Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2016 (VI.1.) önkormányzati rendelete

házasságkötésekkel kapcsolatos díjazásról

Hatályos: 2016. 07. 01- 2021. 03. 22

Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

  1. §


E rendelete hatálya kiterjed:

  • a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésre
  • az önkormányzati hivatal anyakönyvvezetője (továbbiakban: anyakönyvvezető) közreműködésével tartott névadó- és házassági évforduló ünnepségekre.

2.§


E rendelet alkalmazásában hivatali helyiség: az önkormányzati hivatal épületében levő Tanácsterem ( házasságkötő terem) és az önkormányzati hivatalnak az anyakönyvvezetők hivatali munkavégzését szolgáló más helyiségei.


3.§


  1. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként díjat kell fizetni az önkormányzat részére.
  2. Az anyakönyvvezető közreműködésével tartott névadó- és házassági évforduló ünnepség esetén díjat kell fizetni az önkormányzat részére.
  3. Az (1)-(2) bekezdés szerinti díjakat az 1. számú melléklet tartalmazza.

4.§


Amennyiben a házasság létesítésére a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt egészségügyi vagy szociális intézményben, illetve az érintettek lakóhelyén soron kívül kerül sor, úgy az e rendelet szerinti díjat nem kell megfizetni.


5.§


  1. A házasság megkötésénekhivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőnkívüli engedélyezéséről, valamint az anyakönyvvezető közreműködésével tartott névadó- és házassági évforduló ünnepség engedélyezéséről – a jogszabályok keretei között – a jegyző dönt.
  2. Amennyiben a házasságkötés, valamint az anyakönyvvezető közreműködésével tartott névadó- és házassági évforduló ünnepség megtartása e rendeletalapján díjfizetési kötelezettség alá esik úgy adíjat a szándék bejelentését követő 15 napon belül, de legkésőbb a tervezett esemény időpontjáigbe kell fizetni az önkormányzat részére, és ennek tényét az anyakönyvvezető feléigazolni kell.
  3. Amennyiben az érintettek a házasságkötési, illetve a névadó- vagy házassági évforduló ünnepség megtartására irányuló szándékuktól a szertartás időpontját megelőző 30 napon belül visszalépnek, vagy a szertartáson nem jelennek meg, úgy részükre azrendeletalapján megfizetett díjat nem lehet visszafizetni. E rendelkezést nem lehet alkalmazni abban az esetben, ha a szertartásra valamelyikérintett fél halála miatt nem kerül sor.


6.§


  1. Amunkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett a rendelet 2. számú melléklete szerinti díjazás illeti meg.
  2. Az (1) bekezdés rendelkezését értelemszerűen alkalmazni kell a névadó- vagy házassági évforduló ünnepség megtartására is, amennyiben annak során anyakönyvvezető működik közre.

7.§


A munkaidőn kívüli és  a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, illetve névadó vagy házassági évforduló ünnepség megtartására irányuló  eljárás során a rendelet 3. számú melléklete szerinti formanyomtatványokat kell alkalmazni.

8.§


  1. E rendelet 2016. július 1. napján lép hatályba.
  2. A rendelet előírásait a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - a hatálybalépést követően bejelentett házasságkötési, valamint névadó- és házassági évforduló ünnepségek megtartására irányuló szándékok esetén kell alkalmazni.
  3. A 3. § rendelkezéseit ahatálybalépést követően megkötött házasságok és névadó- vagy házassági évforduló ünnepség megtartásaesetén kell alkalmazni
  4. E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 11/2012. (VIII.21.) önkormányzati rendelete a házasságkötésekkel összefüggő díjazásról.