Vászoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2019(XI.12.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015.(VI.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 14- 2019. 11. 13

Vászoly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az 1.§ tekintetében Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143.§ (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§  Vászoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2015. (VI. 14.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör.) 2.§ helyébe a következő rendelkezés lép:


„ 2.§ (1) Az önkormányzati feladatokat a képviselő-testület és szervei: a polgármester, a képviselő-testület bizottsága, a jegyző, a közös önkormányzati hivatal, és a társulások látják el.

 (2) A képviselő-testület bizottsága az Ügyrendi Bizottság


 (3) A képviselő-testület közös hivatalt hoz létre Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely,

      Dörgicse Községek Önkormányzataival, Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal (a  továbbiakban Hivatal) elnevezéssel.


  (4) Az Önkormányzat - hatályos társulási megállapodás alapján, az abban foglalt feladatok ellátására – a Balatonfüredi Többcélú Társulás, a Balatonfüredi Közoktatási Intézményfenntartó Társulás és az Észak-Balatoni Térségi Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás tagja.”


2. § Az Ör. 3.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


       „(3) Az Önkormányzat alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti besorolását –

       figyelemmel az Mötv. 13.§ (1) bekezdésében foglaltakra - az 1. melléklet tartalmazza.”


3. § Az Ör. 4.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


       „(4) Az önkormányzat önként vállalt feladatait az 1/A. melléklet sorolja fel.”



4. § Az Ör. a következő 23.§ (8) és (9) bekezdéssekkel egészül ki:


      „(8) Nem vehet részt a döntéshozatalban az, aki a Képviselő-testület által átruházott önkormányzati hatósági jogkör gyakorlása során az elsőfokú határozat meghozatalában részt vett, illetve az, akit az ügy személyesen érint.


       (9) A (8) bekezdésben meghatározott érintettség bejelentésének elmulasztása esetén, annak tudomására jutását követően a soron következő képviselő testületi ülésen jegyzőkönyvben rögzített módon a képviselő testület, figyelmeztetésben részesíti az érintett személyt.”


 5. §  Az Ör. 30.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


       „(1) A polgármester Vászoly Község Önkormányzatának képviselője, a Képviselő-testület vezetője. A polgármester megbízatását társadalmi megbizatásban látja el.”


6. § Az Ör. a következő 32.§ (3) bekezdéssel egészül ki:


       „(3) A jegyzőnek a bizottsági üléseken, a Képviselő – testületi ülésen történő részvételével kapcsolatos jogosultságára, a Képviselő –testület, a bizottság, a polgármester jogszabálysértő döntésének észlelésével kapcsolatos kötelezettségére az Mötv. rendelkezései az irányadóak.”


7.§     Ez a rendelet 2019. november 14.–én lép hatályba.