Kercaszomor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2006.(VIII.31.) önkormányzati rendelete

Kercaszomor község szabályozási tervének valamint helyi építési szabályzatának jóváhagyásáról

Hatályos: 2016. 01. 29- 2017. 03. 22

Kercaszomor Községi Önkormányzat Képviselőtestületének

10/2006. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

Kercaszomor Község Szabályozási Tervének valamint Helyi Építési Szabályzatának jóváhagyásáról


Kercaszomor Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7.§ (3) bekezdés c./ pontjában és a 13.§ (1) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló, módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított feladat és hatáskörében eljárva, továbbá az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről (a továbbiakban: OTÉK) szóló 253/1997. (XII.2O.) Kormányrendelet 4.§ (3) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


I. Fejezet


ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK


1. §


A Képviselő Testület ezen rendeletben Kercaszomor Község Helyi Építési Szabályzatát (továbbiakban: szabályzat), mellékleteivel, valamint a Belterület Szabályozási Tervlapját és a Külterület Szabályozási Tervlapját (továbbiakban: szabályozási tervek) közzéteszi, és kötelező alkalmazását elrendeli.


2.§


(1) A rendelet hatálya Kercaszomor község (továbbiakban: a község) közigazgatási területére terjed ki.

(2) A község területén állandó, vagy ideiglenes jelleggel területet felhasználni, építési telket és területet kialakítani, épületet, továbbá műtárgyat és más építményt építeni, felújítani, helyreállítani, kialakítani, korszerűsíteni, bővíteni, bontani, elmozdítani, rendeltetését megváltoztatni, használatba venni, valamint ilyen célokra hatósági engedélyt adni csak az egyéb vonatkozó hatályos jogszabályok, a szabályzat, valamint a szabályozási tervek együttes alkalmazásával szabad.


3.§


A község területének tagolása jogalkalmazási szempontból:

(1) A község területe jogalkalmazási szempontból belterületre és külterületre van felosztva, a bel- és külterület jelenlegi és tervezett határát a szabályozási tervek tartalmazzák.

(2) Külterületi földrészlet belterületbe vonására a jóváhagyott szabályozási terv hatályba lépése után kerülhet sor. A belterületbe vonandó telkek helyrajzi számait a 3. sz. melléklet tartalmazza, mely telkekre, vagy azoknak a szabályozási tervlapon belterületbe vonandó részére az önkormányzat elővásárlási jogot terjeszt ki.


4.§


A község területének tagolása építési használati szempontból:

(1) A község területe építési szempontból beépítésre szánt területre és beépítésre nem szánt területre van felosztva.

(2) A településszerkezeti terv a beépítésre szánt területeket sajátos építési használatuk szerint

  • falusias lakóterület                                                                    FL     jelű
  • településközpont vegyes terület                                                TV     jelű
  • kereskedelmi, szolgáltató terület                                           KSZG     jelű
  • egyéb ipari terület                                                                   IEG     jelű
  • üdülőházas terület                                                                    ÜÜ     jelű
  • különleges terület                                                                     KÜ     jelű

területfelhasználási egységekbe sorolja.


(3) A településszerkezeti terv a beépítésre nem szánt területeket sajátos építési használatuk szerint

  • közlekedési terület                                                                   KÁ     jelű
  • közműépítmények területe                                                        KÉ     jelű
  • közpark, közkert zöldterület                                                    ZKP     jelű
  • védelmi (védett és védő) célú erdőterület                                ERV     jelű
  • gazdasági célú erdőterület                                                     ERG     jelű
  • általános mezőgazdasági terület                                               MÁ     jelű
  • kertes mezőgazdasági terület                                                   MK     jelű
  • vízgazdálkodási terület                                                               V     jelű

területfelhasználási egységekbe sorolja.


5.§


(1) A szabályozási terv a beépítésre szánt területfelhasználási egységeket a telek mérete, beépítési mód, telek beépíthetősége, megengedett építménymagasság, előkert előírt mérete, a közművesítettség mértéke, a zöldterület nagysága, a környezetterhelési határértékek, korlátozások, tilalmak, feltételek figyelembevételével építési övezetekbe, a beépítésre nem szánt területeket övezetekbe sorolja.

(2) Minden telekre és területre a szabályozási terven jelölt területfelhasználási, építési övezeti vagy övezeti besoroláshoz tartozó beépítési és telekalakítási szabályokat kell alkalmazni, a terület jelenlegi használatától, belterületi, vagy külterületi fekvésétől függetlenül.

(3) A község területén az OTÉK 42.§-ban előírt számú személygépkocsi elhelyezési lehetőségét az építmény telkén kell biztosítani.

(4) Terepszint alatti személygépkocsi parkoló, vagy garázs a beépítésre szánt területen az építési övezetben megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség mértékéig, belterület beépítésre nem szánt területein az erdőterület kivételével legfeljebb 0,3 szintterület sűrűség mértékig minden övezetben létesíthető.

(5) Ahol a kialakult, ill. építési engedéllyel rendelkező állapot az előírt parkolószám biztosítását telken belül nem teszi lehetővé, az OTÉK előírásai szerint számított közterületi parkoló-használatot megszerzett jognak lehet tekinteni. Új épület építésére, átalakításra, használati mód-változásra, bővítésre engedély csak úgy adható, ha az OTÉK szerint számított megnövekedett parkolómennyiségnek a szabályozási előírásokban meghatározott százaléka saját telken biztosítható.

(6) A község területén lévő földgáz szállítóvezetékek védőterületén épület illetve építmény csak a vezetékek tulajdonosának engedélyével helyezhető el.

II. Fejezet


BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETFELHASZNÁLÁSI EGYSÉGEK

ÉPÍTÉSI ÖVEZETI TAGOLÁSA,

ÉPÍTÉSI ÉS TELEKALAKÍTÁSI SZABÁLYAI


6.§


Általános előírások:

(1) Épület a beépítésre szánt területeken csak építési telken helyezhető el.

(2) Minden építési telek és közút között általában csak egy járműközlekedésre alkalmas kapcsolat létesíthető, legfeljebb 6,5 m szélességben. Amennyiben a telken elhelyezett rendeltetés személy és teher forgalmának elválasztása azt indokolttá teszi, illetve lakótelek esetén annak szélessége az utcavonalon mérve a 20,0 m-t meghaladja, vagy ha a lakótelek egyben saroktelek, legfeljebb két kapcsolat létesíthető.

(3) A területen épület akkor helyezhető el illetve építési engedély csak akkor adható, ha a tervezett épület az OTÉK és egyéb jogszabályok előírásainak megfelel, továbbá:

a./  a telek ellátását biztosító összes közmű, valamint az utak (legalább kopóréteg nélkül), a járdák (legalább 1,5 m szélességgel kavicsolva), legalább nyíltárkos csapadékvíz elvezetés és a közvilágítás kiépült. Amennyiben az utak építtetője nem az önkormányzat, úgy a közút kezelője a kopóréteg elkészültéig az építtető marad.

b./  a már zömében beépült területen meglevő telek esetén a telek méretére vonatkozó előírások kivételével, az övezeti előírásoknak megfelel.

c./  a kialakult jellegzetes területhasználatot, a táji és természeti értékeket nem károsítja, továbbá a felszíni és felszín alatti vizek védelmére vonatkozó szakhatósági előírásoknak megfelel.

(4) Közművesítetlen területen az OTÉK 33.§ 2. és 3. pontjában meghatározott villamosenergia, ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz elvezetés akkor tekinthető biztosítottnak, ha az önkormányzat, vagy közműépítő társulat annak megépítését az épület használatba vételéig vállalja.

(5) A beépítésre szánt területen építési és használatbavételi engedély csak akkor adható, ha a szilárd burkolatú közúttól a telekhatárig legalább 8,0 m szélességű közterület biztosított, és abból legalább 3 m széles sáv a tűzoltó járművek közlekedésére alkalmas szilárd burkolattal ellátott.

(6) Korlátozások, tilalmak a szabályozási terv jelölése szerint az övezet egészére, vagy részletére vonatkozhatnak.

(7) Állattartási célú épület, vagy helyiség telken belüli elhelyezését a beépítési mintalapok jelölik.

(8) A telekre előírt zöldterület kialakítása, növényzet telepítése, véderdő telepítése, lakóépület kivételével a használatbavételi engedély megadásának feltétele.


