Jásd Község Önkormányzat Képviselő Testülete

Jásd Község Önkormányzata Képviselő-testület 2/2013. (II.28.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 10. 28- 2019. 05. 28

Jásd Község Önkormányzata képviselő-testülete az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli.


A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, az önkormányzat székhelye szerinti társulásban fenntartott önállóan működő költségvetési szervre (Mesevár Óvoda és Tagóvodája) és a szakfeladaton működtetett szolgáltatásokra terjed ki.

A költségvetés célkitűzései

2. §  Az Önkormányzat 2013. évi költségvetése célul tűzte ki az Önkormányzat kötelező feladatainak megfelelő színvonalon történő ellátását:

a) az Önkormányzat által fenntartott intézmény üzemeltetését, működési feltételeik biztosítását, különös figyelemmel az ésszerűen takarékos gazdálkodás követelményeire,

b) az Önkormányzatra háruló szociálpolitikai feladatok ellátását, anyagi hátterének megteremtését, ezen belül a rászorultság elvének erősítését,

c) az előző évről áthúzódó, továbbá a 2013. évben megvalósítandó fejlesztések pénzügyi fedezetének biztosítását,

d) az Önkormányzat lehetőségeit szem előtt tartva – pályázati lehetőségek kiaknázását,

 3. § (1)[1] [2] [3] A képviselő-testület Jásd Önkormányzat összevont 2013. évi módosított költségvetését:

196.750 E Ft Költségvetési bevétellel

196.750 E Ft Költségvetési kiadással

állapítja meg.



(2) [4] [5]Az (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelően önkormányzat összevont költségvetésének 2013. évi

a) bevételi főösszegét 196.750 ezer forintban és

b) kiadási főösszegét  196.750 ezer forintban

az 1. melléklet szerinti mérlegegyezőséggel állapítja meg, amely tartalmazza költségvetési bevételeket előirányzat-csoportonként, forrásonként, a költségvetési kiadásokat előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, ezen belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban, valamint a költségvetési egyenleg összegét.”






(3)[6][7]Az önkormányzat összevont

      a)  bevételi főösszegeit forrásonként a 2. melléklet tartalmazza.

      b) működési és fenntartási kiadásait előirányzat-csoportonként, kiemelt előirányzatonként, felújítási     előirányzatait    célonként, felhalmozási kiadásait feladatonként a 3. melléklet tartalmazza.”



      (4)[8]  [9] [10]

Jásd Község Önkormányzata Képviselő-testülete

a) az Önkormányzat saját 2013. évi költségvetését

aa) 178.448 ezer forint költségvetési bevétellel,

ab) 183.049 ezer forint költségvetési kiadással,

ac) 4.601 ezer forint működési célú pénzmaradvány igénybevételével”


b) az a) pontban foglaltaknak megfelelően az Önkormányzat saját költségvetésének 2013. évi

ba) módosított bevételi főösszegét 183.049 ezer forintban és

bb) módosított kiadási főösszegét 183.049 ezer forintban

a 4. melléklet szerinti mérlegegyezőséggel állapítja meg.”



(5)[11] [12]Az önkormányzat saját

a)  bevételi főösszegeit forrásonként az 5. melléklet tartalmazza.

b) működési és fenntartási kiadásait előirányzat-csoportonként, kiemelt előirányzatonként, felújítási előirányzatait célonként, felhalmozási kiadásait feladatonként a 6. melléklet tartalmazza.

   

(6) [13] [14]Jásd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Jásdi Mesevár Óvoda 2013. évi költségvetését

a)  35.339  ezer forint költségvetési bevétellel és

b) 35.339 ezer forint költségvetési kiadással a 7. melléklet szerinti mérlegegyezőséggel állapítja meg


(7) .[15][16]Az önkormányzat a Mesevár Óvoda működési és fenntartási kiadásait előirányzat-csoportonként, kiemelt előirányzatonként, a 8. melléklet tartalmazza



(8)[17] A normatív állami hozzájárulásokat jogcímenként a 9. melléklet tartalmazza.



