b) pontjára).

6. A behajtási engedély felülvizsgálata és visszavonása


10. §


(1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szerv a rendőrség és Györe Község Önkormányzata.


(2) Amennyiben az ellenőrzés során az ellenőrzést végrehajtó azt tapasztalja, hogy a behajtási engedélyt a rendeletben meghatározottaktól eltérően használják fel, kezdeményezheti a behajtási engedély visszavonását.

7. A behajtási engedély használata


11. §


(1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel való behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. Az eseti behajtási engedélyt a gépjármű vezetőjének jól látható helyen kell elhelyeznie.


(2) Az engedélyről bármilyen formában készített másolat nem használható fel.

8. Záró rendelkezések


12. §


A rendelet 2017. július 1-én lép hatályba.


Györe, 2017. június 29.




                        Filamella Tibor                                             dr. Dobai Sándor

                         polgármester                                                         jegyző



Záradék:

A rendelet 2017. június 30-án kihirdetésre került.


Györe, 2017. június 30.

                                                                                                 dr. Dobai Sándor

                                                                                                           jegyző