7.§


Telekalakítás szabályai:

(1) Telekalakítás során az érintett telkek mindegyikének járműközlekedésre alkalmas közterülethez, vagy magánúthoz kell csatlakozni, valamint a telkek méreteinek meg kell felelni az övezeti előírásoknak.

(2) Beépítésre szánt területen az épületek használatbavételéhez előírt közművek és utak létesítéséről az önkormányzat, vagy a telektulajdonosok külön települési önkormányzati rendelet szerint gondoskodnak.

(3) Építésre kijelölt terület övezetén belül magánutak, és közforgalomnak átadott magánterületek, a csatlakozó közút vagy magánút kezelőjének hozzájárulásával, a közúti hatóság engedélyével alakíthatók ki.

(4) Telekalakítás során nyeles telek nem létesíthető.

(5) A történelmi településkép védelme érdekében a 157, és 660 helyrajzi számú (jelenleg Fő) utca mentén fekvő telkeknek az utcavonaltól számított 50 m mélységéig tervezett telekosztásakor a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulását be kell szerezni.

(6) A jelenleg külterületi telkeken tervezett lakóterületek művelés alóli kivonására és belterületbe vonására csak a felmerülő igényeknek megfelelően, ütemezetten adható engedély.


8.§


Kerítés létesítés szabályai:

(1) Kerítést ott kötelező építeni, ahol azt az élet és vagyonbiztonság megköveteli, jogszabály előírja, vagy a vonatkozó jogszabályok alapján az építési hatóság elrendeli.

(2) Az építési telek határvonalán kerítés építhető, ahol azt az övezeti előírás, illetve a vonatkozó jogszabályok alapján az építési hatóság nem tiltja.

(3) A telek közterületi vonalán kerítés legfeljebb 1,50 m magassággal létesíthető.

(4) Áttört (a kerítés felületének legalább 70%-ában átlátszó) kerítéshez annak magasságán belül legfeljebb 30 cm magas tömör lábazat készíthető.

(5) Ahol a szabályozási terv új szabályozási vonalat jelöl, az utcai kerítést a szabályozási vonalon kell elhelyezni.

(6) A telek oldalsó és hátsó határán (a szomszédos telkekkel határos vonalán), ahol az övezeti előírás megengedi, vagy előírja, tömör illetve áttört kerítés 1,2 m magassággal létesíthető.

(7) Telken belül csak áttört kerítés létesíthető, a tulajdonos társak hozzájárulásával, max. 1,2 m magassággal.

(8) Kerítés csak fából, drótfonatból, élő sövényből (őshonos fajokból) vagy ezek kombinációjából készülhet. Ezalól kivétel a legfeljebb 30 cm magasságú lábazat, melynek végső felülete színezett vakolat, vályog, faburkolat vagy tégla lehet.

(9) Kerítés létesítéséhez minden esetben a területileg illetékes Környezetvédelmi Felügyelőség előzetes hozzájárulása szükséges.


9.§


Építmények elhelyezésének és kialakításának általános szabályai:

(1) A telek utcai határvonalát, illetve ahol az övezeti előírás előkertre méretet határoz meg, az előkert méretével azonos távolságra fekvő, az utcai szabályozási vonallal párhuzamos vonalat építési vonalnak kell tekinteni. Több utcával határolt telek esetén, az előző mondatban meghatározott vonalat egy utcában építési vonalnak, a többi utcában minimális előkert méretnek kell tekinteni.

(2) A telken az elsődleges célt szolgáló épületet legalább egy pontjával az építési vonalon kell elhelyezni.

(3) Ahol az övezeti előírás az előkertre minimum méretet határoz meg, az nem építési vonal.

(4) Abban az övezetben, ahol az 1 sz. melléklet az előkert méretére alsó és felső értéket jelöl, annak méretét az utcában kialakult értékkel az építési hatóság elvi építési engedélyben határozza meg.

(5) A kereskedelmi, szolgáltató egységek bejáratát az utcai szabályozási vonal mögött min. 2,0 m távolságra kell elhelyezni.

(6) Az elsődleges célt szolgáló és további épületeket a telken a 2. sz. mellékletben megadott, vonatkozó mintalap szerinti, építésre kijelölt helyen kell elhelyezni.

(7) Építési vonal előtti előkertben csak terepszint alatti építmény, hirdetőtábla, zárt hulladékgyűjtő helyezhető el, épületrész a telek beépített területének számításánál meghatározott módon nyúlhat be. Gazdasági területen minimum mérettel meghatározott előkertben az előzőeken túl az épületek rendeltetéséhez szükséges porta, információ, kerékpártároló, közműcsatlakozás, stb. az épület fő funkcióját kiszolgáló mellékhelyiségek elhelyezésére szolgáló, indokolt nagyságú építmény, gyalogos és járműforgalmi terv alapján elhelyezhető.

(8) Az épületek utcai homlokzatmagassága, valamint oldalhatáron álló beépítésnél a beépített oldalhatár felőli homlokzat magassága az övezetre előírt építménymagasságot nem haladhatja meg.

(9) Oldalkert mérete nem lehet kisebb, oldalhatáron álló beépítésnél, mint az övezetre előírt építménymagasság, de legalább 4,5 m, szabadonálló beépítésnél, mint az előírt építménymagasság fele, de legalább 3,0 m, függetlenül a szomszédos épület elhelyezésétől. Amennyiben a szomszédos építmények közül valamelyik A – C tűzveszélyességi osztályba tartozik, vagy az építmény tűzállósága III – V kategória, az építmények egymástól való távolságát az OTÉK 36.§ (1) – (2) alapján kell meghatározni.

(10) Övezethatáron elhelyezkedő oldalkert méreténél az építési hatóság elvi építési engedélyben a (9) pontban meghatározottnál nagyobb értéket írhat elő.

(11) Az övezetre megengedett legmagasabb szintterület sűrűségi érték építési telkekre is vonatkozik.

(12) Utcai homlokzaton elhelyezett gépkocsitároló bejárata előtt legalább 5 m előkertet kell biztosítani.

(13) A község területén a lakóterületeken csak magastetős épület építhető. Az épület fő tetőidomának hajlásszöge 35-450 közötti lehet. Ez a korlátozás toronyszerű építményekre, épületrészekre és műemléki környezetben elhelyezett épületekre nem vonatkozik.

(14) A kialakult utcakép védelme érdekében a község területén az előkert vonalától számított 4 m-en belül a megengedett homlokzatszélesség legfeljebb 8 m lehet.[1]

(15) Telekhatáron álló, már meglévő épület falazatának utólagos hőszigetelése max. 8 cm. mértékig a szomszédos telekre átnyúlhat, későbbiekben a szomszédos telken csatlakozó épületrész építése esetén a tulajdonos köteles azt a szükséges mértékben lebontani.

(16) Terepszint alatti fedett parkoló, vagy pince az övezetre előírt szintterület sűrűség mértékéig, a telek zöldterülete kivételével az építési telken bárhol építhető.

(17) Minden közhasználatú építmény akadálymentes megközelítését és használatát biztosítani kell.

(18) Több övezet területére eső telek esetében az építési hely lehatárolásánál, a telek beépítettségének és szintterület sűrűségének meghatározásánál csak az övezet területére eső teleknagyság vehető figyelembe. Gépkocsi parkoló és zöldterület a telek szomszédos övezetbe eső részén is biztosítható.

(19) A település teljes külterülete tájképvédelmi terület övezetbe tartozik. A település tájképének a megóvása érdekében az alábbi korlátozások szükségesek:

  • A település területén távközlési és energetikai célú magasépítmény elhelyezése csak indokolt esetben, és csak az Őrségi Nemzeti Park előzetes engedélyével lehetséges. Óriás plakát és egyéb toronyszerű építmény elhelyezése tilos.
  • A település külterületén gabona siló elhelyezése tilos. Kilátó torony legfeljebb 10 m magasságig, és csak turisztikai vagy tudományos kutatási célból építhető.
  • A külterületi építmények esetében az építési engedélyezési dokumentációhoz az építmény és környezetének kapcsolatát bemutató látványtervek csatolása, az építési engedélyhez pedig az Őrségi Nemzeti Park hozzájárulása kötelező. Az új vagy átépítésre kerülő külterületi építmények esetén az Őrségi Nemzeti Park a telken belül legalább 30 m széles, fásított védőterület létesítését írhatja elő.
  • A település területén szélerőmű és szélkerék építése csak az Őrségi Nemzeti Park hozzájárulásával engedélyezhető.