(9) Az intézményi működési bevételeket a  6. melléklet tartalmazza.



(10) A képviselő-testület a működési fenntartási előirányzatokat költségvetési szervenként, - szakfeladatonkénti bontásban tevékenységenként részletezve, - kiemelt előirányzatonként - a 7. melléklet szerint állapítja meg.


(11) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások, felújítások és egyéb felhalmozási célú kiadásainak részletezését a 8. melléklet szerint határozza meg.



(12) Az Önkormányzat Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programjának, projektjének, és ilyen jellegű önkormányzaton kívüli projektekhez történő hozzájárulások 2013. évi bevételi és kiadási előirányzatait a 9. melléklet tartalmazza.



(13) Az Önkormányzat több éves kihatással járó feladatainak előirányzatait éves bontásban és a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, a kezesség érvényesíthetőségéig, és az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011.(XII.30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében foglalt saját bevételeit a 10. melléklet tartalmazza.



(14) Jásd Község Önkormányzata 2013. évben olyan fejlesztési célt nem fogalmaz meg, mely megvalósításához a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötését tenné szükségessé.


(15) Az Önkormányzat a 2013. évi előirányzat felhasználási és likviditási ütemtervét a 11. melléklet tartalmazza.



(16) A képviselő-testület az önkormányzat engedélyezett létszámkeretét 15 főben állapítja meg.

Az Önkormányzat 2013. évi költségvetési létszámkerete a kötelezően ellátandó feladatokhoz kapcsolódik.

   Önkormányzat engedélyezett létszám

   választott tisztségviselő:                                          1 fő, 
   munka törvénykönyve hatálya alá tartozó                   1 fő                               

                       Közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzata:         4 fő                           


Mesevár Óvoda és Tagóvodája:

                       közalkalmazottak létszáma:                                   11 fő

                       Ebből munkajogi létszám:                                      11 fő

                       Engedélyezett létszámkeret:                                    9 fő


(17) Az önkormányzat a kiadások között felhalmozási célú tartalékot tervez, a Fejérvíz ZRT-vel kötött bérleti és üzemeltetési szerződés alapján. Az önkormányzat kötelezettséget vállalt arra, hogy az üzemeltetőtől befolyó bérleti díjból Fejlesztési Alapot képez, amely kizárólag az üzemeltető által használatba vett vagyonnal kapcsolatos rekonstrukciós, fejlesztési kiadásokra használható fel.



(18) Az önkormányzat közvetett támogatásként 2013.évben várhatóan:

a) a magánszemélyek kommunális adójának megfizetésekor az állandó lakóhellyel rendelkezők részére 8.000 Ft/ ingatlan kedvezményt biztosít, melynek éves összege  2.600 ezer Ft.

b) az intézményi térítési díjaknál méltányosságból adott térítési díj kedvezmények összege: 100.000 Ft.



(19) A képviselő-testület úgy döntött, hogy a helyi adóbevételek közül felhalmozási célú bevételként veszi figyelembe a magánszemélyek kommunális adó bevétele címén tervezett összeg 100 %-át, amelyet a felhalmozási célú kiadásainak finanszírozására fordít.        

   


(20) A Képviselő-testület a felülvizsgált 2012. évi pénzmaradvány megállapításáról a zárszámadási rendelettel egyidejűleg dönt. A pénzmaradvány megállapításával egyidejűleg zárszámadási rendeletében állapítja meg a felhasználás szabályait, és ezt követően rendelkezik az Önkormányzat 2013. évi költségvetési rendeletének módosításáról.

Az előirányzatok módosítása

         4. § (1) Az Önkormányzat és az Intézmények bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.


(2) A bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításáról a képviselő-testület dönthet. A (2) bekezdéstől eltérően a bevételi és kiadási előirányzatok Kormányrendeletben meghatározott esetekben saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók. A polgármester a költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-módosításokról, átcsoportosításokról a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja.


(3) A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

 

(4) Az Önkormányzat által fenntartott Intézmény költségvetési bevételi és kiadási előirányzatainak módosítása tárgyában költségvetési módosítási kérelemmel élhet a Képviselő-testület felé, melyet írásban juttat el a Polgármester részére.