(20) A rendszeresen belvízjárta területeken építmények elhelyezésére csak a belvízvédelmi rendelet hatályba lépése után adható engedély.



FL jelű FALUSIAS LAKÓTERÜLET ÉS ÖVEZETEI


10.§


Általános előírások:

(1) Elsődlegesen laza beépítésű, lakóépületek, mező- és erdőgazdasági építmények elhelyezésére kijelölt terület.

(2) A területen önálló épületben, vagy vegyes rendeltetésű épületben az alábbi rendeltetési egységek helyezhetők el:

  • lakóépület
  • a terület rendeltetését nem zavaró hatású mezőgazdasági és erdőgazdasági üzemi létesítmények
  • kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület
  • szálláshely szolgáltató épület
  • a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású kézműipari egység
  • helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület
  • sportlétesítmény

(3) A megengedett legnagyobb szintterület sűrűség 0,5.


11.§


Építési övezetekre vonatkozó előírások:

(1) A szabályozási terv a területfelhasználási egységet a FL-001 - FL-011 jelű építési övezetekbe sorolja.

(2) Övezeti tagolást a beépítésre szánt terület szabályozási terve, az övezetekre vonatkozó előírásokat az 1. sz. melléklet 1. sz. táblázata tartalmazza.

(3) Az FL-004 jelű övezet a vadászház területe. Az övezetben telekalakítás nem engedélyezhető.

(4) Az övezetek területén építmények a szabályozási előírások és a telek beépítési mintalapok együttes alkalmazásával helyezhetők el.



TV jelű TELEPÜLÉSKÖZPONT VEGYES TERÜLET ÉS ÖVEZETEI


12.§


Általános előírások:

(1) Elsődlegesen tömör beépítésű, lakóépület, településszintű igazgatási, kereskedelmi, szolgáltató, oktatási, egészségügyi, szociális és sportolási célú építmények elhelyezésére kijelölt terület.

(2) A területen önálló épületben, vagy vegyes rendeltetésű épületben az alábbi rendeltetési egységek helyezhetők el:

  • lakás
  • igazgatási épület
  • kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
  • egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális egység
  • sportlétesítmény
  • a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású gazdasági egység az OTÉK 31.§ (2) betartásával

(3) A megengedett legnagyobb szintterület sűrűség 0,8.


13.§


Építési övezetekre vonatkozó előírások:

(1) A szabályozási terv a területfelhasználási egységeket a TV-001 - TV-002 jelű építési övezetekbe sorolja.

(2) Az övezetekre vonatkozó előírásokat az 1. sz. melléklet 2. sz. táblázata tartalmazza.

(3) Az övezetek területén építmények a szabályozási előírások és a telek beépítési mintalapok együttes alkalmazásával helyezhetők el.



KSZG jelű KERESKEDELMI, SZOLGÁLTATÓ TERÜLET ÉS ÖVEZETEI


14.§


Általános előírások

(1) Elsődlegesen alacsony környezetterheléssel járó gazdasági építmények elhelyezésére kijelölt terület.

(2) A területen önálló épületben, vagy vegyes rendeltetésű épületben az alábbi rendeltetési egységek helyezhetők el:

  • minden, nem jelentős zavaró hatású gazdasági célú egység
  • gazdasági célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások
  • igazgatási, egyéb irodaépület
  • sportlétesítmény
  • egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális egység az OTÉK 31.§ (2) betartásával
  • közösségi szórakoztató, kulturális egység az OTÉK 31.§ (2) betartásával

(3) A megengedett legnagyobb szintterület sűrűség 1,0.


15.§


Építési övezetekre vonatkozó előírások:

(1) A szabályozási terv a területfelhasználási egységet a KSZG-001 – KSZG-002 jelű építési övezetbe sorolja.

(2) Az övezeti tagolást a beépítésre szánt terület szabályozási terve, az övezetre vonatkozó előírásokat az 1. sz. melléklet 3. sz. táblázata tartalmazza.

(3) Az övezet területén építmények a szabályozási előírások és a telek beépítési mintalapok együttes alkalmazásával helyezhetők el.



IEG jelű EGYÉB IPARI TERÜLETEK ÉS ÖVEZETEI


16.§


Általános előírások

(1) Elsődlegesen alacsony környezetterheléssel járó ipari, településgazdálkodási építmények elhelyezésére kijelölt terület.

(2) A területen önálló épületben, vagy vegyes rendeltetésű épületben az alábbi rendeltetési egységek helyezhetők el:

  • mindenfajta, alacsony környezetterheléssel járó ipari gazdasági célú egység
  • szociális, egészségügyi, oktatási egységek
  • településgazdálkodási építmények
  • igazgatási és védelmi célú egység
  • ipari termelő és termelő jellegű szolgáltatási tevékenységek építményei, saját termékek forgalmazása
  • mezőgazdasági termények és segédanyagok tárolás, kezelés és forgalmazás építményei
  • energiaszolgáltatás építményei

(3) A megengedett legnagyobb szintterület sűrűség 1,0.


17.§


Építési övezetekre vonatkozó előírások:

(1) A szabályozási terv a területfelhasználási egységet az IEG-001 – IEG-002 jelű építési övezetekbe sorolja.

(2) Az övezeti tagolást a beépítésre szánt terület szabályozási terve, az övezetekre vonatkozó előírásokat az 1. sz. melléklet 3. sz. táblázata tartalmazza.

(3) Az övezetek területén építmények a szabályozási előírások és a telek beépítési mintalapok együttes alkalmazásával helyezhetők el.



ÜÜ jelű ÜDÜLŐHÁZAS ÜDÜLŐTERÜLET ÉS ÖVEZETEI


18.§


Általános előírások:

(1) Elsődlegesen változó üdülői kört kiszolgáló, hosszabb tartózkodásra szolgáló üdülő-épületek, üdülőtáborok, kempingek elhelyezésére kijelölt terület.

(2) A területen önálló épületben, vagy vegyes rendeltetésű épületben az alábbi rendeltetési egységek helyezhetők el:

  • kereskedelmi szállás jellegű üdülő egységek
  • korlátozott vendégkört kiszolgáló üdülő egységek
  • üdülő táborok
  • oktatási, kulturális és művészeti tevékenység rendeltetési egységek
  • kempingek
  • a telken elhelyezett üdülő férőhely vendégkörét kiszolgáló kereskedelmi, szolgáltató egység
  • a telken elhelyezett üdülő férőhely vendégkörét kiszolgáló vendéglátó egység
  • a telken elhelyezett üdülő férőhely vendégkörét kiszolgáló sportlétesítmény

(3) A megengedett legnagyobb szintterület sűrűség 0,2.


19.§


Építési övezetekre vonatkozó előírások

(1) A szabályozási terv a területfelhasználási egységet az ÜÜ-001 jelű építési övezetbe sorolja.

(2) Övezeti tagolást a beépítésre szánt terület szabályozási terve, az övezetre vonatkozó előírásokat az 1. sz. melléklet 4. sz. táblázata tartalmazza.

(3) Az övezetek területén építmények a szabályozási előírások és a telek beépítési minta-lapok együttes alkalmazásával helyezhetők el.



KÜ jelű KÜLÖNLEGES TERÜLET ÉS ÖVEZETEI


20.§


Általános előírások:

(1) Rendeltetésük, védelmük, vagy az elhelyezhető építmények alapján különleges szabályozást igénylő területek.

(2) Az egyes területeket csak az ott megjelölt célra lehet felhasználni.

(3) A megengedett legnagyobb szintterület sűrűség 1,0.


21.§


Építési övezetekre vonatkozó előírások:

(1) A szabályozási terv a területfelhasználási egységet tervezett, vagy meglevő hasznosítás figyelembevételével a KÜ 001 – KÜ 003 jelű építési övezetekbe sorolja.

(2) Övezeti tagolást a beépítésre szánt terület szabályozási terve, az övezetekre vonatkozó előírásokat az 1. sz. melléklet 5. sz. táblázata tartalmazza.

(3) Az övezetek telkein építmények szabadonálló beépítési móddal, a szabályozási előírások alkalmazásával helyezhetők el.


22.§


A különleges területfelhasználási egység övezeteinek rendeltetése:

(1) A KÜ-001 jelű övezet a református és katolikus temetők területének övezete, területén csak temetkezési célú építmények és az azokhoz kapcsolódó, a temető funkció rendeltetésszerű működéséhez tartozó egyéb építmények helyezhetők el.


(2) A KÜ-002 jelű övezet a református templomok területei.

A területeken meglévő vagy új épületekben:

  • vallási tevékenység,
  • oktatási tevékenység,
  • kulturális és művészeti tevékenység,
  • egészségügyi, szociális tevékenység

célját szolgáló rendeltetési egységek, valamint rendeltetésszerű működésükhöz szükséges egyéb építmények helyezhetők el a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye alapján.

(3) A KÜ-003 jelű övezet a határsáv területe, állami terület. A területen honvédelmi célú létesítmények rendeltetési egységei, valamint a működésükhöz szükséges egyéb építmények helyezhetők el a területileg illetékes honvédelmi szervek hozzájárulása alapján.

III. Fejezet


BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETFELHASZNÁLÁSI EGYSÉGEK ÖVEZETI TAGOLÁSA,

ÉPÍTÉSI ÉS TELEKALAKÍTÁSI SZABÁLYAI


23.§


Általános előírások:

(1) Beépítésre nem szánt területen építmény a területekre előírt beépíthetőség mértékéig, akkor helyezhető el, ha a tervezett építmény az OTÉK és egyéb jogszabályok előírásainak megfelel, továbbá:

a./  az építmény rendeltetése, az építési terület, vagy telek nagysága az övezeti előírásoknak megfelel

b./  épülethez víz, villany, szennyvízcsatorna közműcsatlakozás az üzemeléshez szükséges mértékben biztosított

c./  a szilárd burkolatú közúttól az épület telekhatáráig min. 12,0 m szélességű közterület biztosított, és abból legalább 3,0 m széles sáv a tűzoltó járművek közlekedésére alkalmas szilárd burkolattal ellátott

d./  a beépítés a kialakult jellegzetes területhasználatot, a táji és természeti értékeket nem károsítja, továbbá a felszíni és felszín alatti vizek védelmére vonatkozó szakhatósági előírásoknak megfelel

(2) Az egyes övezetek területén csak az ott megjelölt építmények helyezhetők el.

(3) Telekalakítás csak akkor engedélyezhető, ha a kialakított telkek mindegyike jármű-közlekedésre alkalmas közterülethez csatlakozik, a már beépített telek nagysága, beépítettsége telekalakítás után is megfelel az övezeti előírásoknak.

(4) Beépítésre nem szánt területen az épület üzemeléséhez szükséges közművek kiépítéséről az épület tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.

(5) A Szabályozási Tervlapon jelölt Natura 2000 területeken, valamint az ökológiai (zöld) folyosó területén gazdasági és építési tevékenység az övezeti előírások betartása mellett csak a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság jóváhagyásával lehetséges.

(6) Közterületen építmény a 24.§ és a 27.§ előírásai szerint helyezhető el.



K jelű KÖZLEKEDÉSI, KÖZMŰ TERÜLETEK ÉS ÖVEZETEIK


24.§.


Általános előírások:

(1) E rendelet alkalmazásában közlekedési és közmű terület a szabályozási tervlapon ilyen célra jelölt közterület, illetve közforgalomnak átadott magánterület és telek.

(2) A közlekedési terület elsődlegesen a közúti közlekedés, vasúti közlekedés, kerékpár közlekedés közművek, hírközlés, vízelvezető rendszer, környezetvédelem építményeinek, valamint esővédők, köztárgyak és a terület fenntartásához szükséges gazdasági építmények elhelyezésére kijelölt terület.

(3) A területeket a szabályozási terv, rendeltetésük szerint KÁ-001 – KÁ-004 és KÉ-001 - KÉ-002 jelű övezetekbe sorolja.

(4) Az egyes övezetekben csak annak rendeltetési célját szolgáló építmények és OTÉK 26.§ (3) bekezdésében meghatározott építmények helyezhetők el, az elhelyezéshez és telekalakításhoz az övezet kezelőjének hozzájárulását meg kell szerezni.

(5) A területfelhasználási egység területén épületek szabadonálló beépítési móddal, közterületen helyezhetők el.

(6) Pince csak épület alatt létesíthető.

(7) Építménymagasság a toronyépítmények és egyéb műtárgyak kivételével legfeljebb 4,5 m.

(8) Utak alatt, a közművek elhelyezésénél, a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét mindig figyelembe kell venni. A csak távlatban várható közmű számára a legkedvezőbb nyomvonal-fektetési helyet szabadon kell hagyni.

(9) A tájkép védelme érdekében a külterületi tervezett utak mentén kétoldali fásítás kialakítása kötelező.

(10) Új elektromos vezeték csak földben vezethető. A meglévő elektromos hálózat fejlesztése, vagy átépítése esetén a tervezett vezetékek kizárólag földkábeles kialakításúak lehetnek.


25.§


Közlekedési területek rendeltetés szerinti övezeti besorolása:

(1) A KÁ-001 jelű övezet az országos közúthálózatba tartozó összekötő utak (az OTÉK besorolás szerint országos mellékutak) elhelyezésére kijelölt területek bel- és külterületen. Az övezetbe tartoznak:

Út megnev.

Települési kat.

Közút kat.

Védőtáv.

kezelő

szab. szélesség

Utcanév

7451 jelű ök. út

Magyarszombatfa - Csákánydoroszló orsz. összekötőút

K.V.

50 m

VMÁK Kht.

30,0 m

belterület,

külterület

74176 jelű ök. út

Kercaszomori orsz. bekötőút

B.V.

-

VMÁK Kht.

12,0 m

Fő utca

K.VI.

50 m

30,0 m

külterület

tervezett ök. út

tervezett Kercaszomor-Hodos ök. út

B.V.

-

-

30,0 m

belterület

K.V.

50 m

30,0 m

külterület

(2) A KÁ-002 jelű övezet a helyi közúthálózatba tartozó mellékutak (lakóutak, kiszolgáló utak), terek elhelyezésére kijelölt terület. Új út szakaszos megvalósítása esetén a zsákutca végén legalább 30x30 m kocsifordulót kell ideiglenesen kialakítani.

(3) A KÁ-003 jelű övezet mezőgazdasági utak elhelyezésére kijelölt terület.

(4) A KÁ-004 jelű övezet mezőgazdasági utak, túraútvonalak elhelyezésére kijelölt terület.

(5) A KÉ-001 jelű övezet a gáz közmű építmények elhelyezésére kijelölt terület.

(6) A KÉ-002 jelű övezet a szennyvízátemelők építményeinek elhelyezésére kijelölt terület.


26.§


(1) Telekalakítás során az egyes közlekedési területekhez legalább az alábbi szabályozási szélességet kell biztosítani:

  • országos közutak összekötő, bekötő útjai         12-30 m       mintaszelvény 3. sz. melléklet
  • bekötő út hídjai                                          5,20-5,40 m       mintaszelvény 3. sz. melléklet
  • lakó és egyéb mellékutak                                 12-16 m
  • épület megközelítését szolgáló mezei utak             12 m
  • mezei utak kétoldali vízárokkal                              12 m
  • mezei utak egyoldali vízárokkal                             10 m

(2) Az OTÉK 26.§ (2)-ben előírt szabályozási szélességektől való eltérésekből eredő károkért az út kezelője felé kártérítési igény nem érvényesíthető.



Z jelű ZÖLDTERÜLET ÉS ÖVEZETEI


27.§.


Általános előírások:

(1) A rendelet alkalmazásában zöldterületek a szabályozási terven ilyen célra jelölt közterületek.

(2) A területek elsődlegesen a pihenés, testedzés célját szolgáló, növényzettel borított zöldfelületek.

(3) A területeket a szabályozási terv, rendeltetésük szerint ZKP-001 – ZKP-002 jelű övezetekbe sorolja.

(4) Az egyes övezetekben csak annak rendeltetését szolgáló

  • sportolási, testedzési célú
  • pihenést szolgáló
  • vendéglátó
  • a terület fenntartását szolgáló
  • köztárgy célú (fedett közlekedők, fedett, nyitott pavilonok)
  • vallási célú

építmények helyezhetők el, az övezet területének legfeljebb 2%-os beépítésével.