(5) Az intézményi többletbevétel saját hatáskörben történő felhasználásának engedélyezése előirányzat módosítás formájában a Képviselő-testület hatásköre.


(6) Az intézményi feladat elmaradásából származó kiadási megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.


             


A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


5.§. (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a körjegyző a felelős.

(2) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(3) A Községi Önkormányzat bankszámláit a Zirci Takarékszövetkezet Jásdi Kirendeltségénél vezeti.

(4) A polgármester az önkormányzat gazdálkodásának I. félévi helyzetéről 2012. szeptember 15-ig, háromnegyed éves helyzetéről a költségvetési koncepció ismertetésekor írásban tájékoztatja a képviselő-testületet.



A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

6.§. (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért a körjegyző és az intézményvezető a felelős.

(2)   Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Várpalota Kistérség Többcélú Társulása útján gondoskodott. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a körjegyző köteles gondoskodni.



Záró és vegyes rendelkezések

7. § Az önkormányzat valamennyi költségvetési szerve a tárgyi eszközökről, valamint az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatos részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, ezért a leltározást kettő évenként hajtja végre.   

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



                        Nagy Csaba                                                      Borteleki Istvánné

                       polgármester                                                               körjegyző


[1]

   Módosította a 8/2013.(VI.13.) önkormányzat rendelet 1.§-a. Hatályos 2013. június 14-től

[2]

A rendelet szövegét a11/2013 (10.29) önkormányzati rendelet 1 §-a módosította. Hatályos: 2013.10.30-től

[3]

A rendelet szövegét a 3/2014(02.28) önkormányzati rendelet 1 §-a módosította. Hatályos: 2014.03.01-től

[4]

A rendelet szövegét a 11/2013 (10.29)) önkormányzati rendelet 1§-a módosította. Hatályos: 2013. 10.30.-től

[5]

A rendelet szövegét a .3/2014 (02.28) önkormányzati rendelet 1 § (2) bekezdés módosította. Hatályos: 2014. 03.01-től

[6]

A rendelet szövegét a 11./2013 (10.29) önkormányzati rendelet 1§-a módosította. Hatályos: 2013. 10.30től

[7]

A rendelet szövegét a 3/2014 (02.28) önkormányzati rendelet 1§ (3) bekezdés módosította. Hatályos: 2014.03.01-től

[8]

A rendelet szövegét a .8/2013 (06.13) önkormányzati rendelet 2 §-a módosította. Hatályos: 2013.06.14-től

[9]

A rendelet szövegét a 11/2013 (.10.29) önkormányzati rendelet .1 §-a módosította. Hatályos: 2013. 10.30-től

[10]

A rendelet szövegét a .3/2014 (02.28) önkormányzati rendelet .1§ (4) bekezdés módosította. Hatályos: 2014.03.01-től

[11]

A rendelet szövegét a 11/2013 (10.29) önkormányzati rendelet 3§-a módosította. Hatályos: 2013. 10.30-től

[12]

A rendelet szövegét a 3/2014 (02.28) önkormányzati rendelet 1§ (5) bekezdése módosította. Hatályos: 2014.03.01-től

[13]

A rendelet szövegét a 11/2013 (10.29) önkormányzati rendelet 1 §- (6) bekezdés módosította. Hatályos: 2013. 10.30.-től

[14]

A rendelet szövegét a 3/2014 (02.28) önkormányzati rendelet ... §-a módosította. Hatályos: 2014. 03.01.-től

[15]

A rendelet szövegét a 11/2013 (10.29) önkormányzati rendelet 1 §-(7) bekezdése módosította. Hatályos: 2013. 10.30.-től

[16]

A rendelet szövegét a 3/2014 (02.28) önkormányzati rendelet 1 § (7) bekezdés módosította. Hatályos: 2014. 03.01-től

[17]

A rendelet szövegét a 11/2013 (10.29) önkormányzati rendelet 1§ (9) bekezdése módosította. Hatályos: 2013. 10.30-től

Mellékletek