(5) A területfelhasználási egység területén épületek szabadonálló beépítési móddal, közterületen helyezhetők el.

(6) Pince 0,3 szintterület sűrűség határig létesíthető.

(7) Építménymagasság a toronyépítmények és egyéb műtárgyak kivételével legfeljebb 4,5 m.

(8) Az OTÉK előírásai szerint számított parkolómennyiséget terepszint alatti parkolóban vagy közterületen kell biztosítani.

(9) Új zöldfelületek kialakításakor vagy meglévő zöldfelület karbantartása, felújítása esetén csak őshonos, a tájra jellemző növények telepítése engedélyezhető.


28.§


Zöldterületek rendeltetés szerinti övezeti besorolása:

(1) A ZKP-001 jelű övezetek játszótér, sport, szabadidő eltöltés céljára kijelölt területek.

(2) A ZKP-002 jelű övezetek pihenőpark, díszpark céljára kijelölt területek.



ER jelű ERDŐTERÜLETEK ÉS ÖVEZETEIK


29.§


Általános előírások:

(1) E rendelet alkalmazásában erdőterület a szabályozási tervlapon ilyen célra jelölt terület vagy telek.

(2) Az erdőterületeket a szabályozási terv elsődleges rendeltetésük szerint ERV-001 – ERV-003 jelű védelmi célú, és ERG-001 jelű gazdasági célú övezetbe sorolja.

(3) Erdőterület elsődleges rendeltetésének megváltoztatásához, más célú igénybevételéhez, építmény elhelyezéséhez az Erdészeti Hatóság előzetes engedélyét be kell szerezni.

(4) Épületek a telken, szabadonálló beépítési móddal helyezhetők el, az építménymagasság a magaslesek és egyéb toronyszerű műtárgyak kivételével a 4,5 m-t nem haladhatja meg.

(5) Pince csak épület alatt létesíthető.


30.§


Védelmi rendeltetésű erdőterületek övezeti besorolása:

(1) Az ERV-001 jelű övezetek a természeti területen található védett erdők területe. Az övezet területén építmény nem építhető. Az övezetben gazdasági tevékenység csak a területileg illetékes természetvédelmi hatóság hozzájárulásával engedélyezhető.

(2) Az ERV-002 jelű övezeteken lévő védelmi erdők a külterületi mezőgazdasági területeken keletkező zaj- és porhatástól védik a környező lakóterületeket.

(3) Az ERV-003 jelű övezeteken lévő védelmi erdők a tervezett kereskedelmi, szolgáltató és gazdasági területen keletkező zaj- és porhatástól védik a környező lakóterületeket.

(4) A véderdők telepítésére és fenntartására kötelezettek:

ERV-001 jelű övezet      a területen működő erdőgazdálkodó

ERV-002 jelű övezet      önkormányzat

ERV-003 jelű övezet      a kereskedelmi, szolgáltató és gazdasági övezetek tulajdonosai tulajdoni

hányaduk arányában


31.§


Gazdasági rendeltetésű erdőterületek övezeti besorolása:

(1) Az ERG-001 jelű övezet gazdasági célú erdőterületek erdőművelés és vadgazdálkodás céljára és az ezeket szolgáló építmények elhelyezésére kijelölt területek. Az övezet területén, amennyiben a terület nagysága a 100.000 m2–t meghaladja, az övezetben

  • erdő fenntartás
  • vadgazdálkodás
  • védelem
  • szállítás

rendeltetési egységek építményei helyezhetők el, legfeljebb a terület 0,5%-ának beépítésével.



M jelű MEZŐGAZDASÁGI TERÜLETEK ÉS ÖVEZETEI


32.§


Általános előírások

(1) E rendelet alkalmazásában mezőgazdasági területek a szabályozási tervlapon ilyen célra jelölt területek és telkek.

(2) Mezőgazdasági területek elsődlegesen növénytermesztés, állattenyésztés, termékfeldolgozás és tárolás, valamint ezt a célt szolgáló építmények elhelyezésére kijelölt területek.

(3) A szabályozási terv a mezőgazdasági területeket azok használata és a területükön elhelyezhető építmények alapján MÁ-001 - MÁ-004 jelű általános és MK-001 jelű kertes mezőgazdasági övezetekbe sorolja.

(4) Mezőgazdasági termőterületen építmény elhelyezéséhez a Talajvédelmi Szakhatóság előzetes hozzájárulását, valamint az illetékes Földhivatal engedélyét is meg kell szerezni.

(5) Épületek szabadonálló beépítési móddal helyezhetők el.

(6) Különálló pince beépített területnek számítandó.

(7) Építménymagasság a tárolótornyok, silók és egyéb műtárgyak kivételével legfeljebb 4,5 m lehet.

(8) A község közigazgatási területén birtokközpont nem alakítható ki.


33.§


Mezőgazdasági területek övezeti besorolása:

(1) Az MÁ-001 jelű övezet mezőgazdasági növénytermesztés és állattenyésztés céljára kijelölt terület. Az övezet területén, amennyiben a telek területe a 100 000 m2-t meghaladja

  • mezőgazdasági tároló
  • mezőgazdasági termékfeldolgozó
  • mezőgazdasági gépjavító
  • állattartó

rendeltetési egységek építményei helyezhetők el, a terület 1,5%-os beépítettségéig.

(2) Az MÁ-002 jelű övezet természeti területen fekvő, mezőgazdasági növénytermesztés és állattenyésztés céljára kijelölt terület. Az övezet területén, amennyiben a telek területe a 100.000 m2-t meghaladja

            - mezőgazdasági tároló

            - mezőgazdasági termékfeldolgozó

            - mezőgazdasági gépjavító

            - állattartó

rendeltetési egységek építményei helyezhetők el, a terület 1,5%-os beépítettségéig. Az övezetben gazdasági tevékenység illetve építmények elhelyezése csak a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság hozzájárulásával engedélyezhető.

(3) Az MÁ-003 jelű övezet területe védett láp területe. Az övezetben gazdasági tevékenység illetve építmények elhelyezése tilos.

(4) Az MÁ-004 jelű övezet belterületi, korábban beépítésre szánt területen rendelettel természeti területté nyilvánított, mezőgazdasági növénytermesztés és állattenyésztés céljára korlátozottan használható terület. Az övezet területén, amennyiben a telek területe a 6.000 m2-t meghaladja

            - mezőgazdasági tároló

            - mezőgazdasági termékfeldolgozó

            - mezőgazdasági gépjavító

            - állattartó

            - igazgatási

            - telkenként egy lakásegység vagy két pihenőszoba

rendeltetési egységek építményei helyezhetők el, a terület 1,5%-os beépítettségéig. Az övezetben gazdasági tevékenység illetve építmények elhelyezése csak a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság hozzájárulásával engedélyezhető.


34.§


(1) Az MK-001 jelű övezet szőlő, gyümölcsös és kert művelési ág céljára kijelölt terület. Az övezet területén az OTÉK 29.§ (3) - (4) szerinti építmények helyezhetők el.



V jelű VÍZGAZDÁLKODÁSI TERÜLETEK ÉS ÖVEZETEI


35.§


Általános előírások:

(1) Az övezetbe a folyóvizek medre és partja, a közcélú nyílt csatornák medre és partja tartozik.

(2) A területeket a szabályozási terv, rendeltetésük szerint, V-001 - V-002 jelű övezetekbe sorolja.

(3) Az övezetek területén kizárólag a rendeltetést szolgáló, a vízgazdálkodással, vízkár elhárítással kapcsolatos építmények helyezhetők el, az övezetek kialakítását, használatát a vonatkozó rendeletek szabályozzák.


36.§


Területfelhasználási egység övezeti tagolása:

(1) V-001 jelű övezet a folyók, mellékágak, partok, árvízvédő töltésrendszerek céljára kijelölt terület.

(2) V-002 jelű övezet a közcélú vízárkok céljára kijelölt területek.

IV. Fejezet


Környezetvédelmi szabályok


37.§


A föld védelméhez kapcsolódó építési és létesítési szabályok:

(1) A beépítésre nem szánt területeken az illegális szemétlerakókat meg kell szüntetni.

(2) A termőföld védelme érdekében az építési munkával érintett területek talajának termő-rétegét (humusz) le kell szedni, és újrafelhasználásig elkülönítve kell deponálni.

(3) A településen új külszíni művelésű bánya nem létesíthető. Egyéb bányászati tevékenységet csak az Őrségi Nemzeti Park előzetes hozzájárulásával szabad engedélyezni.

(4) A vízerózióra érzékeny területen elsősorban olyan mezőgazdasági tevékenységek végezhetők, amelyek a vízerózió hatásait csökkentik (pl. bakhátas művelés).

(5) A község területén lévő meliorált területeken a művelési ág megváltoztatása csak az illetékes környezetvédelmi és vízügyi hatóság hozzájárulásával történhet. A meliorációs rendszer karbantartásáért egyéb megállapodás hiányában a terület használója felelős.

(6) A rendszeresen belvízjárta területeken a művelési ág megváltoztatása csak az illetékes környezetvédelmi és vízügyi hatóság hozzájárulásával történhet.

(7) Beépítésre szánt területi felhasználásra kerülő termőföldek folyamatosan, a településfejlesztés megvalósításától függően vonhatók belterületbe.


38.§


A vizek védelméhez kapcsolódó építési és létesítési szabályok

(1) A község területén hulladéklerakó, szennyvíziszap lerakó, veszélyes anyag lerakó csak megfelelő és engedélyezett műszaki védelemmel létesíthető.

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni a keletkező szilárd és folyékony trágya, veszélyes hulladék jogszabályok és hatósági előírások szerinti, ártalommentes átmeneti gyűjtéséről és engedéllyel rendelkező átvevőhelyre szállításáról. A szennyvizek közvetlen a talajba szivárogtatása tilos.

(3) A község területén szennyvizek elszikkasztása tilos, a szennyvízszikkasztók megszüntetése kötelező, zárt szennyvízgyűjtő nem létesíthető. A szennyvízhálózatra a létesítmények szennyvizeit rá kell kötni, és a zárt szennyvízgyűjtőket meg kell szüntetni.

(4) Élővízfolyásokba, csapadékcsatornákba, elhagyott kutakba hulladékot lerakni, szennyvizet bevezetni tilos.

(5) Csapadékvíz telken belül elszikkasztható.

(6) Természetes vízfolyás partjától számított 50-50 m-en belül valamint védőtöltések lábától 6 m-en belül új épület, mesterséges építmény létesítése tilos.

(7) A talaj és a felszíni, illetve felszín alatti vizek védelme érdekében növényvédő szert, műtrágyát, útsózási anyagot csak fedett, szivárgásmentes, vízzáró szigetelésű, zárt tárolóban szabad elhelyezni.

(8) A település területén a szennyvízcsatorna csatlakozással nem rendelkező, beépített ingatlanok tulajdonosait kötelezni kell a kommunális szennyvízcsatorna rendszerre történő csatlakozásra. Ezzel párhuzamosan a meglévő zárt gyűjtőket és az egyedi szennyvízkezelési megoldásokat fel kell számolni.

(9) Használaton kívüli ásott kutat a víznyerés megszüntetésekor az ingatlan tulajdonosa köteles a szennyeződéstől való megóvása érdekében lezárni. Ásott kutakba történő szennyvízbevezetés tilos! A már meglévő bekötéseket fel kell deríteni, és meg kell szüntetni.

(10) A település közigazgatási területén lévő vízfolyások és a környezetükben kialakult állapotot megváltoztatni csak a vízügyi és a környezetvédelmi előírások betartásával szabad. A vízfolyások, tavak természetszerű állapotának fenntartásáról kezelője köteles gondoskodni.

(11) Zártszelvényű csapadékcsatornába tisztított szennyvizet bevezetni csak az I. fokú vízügyi hatóság előzetes engedélye alapján lehet.

(12) Ipari szennyvíz megfelelő előtisztítás nélkül élővízbe, vagy közcsatornába nem vezethető.

(13) Vízfolyásban, holtágakban, közkutaknál, közkifolyóknál járművet mosni, állatot fürdetni tilos.

(14) Felszíni vizeket veszélyeztető környezetből érkező vizeket a veszélyeztetés fokának megfelelően kezelni kell. Csak olyan felszíni vizeket szabad továbbvezetni, amivel a környezet veszélyeztetése kizárt.

(15) A vízgyűjtők vízminőség védelme érdekében az élővízbe vezetés előtt (ahol szükséges) az önkormányzat hordalékfogó műtárgyak elhelyezését írhatja elő.


39.§


A levegőtisztaság védelméhez kapcsolódó építési és létesítési szabályok

(1) A település közigazgatási területén új létesítmények esetében a levegőtisztaságról szóló rendeletben közzétett határértékeket nem szabad túllépni. A meglévő létesítményeknél a vonatkozó jogszabályok szerint kell eljárni.

(2) A levegőtisztaság-védelmi rendeletekben meghatározott, védelmi övezet kialakítását igénylő új tevékenységek a település területén csak a rendezési terv módosításával telepíthetők.


40.§


Az élővilág védelméhez kapcsolódó építési és létesítési szabályok

(1) A község területén az erdőfelület csökkentése csak az Erdészeti Hatóság előzetes hozzájárulása alapján engedélyezhető.

(2) A beépítésre szánt területeken előírt zöldfelület legalább 60%-át aktív zöldfelületként kell kialakítani, és folyamatosan fenntartani.


41.§


A táj védelméhez kapcsolódó építési és létesítési szabályok

(1) A település külterületének jelentős része az országos ökológiai hálózat része, védett természeti terület. Ezen területen bármely tevékenység csak a vonatkozó előírások, valamint a védett terület kezelési és fenntartási terve alapján és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével végezhető.

(2) A településkép megóvása érdekében új (elektromos, távközlési stb.) légvezeték létesítése nem engedélyezhető. A meglévő légvezetékek felújítása, korszerűsítése során törekedni kell azok földkábeles átalakítására.

(3) Belterületi új, vagy átépítésre kerülő utakon a közlekedést nem zavaró mértékű fasorokat kell telepíteni.

(4) A tájkép védelme érdekében a külterületi tervezett utak mentén kétoldali fásítás kialakítása kötelező.

(5) Új zöldfelületek kialakításakor vagy meglévő zöldfelület karbantartása, felújítása esetén csak őshonos, a tájra jellemző növények telepítése engedélyezhető. Javasolt fajok: kocsányos tölgy, kislevelű hárs, gyertyán, mézgás éger, juharok, füzek, fagyal, mogyoró, veresgyűrű som, vadkörte, vadalma, extenzív gyümölcsfák.

(6) A községben az erdőterületeken kívül meglévő értékes fa és növényállomány kivágására engedély alapján csak akkor kerülhet sor, ha az a környezetére veszélyt jelent.

(7) A gyepterületek fásítása tilos.


42.§


A települési környezet védelméhez kapcsolódó építési és létesítési szabályok

(1) A 8/2002. (III. 22.) KöM-EüM rendeletben megállapított zaj és rezgésvédelmi határérték szempontjából a beépítésre szánt területek besorolása:

          1. sorszámú területhez tartoznak:             a község területén fekvő:

                                                                       - üdülőházas üdülőterületek

                                                                       - különleges területek (temetők, templom területe)

          2. sorszámú területhez tartoznak:             a község területén fekvő:

                                                                       - falusias lakóterületek

          3. sorszámú területek:                             a község területén fekvő:

                                                                     - vegyes területek

          4. sorszámú területek:                             a község területén fekvő:

         - gazdasági területek

                                                                     - különleges területek (határsáv)

(2) A község területén állattartás kizárólag a vonatkozó jogszabályi, hatósági előírásoknak, a helyi állattartási rendeletnek és a jelen rendelet szabályainak együttes figyelembe vételével engedélyezhető.

(3) Lakás, élelmiszer feldolgozó, kezelő, forgalmazó létesítmény az állattartó épületektől 400 m távolságon belül nem létesíthető.

(4) A településen átmenő 74176 jelű bekötőúton a közlekedésből eredő zajhatások csökkentése érdekében az újonnan létesítendő épületeket az úttól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy a védendő épületeknél a zajhatások a vonatkozó rendeletekben előírt határokon (nappal 60 dB, éjjel 50 dB értéken) belül maradjanak. Amennyiben a tervezett építmény a szabályozási vonaltól számított 10 m-en belül kerül elhelyezésre vagy átalakításra, a zajhatár értékek betartását az építési engedélyhez mellékelt zajhatás vizsgálattal kell igazolni.

(5) A településen átmenő 74176 jelű bekötőút mentén lévő ingatlanokon a közlekedésből eredő zajhatások csökkentése érdekében a korábban leírt jellemzőkkel tömör utcai kerítés létesítése, fokozott hangszigetelésű nyílászárók beépítése, valamint az előkert fásítása javasolt.


43.§


Épített környezet védelméhez kapcsolódó építési és létesítési szabályok

(1) A településen található műemlék:

megnevezés

hrsz.

azonosító

határozatszám

leírás

Református fa harangláb

563/1

MJ 7782

5800/1986

népi, szoknyás harangláb

Műemléki ingatlan területén az építéshatósági jogkört a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal gyakorolja.

(2) Védett műemléki környezet (az érintett telkek helyrajzi számai):

456

457

461

561

562

563/2

564

565

566

567

568

569

570

571

660 (út, részben)

A védett műemléki környezet területén engedélyköteles építési munkák engedélyezéséhez Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulása szükséges.

(3) Nyilvántartott régészeti lelőhelyek:


azonosító

helye

régészeti lelet

érintett helyrajzi számok

1.

47674

Szomoróc keleti határától délre

Puszta temető

0230

A régészeti lelőhelyek által érintett ingatlanokon bármilyen földmunkával járó beruházás esetén a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. Tv. szerint kell eljárni. A régészeti lelőhelyekkel érintett ingatlanokon a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakhatóságként jár el.

(4) Az önkormányzatnak el kell készíteni az építészeti örökség helyi védelméről szóló rendeletet. A védett épületeken funkcióváltás és felújítás esetén lehetőség szerint az épület eredeti építészeti elemeit (párkány, tetőszerkezet, nyílászáró stb.) meg kell őrizni, ezek hiánya esetén azokat a fellelhető adatok alapján vissza kell állítani. Emellett építési munkával elsősorban az eredeti állapot visszaállítását, a toldalékok elbontását, valamint az épület környezetének kertészeti felújítását kell biztosítani. A helyi védelmi rendelet hatályba lépéséig a fent említettektől eltérő átalakítás illetve bontás esetén az építési engedélyhez és a használatbavételhez a területileg illetékes Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulása szükséges.

A helyi védelemre javasolt épületek jelenlegi helyrajzi számai:

5/2, 18, 40/2, 48, 54, 63, 65, 75, 78, 84, 87, 90, 94, 99, 100, 119, 132, 137, 144, 146, 149, 191, 192, 194, 199, 201, 211, 219, 230, 231, 247, 273, 431, 457, 461, 462, 463, 469, 479, 481/1, 517, 1005, 1033, 1087.

(5) Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága felmérést készített az egyedi tájértékek megóvása érdekében. Kercaszomoron a következő objektumok kerültek felmérésre:

Sorszám

Hrsz.

Megnevezés

Típus

1.

563

Szomoróci harangláb

1.1.2.3.

2.

430

Régi boronafalú lakóház

1.1.1.6.

3.

431

Régi boronafalú lakóház

1.1.1.6.

4.

191

Vályogház (tömésház)

1.1.1.6.

5.

461

Kódisállásos lakóház, istálló, lábaspajta

1.1.1.6.

6.

461

Szomoróci családi temető és

sírköve

1.1.4.3.

1.1.4.1.

7.

0230

Pusztatemető

1.1.4.3.

8.

0293

Malomkerti forrás

1.1.7.

9.

064

Református templom és

templomkert

1.1.8.2.

2.1.1.2.

10.

402

Szomoróci temető idős hársa

2.1.1.2.

11.

0186/1

Öreg szelídgesztenye fa

2.1.1.1.

2.2.1.6.

12.

585

Kocsányos tölgyek és

lakóház

2.1.1.1.

1.1.1.6.

13.

247, 157

2 db hársfa



Az egyedi tájértékek érintettsége esetén az építési engedélyezési eljárásban a vonatkozó jogszabályok alapján az illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség tájvédelmi szakhatóságként működik közre.

(6) A településkép védelme érdekében az új épületek és építmények építése valamint a meglévők bővítése illetve felújítása esetén csak a következő, hagyományos építőanyagok kerülhetnek felhasználásra:

  • falszerkezet: égetett agyagtermékek, vályog, ezen kívül tartószerkezeti okokból beton, vasbeton, burkolva, vakolva
  • tetőszerkezet: fa
  • tetőfedés: égetett agyag cserép, fazsindely, természetes pala
  • homlokzati nyílászárók: fa külső felülettel
  • homlokzatburkolat: vakolat, fa- és téglaburkolat. [2]

V. Fejezet


VÉDŐTÁVOLSÁGOK


44.§


(1) Országos közutak tengelyétől számított 50-50 m távolságon belül építmény csak a külön jogszabályokban előírt feltételek szerint helyezhető el. A korlátozással érintett utak:

  • 7451 jelű Magyarszombatfa-Csákánydoroszló összekötő út
  • 74176 jelű Kercaszomori bekötőút

(2) A település külterületén a belterületi határtól mért 100 m-en belül az állattartás tilos. Üzemi szintű állattartása (jelentős állatlétszámra) országos szintű jogszabály ír elő védőövezeti korlátozásokat.

(3) A települést ellátó a Lenti – Velemér - Őriszentpéter 20 kV-os védőtávolsága 5-5 m a szélső vezetékektől mérve. A védőtávolságon belül épület elhelyezése nem engedélyezhető.

(4) A természetes vízfolyások partján annak meder karbantartására a 6 m sávot szabadon kell hagyni. A település külterülete védett természeti területnek minősül, ezért a természetes vízfolyások partjától számított 50 m-en belül valamint védőtöltések lábától 6 m-en belül új épület, mesterséges építmény létesítése tilos.

(5) A gázvezetékek védőtávolságait a vonatkozó jogszabályok tartalmazzák. Egyéb csökkentő tényező hiányában a nagyközépnyomású vezeték 5 m, a középnyomású vezetékek 4 m távolságán belül a vezeték műszaki állapotát veszélyeztető, ellenőrzését akadályozó tevékenységet (pl. földmunkát) végezni, illetve ilyen létesítményt (pl. épületet, oszlopot stb.) elhelyezni nem szabad.

(6) Földbe fektetett vízvezeték védősávjának határa a vezeték felett a föld felszínéig, alatta 1 m mélységig, kétoldalt 2-2 m távolságig terjed. A védőtávolságra vonatkozó korlátozásokat a vonatkozó jogszabályok tartalmazzák.



ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK


45.§


E rendelet vonatkozásában:

(1) Elsődleges célt szolgáló épület: a telek fekvése szerinti építési övezet és övezet sajátos építési használatának meghatározásánál elsődlegesen megjelölt célt szolgáló rendeltetési egységek elhelyezésére szolgáló legnagyobb beépített térfogatú épület.

(2) További épületek: építési telken, az elsődleges célt szolgáló épületen túl megvalósuló minden más épület.

(3) Telek zöldfelülete: A teleknek növénnyel beültetett felülete. Lakótelken az előírt zöld-felület 60%-a “aktív zöldfelület” (lásd OTÉK 1. sz. melléklet 73. pont) legyen.

(4) Telek burkolt felülete: Az utak, járdák, teraszok, térburkolatok, medencék, stb. ténylegesen burkolt teljes felülete, a burkolat anyagától függetlenül. Mindenképpen burkoltnak kell tekinteni a közterülettől a főépület és melléképületek valamennyi bejáratához vezető 1,0 m széles gyalogjárdát, az előírt számú gépkocsi-parkoló felületét kocsinként 2,4 x 4,8 m mérettel, a parkolóhely megközelítésére szolgáló utat 2,5 m szélességgel, a parkolóhelyre beálláshoz és megforduláshoz szükséges területet.

(5) Lakásegység: a telken elhelyezendő gépkocsi-mennyiség meghatározásánál minden lakás céljára szolgáló rendeltetési egység legfeljebb 4 szobával és 1 fürdőszobával, minden további fürdőszoba és szoba együtt, vendégszoba egységnek tekintendő.

(6) Nem zavaró hatású kézműipari egység: minden olyan termék előállító és bérmunka tevékenység végzésére szolgáló helyiségcsoport, amelyben egyszerű szerszámokkal, egyedi eljárásokkal történik a munkavégzés és annak következményeként zavaró, vagy veszélyes sugárzás nem keletkezik. Bűzös vagy veszélyes anyagot csak olyan mennyiségben használnak, illetve olyan technológiát alkalmaznak, hogy a légszennyezés illetve a tevékenységből származó zaj és rezgésterhelés a vonatkozó szabványokban és rendeletekben előírt határérték alatt marad. Egy kézműipari egység alapterülete a 150 m2-t nem haladhatja meg.

(7) Nem jelentős zavaró hatású gazdasági egység: minden termelő, vagy szolgáltató egység, amelyben a tevékenységből származó veszélyes sugárzás az épületen kívül nem keletkezik, bűzös vagy veszélyes anyag a környezetbe nem kerül, szabadtéri anyag tárolás és feldolgozás nincs, a tevékenységből eredő zajterhelés a szomszédos telkeken nappal 60, éjjel 50 dB értéket nem haladja meg, a tevékenységből eredő egyenértékű súlyozott rezgésgyorsulás a szomszédos épületekben a 40 x 10-3 m/s2 értéket nem haladja meg, légszennyező anyagok kibocsátása a területre megengedett értéken belül marad.

(8) Jellegzetes területhasználat: a terep, növényzet, beépítési mód és rendeltetés értékes együttese.

(9) Kereskedelmi szálláshely: minden üdülés céljára szolgáló épület, vagy épületrész, amely 6, vagy több lakó + vendégszoba egységet tartalmaz.



A szabályzat és a szabályozási tervek módosítása


46.§


(1) A szabályzat és a szabályozási tervek alább felsorolt elemei csak a településszerkezeti terv módosításával és az 1997. évi LXXVIII. törvényben előírt egyeztetési eljárással változtathatók meg:

a./    bel- és külterület lehatárolása

b./   területfelhasználás

c./    védett és védő területek, építmények

d./   alátámasztó munkarészek koncepcionális rendszere

(2) A szabályzat és a szabályozási tervek alább felsorolt elmei a településszerkezeti terv módosítása nélkül, a szabályozási terv és a helyi építési szabályzat módosításával, és az 1997. évi LXXVIII. törvényben előírt egyeztetési eljárással változtathatók meg:

a./    közterület lehatárolása (szabályozási vonal)

b./   övezetek, építési övezetek jellemzői, határvonala

c./    jogintézménnyel érintett terület határa

(3) A szabályzat és szabályozási tervek előírásait az alább felsorolt esetekben elvi építési engedélyben az Építési Hatóság módosíthatja, vagy meghatározhatja a szabályzat és a szabályozási tervek módosítása nélkül:

a./    saroktelek, vagy tagolt telek beépítési módja, építés helye, megengedett legnagyobb beépítettsége

b./   előkert mérete az előírt mérethatárok között

c./    oldalhatáron álló beépítésnél az oldalkert helye

d./        utcavonalon a tömör kerítés magassága

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


47.§


(1) Kercaszomor Község Szabályozási Terve az alábbi tervlapokat tartalmazza, azokat a Helyi Építési Szabályzattal együtt kell alkalmazni:

a./ Szabályozási terv – Belterület I-II és Kertes mg. terület, 2006. augusztus

b./ Szabályozási terv – Külterület, 2006. augusztus

(2) E rendelet mellékletei:

1. sz. melléklet: Beépítésre szánt területek építési övezeti előírásai

2. sz. melléklet: Telek beépítési mintalapok

3. sz. melléklet: Belterületbe vonandó telkek helyrajzi számai

4. sz. melléklet: Közutak mintaszelvényei

(3) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit az I. fokú határozattal el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(4) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.




Kercaszomor, 2006. augusztus 30.




                               Kapornaky Sándor sk.                                   Hollósiné Botka Ildikó sk.

                                      polgármester                                                         jegyző

BELTERÜLETBE VONANDÓ TELKEK HELYRAJZI SZÁMAI                           3. számú melléklet




FALUSIAS LAKÓTERÜLET:

  • 034/1-2 (részben)
  • 035 (részben)
  • 037 (részben)
  • 045 (út, részben)
  • 046/1-2 (részben)
  • 047 (részben)
  • 048/4, 6, 7 (részben)
  • 049 (út, részben)
  • 057/3-5 (részben)
  • 070/1-2 (részben)
  • 071 (részben)
  • 079 (út, részben)
  • 080/1, 3, 4 (részben)
  • 081 (út, részben)
  • 082 (részben)
  • 084 (részben)
  • 085 (út, részben)
  • 086 (részben)
  • 0188/21-26 (részben)
  • 0199/19 (részben)
  • 0364/2


TELEPÜLÉSKÖZPONT VEGYES TERÜLET:

  • 0126/1-3 (részben)
  • 0129 (út, részben)
  • 0130/1 (részben)
  • 0132


ÜDÜLŐHÁZAS ÜDÜLŐTERÜLET:

  • 0180 (részben)
  • 0185 (út, részben)
  • 0186/7, 10, 11 (részben)
  • 0186/8-9


KERESKEDELMI, SZOLGÁLTATÓ TERÜLET:

  • 0252/1-2


IPARTERÜLET:

  • 0250/1 (részben)
  • 0359/2-5 (részben)
  • 0359/13, 15, 16 (részben)


KÜLÖNLEGES TERÜLET:

  • 074 (út, részben)
  • 075
  • 078 (részben)
  • 079 (út, részben)


KÖZLEKEDÉSI ÉS KÖZMŰTERÜLET:

  • 047 (részben)
  • 048/6-7 (részben)
  • 048/8 (út, részben)
  • 049 (út, részben)
  • 051 út
  • 057/4-5 (részben)
  • 068/2 (részben)
  • 069 (út, részben)
  • 070/1-2 (részben)
  • 071 (részben)
  • 073 (út, részben)
  • 074 (út, részben)
  • 078 (részben)
  • 079 (út, részben)
  • 080/1, 3, 4 (részben)
  • 081 (út, részben)
  • 082 (részben)
  • 083 (út)
  • 084 (részben)
  • 085 (út, részben)
  • 086 (részben)
  • 092 (út, részben)
  • 094/7 (részben)
  • 0124 (út)
  • 0126/1-3 (részben)
  • 0127 (út, részben)
  • 0129 (út, részben)
  • 0130/1, 4 (részben)
  • 0140/11-18 (részben)
  • 0140/21,25,28 (részben)
  • 0140/31-32 (részben)
  • 0141 (út)
  • 0145 (út, részben)
  • 0180 (részben)
  • 0185 (út, részben)
  • 0186/11 (részben)
  • 0187 (út, részben)
  • 0188/21-27 (részben)
  • 0189 (részben)
  • 0199/8,18,19 (részben)
  • 0241 (részben)
  • 0242 (részben)
  • 0243
  • 0244 (részben)
  • 0249 (részben)
  • 250/1-2 (részben)
  • 0251 (út, részben)
  • 0253 (részben)
  • 0329 (út, részben)
  • 0352/1 (részben)
  • 0356 (út, részben)
  • 0359/2-3 (részben)
  • 0359/15-16 (részben)
  • 0364/3 (részben)


ZÖLDTERÜLET:

  • 084 (részben)
  • 0128
  • 0129 (út, részben)
  • 130/1 (részben)


ERDŐTERÜLET:

  • 037 (részben)
  • 045 (út, részben)
  • 046/1-2 (részben)
  • 047 (részben)
  • 048/4-7 (részben)
  • 049 (út, részben)
  • 057/3-5 (részben)
  • 070/1-2 (részben)
  • 071 (részben)
  • 073 (út, részben)
  • 078 (részben)
  • 079 (út, részben)
  • 084 (részben)
  • 086 (részben)
  • 033 (út)
  • 034/1-2 (részben)
  • 035 (részben)


VÍZGAZDÁLKODÁSI TERÜLET

  • 047 (részben)
  • 049 (részben)



[1]

Módosította: 7/2014.(V.12.) önkormányzati rendelet. 

[2]

Módosította: 7/2014.(V.12.) önkormányzati rendelet